Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:37, 17. 7. 2015.

| Kultura

Počelo zatrpavanje bazilike kod Bele Palanke

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
bazilika
Kako objašnjavaju u Koridorima 10, između slojeva peska idu specijalne follije; foto: D. Živanović

Bez obzira na apele stručnjaka i Srpske pravoslavne crkve da se ranohrišćanska bazilika kod Bele Palanke sačuva i da se ne dozvoli njeno uništavanje zbog izgradnje auto-puta, ona se zatrpava.

Ovaj lokalitet koji potiče iz perioda od 4. do 6. veka nove ere prekriven je geo-platnom, a buldožeri ga uveliko zasipaju peskom.

bazilika Neki arheolozi tvrde da će zatrpavanjem nemoguće sačuvati baziliku, jer će ona biti uništena auto-putem; foto: D. Živanović I dok u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kažu da je njihova stručna komisija procenila da preko bazilike može da pređe Koridor 10 uz mere zaštite kako bi je neoštećenu "sačuvali za neka druga vremena", arheolog niškog Zavoda Toni Čerškov ističe da će baziliku zatrpavanje definitivno uništiti.

Sa njim se slaže i predsednik Srpskog arheološkog društva Adam Crnobrnja koji napominje da dva metra peska i tamponiranje ne mogu zaštiti baziliku.

Tu ide jako velika konkrecija, veliko opterećenje na baziliku. A tu su i jake vibracije, jer vozila idu velikim brzinama. Puca asfaltna podloga, a to će se desiti, nažalost, i bazilici - objašnjava Crnobrnja.

On napominje da postoji način da ona bude potpuno sačuvana,”ako bi se, recimo, napravio mali akvadukt i ona stavila u betonski kovčeg”. 

Podsetimo, u Republičkom zavodu su objasnili da je njhova odluka da se bazilika zatrpa usledila zato što niški Zavod nije podneo zahtev da se ona upiše u kulturna dobra, zbog čega nije pravno zaštićena.

S druge strane, u niškom Zavodu kažu da su tri godine vodili prepisku sa Republičkim zavodom oko nadležnosti, da nije postojala potrebna koordinacija i da će na ovu odluku pokrenuti spor pred Upravnim sudom.

Zatrpavanje bazilike su oštro osudili Društvo arheologa Srbije i Srpska pravoslavna crkva, pokrenuta je online peticija, a održan je i protest građana za njen spas.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladimir Tomic

    22:46 // 24. 7. 2015.

    Ako ostane ISTA da se spase posle!Majku im jebem,jebeni VELEIZDAJNICI SNS,govna smrdljiva... Prvo su posekli hrast star 600 godina a sada OVO!?Treba im suditi za veleizdaju,a ako budu proglaseni krivima,ZNA se kakva kazna sledi za to!

  • Ivan Ristic

    11:14 // 20. 7. 2015.

    Evo obećavam, ako nekada budem predsednik Srbije, da ću iskopati celu građevinu i od nje napraviti kulturno-istorijsku atrakciju i pomeriti put u stranu, u skladu sa propisima i tehničkim uslovima.

    • CVETKO prvi

      12:48 // 21. 7. 2015.

      @Ivan Ristić : Zajebi šalu....!!!
      Mada , ti bi bio bolji od "ovog" - sadašnjeg...100% .

  • eh

    22:44 // 18. 7. 2015.

    Kad bi bili pametni pa da protestujemo u bg-u kod tog republickog zavoda za zastitu spomenika! Ili ispred nekog ministarstva!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: