Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Socijaldemokratska stranka

 • skupstina

  Deo leskovačke opozicije bojkotuje rad lokalnog parlamenta

  Zbog toga što je “sve postalo farsa”, ali i zato što su građani na protestima zahtevali da opozicija bojkotuje Skupštinska zasedanja, odbornici Demokratske stranke i Dveri ubuduće neće učestvovati u radu lokalnog parlamenta . Današnje zasedanje napustili su odbornici grupe “Za Leskovac zajedno”, dok odbornici Jedinstvene Srbije, koji na lokalu nastupaju na strani opozicije, zasad neće bojkotovati rad Skupštine.

  (7) detaljnije
 • opstina leskovac

  Usvojen novi poslovnik leskovačke Skupštine

  Neke od novina novog poslovnika leskovačke skupštine jesu uvođenje elektornskog parlamenta, a umesto dosadašnjih 5 minuta, odbornici će pojedinačno imati po 3 minuta za diskusiju po tački dnevnog reda. Opozicija i dalje smatra da je poslovnik loš i da guši demokratske principe, dok je za odbornike vladajuće većine dobar.

  detaljnije
 • skupština leskovac

  Povučen predlog novog poslovnika leskovačke Skupštine

  Nakon dvočasovne rasprave o tome da li je novi poslovnik urađen kako treba, odbornici leskovačke Skupštine izglasali su da ovaj predlog ipak povuku sa dnevnog reda današnje sednice. O novom poslovniku odbornici će raspravljati na narednoj sednici lokalnog parlamenta.

  detaljnije
 • opstina leskovac

  Novi poslovnik leskovačke Skupštine - vlast bez komentara, opozicija kritikuje

  Leskovački parlament diskutovaće u sredu o nacrtu novog poslovnika, a jedna od novina je i da će, umesto dosadašnjih 5 minuta po odborniku za diskusiju po tački dnevnog reda, odbornici imati 3 minuta. Opozicija smatra da se donošenjem novog poslovnika u lokalnom parlamentu neće čuti, ali i da je ceo postupak nezakonit i netransparentan, dok vlast odbija da bilo šta komentariše pre sutrašnje sednice.

  detaljnije
 • skupština leskovac

  Usvojen budžet Leskovca - za vlast kvalitetan, za opoziciju nerealan

  Žustra rasprava obeležila je jučerašnju raspravu o budžetu za 2019. godinu u leskovačkoj Skupštini Grada, pa su tako predstavnici većine opisivali budžet kao realan i sveobuhatan, te istakli da njegov rast pokazuje i rast privrede, dok ga je sa druge strane opozicija okarakterisala kao nerealan i teško ostvariv i napominjala da je veći u odnosu na ovogodišnji jer će Grad uzeti kredit.

  detaljnije
 • sala skupštine leskovac

  Leskovačka Skupština: Albanci kupuju parcele u Lebanu za izgradnju džamija

  O odluci Vlade Kosova da formira vojsku na toj teritoriji raspravljalo se i u leskovačkom parlamentu. Odbornik opozicione grupe “Za Leskovac zajedno” Nenad Zdravković izrazio je bojazan da će Albanci krenuti da “podižu” kuće u Oruglici, leskovačkom selu koje se nalazi u blizini administrativne granice, i da je Leskovac sledeći, na šta je gradonačelnik Goran Cvetanović izjavio da Albanci već kupuju parcele u blizini Lebana kako bi gradili džamije.

  (12) detaljnije
 • opstina leskovac

  Usvojen novi Statut Leskovca

  Novim Statutom Leskovca predviđeno je veće učešće građana organizovanjem obaveznih javnih rasprava prilikom donošenja važnih odluka poput budžeta. Veće učešće građana predviđeno je i lakšim formiranjem građanske inicijative, za koju je sada potrebno 5% potpisa od ukupnog broja stanovnika koji imaju pravo glasa. Broj članova Gradskog veća, 13 uključujući gradonačelnika i zamenika gradonačelnika, kao i broj pomoćnika gradonačelnika - 5, ostao je isti. Statut su na današnjoj sednici Skupštine usvojili leskovački odbornici.

  detaljnije
 • opozicija akcija vranje foto vranjske

  Vranjska opozicija prikuplja potpise za smenu vlasti

  Gradski odbori Demokratske stranke, Pokreta Dosta je bilo, Dveri, Narodne stranke, Pokreta slobodnih građana i Socijaldemokratske stranke u Vranju, u subotu 16. juna, počeli su kampanju prikupljanja potpisa građana za smenu lokalne vlasti. Istovremeno, u centru Vranja, svoj štand postavili su i naprednjaci koji su se uglavnom slikali i delili reklamni materijal retkim prolaznicima.

  (1) detaljnije
 • gradska uprava vranje foto i.m.

  Vranjska opozicija ujedinjena u kritici: Nijedno ispunjeno obećanje vlasti

  Ne samo u kritici, već i u predlozima za rešavanje rastućih problema, vranjska opozicija odlučila je da zajednički "deluje" kako bi, navode, pokazali da postoji alternativa i da bi oslobodili "čak i simpatizere vladajućih stranaka" straha od iznošenja mišljenja i političkog delovanja.

  detaljnije
 • gradska uprava vranje foto im.

  Vranjska opozicija traži privremenu upravu i vanredne izbore

  Zbog, kako navode u zajedničkom saopštenju, alarmantne situacije u svim oblastima života i teškog materijalnog položaja ogromne većine Vranjanaca, dok se vlast 2 godine bavi raspodelom funkcija, 6 opozicionih stranaka i pokreta zatražilo je hitnu smenu kompletnog rukovodstva grada, uvođenje privremenih mera i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora.

  (1) detaljnije
 • cakic

  Nova-stara odbornička grupa u leskovačkom parlamentu

  Zbog toga što su želeli da građanima Leskovca pošalju poruku da se ne kriju iza imena centralizovanih stranaka, već da su pojedinci koji zastupaju sve građane, odbornička grupa Socijaldemokratske stranke u Leskovcu promenila je svoj naziv u "Za Leskovac - ZAJEDNO".

  detaljnije
 • opozicija leskovac

  Opozicija u Leskovcu ponovo napustila skupštinsko zasedanje

  Popodnevno zasedanje Skupštine grada Leskovca proći će bez odbornika opozicije. Oni su zbog spajanja tačaka dnevnog reda o kojima, kako kažu, neće moći na adekvatan način da diskutuju, napustili sednicu.

  detaljnije
 • Avioni

  Avioni nadletali Preševsku dolinu, opozicija negodovala

  Borbeni avioni Vojske Srbije u brišućem letu grmeli su iznad Preševa i Bujanovca, a dok iz Ministarstva odbrane kažu da je reč o redovnim letačkim aktivnostima, lider opozicione Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, kaže da upotrebu aviona iznad Preševa, nakon nedavnih događaja na Kosovu, može narediti samo neodgovoran čovek.

  (4) detaljnije
 • SKUPSTINA VRANJE foto i.m.

  Opozicija napustila vranjsku Skupštinu, Andonov bez mandata

  Iako je odlukom Gradske izborne komisije vraćen mandat lideru vranjskog SDS-a Igoru Andonovu, vladajuća većina u Skupštini koju čine SNS, SPS i JS odbila je predlog o vraćanju mandata, zbog čega su sednicu napustili odbornici DS-a, SDS-a i jedan nezavisni odbornik.

  detaljnije
 • Državna revizorska institucija finansije

  DRI podneo krivične prijave protiv 18 funkcionera u Leskovcu

  Nakon što su državni revizori proverili kako su gradske vlasti Leskovca u 2015. trošile novac građana i nedavno o tome objavili detaljan izveštaj, protiv 18 lokalnih funkcionera su podneli krivične prijave, a protiv 18 prekršajne. Ipak, zasad nisu poznata imena "okrivljenih".

  detaljnije
 • Igor Andonov sds vranje foto i.m.

  Andonov: Ostavka zbog obnovljene ljubavi SPS-a i SNS-a u Vranju

  Zamenik gradonačelnika Vranja dr Igor Andonov (SDS) podneće u sredu zvanično Skupštini grada ostavku, potvrdio je sam Andonov za Južne vesti, obrazlažući svoju odluku ličnim činom, ali i nezadovoljstvom "obnovljene ljubavi" na relaciji SNS - SPS.

  detaljnije
 • DISKUSIJA ilustracija foto A.K.

  U Vranju dogovoren novi politički blok

  Nakon što su dan ranije u Vranju utvrđena programska načela, u Kragujevcu je u petak formiran novi politički blok "Savez za jaku Srbiju" koga čine uglavnom članovi raspuštenih odbora Tadićevog SDS-a, ali i unije nezavisnih pokreta, grupe građana i pojedinci koji će na lokalnom nivou delovati samostalno.

  detaljnije
 • pristupnice-M.-S

  Politička 2016: Preletanja uživo i promene u strankama na vlasti

  Godinu za nama obeležili su izbori na svim nivoima, ali političari u Nišu, nakon preletanja uživo u TV programu, podigli su lestvicu kada je reč o prelascima iz stranke u stranku. SNS i SPS u Nišu pokušavaju da se konsoliduju, opozicija raštrkana, izborni bljesak "Dosta je bilo" i neodlučni DSS.

  (7) detaljnije
 • SDS Prokuplje foto Lj.M.

  Članovi i odbornici prokupačkog SDS napustili stranku

  Tridesetak sada već bivših članova Socijaldemokratske stranke u Prokuplju, među kojima i sva 3 odbornika koji su predstavljali stranku u lokalnom parlamentu, nezadovoljni odnosom centrale, formirali su Grupu građana “Pristojno Prokuplje” i nadalje će, kako kažu, delovati samostalno.

  (5) detaljnije