Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

kultura

 • slobodna zona

  Opoziciona “slobodna zona” u subotu posvećena kulturi

  Ovonedeljna 13. po redu opoziciona "slobodna zona" kod Tržnog centra "Kalča" biće posvećena kulturi, pod nazivom - kulturna "politika" antikulturne vlasti. Održaće se u subotu 23. avgusta od 19 do 21 sat.

  (7) detaljnije
 • vukosavljević

  Vukosavljević: Leskovac dobar primer decentralizacije kulture

  Veliki broj predstava, izložbi i drugog programa koji nude ustanove kulture u Leskovcu primer su dobre prakse u decentralizaciji ove oblasti, kaže ministar Vladan Vukosavljević. I ostale lokalne samouprave, kaže on, moraju raditi na promociji i oživljavanju ove oblasti.

  (3) detaljnije
 • citanje

  "Šta čitati preko letnjeg raspusta?" u niškom Američkom kutku

  Svi zainteresovani roditelji, nastavnici i bibliotekari koji žele da se informišu o savremenoj kulturnoj ponudi za decu i mlade, mogu u četvrtak, 27. juna u 17 sati posete Američki kutak u Nišu koji će ugostiti program “Knjigoskop” iz Beograda koji se bavi popularizacijom čitanja među mladima.

  (5) detaljnije
 • Oficirski dom

  Forum "Kreativna Evropa" prvi put u Nišu

  Na koji način projekti i modeli organizovanja u kulturi mogu da podstiču saradnju, boreći se protiv mržnje, stereotipa i različitih oblika društvene nejednakosti, pitanje je kojim će se baviti ovogodišnji forum “Kreativna Evropa” koji će 30. i 31. maja biti održan u Nišu.

  detaljnije
 • media centar

  O urušavanju kulture u Srbiji na tribini u Nišu

  Na tribini koja se održava danas od 16 sati u niškom Media centru o urušavanju kulture u Srbiji govoriće novinar, književnik i književni i filmski kritičar Milan Vlajčić i univerzitetski profesor u penziji Đokica Jovanović, a razgovor će moderirati Vesna Crnogorac.

  (2) detaljnije
 • Zgrada Romski kulturni centar

  Romski kulturni centar u Nišu otvara se pred Đurđevdan - kultura Roma nije samo trbušni ples

  Dvoranu, arhiv, dokumentacioni centar, biblioteku, svoje muzičke i pozorišne ansamble trebalo bi da ima Romski kulturni centar u Nišu čije je otvaranje najavljeno za 5. maj. Direktor YUROM centra Osman Balić kaže da će to biti ustanova romske kulture, ali i građanski centar otvoren za sve.

  (5) detaljnije
 • marko stojanovic

  Leskovački strip-scenarista objavljuje radove u Francuskoj

  Priča o Četvrtom krstaškom pohodu, odnosno padu Carigrada, koju je sa saradnicima uradio leskovački strip-scenarista Marko Stojanović, izašao je iz štampe u Francuskoj, pa će i tamošnja publika imati priliku da se upozna sa delom našeg autora.

  (2) detaljnije
 • Deli tribina

  Kritičar i književnik Milan Vlajčić na tribini u Nišu

  "Kultura kao opšte dobro" naziv je tribine koju Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) organizuje u utorak 26. marta od 17:30 u "Deliju".

  (1) detaljnije
 • Idejno rešenje Muzička dvorana

  Muzička dvorana u Nišu dobila svoj dizajn

  Multifunkcionalan objekat koji će služiti raznim kulturnim i umetničkim manifestacijama, nazvan Muzičkom dvoranom, dve godine od najavljenje izgradnje, konačno je dobio svoju formu. Oko kockaste kule biće otvoreni platoi koji će moći da se koriste i kada je objekat zatvoren, a ovo idejno rešenje je pobedilo na gradskom konkursu i delo je arhitekata Aleksandra Slavkovića i Dejana Miletića.

  (15) detaljnije
 • gradska uprava

  Za projekte u kulturi u Leskovcu 9 miliona dinara

  Umetnička udruženja i ustanove iz Leskovca koje se bave kulturom i očuvanjem kulturne baštine, mogu se do 1. aprila prijaviti na konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata iz ovih oblasti. Iz gradskog budžeta je za ove namene izdvojeno 9 miliona dinara.

  detaljnije
 • lebane

  Otvoren konkurs za projekte od javnog interesa u Lebanu

  Organizacije i udruženja iz Lebana koja se bave unapređenjem kvaliteta života građana iz socijalno ugroženih kategorija, brigom o deci, unapređenjem i razvojem sporta, kulturnom baštinom i zaštitom životne sredine, mogu se do 4. marta prijaviti na konkurs za finansiranje projekata iz ovih oblasti. Iz opštinskog budžeta je za ove namene izdvojeno 3,5 miliona dinara.

  detaljnije
 • opstina crna trava

  Za projekte od javnog interesa u Crnoj Travi oko 3 miliona dinara

  Udruženja i organizacije iz Crne Trave koja se bave unapređenjem kvaliteta života građana iz socijalno ugroženih kategorija i podrškom osobama sa invaliditetom, brigom o deci, unapređenjem i razvojem sporta, kulturnom baštinom i zaštitom životne sredine, mogu do 22. februara da se prijave na konkurs za sufinansiranje projekata iz ovih oblasti. Ukupan budžet je 3,16 miliona dinara.

  detaljnije
 • Deli prostor

  Promocija magazina nezavisne kulture u niškom “Deliju”

  Sedmi broj MANEK-a, magazina nezavisne kulture, biće predstavljen večeras od 17 sati u “Deli” centru, a uredništvo koje će se i obratiti okupljenima, najavljuje tekstove o preplitanju nadležnosti i izbegavanju odgovornosti u kulturi, kao i one koji se odnose na negativan uticaj politizacije društva na kulturne politike.

  detaljnije
 • univerzitet

  U Nišu okrugli sto o tome kako društvene mreže utiču na popularizaciju kulture

  O tome kako je kultura predstavljena na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu, kako zainteresovati ljude za kulturne događaje preko društvenih mreža, kao i o tome koliko mreže inforimišu a koliko dezinformišu, ima li u tom prostoru kulturnih influensera, biće reči na okruglom stolu "Kultura na mreži". Ovaj događaj zakazan je za sredu 23. januar od 19 sati u Svečanoj sali Univerziteta.

  (1) detaljnije
 • univerzitetska

  U Nišu predavanje o srpskoj kulturi i tradiciji

  O karakteristikama srpske kulture i tradicije, o tome da li su tradicije prepreka ili podsticaj društvenih promena, o (dis)kontitnuitetu razvoja naše kulture, životu u multikulturalnom društvu i izazovima globalnog društva, govoriće docent Filozofskog fakulteta Jelena Petković. Akademsko predavanje "Kultura Srbije između tradicije i modernizacije", kako je najavljeno iz EU info kutka, biće održano u Univerzitetskoj biblioteci u sredu 5. decembra u 18 sati.

  (6) detaljnije
 • media centar

  U Nišu Gradski forum "Čuvari nasleđa jugiostočne Srbije"

  O tome koliko je sećanje na Veliki rat ugrađeno u kulturni identitet pojedinca, kako se istorijski sadržaji mogu približiti čoveku u 21. veku, kao i na koje je sve načine moguće uključiti se u kreiranje kulturnih događaja, građani će moći da čuju na Gradskom forumu "Čuvari nasleđa jugoistočne Srbije", zakazanom za ponedeljak, 26. novembar u niškom Media centru.

  (2) detaljnije
 • Muzička dvorana prostor

  Stiglo 10 idejnih rešenja Muzičke dvorane u Nišu

  Muzička dvorana, koja je prema procenama mnogih umetnika, ali i publike prekopotrebna Nišu, trebalo bi da ima oko 2.000 mesta, scenski prostor za koncerte, predstave, opere i mnoge druge sadržaje. Na poziv Zavoda za urbanizam stiglo je 10 idejnih rešenja kako bi ova dvorana mogla da izgleda, kazao je gradski urbanista Nikola Lečić, a rokovi izgradnje zasada nisu poznati.

  (9) detaljnije
 • Niški kulturni centar

  Prvulović knjigu "Srpski nacionalni interes" predstavlja Nišlijama

  Knjiga “Srpski nacionalni interes” profesora političkih nauka Vladimira Prvulovića, koja detaljno objašnjava elemente srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta kroz istoriju, biće promovisana u sredu, 14. novembra od 19 sati u maloj sali Niškog kulturnog centra.

  detaljnije
 • Intervju-Aznavur-Narodne-novine;-foto:-N.-B

  Niški intervju sa Aznavurom od pre 40 godina: Svako vreme ima svoju muziku

  Pred koncert koji je 1978. godine održao kralj francuske šansone Šarl Aznavur u niškoj hali "Čair", tada mlad novinar, a danas sociolog kulture Nikola Božilović, imao je čast da uradi intervju sa njim. Šansonjer mu je kroz kratak razgovor otkrio da je pevao od rođenja, da mu je klasična muzika bila omiljena, kao i da je prihode od koncerta koji je te godine održao u Beogradu namenio autističnoj deci.

  (1) detaljnije
 • Debata JV

  Debata JV: Kultura će se razvijati uprkos svim nepovoljnim okolnostima

  Složni su bili učesnici debate 60 minuta da se za kulturu nikako ne izdvaja dovoljno novca, te da to umnogome oteževa rad onima koji se bave njom. Ipak, kažu i da će se kultura razvijati uprkos svim nepovoljnim okolnostima.

  (25) detaljnije