Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:54, 25. 10. 2017.

| Politika

Niški odbornici povećali sebi naknade i do 175 odsto

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
Skupština grada
Povišica za odbornike; Foto: JV

Odbornici Skupštine Grada ubuduće će primati mesečne paušale uvećane za 127%, šefovi odborničkih grupa za 152%, a zamenici šefova za 175%. To je bio dogovor svih šefova odborničkih grupa, kažu iz Skupštine, osim DJB. Iz ovog Pokreta poručuju da su napustili salu prilikom glasanja jer je “licemerno da glasaju protiv kad će već uzimati novac”.

Naime, kako piše u skupštinskoj odluci, donetoj na prošloj burnoj sednici koju je obeležio izbor direktora javnih preduzeća i nesvakidašnja retorika, odbornici će primati 30% od republičke prosečne plate, a zamenici i šefovi odborničkih grupa 40% nacionalnog proseka. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada u Srbiji za avgust bila je 47.220 dinara, pa će niški odbornici ubuduće primati 14.166 dinara, a zamenici i šefovi odborničkih grupa po 18.888 dinara.

Do sada, niški odbornici primali su mesečne paušale u iznosu od 6.250 dinara, zamenici 6.875, a šefovi grupa 7.500 dinara.

Predsednik Skupštine Grada Rade Rajković ovo povećanje naziva “usklađivanjem”, jer odbornici u Novom Sadu imaju i 50% republičkog proseka, a u Merošini 20 hiljada.

Napravili smo velike uštede, to nije veliko opterećenje, mi smo to sveli na razumnu meru, imamo para, a smanjićemo naknade predsednicima komisija i odbora. U tu cifru ulazi i prevoz odbornicima, jer je revizor 2016. ukinuo isplatu putnih troškova odbornicima - kaže Rajković.


Opozicija različito o tome ko zaslužuje povećanje

Odbornik grupe “Niš moj grad” Branislav Jovanović navodi da je to bio zajednički dogovor jer je naknada “smešno mala” u odnosu na druge gradove. Povećanje objašnjava time što, kako kaže, odbornički posao nosi odgovornost i “sramota je da se za to prima 6.250 dinara”. Jovanović ipak predlaže drugačiju formulu za obračun naknada.

Merilo za visinu paušala treba da bude aktivnost odbornika, jer ne dajemo svi isti doprinos. Ali, ja to ne mogu da menjam. Mali paušali pogađaju aktivne odbornike. Neki odbornici svoj mandat koriste da rade u Skupštini, a neki da trguju njima - navodi Jovanović.

Drugačiji pristup ovom pitanju ima “Dosta je bilo”. Odbornici ovog Pokreta napustili su salu prilikom izjašnjavanja jer su, kako kaže šef njihove odborničke grupe Srđan Nonić, unapred znali ishod glasanja zato što SNS ima većinu za svaku odluku.

DJB je kategorički protiv povećanja, jer velika većina odbornika ne opravdava bilo koju visinu paušala, više je nego očigledno da u raspravi učestvuje mali broj odbornika - ocenjuje Nonić.

Napuštanje sale umesto glasanja protiv, Nonić opravdava stavom da bi bilo licemerno glasati protiv, a posle uzimati novac.

Da li će niški odbornici biti stimulisaniji za rad ovim povećanjem, ostaje da se vidi u budućnosti na skupštinskim sednicama, a prva prilika biće na narednoj, planiranoj početkom sledeće nedelje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • RADNIK

    09:45 // 27. 10. 2017.

    GOSPODE dragi,oprosti im jer neznaju sta rade,pola nasih sugradjana nema sta da jede.

  • Bruno

    08:09 // 26. 10. 2017.

    Možda se nekome ne sviđa ono što sam napisao, ali su činjenice surove. Prošle godine umrlo preko 100000 osoba, a rođeno manje od 65000. Minus od preko 35000, plus oko 30000 otišlih u inostranstvo, sve u svemu nikad se nije pisalo bolje ovoj državi u pokušaju.

  • Bruno

    20:13 // 25. 10. 2017.

    E zbog ovakvih stvari svakog dana nam odlaze ljudi u inostranstvo. Ja mislim da je samo iz Niša za zadnjih 5 godina otišlo oko 10 do 15 hiljada, s obzirom koliko sam ja saznao ko je sve otišao.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: