Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

rekonstrukcija

  • Ćele kula (1)

    Prva otkrića istraživanja u Ćele-kuli: Neke lobanje pripadale 15-godišnjacima

    Projekat antropološke analize, rekonstrukcije lica i digitalizacije svih preostalih lobanja junaka uzidanih u Ćele-kuli započet je u Nišu. Tim stručnjaka, predvođeni Natašom Šarkić, očekuje da će do sledeće godine i 215. godišnjice Bitke na Čegru predstaviti rezultate koji će obuhvatiti uzrast, pol, zdravstveno stanje srpskih vojnika i stepen povreda, a prva analiza pokazala je da neke lobanje pripadaju mladićima koji su imali svega 15-ak godina. Nakon toga usledeće rekonstrukcije lica, a istraživači kažu da će to izgledati kao “naučna fantastika”.

    (13) detaljnije
  • 1695120857895

    Rekonstrukcija parka na Trgu kralja Aleksandra vredna preko 40 miliona dinara kasni, nadležni ćute

    Skoro pet meseci je prošlo od kako je Direkcija za izgradnju Grada Niša sklopila posao sa preduzećem "Vodogradnja Pukovac" koje je imalo rok od 90 dana da završi rekonstrukciju parka na Trgu kralja Aleksandra ujedinitelja. Niko od nadležnih ne daje informacije zbog čega radovi još nisu završeni, a Nišlije koje tuda prolaze već komentarišu izgled parka.

    (14) detaljnije
  • rekonstrukcija puta

    Rekonstruiše se “zaboravljeni” deo državnog puta Merošina - Prokuplje

    Nešto više od mesec dana nakon što je završena rekonstrukcija državnog puta Merošina - Prokuplje u dužini od 11,5 kilometara, za šta su Putevi Srbije izdvojili 425 miliona dinara, počeli su radovi na “zaboravljenom delu” u dužini od 1,552 metara. Radi se o deonici za koju je smatrano da nije potrebna rekonstrukcija, od izlaza iz Merošine prema Prokuplju do vrha Debelog brda.

    (3) detaljnije
  • 1694096592372

    Grad Niš i "Tržnica" negiraju da su zakupce lokala na bulevarskoj pijaci ostavili na cedilu

    Zakupcima lokala na bulevarskoj pijaci ponuđeno je nekoliko opcija kako bi nastavili svoje poslovanje dok traje rekonstrukcija pijace, saopštavaju iz Grada i JKP "Tržnica" nakon što se juče jedan od prodavaca vezao lancima za tezgu zbog rušenja lokala.

    (19) detaljnije
  • 1694096592394

    Prodavac se lancima vezao za tezgu zbog rušenja lokala na bulevarskoj pijaci u Nišu

    Zoran Nikolić koji godinama drži tezgu na ulazu u pijacu "Krive livade", nakon što je Grad zbog rekonstrukcije naložio rušenje lokala, odlučio se na radikalan čin i vezao se lancima za pult sa robom. Kaže da gradska vlast nije ponudila nijednu alternativu za prodavce koji su boravili u lokalima, iako su zakup platili do Nove godine.

    (33) detaljnije
  • pio fond zgrada

    Skele oko zgrade PIO fonda u Dušanovoj stoje godinama - zbog greške u katastru

    Žice i skele oko zgrade PIO fonda i RFZO-a u Nišu stoje već godinama i građani kažu da su već zaboravili kako objekat izgleda bez njih. Za to vreme nema nikakvih radova, a delovi trotoara su zauzeti i neprohodni. Iz RFZO-a kažu da je zastoj nastao zbog greške u katastru i najavljuju rekonstrukciju za proleće 2024.

    (34) detaljnije
  • Rovce 15, foto Jovana Stojanovic

    Od najavljenih radova u Rovčetu skinut samo oštećeni tartan

    "Počelo je skidanje tartana i postavljena je kapija. Radimo na rasveti i video-nadzoru" bila je najava radova u Rovčetu, legendarnom sportskom terenu u Nišu. Najava je bila samo na Fejsbuk stranici gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i to 3. avgusta, a tri nedelje kasnije sa terena za rukomet i mali fudbal skoro je skinut tartan, ali nema novih najava radova. Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj (KLER) odustao je tendera za rekonstrukciju, a da li će Rovče opet biti prepušteno sebi ili će dobiti izgled kakav zaslužuje zbog svoje tradicije i važnosti za sportski Niš, nije poznato jer niko ne odgovara na pitanja.

    (3) detaljnije
  • surdulica

    Milion dinara za rekonstrukciju gradskog bazena u Surdulici

    Dotrajali gradski bazen u Surdulici, potencijalno opasan za kupače i više puta “krpljen”, biće rekonstruisan, a trebalo bi da se saniraju i platoi za sunčanje, mobilijari i ograde, pošto je Opštinska uprava raspisala tender vredan 1 milion dinara, preko kojeg traži firmu koja će izraditi projektnu dokumentaciju. Rok za podnošenje prijava je 1. septembar.

    (2) detaljnije
  • Stadion Leksovac

    Stadion u Leskovcu - najpre testiranje, pa otvaranje i Evropa

    Na novom stadionu u Leskovcu, za koji je više puta bilo najavljeno otvaranje nakon rekonstrukcije, u ponedeljak, 14. avgusta će biti odigrana test-utakmica za upotrebu VAR tehnologije, a pet dana kasnije prvoligaš Dubočica trebalo bi da ima premijeru u Prvoj ligi, utakmicom trećeg kola protiv Novog Sada. Poslednjeg dana avgusta beogradski Čukarički će na "Dubočici" odigrati revanš plej-ofa za plasman u Ligu Evrope protiv grčkog Olimpijakosa ili belgijskog Genka.

    (20) detaljnije
  • vrtić neven pirot

    Rekonstruiše se vrtić u Pirotu za skoro 14 miliona dinara

    Četiri grupe ponuđača javile su se na tender za rekonstrukciju i sanaciju pirotskog vrtića "Neven", a kao najniža ponuda od skoro 14 miliona dinara izabrana je ona pirotskih firmi Elport i Socci.

    detaljnije
  • hisar

    Prokupčani traže izvođača za osvetljenje trim staze na Hisaru

    Nakon što su krajem prošle i početkom ove godine završeni zemljani radovi na rekonstrukciji i adaptaciji trim staze na brdu Hisar kod Prokuplja, gradska vlast traži izvođača za radove na proširenju uličnog osvetljenja postojeće staze. Vrednost radova na trasi dužine oko 1.350 metara je procenjena na 5.928.360 dinara bez PDV-a, a poziv za podnošenje ponuda je do 18.avgusta.

    (2) detaljnije
  • MVIMG_20230803_134100

    Počela rekonstrukcija rekonstruisanog Rovčeta

    Deo od oko 10 miliona dinara koliko je ostalo nakon organizacije Kupa Radivoja Koraća koji je bio februara ove godine, prema ranijim najavama gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski biće utrošen za sređivanje Stadiona za male sportove "Omladina", popularno Rovče, koje je 2018. godine rekonstruisano. Nakon godina u lošem stanju, sređivanje je počelo skidanjem tartana sa terena, a iz Gradske kuće ne odgovaraju na pitanja do kada će trajati radovi i šta oni obuhvataju.

    (8) detaljnije
  • Bolnica Vranje1; foto: Grad Vranje

    Ministri sa novim obećanjima obišli renoviranu, ali još za pacijente zatvorenu Bolnicu u Vranju

    Tri godine od početka obnove vranjske Opšte bolnice ministarka zdravlja Danica Grujičić i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević obišli su renovirana odeljenja i novoizgrađene objekte, najavili njihovo kompletno opremanje, a obećali su i da će Vranje najkasnije 2025. godine dobiti magnetnu rezonancu kreditom Svetske banke. Problem na koji je Grujičić ukazala je što u narednih 5 godina čak 70 lekara specijalista odlazi u penziju, pa je neophodno da što pre zaposle mlade lekare i sestre. Ono što nisu najavili je kada će bolnica i zvanično biti otvorena za pacijente.

    (1) detaljnije
  • Rekonstrukcija toplovoda centar Niša1; foto: JV-Jovana Stojanović

    Niška Toplana menja toplovode na 11 lokacija za skoro 140 miliona dinara

    Sa spiska rekonstrukcije toplovoda ovog leta niška Gradska toplana već je "skinula" 4 lokacije gde su radovi završeni - kod Čaira, u Vojvode Tankosića, Bulevaru Nemanjića i u Žarka Đurića, a u toku su u samom centru Niša u Milojka Lešjanina i na Trgu Pavla Stojkovića. Do kraja septembra planirani su radovi na još 5 lokacija, a sve te toplovode saniraju u okviru projekta Nemačke razvojne banke (KfW), čija je vrednost skoro 140 miliona dinara.

    (6) detaljnije
  • cele kula

    "Novo lice Ćele-kule" - uzbudljiv "naučno-patriotski" poduhvat čeka širu podršku

    Projekat antropološke analize, rekonstrukcije lica i digitalizacije svih uzidanih lobanja junaka u Ćele-kuli, Milan Simonović iz Društva za akademski razvoj očekuje da će krenuti već u septembru, te da će za mesec dana za svaku lobanju znati starost i pol, dok sledeće godine za 215. godišnjicu Bitke na Čegru očekuje da će sve biti završeno. Projekat i dalje finansiraju građani svojim donacijama, a Milan kaže da očekuje da će se i Grad Niš uključiti u finansiranje, iako još uvek nisu odgovorili na mejl.

    (11) detaljnije
  • gradska kuća leskovac

    Leskovačka Gradska kuća dobiće novi krov za 32.000 evra

    Leskovački Narodni muzej platiće oko 3,8 miliona dinara lokalnoj građevinskoj firmi AD Crna Trava za sanaciju krova Gradske kuće, odnosno starog zdanja Muzeja, jedne od najlepših starih kuća u tom gradu koja je izgrađena u drugoj polovini 19. veka.

    (7) detaljnije
  • Park Trg kralja Aleksandra6; foto: JV-Jovana Stojanović

    Kasni uređenje parka kod niških fakulteta [foto]

    Radnici su i dalje na terenu jer još nisu sve staze uređene u parku na Trgu kralja Aleksandra u Nišu, iako je rok koji su početkom juna nadležni dali za njegovo uređenje bio sredina jula, a još nema ni obećanog zelenila.

    (10) detaljnije
  • toplovod

    U Milojka Lešjanina u centru Niša menja se toplovod, rok ističe krajem avgusta

    Saobraćaj u Generala Milojka Lešjanina, u samom centru Niša, već danima je otežan pošto je deo kolovoza raskopan, a građani pitaju šta se tu radi i do kada će trajati. Reč je o radovima na toplovodu, dužine 162 metra, a rekonstrukcija koja prema projektu košta 14.962.630 dinara, zvanično može da traje do 27. avgusta.

    (11) detaljnije
  • Vojvode Putnika

    Vojvode Putnika u Nišu otvorena za saobraćaj, trotoari i staze čekaju, rokovi i projekat nepoznati

    Radovi na izgradnji kolovoza u Vojvode Putnika u Nišu završeni su i ulica je otvorena za saobraćaj, pa i za autobuse, koji će od 29. jula ponovo ići redovnom trasom. Međutim, ni više od godinu dana od početka radova deo trotoara nije završen, a nema ni biciklističke staze. Iz Direkcije za izgradnju kažu da ne mogu da daju informacije o rokovima za kompletnu rekonstrukciju, jer to “zavisi od više faktora”, a ne dostavljaju ni projekat.

    (24) detaljnije
  • put

    Rekonstruisan put Merošina-Prokuplje, ali deo puta nije urađen

    Nakon nekoliko meseci odlaganja sa početkom, a zatim i produženog roka za završetak radova, rekonstrukcija državnog puta koji povezuje Nišavski i Toplički okrug od Merošine do Prokuplja proglašena je završenom. Ipak, iako je najavljeno da će se uraditi kompletna rekonstrukcija na toj deonici, deo puta u dužini pd 1,75 kilometara nije odrađen, a kao razlog u Putevima Srbije navode da, prema urađenim analizama nosivosti "na ovim potezima nije bilo potrebno ojačanje".

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: