Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 30. 6. 2023.

| Društvo

11 gradskih Saveta u Nišu - ko krije dnevnice, ko prima 2.000 po sednici, a ko savetuje volonterski

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
gradska kuca u nisu, foto jv ljubica jocic
U pojedinim Savetima članovi rade volonterski, u nekima se rad plaća: JV / Ljubica Jocić

U Nišu ima ukupno jedanaest Saveta - za pitanja starosti, mladih, javnih službi, bezbednost grada, migracije, za rad sa osobama sa invaliditetom, rodnu ravnopravnost, kulturno stvaralaštvo, zapošljavanje, za bezbednost saobraćaja i privredno-ekonomski savet. U pola njih gradonačelnica je predsedavajuća, a u pojedinim Savetima članovi rade volonterski, u nekima se prisustvo sednicama plaća oko 2.000 dinara, dok neki nisu ni naveli da li primaju neke naknade.

skupstina Skupština formirala tri Saveta; foto: S. V. Iako su novinari Južnih vesti tražili su od nadležnih informacije o sastavima, zadacima i zaradama svih Saveta koji postoje u gradu, na zahtev je samo Skupština odgovorila u potpunosti. Oni su 2020. godine formirali tri Saveta - za pitanja starosti, za mlade i za rad javnih službi.

Predsednici Saveta koje je formirala Skupština mesečno dobijaju 35.000 dinara za funkciju koju obavljaju, a uz to im se refundiraju i putni troškovi. Putni troškovi se refundiraju i ostalim članovima, a njihova naknada za rad i prisustvo u dane kada se održava sednica radnog tela je 2,5% od prosečne neto mesečne zarade u Srbiji, prema poslednje objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku, što je oko 2.000 dinara. Njihov mandat traje onoliko koliko traje i mandat Skupštine koja ih je izabrala.


Za bolji položaj starih osoba

Na čelu Saveta za pitanja starenja i starosti je Milun Milojković, a čine ga još 10 članova. Kako je navedeno u poslovniku Skupštine Grada, taj Savet bi trebalo da radi na poboljšanju položaja starijih osoba, razvijanju međugeneracijske solidarnosti, suzbijanju diskriminacije i smanjenju siromaštva starih, unapređenju zdravstvene i socijalne zaštite starih i obezbeđivanju pomoći porodicama koje brinu o svojim starijim članovima.


15 ljudi brine o mladima

Predsednik Saveta za mlade je Milutin Jevtić, a Savet ima još 14 članova. Oni bi trebalo da učestvuju u izradi lokalne omladinske politike u oblasti obrazovanja, sporta, povećanju zaposlenosti, zdravstva, kulture, ravnopravnosti, sprečavanju nasilja i kriminaliteta. Takođe, treba da daju mišljenja projektima koji su od značaja mladima i finansiraju se iz budžeta Grada i da prate njihovo ostvarivanje.


Rad javnih službi kontroliše 11 članova Saveta

Na čelu Korisničkog saveta javnih službi je Dragan Đorđević, a sa njim je tu još 10 članova. Njihov zadatak je da razmatraju planove, programe i izveštaje javnih službi i da o svom stavu obaveštavaju Skupštinu Grada i javnost. Uz to bi trebalo da razmatraju ostvareni nivo kvaliteta i obima usluga javnih službi, kao i cene komunalnih proizvoda i usluga, odnosno visinu naknade za usluge javnih službi.


Gradonačelnica formirala šest Saveta

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je obrazovala šest Saveta i ona je predesdavajuća u tri, a uz nju su uglavnom i njena zamenica Dušica Davidović i pomoćnica Vladislava Ivković. Iako su novinari Južnih vesti tražili informaciju o finansijskim naknadama, taj podatak nisu hteli da daju pa ostaje nepoznato da li i koliko novca dobijaju predsednici i članovi za rad u Savetima koje je obrazovala gradonačelnica.

Sotirovski Sotirovski na čelu ukupno četiri Saveta; foto: JV/Tamara Radovanović Najmlađi je Savet za bezbednost Grada Niša, i tu je predsednica gradonačelnica Dragana Sotirovski, a čini ga još 21 član. Njihov zadatak je da pripremaju i predlažu mere koje će poboljšati zaštitu i sigurnost građana, a pre svega omladine. Savet je formiran nakon tragičnih događaja u Beogradu i Mladenovcu, 11. maja 2023. godine, i tada je najavljeno da će biti formirano i koordinaciono telo, sastavljeno od stučnjaka koji su specijalisti za probleme vršnjačkog nasilja. Ostaje nepoznato da li i koliko zarađuju predsednica i članovi Saveta jer na to pitanje novinarima nisu odgovorili.


Ne zna se šta radi Savet za migracije

Drugi savet na čijem je čelu Dragana Sotirovski je Savet za migracije, dok je njena zamenica u Savetu i njena zamenica inače - Dušica Davidović. Pored njih tu su još 11 članova, a u odgovoru na Zahtev Južnih vesti nije navedeno koji je tačno njihov zadatak, a ni da li i koliku naknadu primaju.


