Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

skolstvo

 • disleksija

  Sa čime se suočava dete koje ima disleksiju?

  U svakom školskom odeljenju u proseku ima bar po troje dece sa disleksijom - poremećajem sposobnosti čitanja i razumevanja pročitanog. U Srbiji nema standardizovanog upitnika za procenu da li neko dete ima ovaj poremećaj, pa se često kasno i otkrije, a kada se i utvrdi da imaju disleksiju pred mališanima je veliki izazov.

  detaljnije
 • skolske klupe foto aleksandar kostic

  Prvacima u Vranju i Svrljigu po 5.000 dinara

  Gradsko veće Vranja donelo je odluku o dodeli jednokratne pomoći roditeljima učenika 1. razreda osnovnih škola sa teritorije grada od po 5.000 dinara. Isti iznos dobijaju i prvaci u Svrljigu, kao i poklon pakete sa sveskama i školskim priborom. Besplatan školski pribor i za prvake u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

  detaljnije
 • Kamp deca izbeglice foto i.m.

  I mališani iz Prihvatnog centra u Vranju krenuli u školu

  Devetnaestoro mališana koji su smešteni u Prihvatnom centru za migrante u Vranju ove godine krenuli su u škole zajedno sa svojim vršnjacima u tom gradu. Nastavu će slušati na srpskom i engleskom jeziku.

  detaljnije
 • zgrada Gimnazije u Prokuplju

  Direktor podneo ostavku nakon performansa go-go igračica u dvorištu Gimnazije

  Iako je ostavku zvanično podneo "iz ličnih i zdravstvenih razloga“, dosadašnji direktor prokupačke Gimnazije Vučelja Radenović kaže da je to učinio i iz moralnih razloga zbog skandala kada su go-go igračice imale svoj performans na auto-skupu u dvorištu ove škole pre dvadesetak dana. Za v. d. direktora postavljen Dragoslav Minić.

  (2) detaljnije
 • srednjoskolci proizvode pecurke u PK foto lj.m.

  Prokupački srednjoškolci proizvode pečurke

  Tridesetak učenika Poljoprivredne škole se van nastave, kroz školsku sekciju, od ove godine bavi proizvodnjom i uzgojem pečuraka, od proizvodnje i sadnje do berbe. Nekoliko njih već je odabralo da se ovim isplativim poslom bavi i po završetku škole.

  (1) detaljnije
 • Nakon obuke učiće đake da programiraju robota; foto: JV

  Nastavnici sa juga Srbije učiće decu programiranju robota

  Mnogi učenici od 5. do 8. razreda iz Niša, Aleksinca, Blaca, Pirota i Leskovca će ubuduće u školama učiti programiranje uz pomoć robota. Nastavnici koji su prošli obuku, već od naredne nedelje će osnovcima pokazati kako da preko platforme na kompjuteru pokreću robota. Deca će tako na kreativan način naučiti jednu od najvažnijih veština današnjice.

  (2) detaljnije
 • Besplatni kursevi engleskog i grčkog za učenike iz Vranja

  Tokom predstojećeg raspusta, Narodni univerzitet u Vranju organizovaće besplatne desetodnevne mini kurseve engleskog i grčkog jezika za sve zainteresovane školarce iz Vranja. Kursevi počinju 6. februara.

  detaljnije
 • skolske klupe foto aleksandar kostić

  Škole u Prokuplju skraćuju časove zbog hladnoće

  Zbog izuzetno niskih temperature tokom noći koje se spuštaju i do -20 stepeni, u gotovo svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji prokupačke opštine nastava sa odvija sa skraćenim časovima od 30 minuta. Iako ogreva ima i kotlovi rade, dotrajala stolarija uglavnom najveći problem zbog hladnih učionica.

  (1) detaljnije
 • Zima skola djaci foto I.M.

  Đaci u Blacu od ponedeljka kreću u školu

  Zbog velikih snežnih nanosa na pojedinim pravcima u Blacu, gde je na snazi vanredna situacija, iz lokalne samouprave produžili su raspust blačkim školarcima koji će, umesto danas, u školu krenuti kao i đaci i Vladičinog Hana, od ponedeljka, 16. januara. U ostalim topličkim opštinama nastava je počela danas.

  (3) detaljnije
 • Zaposleni Visoke poslovne škole u Blacu traže smenu direktora

  Deo zaposlenih i predstavnici studentskog parlamenta traže od nadležnih smenu direktora Ljubiše Milačića, tvrdeći da se služi pretnjama i ucenama i da je nelegalno izabran jer ga štiti brat, rektor Univerziteta u Prištini. Direktor tvrdi da je sve po zakonu.

  (1) detaljnije
 • nagrade-najboljim-leskovackim-ucenicima-foto-d.m..jpg

  Na Dan grada nagrađeni najbolji leskovački đaci

  Povodom 11. oktobra, Dana Leskovca, čak 220 najboljih učenika i studenata dobilo je za postignuti uspeh novčane nagrade u iznosu od 10.000 do 35.000 dinara.

  detaljnije
 • Predškolska ustanova

  Zbog para i procedura đaci dve nedelje bili bez užine

  Deca koja su na produženom boravku u niškim osnovnim školama nisu imala obroke prvih 12 dana, a dostava hrane iz “Pčelice” je kasnila jer su, prema rečima direktorke škole “Radoje Domanović” Dušice Tričković, roditelji prethodno morali da uplate akontaciju ovoj ustanovi.

  (4) detaljnije
 • skolske-klupe-foto-ALEKSANDAR-KOSTIC-Juzne-vesti.JPG

  Roditeljima vranjskih đaka prvaka po 5.000 dinara

  I ove godine roditelji učenika koji polaze u prvi razred dobiće od Grada jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara, odlučeno je na sednici Gradskog veća. Ove godine na teritoriji Vranja prvi put u školu polazi 796 đaka.

  detaljnije
 • nagradjeni-najbolji-ucenici-iz-surdulice-foto-im.jpg

  Novčane nagrade najboljim surduličkim učenicima

  Tradicionalno najbolji osnovci i srednjoškolci iz Surdulice dobili su novčane nagrade od 5.000 do 10.000 dinara i diplome na svečanosti koja je u utorak uveče organizovana u centru grada.

  detaljnije
 • nagradjeni-najbolji-ucenici-saobracajnog-smera-u-Vranju-foto-I.M.-JUZNE-VESTI.jpg

  Nagrađeni učenici generacije vranjske Tehničke škole

  Četvoro najboljih učenika u generaciji saobraćajnog smera Tehničke škole u Vranju dobili su novčane nagrade od po 10.000 dinara na predlog članova gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja grada.

  (2) detaljnije
 • Grafiti-protiv-nasilja-mural-foto-A.K.-juzne-vesti.jpg

  Grafitima u Vranju protiv nasilja

  Učenici vranjskih srednjih škola u subotu, 11. juna od 12 sati, crtaće grafite na zidu Parking garaže u centru grada u okviru akcije “Bojimo sivilo“, kao vid borbe protiv nasilja.

  detaljnije
 • tehnicka-skola-vladicin-han.jpg

  Tehnička škola u Hanu uvodi novi smer

  Po završetku školovanja zvanje “industrijski tehničar” dobiće učenici novog smera koji se uvodi od naredne školske godine, a novina je da će se nastava odvijati dualno, delom u školi, delom u novootvorenoj fabrici u Vladičinom Hanu.

  detaljnije
 • ana-sa-diplomama-1.jpg

  Prokupčanka na dva republička takmičenja osvojila tri nagrade

  Učenica prvog razreda Medicinske škole "Dr Aleksa Savić" Ana Vilimonović osvojila je na dva odvojena republička takmičenja tri nagrade, i to jedno prvo i dva treća mesta. 

  (1) detaljnije
 • scena-iz-predstave-vodja-vranje.jpg

  Premijera predstave “Vođa” na sceni vranjskog Doma vojske

  U okviru projekta “Školsko pozorište” u Vranju će u sredu, 11. maja od 20 sati, premijerno biti izvedena predstava “Vođa“ Radoja Domanovića, u adaptaciji i režiji Bojana Jovanovića, glumca vranjskog Teatra.

  detaljnije