Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

crkve i manastiri

 • Prohor Pčinjski

  Održana završna proslava 950. godišnjice manastira Prohor Pčinjski

  Završna ceremonija proslave jubileja 950 godina manastira Prohor Pčinjski održava se danas, kao i obeležavanje manastirske slave, a svečanost je počela Svetom arhijerejskom liturgijom i rezanjem slavskog kolača. U okviru proslave, dodeljene su i gramate Eparhije vranjske, a jednu od njih primila je i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je prisustvovala kao izlasnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  detaljnije
 • vitezi

  Srednjovekovni festival "Nemanjini dani" ovog vikenda u Kuršumliji

  Dramska predstava "Čuvaj svoju zemlju sine moj" sa Ivanom Žigon i Aleksandrom Srećkovićem Kuburom, viteške borbe, dečiji program sa akcentom na srednjovekovne igre, ansambl narodnih igara i pesama, samo su neki od događaja koji će se u okviru ovogodišnjih "Nemanjinih dana" organizovati u Kuršumliji u subotu, 18. septembra.

  (1) detaljnije
 • Manastir Svetog Nikolaja

  Novi termin humanitarnog koncerta za obnovu manastira Svetog Nikolaja 3. avgust

  Humanitarni koncert niških muzičara Miloša Krstića Krleta i Saše Trajkovića za obnovu manastira Svetog Nikolaja, koji je 18. jula odložen zbog kiše i lošeg vremena, biće održan u utorak, 3. avgusta, na glavnom šetalištu u Niškoj Banji.

  (2) detaljnije
 • Manastir Svetog Nikolaja

  Humanitarni koncert u Niškoj Banji za obnovu manastira Svetog Nikolaja

  Kako bi pomogli da se sakupi novac za obnovu manastira Svetog Nikolaja u selu Manastir, niški muzičari Miloš Krstić Krle i Saša Trajković, poznatiji kao Big Sale, održaće u nedelju, 18. jula, u 19 sati humanitarni koncert na glavnom šetalištu u Niškoj Banji.

  (4) detaljnije
 • vranje prohor

  Obeleženo 950 godina manastira Prohor Pčinjski

  Litijom, svetom arhijerejskom liturgijom i svečanom akademijom uz kulturno-umetnički program, obeležen je jubilej - 950 godina manastira Prohor Pčinjski, kao i 700 godina od upokojenja drugog ktitora manastira kralja Milutina. Orden "Prepodobni Prohor Pčinjski" predsedniku Srbije Aleksandru Vučuću uručio je episkop vranjski Pahomije.

  (5) detaljnije
 • Radovi Vidriste; foto: citalac

  Radovi u Vidrištu kraj Niša uznemirili meštane, kuvar Neša Travka otkriva da on uređuje crkveno zemljište

  Pre nekoliko dana počeli su radovi kraj Toponičke reke u izletištu Vidrište kraj Niša, a meštani su se uznemirili strahujući da je u pitanju izgradnja mini-hidroelektrane. Da nema razloga za brigu uverava poznati niški kuvar Nebojša Stamenović, poznatiji kao Neša Travka, koji kaže da će na crkvenom zemljištu saditi lekovito bilje, kestenje i hranu za pčele i pokušati da duhovno oživi taj kraj.

  (13) detaljnije
 • kursumlija

  Srednjovekovni festival "Nemanjini dani" u porti manastira u Kuršumliji

  Koncerti Jelene Tomašević i Sanje Ilić i "Balkanike", organizovanje dečijih kreativnih radionica, likovne kolonije, izložbe narodnih umotvorina i pripreme srednjovekovnih jela samo su neki od događaja koji će se organizovati u okviru ovogodišnjih "Nemanjinih dana“ koji se, uz blagoslov vladike niškog Arsenija, organizuju u Kuršumliji 12. i 13. septembra.

  detaljnije
 • manastir

  Završena rekonstrukcija dela manastira Sveti Nikola u Kuršumliji

  Severna kula i manastirski kompleks manastira Sveti Nikola u Kuršumliji potpuno su rekonstruisani, a vrednost radova koji su se obavljali autentičnim materijalom je 12 miliona dinara. Radovi su trajali nešto manje od godinu dana.

  detaljnije
 • Ispred manastira Svetog Nikole

  U Kuršumliji obeleženo 850 godina Nemanjinih zadužbina

  Bogosluženjem u manastiru Svetog Nikole u Kuršumliji, kulturno-zabavnim programom, svečanom akademijom “Nemanjina Toplica, izvor srpske crkve i države”, nastupom KUD-a "Bata Lačković" iz Kuršumlije i koncertom Danice Krstić, obeleženo je 850 godina postojanja Nemanjinih zadužbina, manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice.

  detaljnije
 • manastir

  Proslava 850 godina Nemanjinih zadužbina za vikend u Kuršumliji

  Nizom kulturnih manifestacija, svečanom akademijom, nastupom Danice Krstić i hora "Branko", 14. i 15. septembra u Kuršumliji će se obeležiti 850 godina Nemanjinih zadužbina. Ovoj značajnoj manifestaciji koja se održava u porti manastira Svetog Nikole najavljeno je prisustvo više arhijereja SPC, veliki broj sveštenika i monaha, a centralna liturgija počeće u nedelju, 15. septembra u 9 sati.

  detaljnije
 • Obilazak Gračanice

  Mladi iz hora "Branko" obilazili manastire na Kosovu i Metohiji

  Prošli vikend je mladima iz niške crkvene pevačke družine "Branko" protekao u pohodu srpskom Jerusalimu, jer su obilazili manastire na Kosovu i Metohiji. Kako navode iz ove družine, svoje članove vodili su do Pećke Patrijaršije, Visokih Dečana, Manastira Svetih Arhangela, carskog grada Prizrena i Manastira Gračanice.

  detaljnije
 • pecinska crkva

  Do 3 nepristupačne crkve i kule na jugu sada moguća 3D "šetnja"

  Latinska crkva iz 11. veka u selu Matejevac kraj Niša, Ivanova kula na Radan planini, manastir presvete Bogorodice iz 6. veka kod Kuršumlije i pećinska crkva kraj pirotskog sela Rsovci, 4 su objekta sa jugoistoka Srbije koje su stručnjaci niškog Elektronskog fakulteta 3D digitalizovali. Tako je moguće videti ih iz više uglova i kretati se kroz njih time što će se sa bilo kog uređaja posetiti sajt srbija3d.rs.

  (6) detaljnije
 • Manastir Poganovo sagrađen u 14. veku

  Poganovski manastir - nedovoljno iskorišćeni dragulj juga Srbije

  Tokom leta autobusi sa bugarskim turistima svakodnevno stižu u manastir Poganovo, posećuju kanjon reke Jerme i okolina, ali zbog lošeg puta standardni turistički autobusi ne mogu da stignu do jedne od najlepših destinacija na jugu Srbije. Da bi se maksimalno iskoristio potencijal ovog kraja, potrebno je srediti infrastrukturu i ako se obistine najave da će se otvoriti alternativni granični prelaz u selu Petačinci, svi bi bili na dobitku. Turisti, meštani tog kraja, a na kraju i Opština Dimitrovgrad.

  (13) detaljnije
 • Vladika Pahomije i Goran Mladenovic na zgaristu konaka foto eparhija vranjska

  Opština Vladičin Han pomaže obnovu izgorelog manastirskog konaka

  Nakon što je u požaru čiji je uzrok još nepoznat, u nedelju izgoreo konak manastira Svetog Proroka Ilije iz 13. veka u selu Kacapun, predsednik Opštine Goran Mladenović je obećao pomoć u čišćenju i obnovi konaka, dok je Eparhija vranjska pozvala sve koji su u mogućnosti da takođe pomognu u obnovi.

  (1) detaljnije
 • pozar manastir V HAN foto i.m.(1)

  Izgoreo konak manastira kod Vladičinog Hana

  U požaru čiji je uzrok još nepoznat, u nedelju popodne stradao je konak manastira Svetog Proroka Ilije iz 13. veka u selu Kacapun kod Vladičinog Hana. Nema povređenih.

  (1) detaljnije
 • manastir

  U manastiru kraj Svrljiga vernici traže izlečenje i mir

  Na 560 metara nadmorske visine, u svrljiškom selu Labukovo, nalazi se manastir Svetog Vaznesenja gospodnjeg iz 13. veka. Pokraj zidina starog manastira nedavno je podignut novi, a na hiljade vernika iz cele zemlje u njemu pronalazi mir u molitvi, ali i pomoć po koju najčešće dolaze bolesni i parovi bez dece.

  (3) detaljnije
 • Žuta kuća zaštitni znak etno sela koje nastaje u Lipovcu; foto: JV/J. A.

  U Lipovcu kraj Aleksinca niče etno-selo

  Na kraj sela žuta kuća, a oko nje brvnare u kojima će gosti moći da spavaju i potok kraj kojeg će moći da uživaju. Tako će, plan je porodice Milošević, sledeće godine izgledati etno-selo koje prave u Lipovcu nadomak Aleksinca.

  (1) detaljnije
 • Niški hor "Branko" održao dva celovečernja koncerta; foto: B. Ilić

  Hor “Branko” pevao pored Isusovog groba

  Niška crkvena pevačka družina “Branko” bila je na hodočasničkom putovanju po Svetoj zemlji, Izraelu, na kome je održala dva celovečernja koncerta. Pored toga, imali su čast da pevaju na ponoćnoj liturgiji u Crkvi Vaskrsenja Hristovog nedaleko od Isusovog groba.

  (1) detaljnije
 • Krstata-dzamija-Vranje-IM

  Crkve i manastiri u Vranju sve više mame turiste

  Turisti na putu ka Grčkoj sve češće svraćaju u Vranje da posete neke od crkava i manastira u ovom gradu koji, osim što okupljaju vernike, svedoče o burnoj istoriji grada.

  (1) detaljnije
 • 490x370-manastiri-arhiva-JV

  Filmom o crkvama i manastirima podsećaju na duhovno blago Panteleja

  Na teritoriji Opštine Pantelej se nalazi 14 crkava i 2 manastira, zbog čega se često upoređuje sa Fruškom gorom, a legende i priče o ovim svetinjama na jednom mestu je skupila ekipa dokumentarca “Duhovno blago Panteleja” koji je sinoć premijerno prikazan u Nišu.    

  (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Ne. Nisam toliko bogat da letujem u Srbiji.

Aleksandar Stošić čitalac

Tekst: Od danas prijava za vaučere od 15.000 dinara