Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

opozicija

  • opozicija 23

    I poslanici opozicije danas u Nišu: Rezolucija EP nije protiv Srbije i građana, već protiv krađe izbora

    Rezolucija Evropskog parlamenta nije protiv Srbije i protiv građana, već protiv krađe izbora, poruka je predstavnika koalicije “Srbija protiv nasilja”, koji su u Nišu razgovarali sa građanima o rezoluciji i delili im preveden dokument. Ističu da se tu ne spominju KiM i sankcije Rusiji i smatraju da se vlast brani u stilu “država, to sam ja”. Traže poništavanje izbora održanih 17. decembra.

    (9) detaljnije
  • Kazandžijsko Kalča i Čapa

    Predstavnici opozicije sa građanima Niša o rezoluciji Evropskog parlamenta

    Neki od predstavnika koalicije “Srbija protiv nasilja” koji su u Strazburu tražili usvajanje rezolucije o izborima u Srbiji biće u sredu, 14. februara, ispred Kalče u Nišu od 15 do 17 sati. Oni će građanima deliti prevedenu rezoluciju i objasniti šta ona zapravo podrazumeva.

    (10) detaljnije
  • Narodni pokret Srbije

    Narodni pokret Srbije: U Nišu spremaju krađu lokalnih izbora, u birački spisak upisuju ljude sa KiM

    Brisanje birača sa spiska i upisivanje novih, koji ne žive u Nišu, uveliko se odvija pred lokalne izbore u tom gradu, kaže poslanik Narodnog pokreta Srbije Đorđe Stanković. Ističe da će se u Skupštini Srbije boriti za to da SNS lista na niškim izborima u nazivu nema ime Aleksandra Vučića, a iz Pokreta predlažu i da se sve grupe građana koje budu osnovane pre izbora izjasne o tome da li će u budućnosti sarađivati sa naprednjacima ili ne.

    (17) detaljnije
  • 1

    Konstituisana Skupština Blaca, izbor predsednika opštine na sledećoj sednici

    Po ugledu na svoje kolege iz Prokuplja, i u Blacu su na prvoj sednici lokalnog parlamenta nakon izbora 17. decembra verifikovani mandati odbornika i izabran je predsednik Skupštine Dejan Mijajlović iz redova Srpske napredne stranke kome će to biti drugi mandat u kontinuitetu. Ko će biti predsednik Opštine znaće se na narednoj sednici koja će uskoro biti zakazana, a kako saznajemo najbliži toj funkciji je dosadašnji predsednik Blaca Ivan Burgić.

    detaljnije
  • zgrada prokuplja

    Dejanu Laziću treći mandat na čelu Skupštine Prokuplja

    Na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine Prokuplja verifikovani su mandati odbornika sa 5 lista koje su prošle cenzus, a izabran je i novi-stari predsednik Skupštine Dejan Lazić (SNS), kome će to biti u kontinuitetu treći mandat na istom mestu. Na narednoj sednici koja će, kako su najavili iz vladajuće SNS, biti “veoma brzo”, biće izabrano gradsko rukovodstvo Prokuplja.

    (8) detaljnije
  • božić _ rangelov

    Kandidati za gradonačelnike u Leskovcu i Pirotu: Promena sistema mora da krene sa lokala

    Za dvojicu doskorašnjih aktivista, a sada skoro opozicionara i kandidata za gradonačelnike u Pirotu i Leskovcu, nije dovoljno samo osvajanje lokalnih izbora, već je neophodna promena celog sistema i decentralizacija. Leskovački kandidat sa liste "Svi za jednog jedan za sve - dr Aleksandar Rangelov” smatra da je neophodno da se građani više uključe u kontrolu upravljanja, a Darko Božić nosilac liste "Pirot protiv nasilja" najavljuje da će potpisati sporazum sa građanima koji će im garantovati da neće biti prosipanja njihovog novca.

    (5) detaljnije
  • IMG_20231203_150406

    Vranjskom SNS-u zasmetalo polaganje venaca u gradskom parku, opozicija poručuje "park nije vaš"

    "Otkud obraza inicijativi ProGlas da u ime svog političkog aktivizma obiđe Gradski park i položi cveće na spomenik Bori Stankoviću" - pitanje je koje su postavili Vranjski naprednjaci pozivajući se na to da je upravo njihova lokalna vlast rekonstruisla park u kome se spomenik nalazi. Iz koalicije "Hrabro za Vranje" podsećaju ih da je rekonstrukcija plaćena novcem građana, a da ni park, ni grad, a ni država nisu samo njihovi.

    (15) detaljnije
  • lideri opozicije

    Opozicija pozvala poslanika SNS-a da poseti zapaljenu imovinu funkcionera DS-a u Prokuplju

    Obilazeći mesto gde je, za sada nepoznati počinioc u petak ujutru polio benzinom i zapalio 12 poljoprivrednih mašina u vlasništvu predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke Slaviše Momčilovića, a čija je vrednost preko 50.000 evra, lideri opozicionih stranaka u Srbiji naglasili su da živimo u zemlji nasilja i bezakonja sa urušenim institucijama koje služe vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, a ne građanima koji pošteno rade i zarađuju za život svojih porodica. Oni su prozvali poslanika SNS-a Darka Laketića da je trebalo i on da im se pridruži i da je "valjda interes i te stranke da se što pre pronađe počinilac".

    (7) detaljnije
  • Crveni krst

    Crveni krst u Prokuplju pred izbore deli ogrev i pakete, opozicija sumnja na ucenu glasača

    Najugroženije porodice sa teritorije Prokuplja najkasnije do 15. decembra dobiće pomoć Crvenog krsta u vidu ogrevnog drveta, ali i paketa hrane i higijene, za šta je rebalansom iz lokalnog budžeta obezbeđeno preko 12,3 miliona dinara. Opozicija tvrdi da se radi o pomoći koja će biti iskorišćena za ucenu i kupovinu SNS glasova pred lokalne izbore 17. decembra.

    (2) detaljnije
  • za leskovac

    Nedostaci na predatoj listi opozicije u Leskovcu, rok od 48 sati da ih otklone

    Četvrtu po redu listu za lokalne izbore u Leskovcu predala je koalicija Pokreta slobodnih građana, Narodnog pokreta Srbije, kao i lokalna Grupa građana "Za Leskovac zajedno", ali ona nije usvojena jer je Gradska izborna komisija utvrdila više nedostataka i dala im rok od 48 sati da se oni otklone.

    (3) detaljnije
  • beležnik 2

    Spor oko potpisa u Nišu: Za "Srbiju protiv nasilja" opstrukcija, javni beležnik kaže - nesporazum

    Predstavnici liste “Srbija protiv nasilja” najpre su od javnih beležnika dobili potvrdu da će za vikend moći da prikupljaju potpise u Nišu, ali onda to nije bilo moguće, kako im je rečeno, zbog “potpisa prioritetnijih stranaka”. Tvrde da je bilo slobodnih notara, ali da je reč o opstrukciji javnog beležnika Zorice Stojanović, koju nazivaju produženom rukom SNS-a. Stojanović kaže da joj najviše smeta što je zovu “notarkom”, da se ne bavi politikom i da nije branila beležnicima da rade za vikend, već da je reč o nesporazumu.

    (22) detaljnije
  • pirot izbori

    Zajednička lista dela opozicije na predstojećim lokalnim izborima u Pirotu

    Lokalni izbori i zvanično su zakazani za 17. decembar, a poput ukrupnjavanja opozicije na republičkom nivou, slična situacija dešava se i u Pirotu gde će Vladanu Vasiću i Srpskoj naprednoj stranci “na crtu” izaći zajednička lista “Pirot protiv nasilja” koju čine Udruženje "Glas Pirota", Grupa građana "Najbolje za Pirot", kao i lokalna povereništva Ekološkog ustanka, Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke i Stranke slobode i pravde.

    (2) detaljnije
  • 800x600_izbori-foto-M-G

    Zašto (ne)idemo na izbore - u Nišu ni “faktor Vučić” nije (trenutno) dovoljan

    Naprednjaci kažu da su "za izbore spremni", ali ih još nisu raspisali, a izvesno je da vanrednih u najvećem gradu na jugu neće ni biti, jer gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski nije podnela ostavku. Profesor Pravnog fakulteta Aleksandar Mojašević smatra da je to kupovina vremena, kako bi se poboljšala slika niške vlasti do proleća. S druge strane, Dejan Bursać ne vidi logiku u "odlaganju" izbora u Nišu i drugim opštinama i gradovima, jer se u praksi pokazalo da je dobro da se održe kada i parlamentarni, koji su najavljeni za 17. decembar, kako bi Aleksandar Vučić "pogurao" rezultat tamo gde naprednjaci "loše stoje".

    (22) detaljnije
  • hitna

    Opozicija traži hitnu reakciju vlasti zbog ubistva 13-godišnjaka u Niškoj Banji, Sotirovski poziva na jedinstvo

    “Samo jedinstveni i nepodeljeni možemo pobediti brutalnost, nasilje i mržnju” - poruka je uz koju je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski uputila saučešće porodici dečaka stradalog u Niškoj Banji. Sa druge strane, niška opozicija uz saučešće traži hitnu reakciju Vlade Srbije i poručuje da se tragedije nastavljaju jer režim tvrdi da “sistem nije zakazao” u slučaju masakra u “Ribnikaru”.

    (8) detaljnije
  • protest niš

    Nema protesta opozicije ove nedelje u Nišu

    Nakon protesta opozicije u Nišu, kojim su na neki način počeli predizbornu kampanju prošle nedelje, ove neće biti protesta, kaže Slaviša Dinić iz Zajedno-Moramo, ali uverava da borbu nastavljaju i da će "vrlo brzo" biti novih akcija.

    (11) detaljnije
  • ćuta

    Ćuta Jovanović: Rušiti Vučića je istorijski posao i zahteva napor čitavog društva

    Iako nije ispunjen jedan od zahteva opozicije - da se razdvoje parlamentarni i lokalni izbori, koji bi prema najavama mogli da se održe zajedno 17. decembra, opozicija će izaći na njih, kaže poslanik i lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta. U emisiji "15 minuta" u studiju Južnih vesti govorio je i o mogućnosti da opozicija izađe sa jednom listom na izbore, ali i o novim ljudima u politici i o tome šta bi podrazumeva ekološki "Dušanov zakonik" za koji se zalaže.

    (31) detaljnije
  • JLM_0007

    Opozicija novim protestom protiv nasilja u Nišu počela kampanju - "Pomozite nama, mi ćemo vama!"

    Narodni poslanici iz Niša i drugih krajeva Srbije večeras su na niškom protestu "Srbija protiv nasilja" zamolili građane za pomoć, solidarnost i slogu, kako bi na najavljenim izborima pobedili i smenili naprednjake, a za uzvrat su im obećali slobodu. Uz emotivne i govore pune naboja, započeli su tako na neki način svoju predizbornu kampanju, a nakon šetnje protest su završili ispred Gradske kuće i pozvali gradonačelnicu Draganu Sotirovski da i ona podnese ostavku.

    (61) detaljnije
  • blokada puta

    Građani Kuršumlije ponovo blokiraju put, traže besplatne udžbenike za osnovce

    Građani Kuršumlije i Topličkog okruga koji su već jednom organizovali blokadu državnog puta Niš-Merdare pre 20-ak dana, ponovo su najavili sličnu akciju sa istim zahtevom za četvrtak, 14. septembra u 12 sati. I ovog puta najavljena blokada je kod sela Kastrat, a cilj im je da skrenu pažnju na potrebu da svi osnovci u Srbiji dobiju besplatne udžbenike i užinu, na isti način kao što su to ostvarili đaci iz Beograda.

    (6) detaljnije
  • vučić

    Predsednik Srbije u Nišu o izborima: Donećemo odluku do kraja meseca

    Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, najavio je u Nišu da će odluku o raspisivanju izbora doneti do kraja septembra. Rekao je da opozicija zahteva da izbori budu raspisani do kraja decembra, ali da će ipak na odgovor sačekati još malo.

    (13) detaljnije
  • photo_2023-07-26_17-57-16

    Jedinica od niške opozicije za Sotirovski - nadaju se da do kraja mandata neće više raditi ništa

    Još najviše godinu dana ostalo je gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski da završi ono što je u ekspozeu obećala građanima, ali većina projekata koje je najavila nisu ni započeti, a oni koji jesu ne mogu da budu završeni u tom roku. Narodni poslanici i niška opozicija se slažu da je njen trogodišnji rad obeležilo to što nije bilo kapitalnih investicija, kažu da je potpuno neosetljiva za probleme građana, da su njen rad obeležile afere i korupcija i zato se nadaju da do kraja mandata neće raditi ništa, jer bi to bilo najbolje za Nišlije.

    (14) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: