Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

 • Perišić Sotirovski

  Perišić optužio gradonačelnicu za kriminal, a krivične prijave podneo protiv drugih

  Slučaj Perišić - Sotirovski i optužbe za kriminal na račun gradonačelnice Niša Više tužilaštvo ne razmatra jer je, prema poslednjim informacijama odatle direktor Univerzitetskog kliničkog centra zapravo podneo krivičnu prijavu protiv tadašnjeg v. d. načelnika ​​Gradske uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove i JKP "Naissus". Kada je reč o kontra prijavi koju su vlasnici privatne klinike u blizini UKC-a podneli protiv Perišića, predmet će razmatrati Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu.

  (23) detaljnije
 • lekar stetoskop doktor

  Posao u manjem mestu, biro ili inostranstvo - šta bi pre izabrali niški lekari nakon studija

  Malim mestima u Srbiji nedostaju lekari, iako ih je oko 1.400 na birou, jer bi oni radije da idu u inostranstvo, rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić. Između posla u manjem mestu i čekanja na birou neki od niških studenata medicine i onih koji su već diplomirali izabrali bi da rade, dok su neki odlučni u tome da žele da odu iz zemlje.

  (11) detaljnije
 • deca djaci KOSTA

  Tijana i Bojan Mitić u čast preminulih roditelja prikupili novac za obrazovanje vranjske dece

  Osamnaestoro dece iz Vranja koja su tokom pandemije ostala bez roditelja dobilo je od Fondacije “Slađana i Dragomir Mitić” 381.500 dinara za ekskurzije, školski pribor, školice jezika, sporta, likovnu radionicu. Reč je o porodicama koje su se javile na javni poziv raspisan septembra prošle godine, u okviru akcije kojom koordiniše neformalna grupa “Ženski solidarni front”.

  detaljnije
 • centar, nis

  Deca u Nišu koja nisu dobila ličnog pratioca čekaju proširenje liste i dodatni novac Grada

  Od 77 prijavljenih kandidata na konkursu za uslugu ličnog pratioca, 46-oro dece ostvarilo je pravo za tu uslugu. Njih 27 je na listi čekanja i njima će usluga ličnog pratioca biti dostupa ukoliko se lista pomeri ili se obezbede dodatna finansijska sredstva. Iz organizacije “Nauči me” kažu da roditeljima ostaje da se nadaju da će Grad obezbediti novac.

  (6) detaljnije
 • niš

  "Efektiva": Penzioneri mete prevara putujućih trgovaca

  Penzioneri postaju sve češće mete putujućih trgovaca s lođim namerama koji, uz pomoć lukavih psiholoških igara, za višestruko veći iznos prodaju razne proizvode i uređaje. Te proizvode optlaćivaće kroz višegodišnje mesečne rate preko PIO fonda, kažu iz Udruženja potrošača “Efektiva”, ali kažu da postoje pravna rešenja kojima se potencijalni kupci mogu zaštititi.

  (3) detaljnije
 • ATD Vranje

  Vranjski ATD se ponovo vraća u crvenu zonu

  Broj ljudi koji sa simptomima kovida dođu na pregled u vranjski ATD je povećan, zbog čega ceo dispanzer od četvrtka, 2. februara opet prelazi u crvenu zonu. Pacijenti koji imaju otvorene kartone u ambulantama Sobina i Gornja čaršija, koje rade u sklopu Antituberkoloznog dispanzera, na pregled će se ubuduće javljati na odeljenju Opšte medicine u Domu zdravlja.

  detaljnije
 • Nalazište Medijana

  Svakog prvog četvrtka u mesecu besplatno u "Medijanu"

  Nakon što je tokom novogodišnjih i božićnih praznika ulaz na arheološko nalazište “Medijana” bio besplatan, počevši od četvrtka, 2. februara, svaki prvi četvrtak u mesecu, ponovo će biti slobodan za sve individualne posete. Zainteresovani posetioci moći da će obiđu lokalitet u periodu od 10 do 15 sati svakog dana, sem ponedeljka kada je lokalitet zatvoren.

  (10) detaljnije
 • kolica

  Raspisan konkurs za udruženja osoba sa invaliditetom u Nišu, iznos isti kao prošle godine

  Grad Niš je raspisao konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa za poboljšanje i unapređenje položaja osoba sa invaliditetom koje realizuju udruženja i organizacije. Kao i prošle godine, iz gradske kase je za to izdvojeno 20 miliona dinara, a maksimalan iznos po pojedinačnom programu je 1,5 miliona.

  detaljnije
 • Božin jovanović

  Od prokupačke poznate fabrike u bivšoj Jugoslaviji ostali samo pehari i medalje

  Nekada jedna od najpoznatijih fabrika u bivšoj Jugoslaviji FOM, koja je do 90-ih godina radila i bila vodeća u proizvodnji obojene metalurgije, sa preko 15.000 tona godišnjom proizvodnjom mesinga, bakarnih traka, traka za novac, olova, holšrafa, potpuno je uništena i zatvorena nakon prodaje iz stečaja 2018. godine, mašine su posečene i prodate u otpad i staro gvožnje, a jedino sačuvano od nekadašnjeg giganta su sećanja starijih Prokupčana, ali i pehari i medalje koje su na raznim sportskim takmičenjima od Pirota do Maribora osvajali radnici te firme, a koje je sačuvao u svojoj kolekciji Prokupčanin Božin Jovanović.

  (9) detaljnije
 • somborski

  Pokrenuta peticija za ozelenjavanje Panteleja u Nišu

  Kako je Niš već duže vreme zapažen kao jedan od zagađenijih gradova, a posebno u Opštini Pantelej gde su građani suočeni sa urbanizacijom i manjkom zelenila, iz omladinske organizacije "Centar E8" skrenuli su pažnju na ovaj problem i pokrenuli peticiju kako bi nadležne u Opštini podstakli na sadnju drveća i uključili građane u akcije.

  (15) detaljnije
 • dom-vojske-Vanja-Keser

  Alek Kavčić o besplatnim udžbenicima na tribini u Nišu

  Roditelji, prosvetni radnici, direktori škola i predstavnici lokalnih samouprava biće u prilici 4. februara od 18 sati u Domu Vojske da prisustvuju tribini na kojoj će moći da se informišu i razreše sve nedoumice oko udžebenika koje nudi Fondacija "Kavčić".

  (4) detaljnije
 • psi

  Lokacija niškog azila za pse još nepoznata, a tender za izgradnju zvanično najavljen

  Iako je krajem avgusta prošle godine gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla da se od izgradnje prihvatilišta za pse kod Gadžinog Hana neće odustati, sada kaže da je najisplativije da se proširi postojeći azil kod deponije, ali da se čeka predlog udruženja za zaštitu životinja. Tako tačna lokacija još nije poznata, iako je tender za izgradnju zvanično najavljen za kraj februara ove godine.

  (9) detaljnije
 • Svetski dan bez duvanskog dima (2)

  Niški stručnjaci: Alternative cigaretama štetnije, a zakon promeniti, porazno je ne menjati ga zbog turista

  Podaci Instituta za javno zdravlje Niš, na Svetski dan bez duvanskog dima, ukazuju da svaka treća osoba u Srbiji puši, te da posle heriona, zavisnost od nikotina se nalazi na drugom mestu. Zbog toga je potrebno više prilagođenih savetovališta, tvrdi Čedomir Šargić iz Instituta i dodaje da je potrebna hitna izmena zakona o zaštiti građana od izloženosti duvanskog dima.

  (8) detaljnije
 • samoposluga, delijski vis

  Trošarinci ne odustaju od obećanog renoviranja oronule samoposluge

  Udruženje Radne akcije Delijski vis godinama se bori da nekadašnja samoposluga u tom naselju bude renovirana. Dobijali su kažu razna obećanja, ali je svaki investitor odustao pa se oni pitaju da li neko sabotira renoviranje. Gradonačelnica odgovara da investitori odustaju jer su prevelika ulaganja, i naglašava da Grad pomaže u skladu sa zakonom.

  (18) detaljnije
 • Staro Vranje - Čika Mita

  Vranje slavi 145 godina oslobođenja od Turaka

  Rušen dva puta, bez ruke i puške, spomenik oslobodiocima Vranja iz 1878. godine, poznat kao “Čika Mita” već 120 godina čuva stražu na Trgu Republike, a Vranjanci se pod njegovim okriljem svakog 31. januara podsećaju istorijskih činjenica i oslobođenja od Osmanlija, proslavljajući ovaj datum kao jedan od najznačajnijih za grad.

  detaljnije
KOMENTAR DANA

Znači iz 1-X

Dzong Čitalac

Tekst: Nišliija iz kladionice ukrao 26.000 dinara