Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Prokuplje

  • Pare Novac Novčanik

    Niška prosečna plata za 16 manja od zarade u Boru, a za 19 hiljada od novosadske

    Prosečna plata u Nišu u februaru je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bila 90.438 dinara, što je za 4 hiljade manje od prosečne republičke zarade, za 16 hiljada manje od prosečne plate u Boru, za 19 hiljada manje od novosadske, a za 28 manje od beogradske zarade.

    detaljnije
  • rade drainac

    Počinje prvi deo 55. "Drainčevih književnih susreta pesnika" u Prokuplju

    Polaganjem cveća i poetskim programom na Drainčevom grobu u Beogradu, kao i promocijom izdavaštva Narodne biblioteke “Rade Drainac” u Književnom klubu “Borislav Stanković" u glavnom gradu Srbije, pesnici iz Toplice i svih krajeva zemlje započeće obeležavanje prvog dela 55. manifestacije “Drainčevi književni susreti pesnika”. Tradicionalna manifestacija prokupačke Biblioteke počeće 7. maja u Beogradu, a završava se 22. maja u Prokuplju.

    detaljnije
  • tehnička škola

    Šteta u školi u Prokuplju za godinu dana više od 1.000 evra, apel roditeljima da plate

    U Tehničkoj školi “15. maj” u Prokuplju za godinu dana oštećen je inventar vrednosti 132.000 dinara, a taj iznos trebalo bi da plate roditelji učenika koji su koristili učionice u kojima je nastala šteta. Direktorka škole Biljana Milenković kaže da je sve na dobrovoljnoj bazi i na savesti roditelja hoće li dati novac za popravku ili ne, ali da škola nema finansije da nadoknadi štetu utvrđenu popisom.

    (3) detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Prokupačke demokrate traže smenu osuđene direktorke Muzeja

    Demokratska stranka u Prokuplju predala je zahtev za zakazivanje vanredne sednice Skupštine na kojoj traže smenu Ljiljane Krasić, direktorke Muzeja u tom gradu, a koja je prvostepenom presudom osuđena za falsifikovanje potpisa, o čemu su Južne vesti pisale. Direktorki se stavlja na teret da je falsifikovala potpis tadašnjeg v. d. direktora Muzeja na tekst njegove ostavke koji je sama sačinila, a nakon toga “potpisani dokument” predala Skupštini Prokuplja koja je trebala na osnovu toga da ga smeni, a na njegovo mesto imenuje nju za vršioca dužnosti.

    (3) detaljnije
  • policija, nis, januar 2023, foto jelena misic 1

    Nišlije, Nišlijka i Prokupčanin uhapšeni zbog pranja novca

    Zbog sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost policija je uhapsila šest osoba, među kojima su trojica Nišlija, jedna Nišlijka i jedan muškarac iz okoline Prokuplja. Protiv još jedne Nišlijke policija je podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je izvršila krivično delo pranje novca. Sumnja se da su oni oštetili budžet Republike Srbije za 26.971.367 dinara.

    (3) detaljnije
  • ds prostorije

    Vlast u Prokuplju iseljava demokrate iz prostorija koje koriste preko 2 decenije

    Gradska vlast u Prokuplju koju predvodi Srpska napredna stranka u koaliciji sa socijalistima i Zavetnicima, potvrdila je raniju odluku i odlučila da iseli Demokratsku stranku u tom gradu iz prostorija koje koriste prethodnih 20-ak i više godina. I dok je prokupačko Gradsko veće donelo konačno rešenje kojim se potvrđuje ranija odluka Gradske uprave o oduzimanju prostorija demokratama koje se nalaze Ulici Ratka Pavlovića, iz te stranke poručuju da se neće iseliti.

    (6) detaljnije
  • računari

    Isto obrazovanje, a različita plata - na jugu niža zarada i za 56 hiljada zaposlenima sa fakultetom

    Za isti nivo kvalifikacija, odnosno obrazovanja, prosečna zarada na jugu i istoku Srbije znatno je niža u odnosu na sever zemlje, pa tako oni sa osnovnim akademskih studijama u Beogradu primaju oko 125 hiljada dinara, dok je južnije prosek plate za njih oko 89 hiljada. Profesorka Nataša Golubović sa niškog Ekonomskog fakulteta kaže da niže razvijeni regioni imaju i niže zarade, a da je jug nerazvijen jer, između ostalog, tu ima manje investicija i proizvodnje.

    (9) detaljnije
  • Lovačka puška

    Prokupčaninu krivična prijava zbog krivolova u okolini Žitorađe

    Zbog sumnje da je u ataru sela Asanovac kod Žitorađe bez odgovarajuće dozvole i u vreme lovostaja odstrelio divlju svinju, podneta je krivična prijava protiv muškarca iz Prokuplja.

    (5) detaljnije
  • Ljiljana Krasić

    Osuđena direktorka Muzeja u Prokuplju, falsifikovala ostavku bivšeg direktora

    Ljiljana Krasić, direktorka Narodnog muzeja "Toplice" u Prokuplju, osuđena je prvostepenom presudom Osnovnog suda u tom gradu na 8 meseci zatvora, s tim da se kazna neće izvršiti ako za godinu dana ne ponovi krivično delo. Ona je nepravosnažno osuđena jer je falsifikovala potpis ostavke tadašnjeg v. d. direktora Muzeja koju je sama sačinila i ostavku predala Skupštini koja je trebala na osnovu toga da ga smeni, a na njegovo mesto imenuje nju za v. d. direktorku Muzeja.

    (12) detaljnije
  • rade drainac

    Prokupačka Biblioteka raspisala konkurs za nagradu "Drainac"

    Prokupačka Biblioteka raspisala je 55. po redu konkurs za prestižnu “Drainčevu nagradu za poeziju” koja se dodeljuje za najbolju zbirku pesama objavljenu tokom 2023. godine. Zainteresovani izdavači i autori koji pošalju knjigu pesama u tri primerka, mogu da konkurišu za ovogodišnju nagradu.

    detaljnije
  • savićevac

    Prokuplje otkupilo zadužbinu Alekse Savića na Hisaru za 253.714 evra

    Sudski spor koji je Grad Prokuplje pokrenuo sredinim 2022. godine za povraćaj prizemnog dela “Savićevca”, inače, zadužbine Alekse Savića na brdu Hisar, završen je poravnanjem po kome će se iz gradskog budžeta vlasniku objekta firmi LevelUp Constructions isplatiti 29.744.897 dinara, ili 253.714 evra za neto površinu od 182 kvadrata. Gradska vlast kaže da je ovo važna odluka za sve Prokupčane kojom je rešen višedecenijski problem dela imovine objekta "Savićevac" koji je sada u potpunosti u vlasništvu grada.

    (7) detaljnije
  • izlozba pasa

    Nacionalna izložba pasa svih rasa u Blacu

    Kinološko društvo Jastrebac Blace 18. maja sa početkom od 10 sati na stadionu Fudbalskog kluba Blace organizuje Nacionalnu izložbu pasa svih rasa “VII CAC” Blace. Rok za prijavu je 16. maj, a organizatori pozivaju kako domaće tako i vlasnike pasa iz inostranstva da prijave svoje ljubimce.

    detaljnije
  • policija

    Smanjen broj krivičnih dela u Toplici

    Ukupan kriminal na teritoriji Topličkog okruga, kao i krivična dela iz opšteg kriminala, beleže smanjenje u odnosu na mart mesec prošle godine, prema podacima iz prokupačke policije. U policiji posebno naglašavaju smanjenje broja krivičnih dela protiv imovine za 64% u odnosu na isti period prošle godine, ali i manji broj krivičnih dela krađe i teške krađe, kao i da nije bilo izvršenih krivičnih dela razbojništvo.

    (1) detaljnije
  • grad Prokuplje

    Prokuplje se zadužuje 2,5 miliona evra, ali kažu - "sve je u interesu Prokupčana"

    Na hitnoj sednici Skupštine za koju opozicija tvrdi da je nezakonita jer je zakazana u roku kraćem od 24 sata, odbornička većina koju predvode naprednjaci u koaliciji sa socijalistima i zavetnicima, usvojila je odluku o kreditnom zaduženju Grada za 285 miliona dinara ili skoro 2,5 miliona evra za, kako je obrazloženo, kapitalne projekte. Opozicioni odbornici Srbije protiv nasilja glasali su protiv podizanja kredita, dok su odbornici koalicije POKS-DSS bili uzdržani.

    (6) detaljnije
  • grad Prokuplje

    Prokuplje se kreditno zadužuje 285 miliona dinara "po hitnom postupku”

    Zbog nagomilanih finansijskih problema koji su unazad nekoliko meseci sve vidljiviji u funkcionisanju grada, lokalna vlast koju predvodi Srpska napredna stranka odlučila je da kreditno zaduži Prokupčane za 285.000.000 dinara sa rokom otplate ne dužim od 5 godina. Saglasnost za tako nešto potrebno je da odobri Skupština, koja je danas po hitnom postupku zakazana za sutra od 10 sati.

    (2) detaljnije
  • krpelj

    Kod uboda krpelja lekari savetuju - ne vadite ga sami, bolje neka to uradi stručnjak

    Sa prolećem i lepim vremenom, povećava se i rizik od uboda krpelja, jer ljudi češće borave u prirodi i jer ovih insekata ima više u ovo doba godine. Stručnjaci niškog Doma zdravlja savetuju, kada dođe do uboda - ne vaditi samostalno krpelja, već se javiti se lekaru u roku od 24 sata.

    (8) detaljnije
  • biblioteka kuršumlija

    Likovni i literarni konkurs za kuršumlijske đake povodom predstojećeg praznika

    Zainteresovani učenici kuršumlijskih osnovnih i srednjih škola mogu učestvovati na likovnom i literarnom konkursu povodom manifestacije "Vaskršnja čarolija 2024.", a koji je raspisala Narodna biblioteka u Kuršumliji. Radovi se dostavljaju lično u Biblioteci najkasnije do 23. aprila, potpisani šifrom, sa razrešenjem šifre u posebnoj zapečaćenoj koverti.

    detaljnije
  • park u prokuplju

    Grad Prokuplje nabavlja cveće za milion dinara

    Gradska vlast u Prokuplju raspisala je javni poziv za nabavku cveća vrednosti blizu milion dinara. Zbog, kako tvrde, nerealno visoke cene za nabavku 8.400 sadnica begonije i 10 javora za koju je grad Prokuplje predvideo 996.480 dinara, Gradski odbor Demokratske stranke u tom gradu traži od nadležnih institucija da provere zakonitost i cene usaglase sa realnim stanjem na tržištu, a oglas ponište.

    (3) detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Penzioner na čelu Vodovoda angažovao za savetnika profesora fizičkog

    Odmah nakon što je na poslednjoj Skupštini Prokuplja Milisav Brajković, 71-godišnji penzioner postavljen za v. d. direktora JKP Gradski vodovod, jedna od prvih njegovih odluka je da po ugovoru o dopunskom radu angažuje Miladina Radojičića, profesora fizičkog koji je u prethodnom sazivu lokalne vlasti bio i gradski većnik.

    (17) detaljnije
  • trim staza osvetljenje

    Osvetljena trim staza na Hisaru kod Prokuplja, vrednost radova oko 8 miliona dinara

    Trim staza na Hisaru iznad Prokuplja i omiljeno odredište rekreativaca, do kraja ove nedelje zvanično će prvi put dobiti osvetljenje duž čitave trase, čime se omogućava njeno korišćenje i u večernjim satima. Dužina staze je 1.320 metara, a vrednost radova je finansiralo nadležno ministarstvo sa 6 miliona, dok je Grad Prokuplje izdvojio dodatna 2 miliona dinara.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: