Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

lokalna samouprava

 • zasedanje komitet regiona

  "EU spora u odobravanju novca, Srbija u realizaciji projekata"

  Standardi i vrednosti Evropske unije kroz zakonodavstvo u najvećem obimu, čak 70%, biće primenjeni kroz lokalnu samoupravu, naveli su predstavnici EU na sednici Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona EU-Srbija koji je održan u Nišu. Pored zakona tema je bio i novac - kako da EU pojednostavi procedure za fondove, a kako srpske opštine i gradovi da ga korisnije potroše.

  (4) detaljnije
 • Sanja Stojančić

  Zaštitnica građana: U Nišu ima ljudi koji ne znaju da popune prijavu

  Loš socio-ekonomski status, a samim tim i nedostatak obrazovanja i znanja o ljudskim pravima, istakla je kao najveći problem Zaštitnica prava građana u Nišu Sanja Stojančić. Kaže i da njena kancelarija sve bolje sarađuje sa lokalnom samoupravom, te da brže dobijaju odgovore o predmetima građana.

  (11) detaljnije
 • zgrada opstine leskovac

  Leskovac menja svoj Statut

  Kako bi se Statut Grada Leskovca uskladio sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji, između ostalog, predviđa veće učešće građana u odlučivanju, gradski većnici doneli su odluku da se krene sa pripremom novog. Ovu odluku treba da podrže i leskovački odbornici na sledećoj sednici Skupštine.

  detaljnije
 • Gradska kuća Niš

  Gradsko veće formiralo komisiju za promenu Statuta Niša

  Šestočlana komisija koja će razmatrati promenu Statuta grada Niša i učestvovati u pripremi i izradi organizacionih akata Grada, formirana je na Gradskom veću. Među članovima komisije su, kako je rekla načelnica Službe za poslove Gradskog veća Marina Janković, i gradonačelnik Niša, njegov pomoćnik, načelnik Gradske uprave, kao i gradski pravobranilac.

  (3) detaljnije
 • Gradska kuća

  Grad Niš opet menja svoj Statut

  Jedan od najvažnijih dokumenata Grada - Statut, uskoro će u Nišu opet biti izmenjen. Ta procedura bi trebalo da počne sutrašnjom sednicom Gradskog veća, a završetak se očekuje u narednih nekoliko meseci. Kako objašnjava Marko Tomašević iz Stalne konferencije gradova i opština - SKGO, najvažnije izmene odnose se na veće učešće građana u odlučivanju, a sve treba da bude usklađeno sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi.

  (9) detaljnije
 • protest

  Veće učešće građana u odlukama vlasti nakon izmena zakona

  Nakon izmena Zakona o lokalnoj samoupravi građani će moći više da se pitaju o trošenju svojih para, jer mogu da učestvuju u kreiranju budžeta i planiranju investicija u gradovima i opštinama u kojima žive. Pored toga, imaće priliku da sa 100 potpisa traže javnu raspravu za bilo koju odluku koju donosi lokalni parlament.

  (1) detaljnije
 • Gradska kuća

  Grad formira projektni centar koji bi "punio" budžet

  Zakon o finansiranju lokalnih samouprava o kome danas odlučuje Skupština Srbije, a po kome je snižen deo poreza na zarade koji ide u budžet lokalnih samouprava, neće “značajno oštetiti” Niš, kazao je zamenik gradonačelnika Miloš Banđur. U planu formiranje Projektnog centra. 

  (15) detaljnije
 • novac

  Država crkavicom gradonačelnike drži u šaci

  Iako i gradovi i opštine sav novac koji naplate od brojnih poreza uplaćuju u republički budžet, za razliku od evropskih država koje im skoro pola tog novca vraćaju nazad, u Srbiji se iz "Beograda" u lokalne budžete vrati tek desetak posto.

  (14) detaljnije
 • brnabic.jpg

  Ministarka: Višak "opštinara" ne rešavati samo otkazima

  Iako je navela da će mnoge opštine i gradovi "morati da završe racionalizaciju", ministarka za lokalnu samoupravu upozorila na mogućnost da se bez posebnog plana pojavi manjak kadrova za određene poslove.

  (9) detaljnije
 • Novac

  Novi zakon umanjuje budžet Niša za 134 miliona

  Ukoliko Narodna skupština izglasa izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava koji predviđa da veći procenat poreza na zarade odlazi u republičku kasu nauštrb gradova i opština, transfer ka Nišu, najverovatnije će biti umanjen za 134 miliona dinara.  

  (12) detaljnije
 • Gradska kuća

  Nišlije od petka oči u oči sa gradskom vlašću i direktorima

  Ono što je nova gradska vlast najavljivala kao jednu od najvažnijih novina - a to je da će gradonačelnik, većnici i derektori javnih preduzeća i ustanova redovno razgovarati sa građanima koji imaju probleme, počinje u petak, 29. jula.

  (11) detaljnije
 • protivgradna zaštita

  Grad će ipak plaćati protivgradne strelce, radi 8 stanica

  Mesec i po dana nakon što je na sastanku predstavnika ministarstava finansija i poljoprivrede, Državne revizorske institucije i RHMZ-a dogovoreno da lokalne samouprave dotiraju protivgradne strelce, Grad Niš je potpisao ugovore sa njih 16, što znači da će raditi 8 stanica.

  (3) detaljnije
 • SDS

  Tadić „zabranio“ koalicije sa SNS, raspušten odbor u Vranjskoj Banji

  Predsednik SDS-a Boris Tadić saopštio je da je predsedništvo te stranke donelo odluku da nema saradnje sa SNS-om ni na lokalnom nivou i da će svi odbori koji su, protivno odluci i politici stranke, ušli u proces formiranja lokalnih vlasti sa SNS-om, biti raspušteni.

  (2) detaljnije
 • simonovic

  Aleksandar Simonović novi predsednik Opštine Prokuplje

  Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Prokuplje izabrano je novo opštinsko rukovodstvo, na čijem čelu je Aleksandar Simonović. Mesto predsednika Skupštine opštine obavljaće Dejan Lazić, a njegov zamenik biće Filip Jovanović, svi iz SNS-a. 

  (4) detaljnije
 • Leskovac

  Cvetanović ostaje gradonačelnik Leskovca

  Koalicija oko SNS-a, Socijalistička partija Srbije, Nova Srbija i jedan odbornik Romske stranke "Jedinstvo" činiće vladajuću koaliciju u Leskovcu sa 54 od 75 odbornika u lokalnom parlamentu.

  (6) detaljnije
 • 490x370-Popovic.jpg
  Izbori 2016

  Popović izabran za predsednika Skupštine grada Pirota

  Dosadašnji predsednik Skupštine Milan Popović iz Koalicije za Pirot ponovo je izabran na tu funkciju glasovima nove skupštinske većine koju, pored ove koalicije, čine još SPS i koalicija SDS-LDP. Usvojen i novi Statut kojim je Pirot i zvanično postao grad.

  detaljnije
 • Sud-Djokica-Jovanovic.JPG

  Nišlije podnele krivične prijave protiv gradskih vlasti

  Nakon što je u izveštaju Državne revizorske institucije objavljeno da je niška vlast u 2014. godini nenamenski potrošila skoro petinu godišnjeg budžeta, lideri Udruženja predsednika skupština stanara su protiv gradonačelnika i načelnika 11 gradskih uprava podneli krivične prijave.

  (10) detaljnije
 • 490x370-pirot-centar

  NKD: Zbog političkih interesa, Pirot tek sada postao grad

  Iako su brojna udruženja građana još pre 6 godina predala inicijativu da Pirot postane Grad, nadležno ministarstvo je to ignorisalo, da bi sada ovaj predlog usvojen kao inicijativa političara. 

  (5) detaljnije