Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

inkluzija

  • centar za socijalni rad prokuplje

    Za uslugu "Lični pratilac" Prokupčani izdvajaju oko 6 miliona dinara

    Kako bi obezbedili bolje uslove i olakšali porodicama koje imaju decu sa invaliditetom ili sa smetnjama u razvoju, lokalna samouprava u Prokuplju je raspisala tender za usluge socijalne zaštite ”Lični pratilac deteta”. Ta usluga je namenjena deci kojoj je potrebna podrška za zadovoljenje osnovnih potreba u svakodnevnom životu u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, a procenjena vrednost posla je 5.882.400 dinara bez PDV-a.

    detaljnije
  • naslovna protest

    U Nišu deca sa smetnjama u razvoju imaju pravo na ličnog pratioca - ali na papiru, kažu roditelji

    Deca koja nastavu pohađaju po inkluzivnom modelu ne mogu u školu jer nemaju pratioce, kažu njihovi roditelji koji su se okupili ispred Gradske kuće. Prošle godine Grad Niš, čija je to zakonska obaveza, plaćao je lične pratioce za dvadeset dvoje dece. Ove je povećan broj dece, odnosno pratilaca veći, ali je iznos ostao isti. Posao je dobila firma "Niveus", ali su dobili i novi izazov - kako da isti novac raspodele na više ljudi, pa kažu od posla odustaju.

    (6) detaljnije
  • stari

    Pomoć u kući za najugroženije Prokupčane

    Usluge pomoći u obezbeđivanju hrane koja uključuje po potrebi i nabavku namirnica, obezbeđivanje gotovih obroka, pripremu lakih obroka, osvežavajućih napitaka, pomoć pri hranjenju, kao i pomoć u održavanju lične higijene i higijene stana, plaćanje računa samo su neke od aktivnosti koje će biti realizovane tokom projekta “Pomoć u kući” kojim će biti obuhvaćeni svi građani sa teritorije Prokuplja, uključujući i i one iz seoskih sredina koji nisu u mogućnosti da se sami staraju.

    detaljnije
  • kuće

    Deo žitelja romskog naselja u Prokuplju trajno rešio stambeno pitanje

    Uslovi i kvalitet života za 65 žitelja romskog naselja Mala Guba, od kojih je 45 maloletno, od danas će biti mnogo bolji i kvalitetniji jer se 12 najugroženijih porodica ovog dela divljeg naselja u Prokuplju uselilo u nove kuće. Objekte pojedinačne površine od oko 60 kvadrata finansirala je Evropska unija sa oko 1,3 miliona evra, uz učešće i pomoć Grada Prokuplja na prikupljanju potrebne dokumentacije i radove na infrastrukturi.

    (13) detaljnije
  • opstina crveni krst

    Opština Crveni Krst otvorila “Klub za zapošljavanje Roma”

    Kako bi romskoj zajednici, u kojoj se 78 odsto populacije suočava sa rizikom od siromaštva, pomogli da se intergriše i nađe mesto na tržištu rada, kako kažu u niškoj Opštini Crveni Krst, otvorili su “Klub za zapošljavanje Roma”. Plan je da organizuju obuke i pomognu Romima da osnuju zadrugu sa održivom poslovnom idejom.

    (4) detaljnije
  • Romi-učenje4;-foto:-Udruženje-Romkinja-Nada

    Podrška u učenju romskoj deci u Surdulici i Vladičinom Hanu

    Pomoć u učenju sa fokusom na pripremu testa za malu maturu kroz dodatne radionice iz srpskog jezika, matematike, fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, dobiće 90 deteta romske nacionalnosti iz Vladičinog Hana i Surdulice, uzrasta od petog do osmog razreda. Ideja je da romska deca, posle osnovne, upišu i srednju školu i nastave dalje svoje školovanje.

    detaljnije
  • podvorce Leskovac

    Diskriminacija i nedostatak edukacije problemi leskovačkih Roma

    Da često odustanu od konkursa za posao zbog svoje etničke pripadnosti, zbog čega je veliki broj nezaposlenih, kažu Romi koji žive u Leskovcu. Iako nemaju problema sa sistemskom diskriminacijom, jer imaju podršku lokalne samouprave, neretko bez posla ostanu kod privatnika.

    detaljnije
  • romsko naselje

    Mobilni timovi: Veliki broj Roma bez posla

    U Srbiji, prema zvaničnim podacima živi 147.000 Roma, a više od 70 % njih nema posao, što je jedan od najvećih problema ove zajednice, smatraju članovi mobilnih timova koji se bave njihovom inkluzijom. Deo problema, smatraju, može se rešiti raznim inicijativama o kojima su razgovarali timovi iz Leskovca, Vranja i Bujanovca.

    (3) detaljnije
  • kola donacija

    Vozila i laptopovi za mobilne timove za inkluziju Roma sa juga Srbije

    Kako bi uspešnije i brže pružali podršku romskim porodicama kojima je to potrebno, mobilni timovi iz Niša, Doljevca, Pirota, Vlasotinca, Lebana, Aleksinca, Vladičinog Hana i Surdulice dobili su nove automobile i laptop računare. Opremu su timovi dobili kroz program “Podrška EU inkluziji Roma - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma”.

    (9) detaljnije
  • inkluzija u sportu

    Specijalna Olimpijada Srbije od januara i na jugu zemlje

    Timovi sastavljeni od osnovaca sa i bez smetnji u razvoju iz 12 gradova Srbije, među kojima i Niša, Pirota, Vranja i Leskovca, treniraće i nadmetati se u odbojci i boćanju. Projekat Specijalne Olimpijade Srbije “Igramo Zajedno! Učimo Zajedno!” trajaće naredne tri godine, a prema mišljenju učesnika inkluzija u sportu je najbolji način za razbijanje barijera među decom.

    (1) detaljnije
  • obuka

    Nezaposleni Prokupčani uče kako da budu pratioci deci iz osetljivih grupa

    Kako biti lični pratilac deci sa smetnjama u razvoju i pružiti im podršku u učenju, napredovanju i uključivanju u grupu vršnjaka, kao i koje su zakonske odrednice u vezi sa ulogom pratilaca, samo su neke od tema obuke koju prolazi 26 ljudi iz Prokuplja koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

    detaljnije
  • Marija Demić

    "Za inkluziju Roma važniji put ka Evropskoj uniji, nego članstvo"

    Iako se često može čuti da su Romi u Evropskoj uniji mnogo prihvaćeniji, pre svega zato što postoje jasna pravila i dokumenti koje države članice moraju da poštuju, aktivistkinja i članica Nacionalnog saveta Roma Srbije iz Niša Marija Demić upozorava da se i u evropskim državama poslednjih godina dešavaju napadi koji su rasistički motivisani, te je zato, dodaje, za nas važniji put ka EU, nego sam ulazak.

    (4) detaljnije
  • 4 opštine sa juga Srbije potpisale sporazum o inkluziji Roma

    Pirot, Lebane, Doljevac i Surdulica dobili podršku Evropske unije za inkluziju Roma

    Među 10 opština u Srbiji, koje su izabrane da budu deo programa čiji je cilj poboljšanje socio-ekonomskog položaja romske populacije u lokalnim zajednicama, kao i formiranje institucionalnih mehanizama za njihovu inkluziju, kako su saopštili iz Ministarstva rada, našle su se i 4 opštine sa juga Srbije.

    detaljnije
  • rukovanje

    Nedostatak kontinuiteta u radu institucija problem uključivanja Roma u zajednice

    Iako se na nivou cele države sprovode različiti projekti i programi koji manjinskim zajednicama, naročito romskoj populaciji, pomažu da se uključe u većinsko društvo, prema rečima eksperta za socijalnu inkluziju Brankice Jeremić, problemi često leže u nekontinuiranom radu sa ovim zajednicama. To nije slučaj u Evropskoj uniji gde su prava manjina regulisana i posebnim konvencijama.

    (2) detaljnije
  • 490x370-ninn.jpg

    Mladi izvode mjuzikl "Nina" u Simfonijskom

    U sredu, 1. aprila u sali niškog Simfonijskog orkestra, učenici škole “14. oktobar” izvešće mjuzikl “Nina” o devojčici koja uspeva da se probije do nacionalnog takmičenja talenata i bude prihvaćena od strane vršnjaka.

    detaljnije
  • Volonterski-centar.jpg

    Konkurs za volontere za pomoć deci pri učenju

    Društveni centar u Nišu poziva srednjoškolce, studente i diplomce da kao volonteri u njhovom udruženju pomognu deci da postignu bolje rezultate u školi i steknu iskustvo u radu sa decom iz marginalozovanih grupa.

    (1) detaljnije
  • 490x370-490x370-Univerzitet-u-Nisu.jpg

    Bojenje crteža i koncert za osobe sa invaliditetom

    U svečanom holu Univerziteta u Nišu večeras će od 19 sati biti održana akcija “Uklonimo barijere” na kojoj će okupljeni bojiti crteže dece sa invaliditetom, nakon čega će od 19.40 sati nastupiti Dejan Cukić i grupa “Vizantia”.

    detaljnije
  • 490x370-sanja-slika2.jpg

    Deca polako prihvataju "različite" od sebe

    Dok većina osnovaca smatra da se ponaša pozitivno prema “drugačijim” vršnjacima, deca sa teškoćama u razvoju kažu da ipak postoji velika distanca - rezultati su istraživanja sprovedenog u par niških osnovnih škola.  

    detaljnije
  • plivanje

    Niški "Delfini" doneli lepe utiske iz Turske

    Plivači i treneri niškog Akademskog kluba za osobe sa invaliditeom "Delfin" učestvovali su na plivačkom kampu u Istanbulu na kome su predstavili rezultate svog rada.

    (1) detaljnije
  • vranje-inkluzivno-obrazovanje.jpg

    Ugroženo inkluzivno obrazovanje u Vranju

    Usled otkaza asistenata zbog niske i neredovne isplate, roditelji dece sa posebnim potrebama apeluju na Grad i Ministarstvo da se u OŠ "Radoje Domanović" nastavi sa inkluzivnim obrazovanjem.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: