Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:13, 31. 5. 2021.

| Društvo

Forum: Prvo ljudima priključite struju, pa posle nek zaseda komisija

Autor:Milica Milojević KostićIzvor:Južne vesti
struja3 Romi foto Vanja Keser
Proverite sa nama šta potpisujete - poručuju iz Centra za zaštitu potrošača Forum;foto:Vanja Keser

Tri dana nakon sastanka čija je tema bila kako rešiti problem Nišlija koji žive bez struje, jedino je poznato je da će biti formirana radna grupa koja bi, kako je navedeno na fejsbuk stranici gradonačelnice Niša, trebalo da se sastane danas. Na zvaničnom sajtu Grada novih informacija nema, a predstavnici Centra za zaštitu potrošača Forum tražili su da budu deo tima koji će pregovarati u Beogradu. Odgovor od gradonačelnice, kažu, još nisu dobili.

Iako godinama pokušavaju da pomognu Nišlijama koji su ostali bez električne energije, niko iz Centra za zaštitu potrošača Forum nije bio pozvan da prisustvuje sastanku koji su u petak imali ministarka Zorana Mihajlović, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predstavnici EPS-a. Da su bili tamo, tražili bi sledeće:

Jedino zakonsko rešenje je da se svi korisnici privremeno priključe, a za to vreme komisija u kojoj će biti i njihov predstavnik trebalo bi da razmotri svaki slučaj pojedinačno. Zakon o obligaciji je jasan, dugovanja te vrste zastarevaju za 12 meseci, zbog zastarelih dugovanja ne možete nikom isključiti struju - kaže predsednik Centra Forum Jovan Jovanović.

FORUM2.jpg Perica Stojčev (levo) i Jovan Jovanović (desno)Iako ne zna šta će građanima kojima čak ni u vreme pandemije struja nije priključena biti ponuđeno, podseća da su jedino dužni da plate ono što duguju za poslednjih godinu dana. Upozoravaju građane da pre potpisivanja bilo kakvog ugovora konsultuju njihov pravni tim, kako ne bi platili nešto što po zakonu nisu obavezni.

Mi smo pokušavali da razgovaramo sa ministarskom Mihajlović u njenom prethodnom mandatu, ali do sastanka nije došlo. Apelujemo na građane još jednom da nam donesu blanko sporazum na koji imaju pravo prema Zakonu o zaštiti potrošača, pa da im kažemo da li da potpišu – ističe Jovanović.

Jovanović navodi da je pre sastanka pisao gradonačelnici, jer je želeo da budu na pregovorima u Beogradu, ali nije dobio odgovor.

Podseća da je Ministarstvo trgovine, turizma i tekeomunikacija na njihov zahtev pokrenulo postupak Kolektivne zaštite potrošača protiv EPS-a još 2017.godine i da postupak nije okončan.

EPS je pokretao krivične prijave za krađu struje i ne čekajući odgovor Javnog tužioca građanima su isključivali struju. Nisu se obazirali ni na rešenja o odbacivanju krivičnih prijava, jer nije bilo dokaza da je do krađe struje stvarno došlo – naglašava Jovanović.

sotirovska sastanak aaa Sastanak predstavnika Grada sa predstavnicima EPS-a i ministarkom Mihajlović;foto:Grad NišDa li je i o tome bilo reči na prvom sastanku nadležnih koji je održan je u petak u Beogradu nije objavljeno, jedina informacija jeste da će se problemom ljudi koji žive bez struje baviti radna grupa.

Uverila sam se da postoji dobra volja da se pomogne ljudima koji su godinama bez struje ,formirana je radna grupa koja će se sastati u ponedeljak, 31. maja 2021. godine i koja će utvrditi tačan broj domaćinstava bez struje, kao i korake u rešavanju važnog problema za nekoliko hiljada porodica u Nišu – navedeno je fejsbuk profilu gradonačelnice Niša.

Prema podacima Centra za zaštitu potrošača FORUM na teritoriji Niša, Pirota, Zaječara, Prokuplja, Leskovca i Vranja bez struje živi oko oko 5.700 porodica. Nažalost, smatraju da je realan broj dvostruko veći, jer mnogi zbog starosti i bolesti nisu bili u mogućnosti da uopšte i potraže pomoć.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kamata

    21:23 // 31. 5. 2021.

    Potrosnja STRUJE do nekle nije problem ,Ali KAMATE Jesu.Otpisite kamateee.

  • Trešnjica

    21:20 // 31. 5. 2021.

    Nije valjda da ste poverovali Satirovskoj i Davidovićki? Ko se od njih dve nada pomoći ili je budala ili je debil.

  • nisliski mohikanac

    21:11 // 31. 5. 2021.

    Sve ok ali neka plate od svojih plata i gradski velikasi i ti brizni iz nvo koji od svojih masnih plata ni dinara ne daju.dosta vise da mi placamo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: