Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 23. 5. 2024.

| Politika

Otvaranja pre roka pijaca, vrtića, bulevara - deo "pozitivne" kampanje SNS da bi birači "zaboravili loše"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Pijaca Boško Buha (5)
Predstavljanje delimičnih rezultata kao potpuni uspeh, politički je princip niških naprednjaka; foto: Nikola Đukić

Šta je urađeno u realnosti, a šta se predstavlja u kampanji pred izbore - tradicionalni raskorak ove dve stvarnosti u kampanji pre izbore i ovoga puta. Profesor Pravnog fakulteta Aleksandar Mojašević ističe da zbog toga što prosečni glasači donose odluku o tome za koga će da glasaju neposredno pre izbora, vlast se trudi da ih zatrpa "pozitivnim" informacijama, kako bi zaboravili sve što je loše urađeno ili nije urađeno u mandatu.

Nakon meseci licitacije kada će izbori u Nišu biti održani, kao i to da li će biti održani istog dana kada i svi ostali lokalni izbori u Srbiji, gradska vlast na čelu sa Draganom Sotirovski otpočela je predizbornu kampanju najavljujući završetke i početke velikih projekata. Analiza Južnih vesti pokazala je šta je Dragana Sotirovski obećala u ekspozeu 2020. godine kad je preuzela da upravlja gradom, a šta je ispunila - malo toga.

Profesor Aleksandar Mojašević ističe da bi proizvod trebalo "prodati" pre izbora i da građani mogu očekivati još jaču kampanju do datuma izbora.

Pijaca Boško Buha (6) Pijaca Boško Buha; foto: Nikola Đukić Među poslednjim takvim projektima je i svečano otvaranje pijace “Boško Buha” na Bulevaru Nemanjića. Otvaranju je prisustvovala i Sotirovski koja je presekla crvenu traku i pohvalila se najmodernijom pijacom u gradu. Pijaca Boško Buha (2) Pijaca Boško Buha; foto: Nikola Đukić

Pijaca Boško Buha (3) Pijaca Boško Buha; foto: Nikola Đukić Pijaca je otvorena 26. aprila, baš na dan kada su raspisani izbori u Nišu, a nadležnima nije smetao ni još uvek svež malter, ali ni radnici koji su čekali da delegacija ode kako bi neometano nastavili radove. Prerano otvaranje pravdali su rečima da se bliže prvomajski i uskršnji praznici i da su želeli da učine građanima tako što će voće i povrće moći da kupe na “novoj” pijaci.

Prosečan glasač donosi odluku o tome za koga će da glasa (ako nije ucenjen) pretežno na osnovu informacija koje je dobio neposredno pre izbora. Izborne kampanje tome i služe: da se glasači zatrpaju "pozitivnim" informacijama u izbornoj kampanji, te da zaborave sve loše što je urađeno ili nije urađeno u mandatu. Intenziviranje izborne kampanje vladajuće stranke treba sagledati u tom svetlu - kaže Mojašević.

Dvadesetak dana od otvaranja, radovi i dalje nisu završeni i “moderna pijaca prekopirana iz Pukovca” ne radi punim kapacitetom. Dok radnici i dalje rade, kupci i prodavci slušaju zvuk aparata za varenje i osećaju miris tek ofarbanih konstrukcija tezgi.

Pijaca Boško Buha (1) Pijaca Boško Buha; foto: Nikola Đukić Ipak, pojavili su se i prvi problemi. Stepenice koje prethodno nisu lepo iznivelisine, niti istih razmera, počele su da pucaju.

Bulevar Gorana Ostojića Bulevar Gorana Ostojića; foto: Nikola Đukić Slična sudbina očekuje i novi Bulevar Gorana Ostojića koji bi trebalo da spoji opštine Crveni Krst i Pantelej. Iako su radovi prvobitno najavljivani za kraj juna, rok će biti pomeren, te će pre vremena biti otvorena jedna dvosmerna traka, dok radovi i dalje budu trajali.

Razlog je, kako je to većnik Nenad Stanković objasnio, želja niške vlasti “da građani vide benefite”.

Treba "prodati" proizvod pre izbora, te se može očekivati još jača kampanja do datuma izbora. Apelujem na ljude da misle svojom glavom i kritički posmatraju političku realnost. Političke kampanje, naročito u vidu ovakvih "opsena", dođu i prođu, a mi treba da živimo u ovom gradu na čijem čelu treba da budu odgovorni pojedinci koji vole ovaj grad - zaključuje Aleksandar Mojašević.

Međutim, najnoviji primer "politizacije" gradskih projekata bilo je otvaranje vrtića Višnjica u niškom naselju Pantelej, koji su svečano otvorili nova ministarka Milica Đurđević Stamenkovski i Dragana Sotirovski, koje su svečano presekle vrpcu i otvorile vrtić, koji će zapravo biti otvoren za decu tek od septembra.


Asfaltiranje ulica

Sve češći radovi na asfaltiranju ulica u Nišu, praćeni su negodovanjem građana, jer novi asfalt već posle mesec dana ne izgleda tako novo, već ispucalo.

Stanari iza “Zone 3” bili su među prvima koji su govorili da je novi asfalt u ulici koja spaja Bulevar Nemanjića i Branka Krsmanovića posle mesec dana ispucao, a pridružili su im se stanari Rentgenove koji su se požalili da njihov novi asfalt bio nov svega 20 dana.

Sređena je i Ulica Pariskih komuna kod zgrade Opštine Medijana i dok trenutni predsednik Opštine Nebojša Kocić kaže da je sada Opština blistava i čista, građani upozoravaju da su ostali “repovi” u vidu nezavršenih trotoara, koji zbog parkiranih vozila sada teško mogu biti sređeni.

I stanari Ulice Majakovskog kažu da iako je najavljivano da će biti sređena cela ulica, novi asfalt dobio je samo deo ulice, koji je takođe počeo da puca.

Narodnih heroja ulica (2) Ulica Narodnih heroja; foto: Nikola Đukić Poslednji projekat asfaltiranja gradske vlasti je sređivanje cele ulice Narodnih Heroja, takođe u Opštini Medijana, za koji građani kažu da strahuju koliko će dugo čekati da se radovi završe, koliko će dugo asfalt potrajati.

Udarne rupe i neasfaltirane ulice u naseljima postali su niška svakodnevica, zbog čega i meštani Delijskog Visa mesecima blokiraju put ka Niškoj Banji kako bi pokazali revolt zbog neispunjenih obećanja Dragane Sotirovski da će ulice konačno biti asfaltirane.

Njima se pridružuju i meštani Pasi Poljane koji kažu da duže od 15 godina umesto asfalta dobijaju samo predizborna obećanja.


Iz kategorije “besplatno”.

Gradsko veće Grada Niša iznenadilo je penzionere pred izbore odlukom da će od 5. maja stariji od 65 godina moći da se besplatno voze gradskim saobraćajem.

Inače, Gradsko veće je najpre prošle godine odlučilo da penzioneri stariji od 70 godina ne plaćaju javni prevoz. Odluka je tada doneta manje od mesec dana pre izbora.

Nova pogodnost za penzionere, tačnije spuštanje te granice na 65 godina, uvodi se ponovo pred izbore, ovog puta niške lokalne.

U susret lokalnim izborima ili "U susret letu", kako stoji u objavi gradonačelnice, gradske vlasti su rešile da urade nešto lepo za srednjoškolce, ali i njihove roditelje koji će uštedeti novac. Dobiće, kako je najavljeno, neke besplatne usluge koje pruža Sportski centar "Čair", a u pitanju su besplatna teretana, fitnes, odbojka i plivanje za mlade.

Ovo je, za sada, jedino saopšteno upravo na Fejsbuk profilu gradonačelnice, dok zvaničnih informacija o tome nema, niti na sajtu Grada, niti na sajtu SC Čair.

Navedeno je samo da su prijave na portirnici bazena "Čair" od 22. do 26. aprila.

Pred izbore nisu zaboravljeni ni borci, kojima je obećan besplatan parking, samo nije precizirano kada.

U sklopu kampanje obišla je Sotirovski i radove na izgradnji akva parka u Niškoj Banji i lično mogla da vidi podzemne vode koje su napunile bazene i okolne objekte, ali i da vidi betone bazena koji su zagletovani nakon što su pukli.

Tada je, između ostalog, Dragana Sotirovski, koja će gradonačelnica biti samo do izbora jer se ne nalazi na izbornoj listi SNS-a tvrdila da su se u njenom mandatu “posvetili čoveku” i da su “izlazili u susret kada god su mogli”. Ipak njen mandat ipak su obeležile brojne afere o kojima su Južne vesti pisale.

Još jednu priliku za predizborne aktivnosti i promociju stranke iskoristila je i prilikom posete pevača Aco Pejovića Domu za nezbrinutu decu "Duško Radović", kao i šetnjom od Logora Crveni krst do Trga kralja Milana kada je obeležen Dan pobede nad fašizmom, gde iako je i dalje aktuelna gradonačelnica bila skrajnuta i centralnu poziciju preuzeo prvi na izbornoj listi SNS-a Dragoslav Pavlović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pavle

    16:30 // 24. 5. 2024.

    Jadan narod koji sve ovo trpi. Manipulatorna i podla vlast SNS. Gori ne postoje

  • Ivan

    08:32 // 24. 5. 2024.

    Majakovska urađena do zgrade gde je stan dobio zet Sotirovske a ostatak ulice je u rupetinama. A i u novom asfaltu šahtovi su 10cm ispod nivoa ulice.

  • Vuk

    00:06 // 24. 5. 2024.

    Ja predlažem izbore na svakih 6 meseci, svakako će ovi sve da urade da pokradu i lažiraju rezultate izbora, a mi možda dobijemo uređen grad jer se samo gradi i popravlja pred izbore ;)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Više zaradi suncobran u Crnoj Gori nego radnik u Srbiji, sramota!

Sramota Čitalac

Tekst: Leskovačka opozicija: Zahtevi radnika opravdani, problem nije rukovodstvo, već država

Pronađite nas na: