Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Evropska unija

  • auto-put

    EU: Već smo odobrili investicije za prve deonice “auto-puta mira”

    Auto-put koji bi trebalo da spoji Niš i Prištinu počeće, kako je najavljivano ranije, da se gradi već na proleće sledeće godine, a za prve deonice, kako je rekla Ana Pisonero portparolka EU nadležna za proširenje, Evropska unija je već odobrila investicije. Naglasila je i da Unija već finansira mnoge projekte koji su spominjani u Vašingtonu.

    (8) detaljnije
  • Beogradska otvorena škola

    Pandemija potpuno promenila način poslovanja, solidarnost i partnerstvo od ključne važnosti

    Da je pandemija virusa korona naročito uticala na ekonomiju, pa su javni, privatni i civilni sektor u potpunosti promenili način poslovanja, a drugi poput ugostiteljstva i turizma pretrpeli velike gubitke, i da je neophodno da država pomogne najugroženijim sektorima, neki su od zaključaka konferencije koju je organizovala Beogradska otvorena škola. Smatraju da su solidarnost i međusektorsko partnerstvo važni kako bi se savladale ekonomske posledice pandemije kako u Srbiji, tako i u regionu Zapadnog Balkana.

    (1) detaljnije
  • heroji

    Više od 100 prijavljenih heroja u pandemiji virusa korona, najbolji nagrađeni

    Volonteri, prodavci, komšije, nastavnici koji drže časove na daljinu, policajci, lekari, prodavci, poštari, neka su od zanimanja ljudi koje su građani prijavili na konkursu Delagicije Evropske unije posvećenom herojima u epidemiji virusa korona. 15 heroja sa najviše glasova publike je izabrano i oni će dobiti 2 avionske karte za putovanje u neku od zemalja Evropske unije.

    (7) detaljnije
  • e uprava

    Fabrici: Javna uprava ključni element za članicu EU, nastavljaju podršku

    Reforma javne uprave do sada je građanima omogućila da umesto odlaska do šaltera koriste elektronske servise i tako brže i jednostavnije obave poslove. U planu je da se te usluge prošire, a kako objašnjava šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, cilj je napraviti efikasnu javnu upravu, koja je transparentna i profesionalna i koja može potpuno autonomno i nezavisno da pruža usluge građanima i firmama.

    (1) detaljnije
  • romi

    Paketi za najugroženije romske porodice u Prokuplju

    Pakete sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu dobiće 300 najugroženijih romskih porodica sa teritorije Prokuplja. Pomoć je obezbeđena realizacijom projekta koji finansira EU, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.

    detaljnije
  • heroji

    Delegacija EU poziva građane da prijave heroje u pandemiji virusa korona

    Volonteri, prodavci, komšije, nastavnici koji drže časove na daljinu, policajci, lekari, prodavci, poštari, u jeku epidemije virusa korona nastavili su da rade i ostalim sugrađanima olakašali život, zbog čega će Delegacije Evropske unije u Srbiji, najzaslužnije heroje nagraditi. Oni koji žele, svoje heroje mogu prijaviti do 11. juna, a 10 osoba sa najviše glasova dobiće 2 avionske karte za putovanje u neku od zemalja Evropske unije.

    (7) detaljnije
  • izbori

    PSG traži međunarodne posmatrače na izborima

    Kako bi se smanjila mogućnost malverzacija i izbornih nepravilnosti Pokret slobodnih građana zatražio je od vlasti da omogući sve uslove za prisustvo međunarodnih posmatrača na izborima 21. juna. Nedavno je isto zatražila i Evropska komisija.

    (2) detaljnije
  • e-vrtić

    Elektronski upis u vrtiće i škole - u Nišu kažu da je spas za roditelje i ustanove

    Prikupljanje gomile papira i dokumenata potrebnih za upis dece u vrtiće ili prvaka u škole i odlazak do ustanove - zamenilo je nekoliko klikova preko portala E-uprava koje roditelji mogu da učine iz svog doma. U Nišu je 720 mališana do sada na ovaj način prijavljeno na listu čekanja za vrtić, a zvanično od 1. juna počinje i upisivanje prvaka. I roditelji i nadležni se slažu da je elektronski upis spas i usluga koja im olakšava život.

    (3) detaljnije
  • zastava eu

    Šaljivo putovanje Evropom kroz performans niškog glumca

    "Davorin i Krejzi: Krejzi fakts o Evropi", deo je programa obeležavanja Nedelje Evrope, a zbog epidemije biće emitovan onlajn, danas, 13. maja, na Fejsbuk stranici EU info kutka. Reč je o performansu niškog glumca Davorina Dinića i njegove lutke Krejzi, u kome će govoriti o interesantnim podacima o prošlosti i sadašnjosti Evrope i zemljama članicama EU.

    (1) detaljnije
  • evropski dnevnik konkurs priroda

    Niški i leskovački srednjoškolci među najboljima na konkursu “Evropa i ja”

    U konkurenciji od preko 250 radova pristiglih na konkurs "Evropa i ja" srednjoškolci iz Niša i Leskovca izborili su se za mesto među najboljima. Tim niške Gimnazije "Bora Stanković" bio je najbolji u kategoriji strip/karikatura, u kategoriji "Dizajn evropskog dnevnika" drugo mesto zauzele su učenice Gimnazije "Stevan Sremac", a leskovačka Škola za tekstil i dizajn bila je treća u konkurenciji fotografija.

    detaljnije
  • geranto

    Gerontodomaćice pomažu starima u zabačenim kuršumlijskim selima

    Od kako se zbog pandemije svima preporučuje da ostanu kod kuće, a starijima od 65 godinama je i zabranjen izlazak, to je posebno pogodilo one starije i nemoćne koji žive sami u zabačenim mestima i nemaju nikoga ko bi im pomogao. Ovakvim vremešnim ljudima i u ovim danima pomažu gerontodomaćice iz Kuršumlije.

    detaljnije
  • zadružni dom

    Obnovljen Zadružni dom u surduličkom selu Dugojnica

    Stanovnici Dugojnice kraj Surdulice i drugih okolnih sela moći će ponovo da se okupljaju u zgradi Zadružnog doma jer je rekonstrukcija završena. Zamenjen je krov, stolarija, instalacije, obnovljena fasada i nabavljen je nov nameštaj.

    (1) detaljnije
  • Bugarska zastava

    Bugarski pasoš srpskim državljanima propusnica u bolji život

    Da bi se domogli posla i pristojnijeg života u nekoj od zemalja EU, stekli pravo na besplatno studiranje i stipendiranje u Bugarskoj, olakšice pri lečenju ili koristili brojne pogodnosti koje im pruža papir koji otvara vrata Evropske unije, sve više srpskih državljana pokušava da dođe do bugarskog pasoša. Veliku zainteresovanost za pasoš susedne zemlje zato što je po atraktivnosti daleko ispred srpskog, potvrđuje i Darko Anačkov, predsednik Bugarsko-srpskog centra u Vranju koji od nedavno ima i mogućnost pružanja konzulskih usluga.

    (32) detaljnije
  • Biblioteka Vranje

    Nagradni konkurs Evropske unije i za srednjoškolce iz Vranja

    Fotografija, dizajn, video ili multimedijalni format, strip, karikatura - kategorije su u kojima do kraja januara mogu da konkurišu učenici od prve do treće godine srednjih škola u Srbiji na desetom nagradnom konkursu “Evropski dnevnik”. Najboljih 15 radova biće nagrađeno sedmodnevnim putovanjem u Mađarsku, Italiju i Austriju. O pravilima, temama i kategorijama, učenici i profesori u Vranju moći će da se informišu na prezentaciji “Evropskog dnevnika” u sredu, 15. januara od 13 sati u Biblioteci “Bora Stanković”.

    detaljnije
  • Jevropejci

    Eve ,kol'ko ima k'ko stanumo kandidati i k'ko ni počeše otpiraju ovaj poglavlja, a ja ništo. K'ko tutmak, ič se nesam ujdurisaja za uleganje u tuj Jevropu. A tam, kroz dvajes- trijes godine, k'd viknu: "Braćo Srbi, ako ve još ima na ovaj svet, izvoljevajte u četvrtu jevropejsku ligu, što ću rabotim?"

    (4) detaljnije
  • gitara

    “Kreativna Evropa” spaja mlade džezere iz Niša, Sardinije i Albanije

    Po 10 mladih iz Niša, Sardinije i Tirane učiće i stvaraće džez muziku, a “diplomski rad” će im biti nastup na 3 muzička festivala, a jedan od njih je Nišvil, koji je i finansijer ovog projekta. Najveći trošak za ovaj interkulturalni džez program snosi Evropska unija, a odlukom Gradskog veća, priključio se i Grad Niš.

    detaljnije
  • dzip

    Tužilaštvo istražuje nabavku džipa u Opštini Niška Banja

    Nakon prijava Niške inicijative i reakcije Ministarstva za evropske integracije, Specijalno odeljenje Višeg tužilaštva u Nišu pokrenulo je istragu o nabavci džipa za vanredne situacije, koji je Opština Niška Banja kupila preko projekta i fondova Evropske unije. U Niškoj inicijativi tvrde da je džip preplaćen, tender namešten, a prvi čovek Banje Dejan Jovanović kaže da je sve po zakonu i da vozilo nisu platili građani Srbije, već EU.

    (11) detaljnije
  • OŠ "Branko Radičević" Bujanovac

    Škola iz Bujanovca deo Evropskog programa za omladinu i obrazovanje

    Narednih 18 meseci OŠ “Branko Radičević” u Bujanovcu radiće na izgradnji međunarodne prepoznatljivosti škole i interkulturnih veština nastavnika, razvijanju kreativnih strategija, suočavanju sa multikulturalizmom u odeljenju i povećanju motivacije učenika manjinskih grupa, jer je projekat kojim je škola konkurisala da bude deo "Erasmus +" programa Evropske unije, odobren. Škola će već od sledeće nedelje biti domaćin učenicima iz Rumunije, Turske, Španije i Poljske.

    detaljnije
  • amfiteatar

    O uslovima učešća u EU programima na predavanju u Leskovcu

    Oni koji žele da se bliže upoznaju sa programima Evropske unije u okviru kojih se dobijaju i bespovratna sredstva ili da apliciraju sa konkretnim projektom, moći će to da urade na predavanju u Leskovcu koje se održava u sredu, 27. decembra od 11 sati u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija.

    detaljnije
  • Skupština Grada Vranja

    Edukacija za Vranjance o uslovima učešća u EU programima

    Svi oni koji su zainteresovani da apliciraju za učešće u nekom EU programu, a nisu upoznati sa načinom i uslovima kako bi aplicirali konkretnim projektom, mogu da se informišu u četvrtak, 28. novembra od 11 sati u skupštinskoj sali u Vranju.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: