Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:48, 20. 6. 2014.

| Društvo

Studenti osmislili ekološku rasvetu

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
DMN-3491.JPG
Rezultat projekta "Eko-rasveta" promovisan na PMF-u

Na parkingu, u dvorištu i hodnicima niškog Prirodno-matematičkog fakulteta postavljen je inovativni i ekološki sistem rasvete koji štedi energiju, a osmislili su ga studenti.

Grupa studenata Departmana za fiziku PMF-a i Ekonomskog fakulteta u Nišu zajedno je radila na projektu “Eko-rasveta” i uspela da napravi sistem rasvete koji je delom nezavisan od standardne električne mreže, odnosno radi i kada nema napajanja sa gradske mreže.

-  Ovaj sistem troši deset puta manje energije nego klasična rasveta, te je ušteda značajna, dok je vek trajanja korišćenih rasvetnih tela duži od 50.000 sati. Maksimalna ukupna snaga kompletnog sistema LED rasvete je 1130 W, a to je približno snaga jedne pegle u domaćinstvu -  istakao je koordinator projekta Saša Rančev.

Kako objašjavaju u studentskom timu “Eko-rasveta”, koristili su jeftinije komponente sa slabijim karakteristikama, koje su modifikovali i prilagodili sistemu koji je efikasan kao i mnogo skuplja rasveta. Naime, ekološka rasveta koju su osmislili koristi solarnu energiju i LED rasvetna tela sa visokim stepenom efikasnosti i značajnom uštedom električne energije. Pored toga, sadrži i senzore za automatsko paljenje i gašenje.

Studentski tim zaslužan za ovaj inovativni sistem čine Saša Rančev, Dragan Radivojević, Ivana Veselinović, Milan Milošević i Zoran Tomić, dok im je mentor bio profesor Miodrag Radović sa PMF-a.

Projekat “Eko- rasveta” realizovan je kao deo Programa „Pokreni se za budućnost“ uz finansijsku podršku kompanije Filip Moris.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bravo

    14:38 // 5. 3. 2015.

    Bravo sutdenti, evo gde da kupite led trake ... Ovo lepo izgleda http://www.xenonlight.rs/proizvodi/Led-trake-i-moduli-14/

  • Aca

    11:33 // 22. 6. 2014.

    Dobra stvar je kad studenti mogu i umeju da primene znanje.
    Nešto slično su radili i studenti sa Elek. fak. ali displeji na semaforu su u kvaru, zato bi trebalo da se radi i održavanje takvih sistema

  • Mladen Jovanovic

    16:37 // 21. 6. 2014.

    Svaka cast! Bravo za Sasu i celu ekipu! Imao sam prilike da vidim prezentaciju i znam da su izuzetno strucni ljudi procenili da je ovo velika inovacija!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: