Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

roditelj

  • predškolsko

    Roditelj verbalno napao trijažnu sestru u niškom vrtiću "Bambi"

    Nakon što je trijažna sestra u vrtiću "Bambi" primetila da dete jaslenog uzrasta uporno kašlje, pa obavestila njegove roditelje u skladu sa preporukama Kriznog štaba, otac tog deteta je po dolasku napao, vređao i pretio, saopštili su iz Javne predškolske ustanove "Pčelica". O događaju je obaveštena i policija i oni kažu da su upozorili 39-godišnjeg muškarca na posledice narušavanja javnog reda i mira.

    (49) detaljnije
  • Radionica o veštinama roditeljstva u Oficirskom domu

    Radionica o veštinama roditeljstva u Oficirskom domu

    Kako da roditelji zadobiju poverenje deteta, uspešno komuniciraju sa tinejdžerom, pravilno rasporede nagrade i kazne – neka su od pitanja na koja će učesnici radionice o veštinama roditeljstva, 15. oktobra od 17 sati u Oficirskom domu u Nišu, čuti odgovore.

    detaljnije
  • ponosna kartica

    Od petka u Medijani podela kartica za popuste za porodice sa troje i više dece

    Kartice “Cena minus za 3+“ koje su namenjene porodicama sa troje i više dece, a kojima dobijaju popusti u prodavnicama, ordinacijama, salonima, klubovima, restoranima i drugim firmama, majke sa područja niške Opštine Medijana moći će da preuzmu od petka, 25. septembra.

    (3) detaljnije
  • radionica

    Grad pomaže vranjske prvake sa po 5.000 dinara

    I ove godine svi đaci koji su pošli u prvi razred, na račun svojih roditelja dobiće po 5.000 dinara, potvrdila je za Južne vesti gradska većnica Danijela Milosavljević. Na teritoriji Vranja, prema njenim rečima, kao i prošle godine ima oko 720 prvaka.

    detaljnije
  • Dete kuca laptop internet

    U Nišu radionica za roditelje o bezbednosti dece na internetu

    Koji su rizici za decu u svetu interneta i kako ih umanjiti, kako razviti odnos deteta prema virtuelnoj sferi, odgovorno ponašanje i postavljanje prema privatnom i javnom, kako se suočiti sa sajber nasiljem i pružiti podršku detetu - teme su o kojima će roditeljima školaraca govoriti psihoterapeutkinje na radionici najavljenoj za četvrtak, 10. septembar u niškom City smart clubu-u.

    (2) detaljnije
  • fitnes lopte

    U Medveđi se otvara fitnes centar i dečja škola sporta

    Fitnes centar i dečja školica sporta biće otvoreni u prostorijama Tehničke škole "Nikola Tesla" u Medvđi, najavljuju nadležni u ovoj opštini, ali ne preciziraju kada bi projekat trebalo da bude završen. Ideja je da povećaju fizičku aktivnost dece i mladih, ali i majki koje ne mogu da se bave sportom jer nemaju gde da ostave decu na čuvanje.

    detaljnije
  • Strajk gladju; foto: JV-J. A

    Samohrani otac iz Niša počeo štrajk glađu zbog izvršitelja

    Nišlija Bojan Milovanović je samohrani otac troje dece, a jutros je u centru Niša počeo štrajk glađu. Kao razlog navodi to što mu stigla odluka da ponovo platu alimentaciju, tvrdi neosnovano, jer je već jednom platio, a zvanično je i staratelj od prošle godine i deca žive sa njim.

    (30) detaljnije
  • ucenje kuca

    Psiholog savetuje roditelje - deca treba da budu angažovana, bez stresa zbog domaćeg

    Važno je da deca nešto rade, da znaju svoj raspored i obaveze, ali i da imaju vreme za igru i zabavu, a da roditelji budu smireni i ne osećaju grižu savesti ako ne uspevaju sve da postignu - poručuje školski psiholog u niškoj OŠ “Stefan Nemanja” Lidija Jovanović. Ističe da mama i tate ne treba da imaju prevelika očekivanja i da nije ništa strašno ako njihovi školarci ne urade sav domaći zadatak.

    (2) detaljnije
  • namirnice gepek

    Udruženje u Leskovcu sprema pakete pomoći za najugroženije samohrane roditelje

    Kako bi pomogli samohranim roditeljima, članovi Udruženja U-Tim iz Leskovca pokrenuli su akciju sakupljanja novca za pakete koji će biti donirani onima kojima je to najpotrebnije.

    detaljnije
  • korona

    Još nema rešenja za smeštaj i čuvanje dece čiji roditelji obole od korone

    Šta će biti sa decom čiji roditelji obole od virusa korona, s obzirom na to da sada i pacijenti sa manjim simptomima neće moći da se leče kod kuće - pitanje je koje roditelji danima postavljaju novinarima, jer od nadležnih odgovore ne dobijaju. Tačna procedura još ne postoji, a iz Udruženja "Roditelj" koje se bavi ovim problemom očekuju uputstva iz ministarstava.

    (4) detaljnije
  • deca

    Zaštitnik građana: Da roditelji dece do 12 godina ne idu na posao je preporuka, nema obaveznosti

    Da se mnoge majke žale da njihovi poslodavci ne poštuju preporuku da roditelji dece starosti do 12 godina ne idu na posao i rade od kuće ako je to moguće, rekao je Zaštitnik prava građana Zoran Pašalić. On napominje da je reč o preporuci i da njena obaveznost ne postoji, ali i upozorava poslodavce da se prava deteta moraju poštovati.

    (7) detaljnije
  • radionica deca

    U Leskovcu osnovano Udruženje samohranih roditelja

    Kako bi onima koji sami odgagaju decu olakšali roditeljstvo, ukazali na probleme sa kojima se samohrani roditelji susreću i pokušali da ih reše, Leskovčani su osnovali udruženje "Tate i mame". Ideja im je da štite prava i interese samohranih roditelja, ali i dece i unaprede poboljšanje njihovog polažaja.

    detaljnije
  • škola josif kostić leskovac

    Nakon dve i po godine završena rekonstrukcija leskovačke škole “Josif Kostić”

    Posle konstantnog probijanja rokova za završetak rekonstrukcije, učenici Osnovne škole "Josif Kostić" u Leskovcu, koji su dve i po godine nastavu pohađali na 3 različite lokacije, drugo polugođe započeće u svojoj školi. I dok roditelji kažu da je sve moralo biti završeno ranije, nadležni smatraju da je važno da su radovi konačno gotovi.

    (1) detaljnije
  • Peta škola

    U školi kod Vranja za godinu dana promenjena 3 učitelja, roditelji nezadovoljni

    Deca izdvojenog odeljenja vranjske “Pete škole” u Donjem Neradovcu za godinu dana promenila su 3 učitelja. Trenutno im predaje Miomir Dejanović, koji je zbog premeštaja štrajkovao glađu, a pošto će on iz škole otići sledećeg septembra, roditelji su nezadovoljni. Zbog konstantnog menjanja predavača, roditelji najavljuju ispisivanje dece iz škole, što može dovesti do gašenja odeljenja. Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kažu da je problem jer direktori škola imaju previše ovlašćenja. Direktorka na ove probleme ćuti.

    (1) detaljnije
  • deca spomen-park

    Podsticaj roditeljstvu kroz igru u Vranju

    Vranje je jedan od šest gradova u Srbiji gde je predstavljen program za podršku podsticajnom roditeljstvu kroz zajedničku igru deteta i roditelja, koju sprovodi Unicef, a odnosi se na petogodišnji proces u okviru kog je igra navedena kao način za učenje, sticanje veština, vaspitanje i razvoj dece do šeste godine.

    detaljnije
  • jovana ružičić

    Jovana Ružičić: Mame nisu svemoćne, tate treba da se uključe

    Svaka deseta žena bira da nikad više ne postane majka zbog iskustva iz porodilišta, pokazuje istraživanja Centra za mame. Direktorka Jovana Ružičić kaže da tu počinju problemi majki, a ostali su - patrijarhalne vrednosti, više uloga u porodici, neostvariv model roditeljstva koji nameće instagram i društvene mreže, kao i umor zbog svog tog pritiska. Zato poziva i očeve da više pomognu.

    (7) detaljnije
  • jovana ružičić

    Direktorka Centra za mame: Porodilje oštećene, promeniti i zakon i sistem

    Zakon o finansijskoj pomoći porodici sa decom oštetio je trećinu porodilja u Srbiju, a oko 1.000 u Nišu, ukazuje direktorka Centra za mame Jovana Ružičić. Zato zakon treba promeniti, dodaje Ružičić i napominje - novac koji država obećava za prvo dete neće rešiti problem, treba menjati sistem.

    (10) detaljnije
  • 490x370-nasilje---Diego-Grez---Wikipedia

    Surduličanka tvrdi da joj dete 2 godine trpi vršnjačko nasilje

    Dvogodišnje maltretiranje, od nazivanja i smicalica, do šamaranja i na kraju ozbiljnijih udaraca, kulminiralo je padom 10-godišnjaka kome su polomljena 2 zuba, tvrdi njegova majka. Od razgovora sa roditeljima dve godine starijeg dečaka, preko institucija, problem, kaže, još nije uspela da reši. Na slučaju rade Centar za socijalni rad i Tužilaštvo, a psiholozi objašnjavaju da je najvažnije uključivanje i racionalno sagledavanje slučaja od strane roditelja.

    (10) detaljnije
  • radionica deca

    Grad i ove godine pomaže vranjske prvake

    Roditelji svih prvaka u Vranju dobiće po 5.000 dinara od Grada kao novčanu pomoć. Prve uplate su već stigle na račune roditelja i staratelja, a do kraja meseca novac će dobiti porodice svih 726 pravaka sa teritorije Vranja.

    detaljnije
  • Osnovna škola "Josif Kostić" Leskovac

    Đaci leskovačke škole "Josif Kostić" skoro 2 godine van svojih klupa

    Ni narednu školsku godinu učenici Osnovne škole "Josif Kostić" u Leskovcu neće početi u svojim klupama zbog kašnjenja radova na rekonstrukciji. Radovi traju više od godinu i po dana, a roditelji prete ispisivanjem dece iz škole. I dok nadležni prebacuju odgovornost i završetak radova najavljuju za kraj 2019. godine, opozicija poziva na odgovornost i ostavke.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: