Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:11, 21. 8. 2017.

| Kultura

Dela istaknutog srpskog slikara biće izložena u Nišu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Njegova dela biće izložena u niškoj Galeriji koja je u Oficirskom domu
Njegova dela biće izložena u niškoj Galeriji koja je u Oficirskom domu; foto: JV/J. A.

Stvaralaštvo umetnika Milana Konjovića uticalo je na tokove srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka, navodi autor izložbe Nebojša Vasić koji kaže i da je on neiscrpnu stvaralačku i pokretačku energiju pronalazio u ljubavi prema čoveku, savršenstvu prirode i uzvišenoj lepoti. Njegova dela biće izložena u Oficirskom domu u Nišu od 22. avgusta, a svečano otvaranje je u 20 sati.

Konjović je rođen 1898. godine u Somboru, kaže autor izložbe Nebojša Vasić, a za života je uspeo da stvori originalni slikarski svet “sugestivne snage i stvaralačke energije”.

Likovnu akademiju upisuje u Pragu, a sa dragocenim likovnim iskustvom odlazi u Beč. Zrelo žito, padina, kukuruz, 1980. Zrelo žito, padina, kukuruz, 1980. godine Milan Konjović

U Pariz odlazi 1924. godine kada će se potpuno osloboditi uticaja neoklasicističke forme, prihvatajući znatno slobodnije ekspresionističko slikarstvo Konjovićevo interesovanje postepeno se okreće prema Matisu, Van Gogu, i Sutinu, slikarima koji su bliži njegovom senzibilitetu - navodi autor izložbe.

Kao mlad slikao je enterijer, pejzaž, ljude, mrtvu prirodu, a kasnije njegovo slikarstvo dobija sve više lični pečat i tada kulminiraju dva elementa - linije i boja. Njegov početak “slikarske zrelosti” obeležiće preko 200 slika, takozvane “plave faze”.

Od povratka iz Pariza njegovo slikarstvo doživeće izvesne promene u kolorističkoj gami. Probuđene slike predela prostrane vojvođanske ravnice, oranice, žitna polja, teme su kojima će se Konjović kasnije baviti dugi niz godina. Ovo izuzetno razdoblje (1933-1941), pripada "crvenoj fazi" oplođenoj bojama Vojvodine, kao i primorskim motivima Cavtata, Mlina i Dubrovnika - piše autor izložbe.

Njegov razvojni put su na kratko zaustavile teške godine, rat i zarobljeništvo, pa u njegovim delima tada dominiraju sivo-mrki tonovi. Konjović nikada nije prihvatao nametnute ideje socijalističkog reallizma, pa su njegove slike bile predmet žestokih napada tadašnje kritike.

Neverovatna upornost i želja za stvaranjem, praćena velikom energijom i posvećenom radu, navodi autor izložbe, donela je Konjoviću uspeh i priznanje kao malo kojem našem slikaru, koji sa razlogom zauzima posebno mesto u srpskom savremenom slikarstvu.

Sva dela koja će biti izložena u Nišu su, navode organizatori, vlasništvo Galerije “Milan Konjović” u Somboru. Izložba će biti otvorena za posetioce u niškoj Galeriji, koja se trenutno nalazi u Oficirskom domu, do 7. septembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: