Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

lokalna samouprava

  • vrtić

    Leskovac se priključio “Pokretu za decu tri plus” koji omogućava finansijske olakšice za roditelje

    Kako bi roditeljima sa više od troje dece omogućili finansijske olakšice pri kupovini robe, Leskovac se priključio projektu “Projekat za decu tri plus”, u okviru koga će lokalna samouprava izdavati kartice sa kojima će roditelji ostvariti dodatne pogodnosti. Prema rečima zamenice gradonačelnika Ane Janković Stojanović u planu je da se za tu svrhu izdvoji 31 milion dinara.

    detaljnije
  • Gradska uprava

    Građani da utiču na javne politike za efikasniju javnu upravu

    Uticaj građana na formiranje javnih politika unapredilo bi i javnu upravu, kaže Branko Radulović iz Programa EU za efikasniju javnu upravu, koja bi samim tim postala efikasnija i pristupačnija građanima. Zato iz Republičkog sekretarijata za javne politike pozivaju građane i privrednike da daju predloge i ideje kako poboljšati rad javne uprave.

    (3) detaljnije
  • sednica

    U Blacu naprednjaci sami formirali vlast, za predsednika izabran Ivan Burgić

    Pored Prokuplja i Žitorađe, naprednjaci su sami formirali vlast i u Blacu, gde je nakon konstitutivne sednice iz ove stranke izabrano kompletno lokalno rukovodstvo. Za predsednika Opštine izabran je Ivan Burgić, koji je već jednom od 2014. do 2016. godine obavljao tu funkciju.

    (2) detaljnije
  • Ocene-za-javne-sluzbenike-1-foto-printskrin

    Pravila ponašanja službenika propisana Kodeksom, utisak Nišlija je da se slabo primenjuju

    Pravila ponašanja zaposlenih, njihov odnos prema radu, kolegama, poštovanje dostojanstva korisnika, odnos prema građanima, politička neutralnost, neki su od propisanih principa koji važe i za službenike u lokalnim samoupravama. Ti principi su deo Kodeksa ponašanja, koji je prema dostupnim podacima usvojen i u Nišu, ali je utisak građana da se ta pravila u Gradskoj upravi ne poštuju dovoljno.

    (28) detaljnije
  • Ocene za javne sluzbenike; foto: printskrin

    Ocene i za javne službenike, od toga zavisi da li će napredovati u karijeri

    Da li izvršavaju zadatke u predviđenim rokovima, kako organizuju svoj rad i da li preuzimaju odgovornost, ali i koliko su brzi i efikasni i kakav odnos imaju prema kolegama i građanima - neki su od kriterijuma prema kojima se ocenjuju javni službenici. To bi trebalo da ih motiviše da budu na usluzi građanima i privredi, ali i napreduju u karijeri.

    detaljnije
  • kuršumlija

    Opština Kuršumlija zatvorila šaltere za građane, zahtevi se primaju samo elektronski

    Nakon što se broj obolelih od korone povećava iz dana u dan, a ranije uvedene mere ne daju za sada potrebne rezultate, gradska vlast u Kuršumliji je odlučila da zatvori svoje šaltere, pa je do daljeg jedini mogući način komunikacije sa građanima elektronskiom poštom.

    detaljnije
  • Upravno mesto

    Sva dokumenta na jednom mestu za Belopalančane

    Zahteve za dečiji dodatak i socijalnu pomoć, overu dokumenata, poreske prijave i drugu potrebnu papirologiju, građani Bele Palanke ubuduće će moći da pribave na jednom mestu, na jedinstvenom upravnom mestu koje su otvorili ministar lokalne samouprave Branko Ružić i predsednik Opštine Goran Miljković.

    detaljnije
  • zgrada opštine

    Opština Kuršumlija: Sva dokumenta uskoro na jednom šalteru

    Prikupljanje dokumenata za ostvarivanje prava na dečiji dodatak, za besplatan vrtić, naknadu za porodilje, legalizaciju objekata, podatke vezane za matične knjige, građani Kuršumlije moći će da ostvare na jednom mestu, nakon što se u narednom periodu realizacije projekat i otvori šalter Jedinstvenog upravnog mesta, za koje je Opština od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu dobila 8,5 miliona dinara.

    detaljnije
  • gradska uprava

    Solidarnu pomoć u niškom javnom sektoru dobijaju i oni sa platom od 80.000 dinara

    Prvi put ove godine, kako kažu u Sindikalnoj organizaciji niške Skupštine, deo zaposlenih u javnom sektoru Niša dobiće takozvanu solidarnu pomoć koja se kreće u rasponu od 30.000 do 39.000 dinara. Iako je u ugovoru naznačeno da se ova pomoć isplaćuje za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, ona je predviđena i za one koji primaju platu od 80.000 dinara.

    (33) detaljnije
  • Portal otvorenih podataka

    Kancelarija za e-Upravu: Niš šampion u otvorenim podacima u Srbiji

    Niš među lokalnim samoupravama prednjači u broju i kvalitetu otvorenih podataka, rečeno je iz republičke Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Na portalu otvorenih podataka ima tabela iz 34 oblasti koje su u nadležnosti Niša, a sledeći korak je motivisanje građana da ih koriste.

    detaljnije
  • Konferencija Glasno i jasno o Evropskoj uniji foto Media centar Niš

    Građani - fokus svih aktivnosti vezanih za EU integracije

    Među brojnim problemima koji se javljaju u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i dalje je udarni uključenost i shvatanje građana o tome kako integracije utiču na njihov svakodnevni život. Razumevanje je ključ za podršku i uključivanje, a građani moraju biti fokus svih aktivnosti vlasti, medija i organizacija, zaključak je konferencije “Glasno i jasno o Evropskoj uniji”.

    (3) detaljnije
  • Obećao pomoć u rešavanju infrastrukturnih problema

    Ružić u Babušnici: Prioritet je sređivanje puteva i izgradnja sportske hale

    Da bi investitor uložio novac u Babušnicu pre svega je potrebno da su putevi u dobrom stanju, smatra ministar za lokalnu samoupravu Branko Ružić, a on će se, kako je rekao, založiti upravo za sređivanje saobraćajnica koja iz Bele Palanke i Pirota vode do Babušnice, kao i za izgradnju sportske hale.

    (6) detaljnije
  • Mihajlo Zdravković, Sem Fabrici

    Savremenim softverom do efikasnije administracije i upravljanja imovinom u Nišu

    Uštedu u budžetu, ali i pouzdaniju, odgovorniju i otvoreniju administraciju trebalo bi uskoro da dobiju Nišlije, s obzirom na to da je ovaj grad u saradnji sa Ćuprijom dobio projekat “Efikasno i efektivno upravljanje imovinom kroz uvođenje Geografskog informacionog sistema“.

    (3) detaljnije
  • Geografski informacioni sistemi

    Geografski informacioni sistemi uskoro i u Srbiji - "klik" do svih prostornih podataka

    Precizne informacije o pojedinostima za željenu lokaciju ili objekat, građani bi uskoro mogli da dobiju jednim "klikom", putem geografskih informacionih sistema. Mogućnost konkurisanja za projekat predstavljen je u Nišu gradovima i opštinama sa juga Srbije, koje imaju priliku da dobiju novac Evropske unije kako bi dobile računare, programe, ali i obuku za rad na ovoj platformi.

    detaljnije
  • Cilj ušteda i vremena i novca

    Belopalančani i Piroćanci dobijaju “jedan šalter” za rešavanje papirologije

    Papirologiju za dečji dodatak i socijalnu pomoć, izvode iz matične knjige rođenih, venčanih, umrlih, uverenje o državljanstvu ili elektronske građevinske dozvole, građani Bele Palanke i Pirota od naredne godine moći će da se dobiju na jednom šalteru, pošto su ove opštine među 8 lokalnih samouprava u Srbiji u kojima će se testirati jedinstveni upravni centar.

    (8) detaljnije
  • opstina crna trava

    I Crna Trava menja svoj Statut

    Nakon što su u pripreme novog Statuta, koji treba da se uskladi sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, krenuli Leskovac i Niš, i nadležni u Crnoj Travi rade na novom tekstu Statuta. Građani svoje predloge i sugestije šta bi trebalo promeniti mogu slati do 7. decembra, a javna rasprava održaće se 10. decembra u sali Doma kulture u Crnoj Travi u 14:30.

    detaljnije
  • zasedanje komitet regiona

    "EU spora u odobravanju novca, Srbija u realizaciji projekata"

    Standardi i vrednosti Evropske unije kroz zakonodavstvo u najvećem obimu, čak 70%, biće primenjeni kroz lokalnu samoupravu, naveli su predstavnici EU na sednici Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona EU-Srbija koji je održan u Nišu. Pored zakona tema je bio i novac - kako da EU pojednostavi procedure za fondove, a kako srpske opštine i gradovi da ga korisnije potroše.

    (4) detaljnije
  • Sanja Stojančić

    Zaštitnica građana: U Nišu ima ljudi koji ne znaju da popune prijavu

    Loš socio-ekonomski status, a samim tim i nedostatak obrazovanja i znanja o ljudskim pravima, istakla je kao najveći problem Zaštitnica prava građana u Nišu Sanja Stojančić. Kaže i da njena kancelarija sve bolje sarađuje sa lokalnom samoupravom, te da brže dobijaju odgovore o predmetima građana.

    (11) detaljnije
  • zgrada opstine leskovac

    Leskovac menja svoj Statut

    Kako bi se Statut Grada Leskovca uskladio sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji, između ostalog, predviđa veće učešće građana u odlučivanju, gradski većnici doneli su odluku da se krene sa pripremom novog. Ovu odluku treba da podrže i leskovački odbornici na sledećoj sednici Skupštine.

    detaljnije
  • Gradska kuća Niš

    Gradsko veće formiralo komisiju za promenu Statuta Niša

    Šestočlana komisija koja će razmatrati promenu Statuta grada Niša i učestvovati u pripremi i izradi organizacionih akata Grada, formirana je na Gradskom veću. Među članovima komisije su, kako je rekla načelnica Službe za poslove Gradskog veća Marina Janković, i gradonačelnik Niša, njegov pomoćnik, načelnik Gradske uprave, kao i gradski pravobranilac.

    (3) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: