Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Državna revizorska institucija

  • poljoprivreda

    DRI: Brojne nepravilnosti u finansijskom izveštaju Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Leskovac

    Nepravilnosti u finansijskom izveštaju PSSS Leskovac za 2020. godinu utvrdila je Državna revizorska institucija, a samo neke od njih su to što ta služba nije uplatila najmanje 50% ostvarene dobiti za 2019. godinu, što su po Zakonu u obavezi, dok su osnovni kapital prikazali više nego što stoji u osnivačkom aktu društva.

    (2) detaljnije
  • apoteka-prokuplje.jpg

    DRI: Brojne nepravilnosti u finansijskom izveštaju Apotekarske ustanove Pirot za 2020. godinu

    Nepotpuni i netačno iskazani podaci u godišnjem finansijskom izveštaju za 2020. godinu, netačni podaci o zalihama potrošnog materijala i robe za prodaju i netačne vrednosti zgrada u svojini, neke su od nepravilnosti koje su revizori utvrdili u Apotekarskoj ustanovi Pirot. Ukupna neslaganja koje je Državna revizorska institucija utvrdila su nešto veća od 23 miliona dinara, date su 25 preporuke i očekuje se da AUP dostavi izveštaj o otklanjanju nepravilnosti.

    (4) detaljnije
  • opština medijana

    Revizori negativno o Medijani - loši obračuni plata, zapošljavanja bez saglasnosti i mobilni za nezaposlenog

    Neslaganje prihoda i rashoda, pogrešno knjiženje, zapošljavanje bez saglasnosti Gradonačelnika, skidanje zaposlenima od plate bez njihove saglasnosti, loše obračunavanje zarada onima koji su odsutni, davanje mobilnog telefona licu koje nije zaposleno u Opštini, samo su neke od nepravilnosti koje su državni revizori utvrdili u Opštini Medijana za 2020. godinu. Zato je i njihov izveštaj o poslovanju Medijane negativan.

    (36) detaljnije
  • zgrada opštine

    Revizori utvrdili brojne nepravilnosti u poslovanju Opštine Kuršumlija

    Neslaganja u delu prihoda i rashoda budžeta, neraspodela suficita, nepostojanje sistema internih kontrola i loše izvršen popis u javnim ustanovama - samo su neki od nalaza koje je Državne revizorske institucije nakon kontrole poslovanja Opštine Kuršumlije za 2020. godinu. DRI je dala ukupno 24 preporuke, a neke mere su preduzete i tokom postupka revizije.

    (4) detaljnije
  • opstina pantelej

    Državni revizor u Opštini Pantelej utvrdio višemilionske nepravilnosti

    Neslaganje prihoda i rashoda, loše ekonomske klasifikacije revizor je pronašao u finansijskoj kontroli poslovanja Opštine Pantelej u 2020. godini. Ukupne nepravilnosti u Bilansu prihoda i rashoda su 12,5 miliona dinara, dok je u Bilansu stanja broj i veći - oko 26,3 miliona dinara, ali revizori zaključuju da nepravilnosti ne predstavljaju “prožimajući rizik” i uglavnom su tehničke prirode.

    (31) detaljnije
  • merošina opština

    Opština Merošina bez javne nabavke plaćala kafane i medije, utvrdili revizori

    Kontrola državnih revizora utvrdila je da Opština Merošina nije raspisivala javne nabavke, niti je komisija birala najbolje ponuđače, ali je zato za ugostiteljske usluge u 2018. i 2019. godini dala skoro 3 miliona dinara na ovaj nezakonit način. Tome treba pridodati, piše u izveštaju, još toliko za reprezentaciju, ali i 877.000 za medijske usluge, takođe bez tendera. Ukupno je u te dve godine bez tendera potrošeno 9,38 miliona dinara.

    (6) detaljnije
  • Žitorađa

    Opština Žitorađa za 2 godine nezakonito sklopila poslove vredne 85,52 miliona dinara

    Ugovori bez javnih nabavki vredni najmanje 85,52 miliona dinara, nepravilno obračunavanje plate, dodataka i naknada u iznosu od 3,38 miliona dinara, prihvatanje ugovora većeg od procenjene vrednosti javne nabavke, ali troškovi reprezentacije samo su neke od nepravilnosti koje je utvrdila Državna revizorska institucija tokom kontrole poslovanja za 2018. i 2019. godinu. Predsednik Opštine Ivan Stanojević ne odgovara na pozive i poruke novinara Južnih vesti.

    (4) detaljnije
  • Pejović DRI

    Pejović: DRI jedna od ključnih karika u sistemu finansijske odgovornosti u državi

    Državna revizorska institucija (DRI) je najviši organ zadužen da vrši kontrolu trošenja javnih sredstava i upravljanja javnom imovinom. U našoj zemlji funkcioniše od 2005. godine i nadležna je za državnu reviziju oko 11.000 direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava i drugih korisnika javnih sredstava. Jednostavnije rečeno, DRI pomaže državi da mudro upravlja i koristi resurse, a za svoj rad odgovara Narodnoj skupštini.

    (1) detaljnije
  • centar za socijalni rad leskovac

    Revizori utvrdili brojne propuste u radu Centra za socijalni rad u Leskovcu

    Leskovački Centar za socijalni rad u toku 2019. godine donosio je rešenja o pravu na jednokratnu pomoć na osnovu loše dokumentacije, a kako je utvrdila Državna recizorska institucija, iste godine pogrešno su sprovedene i javne nabavke, pa su imali 420.000 dinara veće rashode u odnosu na potrebne.

    (3) detaljnije
  • Prokuplje

    Presedan u Prokuplju - zbog izveštaja DRI smenjeni direktori, stručnjaci kažu treba kazniti sve odgovorne

    Nije zabeleženo na jugu Srbije da je reakcija na izveštaj državnih revizora bila tako direktna i drastična, kao što se desilo u Prokuplju kada su direktori dve javne ustanove smenjeni zbog loših nalaza revizora. Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju, kaže da bi lokalna vlast pokazala da izveštaj ne koristi za stranačke ratove ako bi kaznila sve odgovorone, a gradonačelnik Milan Aranđelović uvereva da će tako i biti.

    (5) detaljnije
  • gradska kuća

    DRI upozorava: Od Grada Niša preko suda traže 5,1 milijardu dinara, tužio i Vodovod

    Državna revizorska institucija kontorlisala je finansijsko poslovanje Grada u 2019. godini i zaključak je načelno dobar, ali ono na šta revizori skreću pažnju je veliki broj sudskih sporova koji se vode protiv Grada Niša i koji potencijalno mogu da olakšaju kasu za 5,1 milijardu dinara, što je skoro pa polovina ukupnog godišnjeg budžeta. Tužbe su najčešće zbog bespravno oduzetog zemljišta i ujeda lutalica, ali Grad je tužilo i javno preduzeće čiji je osnivač - JKP “Naissus”.

    (10) detaljnije
  • Transfuzija

    Zavod za transfuziju i pored upozorenja DRI uvećavao plate parama za osiguranje

    Iako im je Državna revizorska institucija skrenula pažnju da novac za zdravstveno osiguranje ne smeju da troše na stimulaciju i povećanje plata, u Zavodu su, kako piše u izveštaju DRI, nastavili da to rade i pored njihovog upozorenja. Baš kao što su i zapošljavali bez objavljivanja konkursa i pored ranijeg skretanja pažnje revizora da to ne rade.

    (4) detaljnije
  • grad Niš

    DRI: Niš loše upravlja gradskim lokalima

    Zbog nejasnog načina procene visine zakupnine gradskih lokala, to što nema odgovarajućeg marketinga, ali i što ne postoji sveobuhvatna evidencija poslovnog prostora u Nišu, Državna revizorska institucija (DRI) zaključila je da Grad loše rukovodi ovakvim objektima.

    (11) detaljnije
  • dri

    DRI: Grad Niš može da izgubi skoro dve trećine budžeta na sudske sporove

    U 2018. godini, prema izveštaju Državne revizorske institucije (DRI), protiv Grada Niša vođen je veliki broj sudskih sporova u kojima se potražuje 6,7 milijardi dinara. U Gradskoj upravi objašnjavaju da se oni odnose uglavnom na osobe koje traže nazad zemljište Poljoprivrednog kombinata (PIK), ali i na one kojima ranijih godina nije isplaćivana eksproprijacija za zemljišta na kojima su građene ulice.

    (10) detaljnije
  • 4 aleksandar simonovic predsednik opstine Prokuplje foto lj.m.

    Gradonačelnik Prokuplja nezakonito primao uvećanu platu

    Iako je Državna revizorska institucija još 2012. godine naložila da se plata tada predsednika opštine, a sada gradonačelnika Prokuplja, uskladi sa zakonom i da on kao neko ko je izabran nema pravo na dodatak od 30%, prokupačko rukovodstvo je 2015. godine ovo izbeglo novim Pravilnikom o platama. U njemu se, suprotno zakonu i preporuci DRI, ponovo propisuje povećanje, ali ovog puta ne samo imenovanim i postavljenim licima, već i izabranim.

    (7) detaljnije
  • gradska kuća

    Grad Niš će svake godine biti “pod lupom” državnih revizora

    Kako je u velikim gradovima i najveći priliv novca, od 2019. godine će Državna revizorska institucija svake godine kontrolisati finansije Niša, kao i Beograda, Kragujevca, Novog Sada i drugih većih gradova, kaže predsednik DRI i generalni državni revizor Duško Pejović.

    (6) detaljnije
  • tikvica, grad

    Protivgradna zaštita nedovoljno štiti poljoprivredne proizvode

    Nedostatak protivgradnih raketa, mali broj strelaca, loše stanje lansirnih stanica i neblagovoremeno delovanje, samo su neki od problema koji se javljaju u sistemima protivgradne zaštite. Ovi problemi, prema izveštaju Državne revizorske institucije, utiču na efikasnost zaštite poljoprivrednih proizvoda, što dovodi do višemilionskih gubitaka. DRI ističe da je za rešavanje ovih problema potrebna bolja organizacija oko nabavke raketa, ali i veće učešće resornog ministrstva.

    detaljnije
  • pravni fakultet

    DRI: Sporan angažman istraživača na niškom Pravnom fakultetu

    Bez jasno definisanih propisa, Pravni fakultet je angažovao istraživače, kao i one koji su radili poslove poput lekture i korekture preko autorskih ugovora, što prema mišljenju Državne revizorske institucije, nije smelo da se radi. DRI preporučuje da ubuduće u saradnji za resornim ministarstvom napišu pravilnik o ovakvim angažmanima i isplatama.

    (10) detaljnije
  • vodovod

    DRI: Niški "Vodovod" isplatio skoro 50 miliona dinara više za plate

    Više nego što je po propisima, i to skoro 50 miliona dinara više, prema izveštaju Državne revizorske institucije, isplatilo je svojim zaposlenima u 2017. godini na ime plata niško Javno komunalno preduzeće "Naissus".

    (22) detaljnije
  • 800x600-Zavod-za-transfuziju-foto-jv

    DRI otkrio brojne nezakonitosti u poslovanju niškog Zavoda za transfuziju krvi

    Trošenje para od obaveznog zdravstvenog osiguranja na povećanje plata, kupovinu opreme i održavanje zgrade, nezakonito povećanje koeficijenta za obračun plata, zapošljavanje 20 radnika više nego što je dozvoljeno, kao i pogrešno uknjiženi milioni u završnom računu, samo su deo finansijskih nepravilnosti u niškom Zavodu za transfuziju krvi, koje je otkrila Državna revizorska institucija.

    (13) detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: