Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

obrazovanje

  • budžet Vlasotince

    Vlasotinački budžet za oko 100 miliona manji, vlast najavljuje ulaganje u obrazovanje

    Opštinska kasa Vlasotinca sledeće godine biće teška oko 895 miliona dinara, odlučili su odbornici, što je za oko 100 miliona manje od ovogodišnjeg budžeta, ali su i pored toga najavili brojne investicije. Osim izgradnje javnog toaleta koju su tražili građani, vlast najavljuje i ulaganje u obrazovanje.

    detaljnije
  • OŠ "Branko Radičević" Bujanovac

    Škola iz Bujanovca deo Evropskog programa za omladinu i obrazovanje

    Narednih 18 meseci OŠ “Branko Radičević” u Bujanovcu radiće na izgradnji međunarodne prepoznatljivosti škole i interkulturnih veština nastavnika, razvijanju kreativnih strategija, suočavanju sa multikulturalizmom u odeljenju i povećanju motivacije učenika manjinskih grupa, jer je projekat kojim je škola konkurisala da bude deo "Erasmus +" programa Evropske unije, odobren. Škola će već od sledeće nedelje biti domaćin učenicima iz Rumunije, Turske, Španije i Poljske.

    detaljnije
  • megatrend

    Jovanović odustaje od prodaje Megatrenda, novi vlasnik iz Leskovca za to saznao iz medija

    Od prodaje preko noći beogradskog privatnog univerziteta Megatrend sumnjivom biznismenu iz Leskovca Dejanu Đorđeviću ipak neće biti ništa jer vlasnik Mića Jovanović tvrdi da je prevaren i da će raskinuti ugovor o prodaji. Sa druge strane Đorđević kaže da zvanično nikakav dokument o raskidu ugovora nije dobio, te da je o svemu čuo iz Jovanovićevih nastupa pred televizijskim kamerama.

    (3) detaljnije
  • megatrend

    Novi vlasnik Megatrenda - sumnjivi dužnik iz Leskovca

    Prodaja beogradskog privatnog Univerziteta Megatrend za oko 56 miliona evra Leskovčaninu Dejanu Đorđeviću prodrmala je javnost u Srbiji. Predstavnici nemačkog konzorcijuma firmi koje bi trebalo da ulažu u ovu visokoškolsku ustanovu, prema istraživanjima, zapravo ne postoje, a novi vlasnik najavljuje da će profesori predavati besplatno. I dok stručnjaci ocenjuju da je prodaja izmišljena, brojni Leskovčani tvrde da je Đorđević sumnjiv i da im duguje novac.

    (15) detaljnije
  • ucenici lebane

    Među najboljim srpskim edukatorima ove godine nastavnici iz Niša, Doljevca i Lebana

    Desetoro nastavnika i učitelja iz Srbije i ove godine izabrano je za najbolje edukatore, a među njima se našlo i troje sa juga zemlje - nastavnik srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji u Lebanu Dušan Blagojević, nastavnica matematike u Osnovnoj školi “Stefan Nemanja” u Nišu Dušica Marković i nastavnik srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi “Vuk Karadžic” u Doljevcu Vlasta Cenić.

    (2) detaljnije
  • Dodela Vidovdanskih nagrada

    Roditelji se žale da ponovo kasne Vidovdanske nagrade za niške đake

    Novčane nagrade koje se tradicionalno dodeljuju najboljim niškim učenicima za postignute rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima, ni ove godine nisu dodeljene na Vidovdan. Roditelji kažu da to deluje demotivišuće na decu, dok iz Sekretarijata za obrazovanje navode da će nagrade biti dodeljene najkasnije do 15. novembra.

    (7) detaljnije
  • Prvaci; foto: JV

    Više hiljada prvaka na jugu krenulo u školu, novina nastava u jednoj smeni

    Počela je nova školska godina, a tradicionalno je najveće uzbuđenje među prvacima koji su igračke zamenili knjigama. Na jugu je najviše prvaka u Nišu, oko 2.500, a doskorašnji predškolci su krenuli u školu i u Leskovcu, Vranju, Prokuplju i Pirotu, gde je više hiljada njih danas počelo formalno obrazovanje.

    (3) detaljnije
  • debata

    Debata “Južnih vesti” o maloj maturi i kvalitetu školstva u Srbiji

    Od proceduralne stvari, kao što je polaganje ispita malih maturanata, Srbija je dobila aferu “mala matura”, a čitava stvar je na kraju dobila političku konotaciju. O tome, ali i o kvalitetu školstva u našoj državi govoriće se večeras, od 18 sati u studiju "Južnih vesti", u debati koju moderira Vesna Milić Radosavljević.

    (4) detaljnije
  • kamen temeljac laboratorijska lamela

    Počinje dogradnja niškog Elektronskog fakulteta, položen kamen-temeljac

    Višenamenska laboratorijska lamela počeće da se gradi uz Elektronski fakultet u Nišu, a namenjena je mladim istraživačima iz različitih oblasti i privrednicima. Nadležni kažu da treba da spreči odliv mladih talenata sa juga Srbije. Kamen-temeljac položen je danas, a ocenjeno je da je uz Naučno-tehnološki park koji bi trebalo da bude završen februara sledeće godine - ovo ostvarenje sna i vraćanje Niša na mapu centara elektronske industrije.

    (44) detaljnije
  • centar za ekonomiku domacinstva leskovac

    Osnovana Akademija strukovnih studija Južna Srbija, sedište u Leskovcu

    Spajanjem strukovnih škola iz Leskovca, Bujanovca i Prokuplja, formirana je Akademija strukovnih studija Južna Srbija. Za vršioca dužnosti predsednika Akademije imenovan je profesor Dušan Trajković. Sedište ustanove nalaziće se u zgradi nekadašnjeg Centra za ekonomiku domaćinstva u Leskovcu.

    (5) detaljnije
  • Srbijanka Turajlić

    Turajlić: Korumpirane dekane čuva kolektiv da bi mogao da radi šta hoće

    To što su na čelu tri niška fakulteta dekani osuđeni za korupciju, za profesorku u penziji Srbijanku Turajlić nije iznenađenje, jer na Univerzitetima u Srbiji, kaže, vlada samoupravljanje. Novi mandati umesto smene za dekane koje je Agencija proglasila krivim za korupciju je zapravo ideja da profesori sami sebi budu šefovi, ističe, jer nijedan kolektiv neće za sebe izabrati ozbiljnog šefa.

    (18) detaljnije
  • Studenti će na predavanja i dalje ići u Aleksinac; foto: Visoka škola Aleksinac

    Aleksinačka Visoka škola seli se u Kruševac, ali samo administrativno

    Akademija vaspitačko-medicinskih strukovnih studija osnovana je nedavno i objediniće tri visoke škole, među kojima je i Visoka škola za obrazovanje vaspitača u Aleksincu. Sedište će biti u Kruševcu, a pomoćnik direktora aleksinačke škole Igor Petrović kaže da će studenti i dalje pohađati nastavu u ovoj opštini i da se za njih suštinski neće mnogo toga promeniti.

    (1) detaljnije
  • ucenici vlasotince

    Nagrade za najbolje učenike i studente iz Vlasotinca

    Učenike generacija, mlade talente i najbolje studente iz Vlasotinca nagradila je Opština zbog truda i rada koji ulažu u svoje obrazovanje. Ukupno je nagrađeno 44 mladih, a za nagrade je iz opštinskog budžeta izdvojeno nešto više od milion dinara.

    detaljnije
  • Gimnazija-Stevan-Sremac-google-street-view

    Izbor direktora u Gimnaziji "Bora Stanković" - prigovori, pretnje, najavljene krivične prijave

    Grupa kandidata na konkursu za direktora Gimnazije “Bora Stanković u Nišu podnela je prigovor na rad komisije i tvrde da se cela procedura sprovodi tako da favorizuje jednog kandidata, jedinog koji nije iz ove škole - aktuelnog direktora OŠ “Car Konstantin” Nenada Stefanovića. Stefanović na njihove optužbe kaže da su bez osnova, da se na konkurs prijavio iz ličnih i profesionalnih razloga i da nije član nijedne stranke.

    (39) detaljnije
  • miodrag stojkovic

    Genetičar Stojković: Ostajem na kragujevačkom Fakultetu

    Leskovčanin Miodrag Stojković i dalje će biti šef Katedere za matične ćelije koju je osnovao na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka, ali će, kako sam kaže, morati da traži ograničeno odsustvo kako bi deo istraživnaja, zbog nedostatka uslova u zemlji, završio u inostranstvu.

    detaljnije
  • miodrag stojkovic

    Genetičar Stojković ipak ostaje šef Katedre za matične ćelije

    Iako je dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu prošle nedelje izjavio da je genetičar Miodrag Stojković iz Leskovca “uz njegovu saglasnost” smenjen sa mesta šefa Katedre za matične ćelije koju je i osnovao, sada iz ove ustanove to demantuju. Sam Stojković i dalje je nedostupan za komentar.

    (2) detaljnije
  • pavle petrović

    Vlast finansira vojsku i policiju nauštrb puteva, pruga, zdravstva i obrazovanja

    Tradicionalnim kamenom temeljcem danas je počela izgradnja stanova za snage bezbednosti u Nišu i Vranju u godini u kojoj je budžet za vojsku i policiju skoro dupliran. Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da Srbiji trebaju javne investicije koji bi podstakle privredni rast, a da to ne donose vojska i policija. Ipak, novinar Miša Brkić tumači da je predsednik Vučić opsednut snagama sile.

    (14) detaljnije
  • kralj petar prvi

    Školska uprava prosleđuje preporuku: Đaci da pogledaju film “Kralj Petar Prvi”

    Na mejl adrese svih škola u Nišu stiglo je obaveštenje da se organizuju projekcije filma Kralj Petar Prvi i da je preporuka Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja da učenici pogledaju ovaj film. Iz Školske uprave kažu da je ovo samo preporuka, ne i obaveza i da je na đacima da odluče da li će gledati film Lazara Ristovskog, glumca koji je u kampanji podržao SNS, pa od države dobio finansijsku pomoć za ovaj projekat.

    (24) detaljnije
  • ana zivkovic svetosavska nagrada

    Svetosavska nagrada za nišku nastavnicu i Dom učenika u Leskovcu

    Među 27 dobitnika ovogodišnje Svetosavske nagrade koje je Ministarstvo prosvete dodelilo za izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja sa juga Srbije su se našli nastavnica engleskog jezika niške OŠ “Čegar” Ana Živković i leskovački Dom učenika srednjih škola.

    (5) detaljnije
  • oprema

    Nova oprema za laboratoriju leskovačke Hemijske škole

    Laboratorijske vežbe učenika Hemijsko-tehnološke škole “Božidar Đorđević Kukar” u Leskovcu ubuduće će biti zanimljivije i detaljnije jer su nabavljeni novi aparati za određivanje kvaliteta vode. Nova oprema nabavljena je u sklopu projekta "Formiranje eko učionice i edukativna kampanja zaštite životne sredine" čija je vrednost 300.000 dinara, a finansiran je preko leskovačke Uprave za zaštitu životne sredine.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: