Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Agencija za borbu protiv korupcije

  • jozic

    Agencija predložila smenu predsednika Opštine Blace

    Zbog toga što je, kako je utvrdila Agencija za borbu protiv korupcije, iz opštinskog budžeta dobio oko 216.000 dinara za svoje poljoprivredno gazdinstvo, ali i zbog toga što je Zemljoradničkoj zadruzi “Blačka” gde je direktor bio njegov sin Stefan, raspodeljeno 2 miliona dinara budžetskih para, Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu predsednika Opštine Blace Zorana Jozića.

    (3) detaljnije
  • vidanovic

    Po prijavi Agencije tužilaštvo istražuje bivšeg predsednika Opštine Babušnica

    Na osnovu krivične prijave Agencije za borbu protiv korupcije zbog neprijavljivanja imovine ili davanja lažnih podataka o imovini, Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu pokrenulo je istragu protiv bivšeg predsednika Opštine Babušnica Dragana Vidanovića.

    detaljnije
  • vlasotince

    Odbornik iz Vlasotinca bio u sukobu interesa zbog preduzeća za prevoz putnika

    Zbog toga što je odbornik Skupštine opštine Vlasotince Dragan Nikolić (SDS), u isto vreme obavljao i poslove direktora privrednog društva “Sigma trans”, ali i učestvovao u radu sednice Skupštine na kojoj je doneta odluka da se ovom preduzeću dodeli ugovor za prevoz učenika i radnika dveju osnovnih škola, a o sukobu interesa nije obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije, ona je donela pravonažno rešenje kojim se Nikolić upozorava da je povredio zakon.

    detaljnije
  • Dosta je bilo

    Niški DJB nije podneo finansijske izveštaje, Agencija pokreće prekršajni postupak

    Zbog toga što Pokret “Dosta je bilo” u Nišu nije podneo finansijski izveštaj za lokalne izbore 2016, kao i godišnji izveštaj za 2016. godinu, Agencija za borbu protiv korupcije podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Iz niškog DJB nisu imali komentar.

    (3) detaljnije
  • goran jovic

    Agencija upozorila direktora RPK u Leskovcu zbog nepotizma i gomilanja funkcija

    Zbog toga što je istovremeno obavljao poslove direktora Regionalne privredne komore u Leskovcu i bio zamenik predsednika Skupštine opštine Lebane, kao i odbornik u lokalnom parlamentu gde je učestvovao u radu i donošenju rešenja kojim su poslove u javnim ustanovama dobili njegovi bliski srodnici, a pri tom ih nije blagovorenemo obavestio o sukobu interesa, Agenciju za borbu protiv korupcije donela je pravosnažno rešenje kojim se Goran Jović upozorava da je povredio zakon.

    (1) detaljnije
  • GAF

    Potvrđena preporuka Agencije za smenu dekana niškog GAF

    Primedbe dekana niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Petra Mitkovića na odluku Agencije za borbu protiv korupcije nisu osnovane, te je Odbor ovog tela potvrdio preporuku za njegovu smenu. Dekan bi trebalo da bude razrešen sa funkcije jer je zaposlio ćerku prodekana i sina člana Saveta fakulteta kao asistente, a u isto vreme je prodekan fakulteta potpisao ugovor o radu sa dekanovim sinom.

    (13) detaljnije
  • bratić

    Agencija potvrdila: Dekan DIF-a da se smeni zbog korupcije

    Nije usvojena žalba dekana Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovana Bratića na prvobitnu preporuku Agencije za borbu protiv korupcije da bude smenjen sa funkcije zbog korupcije. Zbog toga je, ovog puta, dodaju u Agenciji, doneto pravosnažno rešenje o njegovom razrešenju, po kojem bi trebalo da postupi Savet Fakulteta.

    (18) detaljnije
  • skupstina

    Ignorisanje odluka Agencije karakteristika i niških vlasti

    Niška vlast se u slučajevima zamenika direktora Direkcije za javni prevoz Nenada Stankovića i bivšeg gradskog većnika i advokata Srđana Aleksića oglušila o naređenja i mišljenja Agencije za borbu protiv korupcije za njihovo razrešenje, iako ova državna institucija, reagujući na poslednji takav slučaj iz Kule, navodi da se po pravilu svi povinuju njenim odlukama.

    (6) detaljnije
  • trgovinsko-ugostiteljska skola leskovac

    Agencija upozorila direktora Trgovinske škole u Leskovcu zbog nepotizma

    Zbog toga što je direktor srednje Trgovinsko-ugostiteljske škole u Leskovcu Gradimir Ilić, u ovoj školi zaposlio svog sina, a o čemu ih nije blagovremeno obavestio, Agencija za borbu protiv korupcije donela je pravosnažno rešenje kojim se on upozorava i obavezuje da u daljem radu poštuje Zakon o Agenciji.

    detaljnije
  • cvetanovic

    Agencija za borbu protiv korupcije upozorila Cvetanovića, on je tužio

    Zbog toga što nije na vreme poslao izveštaj o imovini i prihodima, Agencija za borbu protiv korupcije gradonačelniku Leskova Goranu Cvetanoviću izrekla je meru upozorenja. Cvetanović tužio Agenciju.

    detaljnije
  • Apoteka “Ćele kula” neće raditi dva dana, dežuraće apoteka “Higija”

    “Apoteke Niš” dobile novog-starog direktora ranije smenjenog zbog nepotizma

    Nekadašnji direktor Apoteke Niš Radojko Matić, koji je smenjen 2013. godine, nakon što je Agencija za borbu korupcije protiv njega pokrenula postupak, jer je u toj ustanovi zaposlio svoju ćerku, nakon 5 meseci u v. d. stanju i sprovedenog konkursa, i zvanično vraća u direktorsku fotelju.

    (6) detaljnije
  • Građevinski fakultet

    Agencija predložila smenu dekana GAF-a zbog zapošljavanja dece svojih kolega

    Zbog toga što je učestvovao u izboru sina člana Saveta i ćerke prodekana Građevinsko-arhitekstonskog fakulteta u Nišu za asistente, Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu dekana GAF-a Petra Mitkovića. On je dodatno u sukobu interesa zbog toga što je prodekan prethodno zaposlio njegovog sina.

    (11) detaljnije
  • etička komisija

    Članovi Etičke komisije bez saglasnosti o smeni direktorke koja je u sukobu interesa

    Iako je na sednici Komisije za etički kodeks trebalo da bude preporučena smena direktorke Specijalne škole “Bubanj” Snežane Čarapić zbog sukoba interesa, to nije učinjeno, jer se članovi Komisije nisu složili sa tim. Dok predsednica Komisije Marija Ranđelović tvrdi da ima dovoljno argumenata za njenu smenu, članovi Komisije kažu da uopšte nisu nadležni za tako nešto.

    detaljnije
  • Miloš Banđur

    Agencija Banđura prijavila sudu zbog neprijavljivanja imovine

    Aktuelni zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur, nije na vreme prijavio prihode koje je dobijao dok je bio član Gradskog veća, zbog čega je Agencija za borbu protiv korupcije predložila Prekršajnom sudu u Beogradu da protiv ovog niškog funkcionera pokrene postupak.

    (11) detaljnije
  • Miloš Sekulić

    Miloš Sekulić "opomenut" zbog duplih funkcija

    Zbog toga što je istovremeno bio odbornik u Skupštini Grada Niša i predsednik Upravnog odbora Doma srednjoškolaca, Agencija za borbu protiv korupcije je funkcionera SNS Miloša Sekulića "upozorila" da se "ubuduće u svemu pridržava Zakona". Postupak je vođen po prijavi koju je navodno podnela Sekulićeva "koleginica" iz SNS.

    (29) detaljnije
  • bojana simovic

    Prekršajni postupak protiv Bojane Simović zbog neprijavljivanja imovine

    Na osnovu prekršajne prijave Agencije za borbu protiv korupcije zbog neprijavljivanje imovine i prihoda, Prekršajni sud iz Beograda pokrenuo je prekršajni postupak protiv doskorašnje direktorke Niškog kulturnog centra Bojane Simović.

    (2) detaljnije
  • Dejan Tričković predsednik Skupštine Vranja

    Predsednik Skupštine Vranja bio u sukobu interesa zbog veterinarske stanice

    Veterinarska stanica “Vranje” čiji je suvlasnik Dejan Tričković (SNS), sklopila je u vreme dok je bio odbornik vranjskom Parlamentu, ugovore sa Gradom za veštačko osemnjavanje krava i zbrinjavanje pasa lutalica. Agencija za borbu protiv korupcije navodi da je Tričković bio u sukobu interesa, jer nije preneo upravljačka prava stanicom drugome, dok se aktuelni predsednik Skupštine pravda nepoznavanjem zakona.

    detaljnije
  • Kako do nezavisnog LAF-a?

    Model lokalnog antikorupcijskog plana, koji je uradila Agencija omogućava, pre svega lokalnoj samoupravi, uticaj na lokalno antikorupcijsko telo, izborom mera koje će se “ubaciti” u lokalno antikorupcijski plan. Nažalost Agencija je omogućila korumpiranim lokalnim samoupravama da sebi same “prepišu” slabu antikorupcijsku terapiju. Da bi to uradili ne moraju da pozovu civilno društvo, stučnjake, antikorupcijske aktiviste i uzbunjivače. Pravdajući se lokalnim specifičnostima, Agencije je izbegla da propiše obavezan set mera i time omogući lokalnim samoupravama da diskreciono izaberu mere koje će i u kojem periodu sprovesti. Već sada ima lokalnih samouprava u kojima neke mere počinju za dve godine!

    (2) detaljnije
  • Gradska kuća

    Vlast u Nišu bi da sama sebe kontroliše

    Gradonačelnik Niša Darko Bulatović formirao je radnu grupu za izradu novog Lokalnog antikorupcijskog plana. U njoj se nalaze novinari, građanski aktivisti, advokati, ali većinu čine zaposleni u Gradskoj upravi i najviši gradski funkcioneri - zamenik gradonačelnika, predsednik Skupštine grada, dok radnom grupom rukovodi sam gradonačelnik.

    (5) detaljnije
  • skola

    Direktor škole iz Bosilegrada zaposlio članove porodice “jer nije imao ko da radi”

    Nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije predložila smenu Metodija Čipeva, direktora Osnovne škole iz Bosilegrada “Georgi Dimitrov”, jer je zaposlio svog sina, brata od tetke i zeta, on se žalio na tu odluku. Čipev kaže da je “morao da zaposli članove porodice zbog hitnosti posla i zato što nije imao ko to da radi”.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Samo neka se što više pucaju vatrometi, veselo da bude, da narod ne misli o mukama i problemima

Marko Popovic Čitalac

Tekst: Niški kulturni centar za 4,3 miliona iznajmljuje opremu za Nisomniju, Filmske susrete i Horske svečanosti

Pronađite nas na: