Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kvaka 23

 • 263659330_567191121048153_4270319014289715480_n

  Reditelj Kokan Mladenović: Verujem da su protesti početak suštinskih promena u Srbiji

  Da veruje da je ljudima dosta iživljavanja nad građanskim pravima i slobodama, kao i da će protesti biti početak suštinskih promena u Srbiji, rekao je pozorišni reditelj Kokan Mladenović gostujući u emisiji Kvaka 23 . Smatra da Srbija odavno nije demokratska zemlja i istakao da oni koji su na vlasti neće otići mirno sa te pozicije.

  (5) detaljnije
 • ćulibrk

  Urednik NIN-a Ćulibrk: Svakome se može oduzeti privatna imovina, država može da radi šta hoće

  Kada bi građani stvarno shvatili da svako od njih sutra može da bude žrtva Zakona o eksproprijaciji i ostane bez očevine i dedovine, nezadovoljstvo bi bilo mnogo veće, smatra glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk. On je u intervjuu Fonetu , u emisiji Kvaka 23 , naglasio da je po Ustavu, kao i svuda u svetu, privatna imovina svetinja.

  (17) detaljnije
 • Psiholog Žarko Trebjašanin

  Psiholog Trebjašanin: Vučić žudi za apsolutnom vlašću, u Srbiji imamo kulise demokratije

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne drži se ni Zakona, ni Ustava koji mu ne znači apsolutno ništa, što najbolje pokazuje činjenica koliko puta ga je prekršio, rekao je psiholog Žarko Trebješanin gostujući u emisiji Kvaka 23. Osvrnuvši se na nedavnu studiju Centra za pravosudna istraživanja Srbije o Vučićevom kršenju Ustava, Trebješanin kaže da se on u sve meša, te mu ne trebaju ni ministri, ni Vlada.

  (5) detaljnije
 • Kvaka 23 Čupić

  Profesor Čupić: Vučić ne prihvata Crnu Goru kao državu

  Da li su posetom premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića Beogradu u odnosima Srbije i Crne Gore "ruže procvetale" samo pred kamerama, a problemi gurnuti pod tepih, šta tačno znači strategija odmerenih koraka, ko je diplomatskim protokolom bio ponižen, a ko se obrukao u Fonetovom serijalu "Kvaka 23" govorio je profesor beogradskog Univerziteta Čedomir Čupić.

  (3) detaljnije
 • vujačić

  Vujačić: Nećemo moći dugo da forsiramo spoljnu politiku "četiri stuba“

  Da se u suštini ne zna koja je srpska spoljna politika, bez obzira na deklarativnu priču i narativ da je prioritet ulazak u Evropsku uniju, kaže predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Ivan Vujačić. Nekadašnji ambasador u Vašingtonu je u emisiji Kvaka 23 rekao i da Srbija neće moći dugo da forsira politiku "četiri stuba".

  (2) detaljnije
 • protic

  Milan St. Protić: Dodikova politika ne koristi ljudima u Republici Srpskoj

  Da li je zemljama u regionu veće iskušenje problem Kosova il kriza u Bosni i Hercegovini, da li Milorad Dodik pričom o samostalnosti preti praznom puškom ili priprema teren za „srpski svet“ - o tim drugim pitanjima govorio je istoričar Milan St. Protić u Fonetovom serijalu Kvala 23.

  (11) detaljnije
 • Suzana Grubješić

  Grubješić: Srbija bi trebala da uradi sve da bude spremna za članstvo u EU

  Mnogi su svedočili o međusobnom foliranju Evropske unije i zapadnog Balkana po principu “samo se vi pretvarajte i mi ćemo da se pretvaramo”, rekla je u unitervjuu FoNetu predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić, koja na to nije obraćala previše pažnje jer, kako kaže, zna da je Srbiji najbolje mesto upravo u EU i da bi trebala da uradi sve da bi bila spremna za članstvo.

  (6) detaljnije
 • đilas

  Đilas: Mi demokratiju nemamo, moraćemo ponovo da je napravimo

  Dijalog vlasti i dela opozicije oko izbornih uslova ne postoji, kaže lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, a on služi, po njemu, da se pod pokroviteljstvom Evropske unije napravi nebitnim. U Fonetovoj emisiji Kvaka 23 predsednik SSP-a govorio je i o stanju u opoziciji, potencijalnim izborima i protestima, kao i o trenutnim rejtinzima SNS-a i opozicionih stranaka.

  (14) detaljnije
 • verica ilić

  Epidemiološkinja: Jasno je da su podaci o smrtnosti od kovida lažni

  Skrivanje podataka o broju preminulih od kovida bilo je u funkciji politike i predstavljanja Srbije "kao najbolje na svetu“, ali je jasno da su podaci o smrtnosti ispod jednog procenta lažni, što su "sada i priznali“ redovnim izveštajem Republičkog zavoda za statistiku, izjavila je u intervjuu FoNetu epidemiolog dr Verica Ilić i upozorila na novi talas pandemije, na jesen ili ranije.

  (10) detaljnije
 • Vladimir Međak

  Međak: Nema napretka u pregovorima sa EU, Srbija nazaduje u napretku

  U ovom trenutku nema prostora za veliki entuzijazam kada je reč o dogovoru sa Prištinom, kao što nema prostora za entuzijazam u pogledu otvaranja novih poglavlja ili klastera u pregovorima sa Evropskom unijom, rekao je u emisiji Kvaka 23 potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak.

  (3) detaljnije
 • kvaka 23 bosko jaksic foto: YT Kvaka23/screenshot;

  Jakšić: Srbija vodi borbu da bi izgubila na putu ka Evropskoj uniji

  Srbija nastavlja da vodi takozvanu “cik-cak” diplomatiju koja je, kako kaže za Kvaku23 novinar Boško Jakšić, vidljiva kroz ćutanje srpskih vlasti na nedavno hapšenje beloruskog novinara, a zatim i povremeno priključivanje osudama Belorusiji. Zbog odbijanja da se pridruži rezolucijama Evropske unije i Saveta bezbednosti, a koje su se uglavnom ticale Rusije i drugih zemalja kojima upravljaju autoritarni režimi, kaže Jakšić, Srbija gura "prst u oko" Zapadu i EU od čijih demokratskih vrednosti se udaljava.

  (5) detaljnije
 • mrdalj

  Politikolog Mrdalj: Srbija kost u grlu EU, koji ova niti može da proguta, niti da ispljune

  Zbog nerešenog kosovskog pitanja, Srbija postaje "Bliski jugoistok Evrope", smatra politikolog Mladen Mrdalj koji je u intervjuu Fonetu dodao da Evropska Unija svojom politikom nije uspela da dovede do strukturnih promena u regionu, što je dalo vremena drugim igračima - Rusiji i Kini, koji su "pristigli na naše obale" i umešali su se i igru.

  (4) detaljnije
 • Kvaka 23 ptscn

  Subotić: Nadam se da će Vučić rešiti Kosovsko pitanje, tu mogućnost obećao Zapadu

  Kosovsko pitanje mogao bi da reši predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako tumači Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike u "Fonetovoj" emisiji "Kvaka 23", jer je takvu mogućnost obećao Zapadu. Veći pritisak da se napravi kompromis, ističe, biće na kosovskoj strani jer deluje da je Srbija za to već spremna.

  (5) detaljnije
 • veran matić

  Veran Matić: Tenzije su velike, a na novinarima se prelama rat rečima

  Napad na novinara iz Novog Sada Daška Milinovića bio je u neku ruku očekivan, smatra predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, jer po njemu društvena polarizacija dostiže maksimum, tenzije su velike, mnogo je neodmerenih reči, diskvalifikacija i diskrediticija, a na novinarima se prelama taj rat rečima.

  (4) detaljnije
 • Politikolog Cvijetin Milivojević: Vučić je gazda svih medija

  Da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije genije u propagandi i da, za razliku od opozicionih lidera, on čita istraživanja, ali da je lako kreirati željenu sliku kada se uvede totalna diktatura u medijski prostor, kao što je on uveo, rekao je politikolog Cvijetin Milivojević u serijalu Kvaka 23. Kao stručnjak za politički marketing, on je objasnio da je suština propagande da je u njoj dozvoljeno sve, pa i laž i ukazao da predsednik Vučić to "beskrupulozno koristi".

  (6) detaljnije
 • knjiga

  Igor Štiks: Pandemija je dobro došla autokratama

  Autokrate raznih profila jedva su dočekale da pandemiju proglase ratom, iako ona to nije, pa je pandemija iskorišćena da bi se uvele dodatne represalije i ojačala policijska država, ocena je pisca i profesora Igora Štiksa za FoNet . Štiks nije optimista pa smatra da će budućnost biti još teža, naročito na poluperiferiji gde će najveći broj ljudi itekako osiromašiti, a veliki broj i otići.

  (3) detaljnije
 • Gordana Čomić

  Gordana Čomić: Nadam se da ću Zakon o istopolnim zajednicama braniti u maju u Skupštini

  Ministarka za ljudska prava i društveni dijalog Gordana Čomić se nada da će Zakon o istopolnim zajednicama, nakon javne rasprave, braniti u Skupštini Srbije, što bi moglo da bude u maju. Kako je priznala u intervjuu FoNetu - mnoge odredbe ovog Zakona su daleko od toga kako bi ih ona pisala, ali i konstatovala da se zakoni prave kroz dijalog i kulturu kompromisa, a da je problem našeg društva "što nema dijaloga i što ga nikada nije ni bilo".

  (12) detaljnije
 • frilenseri

  Predsednik Udruženja radnika na internetu: Frilenseri neće odustati

  Da frilenseri jesu politička sila, što je prepoznao i predsednik Vučić, ali da ih vlast ne vidi kao svoje glasačko telo i zbog toga pokušava da ih udari po džepu, smatra predsednik Udruženja radnkia na internetu (URI) Miran Pogačar. On je u serijalu Kvaka 23 objasnio da je “Put solidarnosti” po gradovima Srbije način da se frilenseri, zajedno sa drugim ugroženim profesijama, organizuju u širi front.

  (19) detaljnije
 • Bojan Pajtić

  Pajtić: Predlog da budem pregovarač sa vlašću je "jednokratna pomoć opoziciji"

  Predlog "bojkot opozicije" da bude onaj ko će pregovarati sa vlašću, Bojan Pajtić kaže da je razumeo kao "jednokratnu pomoć opoziciji", ali misli i da to najverovatnije neće biti prihvaćeno konsenzusom. Takođe je uveren da će opozicija poraziti Vučića onda kada bude žrtvovala više da bi došla na vlast, nego što je on spreman da žrtvuje da bi na vlasti ostao.

  (7) detaljnije
 • minic

  Minić: Za korupciju i organizovani kriminal mora da postoji slaba država

  Za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije potrebna je uređena država, mehanizmi države, vladavina zakona, što u Srbiji ne funkcioniše, smatra Član Upravnog odbora Transparentnosti Srbija Zlatko Minić. On je u intervjuu za FoNet, govoreći o korupciji, istakao da je za razliku od prethodnih godina njena cena sada povećana, ali i da se na kraju poslovi završe što, kako je rekao, stvara privid sistema koji funkcioniše.

  (4) detaljnije