Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

istorija

  • "Stojte, galije niške!"

    Bez obzira na trenutni varljivi osećaj vlastne svemoći, bez obzira na povremeni zapenušani delirijum pri pesmi “Pukni, zoro”, čime se, valjda, dokazuje “moderni” patriotizam, bez obzira na poneku fotografiju sa Vida u bermudama, majici na bretele i japankama.

    (29) detaljnije
  • Staro Vranje

    Najstarije fotografije Niša, Vranja, Pirota i Prokuplja, najviše sačuvanih iz kraljevog albuma

    Imena Anastas Jovanović i I. V. Groman ostaće upisana u srpskoj istoriji fotografije, prvog jer je 1841. godine doneo dagerotipiju, preteča današnje fotografije i prvi počeo sa fotografisanjem, dok je drugi fotografisao Rat za nezavisnost Srbije (1876-1878) godine. Ali o počecima fotografije u gradovima na jugu, ateljeima, kao i o najstarijim fotografijama i čije su delo, malo podataka ima i u Istorijskim arhivima. Ipak, one za koje kažu da su svakako neke od najstarijih nastale su u periodu pre oslobođenja od Osmanlija i dovode se u vezu sa foto-albumom pravljenim za kralja Milana Obrenovića.

    (1) detaljnije
  • muzej

    Mladi Dimitrovgrađanin čuva Jugoslaviju od zaborava u svom mini-muzeju

    Ljubav prema bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, iako nije živeo u to vreme, motivisala je mladog Milana Pejeva da u svojoj kući napravi manji muzej sa svim predmetima iz tog perioda. Kroz priče starijih ljudi, dokumentarce i knjige zavoleo je vreme kada je, kako kaže, radnik bio gospodin i kada su svi mogli da priušte odlazak na more, a za glavnog lika, među gomilu predmeta, izabrao je Josipa Broza Tita.

    (6) detaljnije
  • Redizajn novčanica

    Nišlija posle registarskih tablica i u novčanice utkao srpske motive i tradiciju

    Kada je počeo da oživljava novčanice slikama srpskih velikana, pejzažima svih krajeva zemlje i tradicionalnim simbolima, 22-godišnji Nišlija Petar Jovanović priča da je imao želju da svako u novčaniku nosi malo umetničko delo i komad tradicije i simbolike svoje domovine. Dok ih je ilustrovao, vodio je računa i da ukoliko budu puštene u opticaj, nove banknote budu dugotrajnije od postojećih i da njihova primena dugoročno donese uštedu.

    (60) detaljnije
  • Oficirski dom

    Oficirski dom kroz vekove - od kafane do zaštićenog kulturnog dobra

    Nekada davno kafana, potom oficirska menza, u Prvom svetskom ratu centar diplomatije, u skorije vreme mesto okupljanja omladine, pa zapuštena zgrada i, konačno, mesto održavanja različitih važnih događaja - zgrada Oficirskog doma na nišavskom keju menjala je svoju namenu kroz vekove, a osamdesetih godina stavljena je pod zaštitu države.

    (3) detaljnije
  • vitezi

    Foto vest: Vitezi okupirali "Zoo kutak"

    Četvrti međunarodni viteški festival “Zaštitnici tvrđave” ove godine održan je bez prisustva publike, zbog aktuelne pandemije koronvirusa, a viteške grupe iz više gradova družile su se na imanju "Zoo kutka" u Kamenici.

    (2) detaljnije
  • vitezi

    I ove godine viteški festival u Nišu, ali zatvoren za posetioce

    Zbog epidemije virusa korona, ovogodišnji Međunarodni viteški festival “Zaštitnici tvrđave” koji se održava u subotu, 26. septembra u Kamenici na imanju “Zoo kutka” biće zatvoren za posetioce, saopštavaju organizatori.

    (1) detaljnije
  • autobus

    Besplatne autobuske ture kroz Niš na Svetski dan turizma

    Oni koji žele da upoznaju lepote, znamenitosti i istoriju Niša mogu preuzeti karte za 3 autobuske ture koje niško Udruženje turističkih vodiča organizuje u nedelju, 27. septembra povodom Svetskog dana turizma.

    (3) detaljnije
  • kralj u nisu foto vreme

    Dan kada je Niš posetio poslednji kralj Kraljevine Jugoslavije

    Dok u Evropi bukti rat, a Nemačka hrli u osvajačke pohode, 19. septembra 1940. godine, kako piše list “Vreme” iz toga doba, mladi kralj Petar II Karađorđević, koji u tom trenutku nije još vladao Kraljevinom Jugoslavijom jer je bio maloletan, posetio je Niš. Obišao je Duvansku industriju, Ćele-kulu, Čegar, Nišku Banju i Sićevačku klisuru, a sve u društvu tadašnjeg predsednika Vlade, Nišlije Dragiše Cvetkovića.

    (5) detaljnije
  • film

    Počelo snimanje filma o Leskovcu kao srpskom Mančesteru

    Dugo najavljivano snimanje filma o zlatnom dobu Leskovca konačno je krenulo, a prva klapa pala je u krugu fabrike "Zele Veljković" koja je 20 godina bila zapuštena, a sada je, za potrebe filma, preuređena. Glumačka ekipa filma predvođena je Viktorom Savićem, Radovanom Vujovićem i Teodorom Ristovski, uz Slobodu Bobu Mićalović, Mikija Manojlovića, Nemanju Oliverića, Dragana Petrovića Peleta, Zorana Cvijanovića i ekipe glumaca iz Leskovca, Niša i Vranja.

    (7) detaljnije
  • Eu Tablice

    Nišlija dizajnirao registarske tablice sa motivima Srbije

    Kreativniji izgled srpskih registarskih tablica, na kojima su simboli prirode i istorije Srbije, kao i znameniti Srbi, osmislio je i na sajtu Reddit predstavio 22-godišnjak Petar Jovanović. Kaže da je ideju dobio nakon istraživanja o srpskim simbolima, te da je smatrao da bi ovim dizajnom svako mogao da “nosi” identitet svog grada ili kraja.

    (35) detaljnije
  • bakrotisk deo, foto istorijski arhiv nis

    Austrijanci na današnji dan preuzeli Niš od Turaka

    Predajom ključeva grada od strane turskih deputata austrijskom general-feldmaršalu baronu od Tingena, Austrijanci su 28. jula 1737. godine preuzeli Niš. Trenutak preuzimanja grada predstavljen je na bakrorezu koji je najstariji dokument Istorijskog arhiva u Nišu.

    (11) detaljnije
  • U čast 800 godina od tog susreta u centru Niša, 1989. godine podignut je i spomenik

    Na današnji dan Stefan Nemanja je u Nišu ugostio Barbarosu

    Prvi međudržavni ugovor između Srbije i Nemačke potpisali su 27. jula 1189. godine u Nišu Veliki župan Stefan Nemanja i nemački car Fridrih I Barbarosa. Barbarosa je tada bio na proputovanju kroz Srbiju u Trećem krstaškom ratu, a ranije je Stefan Nemanja pismeno izvestio cara da mu priprema svečani doček u najpoznatijem od svojih gradova, Nišu, koji namerava da učini prestonicom svoje države.

    (11) detaljnije
  • leskovac znak

    U toku prijave za ulogu dečaka u filmu o "srpskom Mančesteru"

    Snimanje filma o Leskovcu između dva svetska rata počeće za mesec dana, a iako su glavne uloge već podeljene, producenti traže dečaka koji će igrati jednog od likova u filmu o "srpskom Mančesteru". Oni koji žele da se prijave, treba da snime kratak video i pošalju ga na mejl adresu.

    (1) detaljnije
  • filmska ekipa

    Počinje snimanje filma o "srpskom Mančesteru"

    Romantična drama sa primesama komedije o Leskovcu između 2 svetska rata kao "srpskom Mančesteru", okupiće neke od najpoznatijih domaćih glumaca, a snimanje filma reditelja Petra Ristovskog krenuće početkom avgusta. Glavne uloge u filmu o počecima tekstilne industrije u Leskovcu poverene su Ivanu Bekjarevu, Viktoru Saviću, Andriji Kuzmanoviću, Slobodi Mićalović, Teodori Ristovski i Draganu Bjelogrliću.

    (2) detaljnije
  • univerzitet-nis-jun2019-foto-jcm

    U toku izložba o istorijatu zgrade Univerziteta u Nišu

    Koji su događaji i ljudi obeležili istoriju Univerziteta u Nišu dugu 55 godina, posetioci će moći da vide na izložbi koju je priredila ova ustanova. Postavka se nalazi u Univerzitetskoj biblioteci "Nikola Tesla", a može se videti svakog radnog dana od 7:30 do 19:30. Ulaz je slobodan.

    detaljnije
  • Svrljig

    Dan kada se svrljiška nahija priključila Kneževini Srbiji

    Na današnji dan, 8. maja 1833. godine svrljiška nahija priključila se Kneževini Srbiji. Iako se Turska obavezala hatišerifom iz 1830. godine da se Kneževini Srbiji priključi 6 nahija, među kojom je i svrljiška, Svrljižani su tek tri godine kasnije to izborili ustankom.

    detaljnije
  • Radnički crveni crveni tviter

    "Crveni crveni" - Tviter nalog o istoriji Radničkog najavljuje knjigu i film

    O zelenim dresovima fudbalera Radničkog, gotovo praznim tribinama "Čaira" u finalu Balkanskog kupa 1975. godine, Teniskom klubu Radnički kao prvaku Srbije iz 1954. ili ženskoj rukometnoj ekipi ovog sportskog društva sačinjenoj od radnica Fabrike duvana, ljubitelji sporta mogu da saznaju više na jednom novom Tviter nalogu. Crveni_crveni je profil otvoren pre dvadesetak dana, zamišljen tako da sa svojim pratiocima deli zanimljivosti iz veka istorije Sportskog društva Radnički.

    (10) detaljnije
  • foto: cityradio.rs

    Godišnjica prvog bombardovanja Niša u Drugom svetskom ratu

    Na današnji dan, 8. aprila 1941. godine 40 nemačkih bombardera "štuka-junkers 87" i dvadesetak lovačkih aviona, koji su stigli su iz pravca Sićeva, obrušili su se na Niš. Bombe su počele da padaju u 5:30 ujutru, a Niš je tada prvi put bombardovan u Drugom svetskom ratu.

    (6) detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: