Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

pšenica

 • pšenica, setva

  Počinje setva ratarskih kultura u Topličkom kraju

  Kiša koja je padala u poslednjih nekoliko dana obradovala je ratare koji planiraju da obave jesenju setvu ozimih kultura na teritoriji Topličkog okruga, a stvorena dubinska vlaga omogućuje pripremu zemljištu za sejanje pšenice, ječma, tritikale i drugih ratarskih kultura. U Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Prokuplju očekuju da se ovaj posao na površini od oko 7.500 hektara obavi najkasnije u prvoj polovini narednog meseca.

  detaljnije
 • Pšenica poljoprivreda ALEKSANDAR KOSTIC

  Počela žetva u Toplici, prinosi veći od prošlogodišnjih

  Na površini od preko 7.000 hektara u Topličkom okrugu je počela žetva pšenice, ječma, tritikale i drugih ratarskih kultura. Prinos je, kako kažu stručnjaci za poljoprivredu, bar 10% veći od prošlogodišnjeg i kreće se od 3,5 do 4 tone za ječam, odnosno 4,5 do 5 tona po hektaru za pšenicu.

  detaljnije
 • sljive

  Rod kajsije, trešnje i breskve u Toplici manji i do 70 odsto, ratarske kulture u dobrom stanju

  Zbog mrazeva tokom marta i aprila ovogodišnji rod kajsije i breskve biće slabiji od 50 do 70 odsto u odnosu na prošlu godinu. Šljiva je pretrpela manju štetu od mraza i za sada je u dobrom stanju, dok je višnja nešto slabije rodila, kažu iz prokupačke Poljoprivredne stručne službe. Pšenica, ječam i druge ratarske kulture na teritoriji Toplice posejane tokom jesenje setve prošle i prolećne ove godine za sada nalaze u dobrom stanju.

  detaljnije
 • pšenica

  Dobar kvalitet pšenice u Toplici, ali prinosi manji

  Ukoliko vremenski uslovi dozvole, žetva pšenice na teritoriji Prokuplja i Žitorađe trebalo bi da se završi do kraja meseca, dok će u Blacu i Kuršumliji ona biti završena do sredine avgusta. Uz kukuruz, pšenica je najzastupljenija ratarska kultura na ovom području i zasejana je na površini od preko 6.000 hektara, prinos se kreće od 2 do 4 tone, dok kombajneri naplaćuju po prošlogodišnjim cenama - 12.000 bez i 14.000 dinara sa baliranjem po hektaru.

  detaljnije
 • psenica

  Niske temperature štete pšenici na topličkim poljima

  Jutarnji mraz i temperature koje su 10 stepeni ispod nule ozbiljno će ugroziti ozime useve, posebno pšenicu, ukoliko je narednih dana ne zaštiti snežni pokrivač, smatraju nadležni u prokupačkoj Poljoprivredno stručnoj službi. Ističu da su se prethodnih dana temperature kretale od -10 do -13 stepeni, te da pšenici preti izmrzavanje bez snega u narednom periodu.

  detaljnije
 • zetva zito FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

  Počela žetva ječma i pšenice u Toplici

  Ukoliko vremenski uslovi dozvole, žetva ječma i pšenice na teritoriji Prokuplja trebalo bi da se završi do kraja ovog meseca. Stručnjaci kažu da su prinosi i kvalitet zadovoljavajući, a ove dve kulture su zasejane na površini od oko 2 000 hektara, dok kobajneri naplaćuju od 12.000 do 14.000 dinara po hektaru.

  detaljnije
 • njiva

  U leskovačkom kraju ove godine slabiji prinosi žitarica

  Zbog lošeg vremena i manje količine padavina kasnila je jesenja setva žitarica u leskovačkom kraju, te se očekuju manji prinosi. Niske temperature odlažu i sadnju voća i povrća na otvorenom.

  detaljnije
 • sneg njiva foto aleksandar kostic

  Sneg štiti ječam i pšenicu od smrzavanja

  Snežni pokrivač koji se zadržao već desetak dana na teritoriji Topličkog okruga, po mišljenju poljoprivrednih stručnjaka, pogoduje i štiti ozime kulture i useve od mraza. Stručnjaci naglašavaju da je sneg najbolja zaštita kako bi usevi sa što manje posledica dočekali proleće.

  detaljnije
 • žito, žetva ALEKSANDAR KOSTIC foto - ne menjajte fotku u JV

  Prokupčani sutra organizuju "Dane strnih žita" u Velikoj Plani

  Procena stanja useva, kao i prognoza prinosa po hektaru, samo su neke od aktivnosti kojom će se u utorak, 26. juna, na oglednom polju u Velikoj Plani, baviti učesnici ovogodišnje manifestacje "Dani polja strnih žita“, koju organizuje Poljoprivredno-savetodavna stručna služba Prokuplje.

  detaljnije
 • Vocnjak pod snegom foto LJ.M.

  Sneg štiti pšenicu i ječam od smrzavanja

  Niske temperature zabeležene proteklih dana koje su se kretale i do minus 20 stepeni, po mišljenju poljoprivrednih stručnjaka nisu štetile ozimim kulturama jer ih je štitio snežni pokrivač.

  detaljnije
 • Dani-polja-u-prokuplju-foto-Lj.-M.-Juzne-vesti.jpg

  Do boljeg roda pšenice i ječma na oglednim poljima u Prokuplju

  Koje sorte pšenice i ječma daju najbolji rod i kvalitet i kako zaštiti useve, poljoprivrednici su mogli da se uvere i steknu nova znanja na oglednim poljima u okviru manifestacije “Dani polja” u Prokuplju.

  (1) detaljnije
 • 490x370-otd-Zetva.jpg

  Počela žetva u Pčinjskom okrugu

  Na poljima Pčinjskog okruga počela je žetva pšenice na oko 16000 hektara, od čega je oko 40% oranica na području Vranja.

  detaljnije
 • zetva

  Počela žetva pšenice u niškom ataru

  Nakon što je posle kišovitog vremena sunce ogrejalo niške njive, pre dva dana su kombajni počeli da žanju žito u selima oko Niša. Prinos je, kako kažu u Upravi za poljoprivredu, u proseku 3,5 tone po hektaru.

  detaljnije
 • Policija-Kosta.JPG

  Uhapšen zbog pronevere pšenice iz robnih rezervi

  Vlasnik preduzeća “Hera”, 49-godišnji Z. J. tereti se da je proneverio 297.875 kilograma merkantilne pšenice koja mu je poverena na čuvanje iz robnih rezervi, u vrednosti od 7,2 miliona dinara.

  detaljnije
 • vladica nesic

  Zasejao pšenicu na nekadašnjoj deponiji

  Vladica Nešić iz leskovačkog sela Donje Krajince je na mestu gde se nekada nalazila deponija, inače tik pored njegove kuće, iz bojazni da tu ponovo ne "nikne" đubre, zasejao žito. 

  (3) detaljnije
 • zetva2

  Slab prinos žita u niškom ataru

  Žetva u niškim selima je pri kraju, a prema podacima Uprave za poljoprivredu Niš prinos je šarenolik - na nekim parcelama ide do 6,5 tona po hektaru, dok neke nisu ni požnjevene jer je grad potpuno uništio rod.

  detaljnije
 • zetva

  Dogovor ratara i kombajnera za uspešnu žetvu

  Da se parcele ne bi preskakale i da bi se poštovao plan i dogovorena cena, na početku žetve niška Uprava za poljoprivredu preporučila je ratarima da sa kombajnerima potpišu sporazum.

  (1) detaljnije
 • zetva pirot

  Završetak žetve u pirotskom kraju

  Žetvom strnjih žita u planinskim selima završava se žetva na teritoriji opštine Pirot. Rod u dolinskim selima je zadovoljavajući, dok je zabeležen slabiji prinos u brdsko-planinskim selima.

  detaljnije
 • etva kombajn

  Leskovac: počela žetva

  Izuzetno visoke temperature koje su dovele do prevremenog sazrevanja pšenice ubrzale su početak žetve u leskovačkom kraju.

  detaljnije
 • zetva

  Bolji rod pšenice u niškom kraju

  U toku su pripreme za žetvu koja trebalo da otpočne prvih dana jula, a stručnjaci očekuju znatno veće prinose nego prošle godine.

  detaljnije