Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

roditelj

 • jovana ružičić

  Direktorka Centra za mame: Porodilje oštećene, promeniti i zakon i sistem

  Zakon o finansijskoj pomoći porodici sa decom oštetio je trećinu porodilja u Srbiju, a oko 1.000 u Nišu, ukazuje direktorka Centra za mame Jovana Ružičić. Zato zakon treba promeniti, dodaje Ružičić i napominje - novac koji država obećava za prvo dete neće rešiti problem, treba menjati sistem.

  (10) detaljnije
 • 490x370-nasilje---Diego-Grez---Wikipedia

  Surduličanka tvrdi da joj dete 2 godine trpi vršnjačko nasilje

  Dvogodišnje maltretiranje, od nazivanja i smicalica, do šamaranja i na kraju ozbiljnijih udaraca, kulminiralo je padom 10-godišnjaka kome su polomljena 2 zuba, tvrdi njegova majka. Od razgovora sa roditeljima dve godine starijeg dečaka, preko institucija, problem, kaže, još nije uspela da reši. Na slučaju rade Centar za socijalni rad i Tužilaštvo, a psiholozi objašnjavaju da je najvažnije uključivanje i racionalno sagledavanje slučaja od strane roditelja.

  (10) detaljnije
 • radionica deca

  Grad i ove godine pomaže vranjske prvake

  Roditelji svih prvaka u Vranju dobiće po 5.000 dinara od Grada kao novčanu pomoć. Prve uplate su već stigle na račune roditelja i staratelja, a do kraja meseca novac će dobiti porodice svih 726 pravaka sa teritorije Vranja.

  detaljnije
 • Osnovna škola "Josif Kostić" Leskovac

  Đaci leskovačke škole "Josif Kostić" skoro 2 godine van svojih klupa

  Ni narednu školsku godinu učenici Osnovne škole "Josif Kostić" u Leskovcu neće početi u svojim klupama zbog kašnjenja radova na rekonstrukciji. Radovi traju više od godinu i po dana, a roditelji prete ispisivanjem dece iz škole. I dok nadležni prebacuju odgovornost i završetak radova najavljuju za kraj 2019. godine, opozicija poziva na odgovornost i ostavke.

  (1) detaljnije
 • U radu učestvuju samo patronažne sestre

  Škola za trudnice u Pirotu

  Savete o trudnoći, porođaju i prvim godinama odrastanja deteta, buduće mame mogu da dobiju u Školi za trudnice u pirotskom Domu zdravlja svake prve sedmice u mesecu. Pauza u radu škole tokom jula i avgusta zbog godišnjih odmora.

  (1) detaljnije
 • skola roditeljstva

  U toku prijave za besplatnu školu roditeljstva u Leskovcu

  Savete i podršku trudnice i majke iz Leskovca moći će da dobiju u okviru škole roditeljstva koja će biti otvorena 2. juna u 18 sati u Centru za stručno usavršavanje. Mesta su ograničena, te se zainteresovani moraju prijaviti.

  detaljnije
 • tim spebo

  Leskovčani 11 godina pomažu parovima da postanu roditelji

  Preko 800 mališana rođeno je uz pomoć stručnog tima leskovačke Specijalne bolnice za lečenje sterilteta koju predvode genetičar Miodrag Stojković i ginekolog Nebojša Marković. Iako je posao zahtevan i težak, obojica napominju da nema većeg zadovoljstva od pružanja mogućnosti ljudima da postanu roditelji.

  (4) detaljnije
 • auto-sedište

  Ko prvi - njemu besplatno auto-sedište od Grada, prioritet samohrani roditelji

  Roditelji dece rođene 2018. godine mogu do 29. marta da podnesu zahtev za besplatna dečija auto-sedišta koje poklanja Grad Niš, a dobiće ih oni koji budu bili najbrži, pošto će biti dodeljena prema redosledu prijavljivanja, dok će izuzetak biti samohrani roditelji koji će imati prednost.

  (5) detaljnije
 • bebe

  Nakon 3 meseca pauze, krajem februara počinje podela vaučera za bebe

  Oko 600 roditelja koji od kraja novembra prošle godine čekaju na vaučere koje dobijaju kao pomoć Grada Niša nakon rođenja deteta, dobiće ih krajem februara, pošto je procedura oko javne nabavke pri kraju, kaže gradska većnica Tijana Đorđević Ilić. Vaučeri vrednosti 10.909 dinara 990 roditelja moći će da iskoristi u "Ready group"-u koji je pobedio na tenderu.

  (3) detaljnije
 • vrtić

  Raspust i grip zatvorili pojedine niške vrtiće, a druge prepunili

  Zbog zatvorenih vrtića u Gornjem Matejevcu i Medoševcu, za koje su roditeljima rekli da ne rade da bi se uštedelo na grejanju, decu moraju da voze u druga obdaništa u kojima su sada grupe velike. Direktorka "Pčelice" Svetlana Mitić kaže da štednja nije razlog, već raspust i grip, ali tvrdi da je nova organizacija, koja će trajati do 18. februara, dobra za mališane.

  (1) detaljnije
 • oprema za bebe

  Podeljeni svi vaučeri za novorođene bebe u Nišu, novi posle praznika

  Pošto je do kraja novembra podeljeno svih 550 "Pertinijevih" vaučera za bebe, nabavljenih u oktobru, oni koji u međuvremenu budu dobili dete u Nišu moraće da čekaju na ovu gradsku pomoć do sledeće godine. Sekretarka Sekretarijata za socijalnu zaštitu Mirijana Popović kaže da je u pripremi javna nabavka za novu turu vaučera.

  (3) detaljnije
 • Trg kralja Milana

  Jug Srbije se prazni - neophodno povećanje nataliteta i posao za najbolje

  Prostor juga Srbije se prazni, mladi odlaze u potrazi za boljim životom, a natalitet je na niskom nivou. Da bi se to promenilo, prema zaključcima učesnika okruglog stola SANU, potreban je i ravnomeran regionalni razvoj, jačanje porodice i reproduktivnog zdravlja, bolji položaj žena, ali i pozitivna selekcija najdarovitijih pri zapošljavanju, kao i da se poslodavci stimulišu da podrže proširenje porodice svojih zaposlenih.

  (31) detaljnije
 • auto sediste

  Besplatna auto-sedišta za roditelje u Aleksincu, konkurs u toku

  Aleksinčani koji su u ovoj godini dobili prvo dete, mogu se 19. novembra javiti na poziv koji je objavila Opština i konkurišu da dobiju besplatno auto-sedišta za decu. Kako kažu u Opštini Aleksinac, biće podeljeno nešto više od 50 auto-sedišta, a prednost će imati roditelji blizanaca, samohrani i nezaposleni.

  (2) detaljnije
 • oprema za bebe

  Roditelji iz Niša vaučere za bebe moraju da potroše u prodavnici igračaka

  Novopečeni roditelji će vaučere koje dobijaju kao pomoć Grada Niša nakon rođenja deteta od sada moći da iskoriste u prodavnici "Pertini" koja je izabrana na javnoj nabavci. Dok mame i tate negoduju jer kažu da u toj prodavnici u ponudi nema najpotrebnijih stvari za novorođenčad i ističu da je to "bacanje para", Mirjana Popović iz Sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu kaže da je tender sproveden po zakonu i da će i tamo moći da se kupi oprema za bebe.

  (20) detaljnije
 • skola roditeljstva

  Škola roditeljstva otvorena u niškom Domu zdravlja

  Stručne savete i podršku tokom trudnoće i prvih godina odrastanja deteta roditelji će moći da dobiju i u Školi roditeljstva koja je danas otvorena u Domu zdravlja Niš.

  (4) detaljnije
 • ntc

  Predavanja za roditelje kako da decu edukuju kroz igru

  Svi roditelji koji bi da nauče nešto o učenju dece kroz igru, ali i o sopstvenim greškama koje "oštećuju razvoj deteta", mogu da to učine na predavanju popularnog stručnjaka za rani razvoj inteligencije mališana Ranka Rajovića, koje će se održati u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Nišu, 14. septembra.

  (3) detaljnije
 • Roditelji opet nezadovoljni sastankom zbog renoviranja vrtića "Neven"

  Vrtić "Neven": Roditelji zamoljeni da ne vode decu u vrtić, ali moraju da plate

  Nakon roditeljskog sastanka koji je održan u četvrtak, zbog renoviranja vrtića “Neven” u Nišu i premeštanja dece u druga obdaništa, roditelji tvrde da nije postignut nikakav dogovor i da su zamoljeni da decu ne vode u vrtić narednih mesec dana. V. d. direktorka “Pčelice” Svetlana Mitić kaže da se “radi na tome da roditelji ne dovode decu ako mogu”, ali će ipak morati da plate umanjen iznos za vrtić.

  (8) detaljnije
 • Protest jer još nema semafora

  Posle nove saobraćajke, roditelji najavili protest na pešačkom u Nišu

  Roditelji koji žive u naselju Nikola Tesla u Nišu, ponovo će protestovati da bi skrenuli pažnju na bezbednost saobraćaja u tom kraju, danas od 16 sati. Odlučili su da se ponovo okupe na pešačkom prelazu, nakon saobraćajne nezgode koja se jutros dogodila, a u kojoj je policajac automobilom udario 4 devojčice na “zebri”.

  detaljnije
 • Koji su izazovi za roditelje danas? foto: Flickr/Pixabay

  Tribina o izazovima u savremenoj porodici i roditeljstvu u NKC-u

  Koliko je teško odrastati u savremenoj porodici i na koji način se promenio odnos između roditelja i dece u društvu u kome danas živimo, govoriće se na tribini u maloj sali Niškog kulturnog centra, 21. decembra od 19 sati.

  detaljnije
 • 490x370-vrtic-foto-JV

  Roditelji se dogovorili sa “Pčelicom”, Banđur napustio sastanak?

  Ukoliko budu želeli da im se vrate stare vaspitačice, koje su nedavno ispremeštane iz vrtića u vrtić, niški roditelji će, kažu, morati da predaju zvanične zahteve upravi "Pčelice", pa će se o njima pojedinačno odlučivati. Direktor Zoran Jonić je nedostupan za komentar. 

  (16) detaljnije