Gradonačelnica vodi i Savet za rad sa osobama sa invaliditetom

Sotirovski je i na čelu Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom, a pored nje su njena zamenica i pomoćnica. Savet čini ukupno 25 članova i oni su zaduženi za koordinaciju i sprovođenje svih aktivnosti vezanih za borbu protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom. Takođe, oni treba da stvore uslove za ravnopravno uključivanje osoba sa invaliditetom na tržište rada i u svim sferama života. Kao i kod prethodnih Saveta, ni za ovaj se ne zna da li članovi nešto zarađuju.


Na čelu Saveta za rodnu ravnopravnost profesorka Pravnog fakulteta

Na čelu Saveta za rodnu ravnopravnost, za razliku od prethodnih, na čelu je profesorka Pravnog fakulteta u Nišu Nevena Petrušić. Savet čine još 8 članova i njihov zadatak je da razmatraju i predlažu mere za unapređenje politike rodne ravnopravnosti. U saradnji sa Gradom i institucijama trebalo bi da predlažu mere za podsticanje i osposobljavanje žena za učešće u javnom i političkom životu, sprečavaju nasilje nad ženama i u porodici i da obezbede bolji položaj manje zastupljenog pola u lokalnoj zajednici. Za ovaj Savet, takođe, nije poznato da li je predsedniku i članovima plaćen rad.


U Savetu za kulturu svi rade volonterski

Savet za kulturno stvaralaštvo bi trebalo da učestvuje u razvoju kulture, daje predloge i misljenja organima Grada, predlaže kulturne programe i projekte, razmatra inicijative za podizanje spomenika. Predsednica Saveta je dirigent hora “Branko” Sara Cincarević koja je u emisiji Južnih vesti govorila o radu Saveta. Sa njom je još osam članova, i svi oni, kako je navedeno u rešenju o obrazovanju, rade volonterski. To je i jedni Savet koji je formirala gradnonačelnica za koji se zna da radi bez bilo kakve finansijske naknade.


Jedan od najbrojnijih je Savet za zapošljavanje

Lokalni savet za zapošljavanje Grada Niša čini ukupno 17 članova, na čelu sa Vladislavom Marjanovićem koji je član Gradskog veća za privredu, investicije i regionalni razvoj. U Savetu je i direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević, a tu je i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Boban Matić. Oni bi trebalo da unapređuju sprovođenje aktivne politike zapošljavanja, da definišu mere za smanjenje nezaposlenosti u Nišu i savetuju gradonačelnicu u vezi Loklalnog akcionog plana zapošljavanja.


Dva Saveta dormiralo Gradsko veće

Gradsko veće Grada Niša je formiralo Privredno-ekonosmki savet koji ima zadatak da prati sprovođenje planova i programe lokalno-ekonomskog razvoja, da daje svoja mišljenja o projektima, da prati promovisanje privrednih potencijala i razmatra strategiju ekonomskog razvoja. Predsednica Saveta je profesorka Ekonomskog fakulteta u Nišu Jadranka Đurović Todorović, a Savet ima još 18 članova - privrednike, predstavnike udruženja građana, gradskih opština, Univerziteta, mesnih zajednica, stručnjake iz oblasti ekonomije i preduzentnike. Sednice ovog Saveta saziva gradonačelnica, ali i sam predsednik Saveta može da podnese zahtev za sazivanje sednice. Sednicu vodi predsednik, ali prema poslovniku o radu njoj prisustvuje gradonačelnica i većnik za privredu. Ni za ovaj Savet se ne zna da li i kolike finansijske naknade primaju članovi jer Gradsko veće nije odgovorilo u potpunosti na zahtev Južnih vesti.


Sotirovski na čelu još jednog Saveta koji brine o bezbednosti

Još jedan savet kojim predsedava gradonačelnica je Savet za bezbednost saobraćaja i on ima još 16 članova. Uz nju je u Savetu i njena pomoćnica Vladislava Ivković, a tu si i predstavnici Gradske uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove, predstavnici komunalne milicije, policije, Direkcije za javni prevoz, Parking servisa, Hitne pomoći i Prekršajnog suda. Njihov zadatak je da donose strategiju bezbednosti saobraćaja, programe rada iz te oblasti, predlažu kako unaprediti saobaćaj u gradu, analiziraju pitanja iz te oblasti, prate saobraćaj na putevima, podstiču saobraćajno vaspitanje i slično.

Za razliku od većine Saveta, gde se ne zna da li primaju novac za svoj rad, članovima Saveta za bezbednost saobraćaja isplaćuje se 1.500 dinara po sednici i to u roku od 30 dana od održane sednice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Akademski gradjanin

    14:41 // 1. 7. 2023.

    1 Sukob interesa
    2.Zloupotreba službenog položaja
    3. Nepoznavanje upravljanja gradom
    Dno dna!!!
    Bruka i sramota za Niš. Uništila je sve što je mogla.

  • У радно време?

    11:45 // 1. 7. 2023.

    Да ли градоначелница прима накнаду за сваку од 5-6 функција где је председница савета?. И да ли то ради у радно време? Ако те функције обавља волонтерски, онда би то требала да ради у слободно, а не у радно време.

  • Var tehnolog

    20:50 // 30. 6. 2023.

    Malo je to, treba jos toliko,najmanje, da ima Saveta ! I,duplo da budu placene apanaze ! Narodu je dobro, vidi se !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: