Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

sindikati

  • Sportska hala u Prokuplju gde je delom smestena TSO lj.m.

    Gradska vlast u Prokuplju gasi Sportski centar, bez posla ostaje oko 70 radnika

    Nepostojanje uslova za obavljanje delatnosti, ali i nemogućnost da se delatnost obavlja na racionalniji način, razlozi su, bar oni koji su navedeni, da prokupačka vlast pokrene likvidaciju, odnosno gašenje Sportskog centra u čijem sastavu su i Sportska hala "dr Zoran Đinđić", odmaralište Beli kamen, Sokolski dom i gradski bazen. Ukoliko Odluku Gradskog veća odbornici usvoje na sednici zakazanoj za 22. jul, zaposleni, njih oko 70, dobiće otpremnine u visini od 10 prosečnih zarada, a imovina će preći u nadležnost Grada.

    (15) detaljnije
  • gradska uprava

    Petar Mićović novi predsednik Sindikata Gradske uprave Niš

    Građevinski inženjer i radnik niške Uprave za imovinu i održivi razvoj Petar Mićović izglasan je za novog predsednika Sindikata Gradske uprave, potvrđuje poverenik Miloš Ranđelović. Tako će predsedničku fotelju nakon 12 godina, koliko je na toj poziciji bio nedavno smenjeni Marko Savić, zauzeti novo lice. Dok je poverenik veoma zadovoljan kako su prošli masovni izbori, uzbunjivač Slaviša Nešić ističe da je postojao "neviđeni" pritisak na članove Sindikata da glasaju.

    (29) detaljnije
  • gradska uprava

    Raspisani izbori u Sindikatu niške uprave, smenjeni Savić kaže da su požurili i ne poštuju pravo

    Uskoro bi Sindikat Gradske uprave trebalo da posle 12 godina dobije novog predsednika, jer je poverenik Sindikalne organizacije Skupštine grada Niša Miloš Ranđelović raspisao izbore za tu poziciju. I dok Ranđelović naglašava da je izborni proces transparentan i po Statutu, smenjeni dugogodišnji predsednik Marko Savić ukazuje na nepravilnosti i na, kako navodi, "silovanje prava", jer izbori nisu mogli da budu raspisani dok traje njegovo pravo na žalbu zbog isključenja.

    (9) detaljnije
  • gradska uprava

    Izbori za novog predsednika Sindikata Gradske uprave Niš do kraja maja

    Nakon smene predsednika Sindikata Gradske uprave Marka Savića, Sindikat Uprave Srbije je za poverenika Sindikalne organizacije Skupštine grada Niša imenovao Miloša Ranđelovića, čiji je zadatak, kako su saopštili, da u roku od 90 dana sprovede izbore za novog predsednika. Zbog kolektivnog ugovora i prava radnika, kako kaže Ranđelović za Južne vesti, izbori će biti što pre, najavljuje ih za dve do tri nedelje.

    (16) detaljnije
  • gradska uprava

    Nakon prijave Sindikata, inspekcije obavile nadzor i utvrdile da se poštuju mere u niškoj Upravi

    Skoro tri nedelje nakon što su iz Sindikata Gradske uprave u Nišu prijavili načelnicu Uprave za građevinarstvo Marinu Živulović Petrović i tražili od nadležnih da ispitaju da li je odgovorna za nepoštovanje epidemioloških mera, iz Grada saopštavaju da su republičke inspekcijske službe nakon nadzora utvrdile da se u Upravi poštuju preventivne mere.

    (59) detaljnije
  • sindikat TSO

    Nakon 3 godine suđenja otpušteni sindikalci prokupačkog TSC vraćeni na posao

    Dva od 3 člana štrajkačkog odbora formiranog oktobra 2017. godine, nakon što je otkaz dobilo 8 čistačica Turističko-sportskog centra u Prokuplju, a koji su zbog podrške otpuštenim radnicama i sami dobili otkaz, posle više od 3 godine suđenja, pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu ponovo su vraćeni na posao. Treći član, predsednik štrajkačkog odbora i Sindikata zaposlenih u TSC Vanja Stojanović je nepravosnažnom presudom vraćen na posao, ali odluka prokupačkog suda još nije konačna.

    (3) detaljnije
  • leoni

    Najavljeno povećanje minimalca, ali i penzija od Nove godine

    Nova minimalna cena rada biće 32.126 dinara, što je povećanje od 6,6 %, saopštio je predsednik Sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković, ujedno i predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta koji je i predložio novi “minimalac”. Odluku donosi Vlada Srbije, a ministar Siniša Mali najavio i povećanje penzija za 5,9 % od 1. januara.

    (13) detaljnije
  • leoni

    Nema dogovora o povećanju minimalca, ukoliko ga ne bude za nedelju dana, preseći će - Vučić

    Kompromisa između sindikata i poslodavaca danas nije bilo, pregovori su završeni bez rešenja, pa minimalac ostaje isti, iako sindikati traže 37.000 dinara, a poslodavci nude povećanje do 6%. Iz Unije poslodavaca kažu da se pregovori nastavljaju 14. septembra i ukoliko i tada ne bude dogovora, odluku će doneti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

    (20) detaljnije
  • sindikat

    Sindikat: Ni jug nije spreman za početak nastave, škole nemaju para za adekvatnu zaštitu od korone

    Nakon što nije prihvaćen zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika da se početak školske godine odloži za dve nedelje zbog korone, njihovi predstavnici u Nišu upozorili su danas da sistem ni na jugu nije spreman za povratak đaka u klupe. Takođe napominju da lokalne samouprave i škole nemaju para za dezinfekciona sredstva i zaštitne maske, te se nadaju da se nakon ovog eksperimenta neće proširiti epidemija.

    (19) detaljnije
  • Kentaur

    Sindikati: Radnici u strahu da će teret pandemije pasti na njihova leđa

    Međunarodni praznik rada radnici u Srbiji dočekali su u vanrednom stanju. Ni ovog 1. maja nema masovnijih radničkih protesta, a nema ni tradicionalnog roštiljanja i uranaka. Sindikalisti su saglasni u tome da su radnici njihov praznik dočekali u nehumanom karantinu, represiji, depresiji i strahu, a da je pandemija izgovor za već prisutnu recesiju i stagnaciju plata. Sa druge strane, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević kaže da u Srbiji radnička prava nikada nisu bila na višem nivou.

    (15) detaljnije
  • lekari

    Kisić poručuje da se ne smanjuje plata lekarima koji su u izolaciji zbog posla, Sindikat traži zaštitu radnika

    Upitana da prokomentariše najavljeno smanjenje plate lekarima Kliničkog centra u Nišu, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević kaže da ako se zdravstveni radnik potencijalno zarazio od virusa korona na radnom mestu i zato je u izolaciji ne može da ima manju platu. Reagovao je i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije koji poziva nadležne da zaštite ljude koji su na prvoj liniji odbrane od virusa.

    (5) detaljnije
  • Zandarmerija FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

    Sindikat i opozicija osuđuju otkaze niškim žandarmima zbog prebijanja Andreja Vučića

    Niški žandarmi koji su učestvovali u incidentu na Paradi ponosa 2014. sa Andrejem Vučićem, posle osuđujućih presuda, dobili su i otkaze, a Sindikat policije osudio je ovaj postupak MUP-a uz obrazloženje da je svim policajcima dat loš primer. Savez za Srbiju stava je da su žandarmi žrtve odmazde.

    (41) detaljnije
  • Sindikati u polju politike

    Posledično, rašireno je razumevanje da su za zaposlene i sindikate sve partije iste, odnosno jednako neprihvatljive. Populizam i rašireni klijentelizam i partijsko zapošljavanje su stvari dovele do kraja. Ako ne možeš lako da menjaš stvari i nemaš kome da veruješ onda se primiri ili podmiri partijskom pripadnošću koja donosi konkretnu trenutnu korist.

    (6) detaljnije
  • skola-foto-aleksandar-kosti

    Kako bi sprečili rodbinsko i partijsko zapošljavanje prosvetara, sindikati najavili kontrolu konkursa

    Zabrana zapošljavanja u prosveti nije ukinuta, ali će konačno oni koji godinama čekaju ugovor za stalno moći da se jave na konkurs za posao u osnovnim i srednjim školama. U Uniji sindikata prosvetnih radnika ističu da u Školskoj upravi Niš trenutno ima 174 prosvetara koji čekaju takav ugovor i kontrolisaće da baš oni prođu na konkursu, kako bi sprečili rodbinsko i partijsko zapošljavanje ljudi bez iskustva.

    (19) detaljnije
  • Gde su danas sindikati u Srbiji?

    Krajnje nezavidna pozicija sindikata je kazna za nemoć da se zaustavi decenijska praksa marginalizacije radništva i siromašenja društva, uz rastuće nejednakosti, ali i očit proizveden manjak solidarnosti. Naći izlaz iz apatije i probuditi nadu, učiniti sebe i svoju poziciju prepoznatljivim, a onda doslednošću steći poverenje i akciono uvezati sve radno angažovane put je iz lavirinta.

    (1) detaljnije
  • debata sindikati

    Debata "Južnih vesti": Nema sindikata i radničkih prava bez rada institucija

    To što je štrajk poštara rešavao ministar policije, a tražila se i reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pokazuje da u Srbiji institucije ne funkcionišu, a ni resorna ministarstva - jedan je od zaključaka učesnika debate Južnih vesti . Ukoliko tužilaštva ne reaguju na primere korupcije koju iznose uzbunjivači, građanima će ostati jedino bunt, dodaju sindikalisti.

    (4) detaljnije
  • studio

    Debata "Južnih vesti" o sindikatima i pravima radnika

    Ima li radnik u Srbiji bilo kakva prava, koliko njegova prava poštuju poslodavci, kako prolaze štrajkači i uzbunjivači u javnim preduzećima, a kako funkcionišu sindikati kod stranih investitora, teme su o kojima će se govoriti u večerašnjoj emisji “60 minuta” koja počinje u 18 sati.

    (5) detaljnije
  • niš ekspres

    Sindikat “Sloga”: Privatizacija “Niš ekspresa” školski primer sukoba interesa

    Tužilaštvo i policija bi trebalo odmah da ispitaju privatizaciju “Niš ekspresa”, kažu u niškom povereništvu Sinidkata “Sloga”. Naglašavaju da je firma koja se bavi plastikom “Gojko Bokić d.o.o” brokerske kuće iz Beograda ucenila manjinske akcionare da prinudnim otkupom prodaju preostalih 10 odsto akcija kako bi postala stoprocentni vlasnik “Niš ekspresa”.

    (7) detaljnije
  • Novi-ulaz-Tvrdjavska-pijaca-Nis8;-foto:-JKP-Trznica-Nis

    Niška “Tržnica” u akciji - prijavi kolegu

    Zaposleni je dužan da direktoru prijavi kolegu za kojeg misli da je povredio radne obaveze i radnu disciplinu - jedan je od članova Pravilnika niškog Javnog komunalnog preduzeća "Tržnica", kojim se radnici podstiču da druge tuže nadređenima. Dok u preduzeću danima ćute, pravinici kažu da se radnicima nameću obaveze koje po zakonu nemaju, a za sindikalce je to još jedan pritisak na zaposlene.

    (20) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: