Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:23, 27. 11. 2015.

| Kultura

Zlatno doba Leskovca u filmu produkcije "Montevidea"

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
zlatno-doba-leskovca-plakat.jpg
Snimanje filma počeće u junu naredne godine, a premijera se očekuje u novembru; foto: "Zlatno doba Leskovca 1918-1941"

U visokobudžetnom igranom filmu i 12 epizoda televizijske serije "Slavujevo doba" o Leskovcu između dva svetska rata, čije bi snimanje trebalo da počne narednog leta, glumiće Ivan Bosiljčić, Dragan Bjelogrlić, Vesna Trivalić i druga poznata imena srpskog glumišta.

Film i seriju radiće novinar Zvonimir Šimunec i produkcijski tim filma “Montevideo“, a plan je da prva klapa "padne" juna 2016. godine.

Scenario je već gotov i trenutno se prevodi na leskovački dijalekt, što je povereno Leskovčaninu Draganu Radoviću. Kako je najavljeno, u Leskovcu će biti napravljen pravi filmski grad. 3 podela uloga u filmu Planirana podela uloga i kostimi u filmu

Podeljene su već i filmske uloge, a znamenite Leskovčane iz tog doba igraće Ivan Bosiljčić, Sergej Trifunović, Dragan Bjelogrlić, Vesna Trivalić, Sloboda Mićalović, Miša Janketić i mnoga druga poznata glumačka imena srpske kinematografije.

Jedna od glavnih uloga poverena je i leskovačkoj pozorišnoj divi Jasni Radivojević, a u filmu će učestvovati i ceo ansambal lokalnog Narodnog pozorišta.

Čitav projekat koji će pratiti priče dve jako poznate porodice iz starog Leskovca, koštaće preko 2 miliona evra. Poznati Slavuj, koji je otvorio i prvi istoimeni bioskop u Leskovcu, samo je okvir za film. Biće to jedna lepa priča o duhu Leskovca - kaže za “Južne vesti” Nebojša Kocić, gradski većnik zadužen za kulturu.

Premijera filma je zakazana za novembar 2016. godine, dok će se serija emitovati na RTS-u od proleća 2017. godine.


Stari Leskovac u propaloj fabrici

2 Za potrebe snimanja biće urađena rekonstrukcija starog LeskovcaCeo film će se snimati u Leskovcu, a kako “Južne vesti” nezvanično saznaju, jedan dan snimanja ovakvog “blokbastera” koštaće neverovatnih 27.000 evra.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović ističe da će najverovatnija lokacija za snimanje filma biti kompleks nekadašnje fabrike “Toma Kostić” u ovom gradu.

Bukvalno će biti napravljen stari Leskovac sa Hotelom “Kostić”, bioskopom “Slavuj” i ostalim objektima iz tog vremena. Ljudi će napraviti “vremensku kapsulu” onog nekadašnjeg Leskovca u punom svom sjaju i to će nam ostati zauvek, kao što je na Novom Beogradu rekonstruisan onaj stari - otkrio je gradonačelnik Cvetanović.

Po njegovim rečima, ozbiljno se razmišlja da, nakon realizovanja filmskog projekta, leskovačka “Roštiljijada” iz centra grada bude premeštena na ovu lokaciju.


Zlatno doba Leskovca

Film i serija su samo deo velikog projekta pod nazivom “Zlatno doba Leskovca”. Već su organizovane izložbe i urađeni dokumentarni filmovi u produkciji Javnog servisa o Leskovcu između dva rata.

U pitanju je dokumentarno svedočanstvo o Leskovcu koji su između dva rata nazivali i “srpski Mančester” jer je od orijentalne varoši izrastao u moderan industrijski grad.

Sama lokalna samouprava je u prvu fazu projekta i štampanje monografije o zlatnom dobu srpskog Mančestera uložila oko 100.000 evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dušan petković

    21:42 // 27. 11. 2015.

    Само особе-глумци које су живеле дуго година у Лесковцу,Пироту ,Нишу и Врању могу да одиграју такве улоге са лесковачим дијалектом.Лесковачко позориште има неколико глумаца који би могли да одиграју те улоге.
    Али,онај који финансира филм ,тај одлучује.

  • Sara

    20:26 // 27. 11. 2015.

    Dobra ekipa glumaca.Sa nestrpljenjem čekam seriju.

  • mogu da

    13:44 // 27. 11. 2015.

    sanjaju da skinu leskovčane, bilo bi puno bolje da su uloge podelili glumcima leskovačkog, vranjskog i niškog pozorišta.

    • Mira Milovanovic Savic

      12:24 // 28. 2. 2018.

      Drago mi je da ce se snimati film naseg Leskovca u odredjenom periodu postojanja. Navodite ko ce igrati u filmu mada sam i ja pristalica da vise nosioci uloga budu Leskovcani a Vi ih vec imate skolovane u Bg a poneke uzeti iz naseg pozorista, ne moze niko nas leskovacki govor oponasati, to mu dodje kao sto mi ne mozemo uzeti naglasak stranog jezika, odmah nas prepoznaju. Srecno u radu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: