Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:49, 11. 4. 2016.

| Društvo

Opozicija: Izveštaj DRI pokazuje da su činjena krivična dela

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
490x370-skupstina
Opozicija iznosila detalje izveštaja, vlast "napdala" izveštajem iz 2010. godine; foto: JV

Sednica niške Skupštine o izveštaju državnih revizora bila je žučna i sa kratkom pauzom kako bi se smirile strasti. Dok opozicioni odbornici nabrajaju učinjene prekršaje i pozivaju na odgovornost, gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da nema kršenja zakona.

Grad je nenamenski potrošio 1,6 milijardi dinara ukupno, 67 miliona dinara je utrošeno na plate, bez osnova 302 miliona, bez validne dokumentacije 235 miliona, bez javnog konkursa 26 miliona, za preuzete obaveze iznad odobrene aproprijacije 780 miliona dinara - sve ovo nabraja odbornik SDS Dragoslav Ćirković kao nešto na šta su ukazali revizori.

Sve ovo su krivična dela, i to nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, nesavesni rad, zloupotrebe javne nabavke i zloupotreba službenog položaja. Mi jednostavno očekujemo da ili državna revizija ili da tužilaštvo podnese krivične prijave, a na kraju, možda će to uraditi opozicija - kaže Ćirković.

Ipak, gradonačelnik Niša Zoran Perišić i dalje stoji pri ranijim izjavama i tvrdi da kršenja zakona nema, već da su u pitanju računovodstvene greške.

Glavna primedba je pogrešno knjiženje i to preknjižavanje koje je poslato u odazivnom izveštaju bi trebalo da bude način da se deo tih problema reši. Nenamensko trošenje sredstava koje se pominje - nije trošen nenamenski i to su sredstva koja 31. decembra nisu bila vidljiva - kaže Perišić.

Pošto se Perišić za govornicom “branio” i pozivajući se na izveštaj iz 2010. godine, opozicija je rekla da o prekršajima navedenim u izveštajima dovoljno govori i broj strana aktuelnog i izveštaja DRI od pre 4 godine. Tada je bio na 150 strana, a sada ima 378.

Gradonačelnik Perišić kaže da to nije relevantno, jer je način izrade drugačiji.

Izveštaj je veći iz prostog razloga jer je 2010. godina bila prva ili druga godina revizije lokalnih samouprava. Sada je obim veći, jer je veća kontrola sada bila, a ne zato što je izveštaj gori od onog iz 2010. godine - rekao je Perišić.

Podsetimo, odbornici opozicije prikupili su 23 potpisa koja su omogućila održavanje vanredne sednice na kojoj odbornici raspravljaju samo o izveštaju DRI.


Perišić: Ja nemam svoju televiziju, pitajte nekog drugog

900x0-perisic123 Lakše se diše kad građani ne gledaju; foto: JVPredsednik Skupštine Grada Mile Ilić zakazao je sednicu parlamenta, ali prenos, koji nije obavezan ni po jednom zakonu, statutu ili pravilniku, nije obezbeđen.

Prvo je negodovao odbornik NPS Branislav Jovanović koji je podsetio da su prenosi uspostavljeni devedesetih godina nakon građanskih protesta i rekao Ililću “da dogovor nije ispoštovan”.

Pojedini odbornici većine su kroz smeh iz svojih klupa dobacivali “tako se lažu mala deca”, a Jovanović je rekao da u Nišu "vlada medijski mrak".

I u izveštaju DRI piše da je aktuelna vlast diskriminatorski dodeljivala sredstva medijima. Zato je medijski mrak. Suprotno Zakonu o javnim nabavkama su dodeljivane pare. Zato se vrši genocid nad opozicijom, zato se preti drugoj koloni SNS. Zato je stanje u Nišu nikad gore - rekao je Jovanović.

Gradonačelnik Perišić ipak misli da su ispoštovani svi principi demokratičnosti i transparentnosti samim tim što nijednom novinaru nije zabranjeno da danas prisustvuje sednici parlamenta.

Ja nemam svoju televiziju kojom bi mogao da vršim prenos, pa to pitanje morate nekom drugom da postavite - rekao je Perišić.

Predsednik parlamenta Mile Ilić kaže da nema prenosa jer Uprava za kulturu nije završila proceduru ugovaranja sa onima koji treba da prenose sednice parlamenta i da bi od naredne sednice trebalo da bude prenosa.

Inače, posle više od decenije prva sednica bez TV prenosa održana je krajem septembra prošle godine, a sada građani nisu imali mogućnost da uživo čuju sve međusobne kritike, ali i delove izveštaja DRI koje su odbornici čitali za govornicom, a koji se ne tiče ničeg drugog do načina trošenja njihovih para.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mali Hijavata

    23:24 // 11. 4. 2016.

    Iskreno, ubedio sam sebe da pročitam svih sedamdeset i sedam stranica odgovora nadležnih uprava, službi i drugih javnih preduzeća i ostalih pod kapom Grada prozvanih u izveštaju DRI. Jedino što normalan čovek sebe može da zapita nakon pročitanih odgovora da su razumeli primedbe DRI jeste: Da li su ljudi na odgovornim mestima u gradu kompetentni za svoj posao i za šta oni uopšte primaju platu ?

    • Oliver D.

      21:41 // 12. 4. 2016.

      Tacno tako.I ne samo to, polovinu primedbi nisu ni otklonili.Zasto nisu ukinuta, promenjena mesta pomocnika nacelnika i jos neka, zasto nisu sistematizacije usaglasene sa primedbama, zasto ih vece ne usvaja?Sve se moze proveriti na sajtu Grada, koje su odluke doneli odnosno NISU.

  • bora

    20:43 // 11. 4. 2016.

    Nasliste nislije da sisate kako stignete a padaju vam plafoni u KC,nijedan semafor niste postavili a kamo li nesto uradili za ovaj grad.Zbogvase,,racunovodstvene,,greske prosvetari ne primaju jubilarnu nagradu niti novac za prevoz,naplacivali sirotinji vrtic po 1200d vise u prethodne tri godine,niko ne moze davam udje u trag koliko ste SNSovaca zaposlili.More nislije olovke u ruke i pamet u glavu.

  • shaft

    18:08 // 11. 4. 2016.

    Ekonomski strucnjaci iz DRI ne znaju nista,oni nemaju zvanja menadzera strukovnih studija i kalemarske diplome sa vecernjih ubrzanih "fakulteta". Pravi strucnjaci su Drvar,Guska,Bojzi,Hiljadarka...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: