Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Jug Srbije

 • slava

  Sezona slava na jugu tokom korone – bez pojedinih običaja i sa distancom

  Miris tamjana i slavskog kolača u domaćinstvima nekih porodica sa juga se već osetio, ali u drugačijim uslovima zbog virusa, sa manje gostiju i distancom, ali i bez uobičajenog srpskog pozdrava. Domaćini i domaćice uveliko pripremaju slavsku trpezu, a pojedine kućne običaje planiraju da stave po strani, dok sveštenik poručuje da su običaji vezani samo za crkvu, pa se nada da virus na njih neće uticati.

  (5) detaljnije
 • Milija Miletić

  Jug dobio više poslanika u Narodnoj skupštini, ali Niš manje - male šanse da južnjaci dobiju ministarsku fotelju

  Poslanici su položili zakletvu i time je konstituisana nova-stara Narodna skupština, ponovo sa Srpskom naprednom strankom u glavnoj ulozi. Dobra vest za građane juga Srbije je što će imati više poslanika nego ranije, njih 27 u novom sazivu, kaže Milan Babić iz Proaktiva i platforme Moj poslanik, ali će Niš imati manje i to samo 7 predstavnika. Biće i novih lica u skupštinskim klupama, ali pod istom naprednjačkom zastavom. Iako bi poslanici sa juga voleli ministarsku fotelju, Babić kaže da su za to šanse veoma male.

  (39) detaljnije
 • Vranje porodiliste foto i.m.

  Porodična i materijalna situacija najčešči razlog ostavljanja dece na jugu Srbije

  Sve češće se dešava da majke svoje tek rođene bebe ostavljaju u porodilištima, a poslednji takav slučaj na jugu Srbije desio se u Vranju kada je žena iz Trgovišta ostavila svoje sedmo dete. Razlozi koje roditelji najčešće navode su porodični ili materijalni. Prema saznanjima Južnih vesti, broj ostavljene dece u porodilištima na jugu Srbije varira od jednog do pet godišnje, dok u Pirotu, kako kažu, u poslednjih 7 godina nije ostavljena ni jedna beba.

  (2) detaljnije
 • skupština srbije

  Radikal i naprednjakinja najaktivniji poslanici sa juga Srbije

  Najaktivniji narodni poslanici s juga Srbije u prvih 6 meseci ove godine bili su Nikola Savić iz Srpske radikalne stranke sa 36 javljanja i Jelena Žarić Kovačević iz Srpske napredne stranke sa 35, navodi platforma Mojposlanik koja prati rad parlamentaraca. Opozicioni poslanici bojkotuju rad Narodne skupštine, pa su i na dnu lestvice po broju obraćanja.

  (2) detaljnije
 • debata razgraničenje

  Debata o razgraničenju: Jug Srbije talac odnosa Beograda i Prištine

  Dok vlasnik televizije Spektri iz Bujanovca Nedžad Beljulji kaže da su Srbi i Albanci smetnja jedni drugima i da mora doći do sporazuma i razgraničenja, general Momir Stojanović ističe da je takav scenario protivustavan. Urednik portala Bujanovačke Nikola Lazić pita zašto niko ne spominje suživot Srba i Albanaca kao opciju, a svedoči da ljudi na jugu ne žele da veruju da bi Bujanovac mogao postati deo Kosova.

  (7) detaljnije
 • eu parlament

  O pripajanju Preševske doline Kosovu razgovaraće se u septembru u Briselu?

  Zahtev Albanaca sa juga Srbije da se Kosovu pripoji cela Preševska dolina ili ništa, prema najavama iz Prištine, biće tema narednog sastanka Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu. Trebalo bi da oni o tome razgovaraju u septembru, na jednom od završnih sastanaka o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Ipak, zasada nema potvrde ni iz Beograda, ni iz Brisela.

  (5) detaljnije
 • Preševo zgrada Opstine foto i.m.

  Albanski lideri sa juga Srbije: Ili cela Preševska dolina Kosovu ili ništa

  Dok predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi traži pripajanje cele Preševske doline Kosovu, sa sve Medveđom, a ne korekciju granica, prvi čovek Preševa Šćiprim Arifi naglašava da ako je cena pripajanja Preševske doline Kosovu da Srbija dobije sever Kosova, onda će radije ostati “pod Srbijom”.

  (2) detaljnije
 • cvetanovic

  Cvetanović: Pripajanje Medveđe nepriznatom Kosovu je nemoguća misija

  Poslednjih dana intenzivno se govori o Tačijevoj ideji pripajanja Preševske doline nepriznatoj Republici Kosovo. Po Tačijevoj logici, Kosovu bi trebalo da pripadne i Medveđa, a prvi čovek Leskovca Goran Cvetanović, ocenjuje da je tako nešto nemoguće, jer su u toj opštini Jablaničkog okruga većinsko stanovništvo Srbi.

  (4) detaljnije
 • hašim tači fb profil

  Tači ponovo o pripajanju Preševske doline, Merkelova protiv promene granica

  Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je političke lidere Albanaca sa Kosova i juga Srbije da se ujedine oko pripajanja Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu, a kosovska opozicija navodi da Tači manipuliše osećanjima Albanaca iz Preševske doline. Premijerka Nemačke Angela Merkel izrekla je odlučno "ne" bilo kakvoj novoj promeni granica na Balkanu.

  (1) detaljnije
 • Saip-Kamberi.jpg

  Predsednik Opštine Bujanovac: Srbija nas ne želi

  Problemi Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi treba da budu uključeni u briselski dijalog Srbije i Kosova, navodi predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi i ocenjuje da Srbija dugoročnih nepokazivanjem volje da ih integriše u društvo, pokazuje da ih ne želi.

  (9) detaljnije
 • hašim tači fb profil

  Tači traži referendum o pripajanju Preševske doline Kosovu

  U jeku priče o podeli Kosova ili razmeni teritorija, kosovski predsednik Hašim Tači najavio je referendum na kome bi građani Kosova odlučili da li su za pripajanje južnih srpskih opština - Preševa, Bujanovca i Medveđe takozvanoj Republici Kosovo.

  (4) detaljnije
 • Bujanovac foto i.m.

  Jug Srbije i nemiri na severu Kosova: Strah spaja Srbe i Albance

  I pored razlika koje među njima postoje, Albance i Srbe na jugu Srbije, prenose Bujanovačke, povezuje zajednički osećaj straha posle nemira na severu Kosova, i hapšenja pa deportovanja sa ove teritorije Marka Đurića, direktora Vladine Kancelarije za Kosovu i Metohiju.

  detaljnije