Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 18. 4. 2016.

| Ekonomija

Rok za “Novi Niš” produžen, kamen temeljac sutra

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
novi nis
Ovako bi trebalo da izgleda "Novi Niš"; foto: FB strana "NOVI NIS Project"

Iako je prvobitnim ugovorom bilo predviđeno da 2016. godine budu gotovi prvi stanovi u “Novom Nišu”, kompleksu na prostoru nekadašnje kasarne Bubanjski heroji, to se nije desilo, pa se rok pomera za 2021. godinu. Polaganje kamena temeljca najavljeno za 19. april.

Ova niška kasarna prodata je američkom investitoru “Clean Earth Capital” još pre pet godina, a plan je bio da se sa gradnjom počne na proleće 2013. godine. Potom je direktor ove kompanije Filip Bej najavio da radovi kreću početkom 2015. godine, ali se ni to nije ostvarilo.

Konačno je početak radova najavljen za sutra, kada će svečano biti položen kamen temeljac.

Novi rok za završetak prvih stanova namenjenih vojsci, koji je dogovoren sa investitorom, kaže gradonačelnik Niša Zoran Perišić jeste 2018. godine. 490x370-slikaygrada foto: FB strana "NOVI NIS Project"

Stari ugovor je predviđao da se do 2016. godine isporuče prvi stanovi. Novi aneks precizira da će isporuka stambenog prostora za potrebe Ministarstva odbrane početi 2018. godine. 4.000 kvadratnih metara dobiće 2018. i 2019. godine, 8.000 kvadrata do 2020. godine i još 5.000 u 2021. godine - objašnjava Perišić.

Naime, za prostor koji je Republika, odnosno Ministarstvo ustupilo Gradu Nišu, Grad ima obavezu da vojsci preda oko 21.000 kvadratnih metara bruto stambene površine.

Da bi se projekat “Novog Niša” nastavio bila su potrebna 3 koraka. Prvi je zaključak Vlade i to je učinjeno 15. aprila, drugi korak je da Gradsko veće usvoji aneks ugovora između Ministarstva odbrane i Grada Niša što je danas učinjeno, a treći korak će biti aneks ugovora između Grada Niša i investitora, odnosno “Clean earth capital” - objašnjava gradonačelnik Niša.

Ističe da će aneks ugovora Grada i američke kompanije imati 3 stavke - produženje roka za 5 godina, dinamika i produženje bankarske garancije, odnosno davanje nove na period od 5 godina.

Ukoliko oni ne ispoštuju novi rok, tu je bankarska garancija na iznos od 10 miliona evra koja će biti naplativa 2021. godine  - kaže Perišić.

novi-nis foto: FB strana "NOVI NIS Project"Napominje da je građevinska dozvola izdata, ali za nešto više od 2 hektara, od ukupne površine od 15 hektara na kojima je predviđeno da bude izgrađen stambeno-poslovni prostor, šoping centar, bolnica, univerzitetski centar…


Nejasno zašto se kasnilo

Šta je razlog što je građevinska dozvola tek nedavno izdata i zbog čega se toliko kasni sa početkom izgradnje “Novog Niša” nije objašnjeno.

Osnovni ugovor sa investitorom je potpisan marta 2012. godine. Međutim, mislim da za period od 4 godine nije bilo moguće izraditi svu pripremnu papirologiju, napraviti jedan ogroman projekat i krenuti u pripremne radove - rekao je Perišić.

On kaže da zna da se investitor žalio na inertnost nekih institucija i nemogućnost dobijanja nekih planova, ali ovog puta, kaže, staje u odbranu gradskih službi.

I sam investitor je imao neka usporenja u dinamici, ali eto došli smo do toga da se sutra polaže kamen temeljac - istakao je gradonačelnik Niša.

Podsetimo, kompanija CEC je 2011. godine kupila zemljište kasarne po početnoj ceni od 1,5 miliona evra u novcu i stanovima koji bi trebalo da budu izgrađeni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • boris jamnić

    21:16 // 5. 1. 2019.

    žao mi je to nema više naše kasarne
    lepi dani provedeni u nišu
    pozdrav svima iz januarske klase 82 i svima koji su služili u kasarni bubanjski heroji
    pozdrav iz zagreba
    na žalost i tu su amerikanci upleli svoje prste

  • shaft

    20:28 // 19. 4. 2016.

    Predizborna pricica za lakoverne i zatucane,kakvih ,na zalost,ima dosta u ovoj kasabi!

  • nisliski mohikanac

    10:58 // 19. 4. 2016.

    Beogradjani i mi konja za trku imamooo.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: