Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

sindikati

 • Elektrodistribucija

  Radnici EPS-a mogu o trošku preduzeća da operišu i kataraktu

  I dok zaposleni u pojedinim privatnim, pa i državnim preduzećima ne mogu da ostvare ni svoja osnovna prava, "EPS Distribucija" je sklopila ugovore vredne više od 30 miliona dinara sa klinikama na kojima njihovi zaposleni koji rade za ekranom mogu da pregledaju vid, a između ostalog i da operišu kataraktu. Ova operacija košta od 800 do 1.500 evra, a po sporazumu koji je ovo preduzeće sklopilo sa zdravstvenim ustanovama, u naredne dve godine njihovi zaposleni moći će da urade oko 50 ovakvih intervencija.

  (15) detaljnije
 • policijski sindikat

  "Nepodobni" Policijski sindikat otvorio kancelariju u Nišu

  Zbog toga što su, kako kažu, nepodobni za aktuelnu vlast, pa ne mogu da imaju kancelariju u službenim prostorijama MUP-a, Policijski sindikat Srbije zajedno sa Udruženjem boraca "Besmrtni gvozdeni puk" otvorio je kancelariju u Nišu, kako bi brže i bolje rešavali probleme policajaca i inspektora. O aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u gradu član UO Policijskog sindikata Srbije Dejan Petrović kaže da očekuje da se reše nova paljenja automobila.

  (4) detaljnije
 • Vatrogasci-gase-pozar-Banja;-foto:-JV

  Traže smenu zbog “nepoštovanja propisa” tokom gašenja požara u Niškoj Banji

  Veliku vatru koja je u petak izbila na krovu zapuštenog hotela “Partizan” u Niškoj Banji prvobitno je gasilo 6 vatrogasaca sa 3 kamiona, a iz Sindikata srpske policije sumnjaju da tada nadležni nisu radili po zakonu i da je to indirektno dovelo do širenja požara, te traže smenu nadležnih. Načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović ističe da je "intervencija kvalitetno odrađena".

  (11) detaljnije
 • Aerodrom

  Sindikat aerodroma: Da li će novi direktor još da nam smanji plate?

  Nakon što je Gradsko veće predložilo smenu direktora niškog Aerodroma “Konstantin Veliki” Vladice Đurđanovića zbog, kako su naveli, nezakonitog povećanja plata, oglasio se i sindikat ovog preduzeća. Sindikalci tvrde da su izjave gradske vlasti neprimerene i da se njima zloupotrebljava nezavidan položaj zaposlenih, a javnosti predstavlja potpuno neistinita slika “u svrhu političkih razmirica na lokalnom nivou”.

  (15) detaljnije
 • zgrada sindikata Leskovac

  U fabrikama na jugu Srbije skoro da nema sindikata

  Iako u fabrikama na jugu Srbije radi više hiljada radnika, skoro ni u jednoj ne postoji sindikat koji bi zastupao i zalagao se za njih, ali i uticao da poslodavac poštuje ugovor. To je uglavnom zato što su, kaže leskovački sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Jovica Nedeljković, ljudi zastrašeni i zapravo ne znaju svoja prava koja su propisana kako Ustavom, tako i Zakonom o radu.

  (10) detaljnije
 • Jura

  Pokušala da napravi sindikat u “Juri”, pa joj nije produžen ugovor

  Bivša predsednica Inicijativnog odbora za osnivanje sindikata „Sloge“ u fabrici "Jura" u Nišu Ružica Stamenković kaže da je istog dana kad su joj javili da je Ministarstvo rada registrovalo sindikat, kompanija odlučila da joj ne produži ugovor. Zbog mobinga i seksualnog uznemiravanja tužila je jednog od lidera u fabrici.

  (16) detaljnije
 • Protest prokuplje foto lj.m. sud

  Podrška ispred suda radnicama koje su tužile Turističku organizaciju

  Kako bi iskazali solidarnost i podržali borbu 2 čistačice koje su zbog otkaza tužile prokupačku Turističko-sportsku organizaciju, članovi nevladinih organizacija i udruženja iz cele Srbije okupili su se danas ispred zgrade Osnovnog suda u vreme održavanja ročišta. Veći skup i protestnu šetnju najavljuju za četvrtak od 10:30.

  (1) detaljnije
 • Direktor se žalio na Rešenje Ministarstva o vraćanju radnika na posao

  Nakon što su 3 od 4 otpuštena radnika i članova sindikata prokupačke Turističke organizacije Rešenjem Ministarstva rada vraćeni na posao sa koga su otpušteni zbog navodno nezakonitog štrajka, direktor je, i pored konačnog Rešenja protiv koga žalba nije dopuštena, podneo zahtev za ponavljanje postupka jer je to, tvrdi, u skladu sa zakonom.

  detaljnije
 • stojanovic sa resenjem kojim se vraca na posao foto lj.m.

  Inspekcija Ministarstva rada vraća prokupačke radnike na posao

  Dvoje od četvoro radnika Turističko-sportske organizacije koji su krajem novembra prošle godine dobili otkaz zbog organizovanja navodno nezakonitog štrajka, odlukom Inspekcije rada resornog ministarstva vraćeni su na posao do okončanja radnog spora pred prokupačkim sudom.

  detaljnije
 • PROTEST prokuplje foto lj.m

  Održan protest u znak podrške otpuštenim radnicama u Prokuplju

  Pripremno ročište jednoj od 3 otpuštene radnice Turističko-sportske organizacije bilo je povod da se ispred zgrade suda okupi nekoliko desetina Prokupčana i predstavnika raznih udruženja iz cele Srbije kako bi, "naoružani" transparentima, apelovali na državne organe da, kako kažu, poštuju zakon i ne sprovode politiku vladajuće stranke, pojedinaca i lokalne vlasti.

  (1) detaljnije
 • gorica

  Radnici “Gorice” prekidaju štrajk, dogovorili se sa Gradom

  Nakon što su stavili četrdesetodnevni pomen štrajku, radnici “Gorice” će od sutra raditi bez prekida, jer su, kako kažu, dobili obećanje od Grada da će za 2 meseca biti rešen najveći deo njihovih problema. Gradski većnik Igor Vojinović ističe da će se potruditi da zajedno sa svojim kolegama iz rukovodstva ispune obećanja u najkraćem roku i da će ovo niško pogrebno preduzeće najverovatnije i ubuduće da posluje samostalno.

  (3) detaljnije
 • gorica

  Većnik se sastaje krajem meseca sa sindikatom “Gorice” koji štrajkuje

  Zbog toga što se i nakon skoro 2 meseca koliko radnici štrajkuju na niškom Novom groblju, rešenje za brojne probleme u JKP “Gorici” ne nazire, kako kažu u Sindikatu ASNS, pozvali su gradsku vlast na sastanak, da pokušaju da nađu konstruktivno rešenje. Gradski većnik Igor Vojinović kaže da će se sastati sa njima krajem meseca.

  (3) detaljnije
 • Vojni sindikat suđenje

  Predsednik Vojnog sindikata osuđen u Nišu vraćanjem u prethodni čin

  Zbog izjava koje je davao na protestima, gde je ukazivao na “katastrofalno stanje u Vojsci”, predsednika Vojnog sindikata Srbije Novicu Antića je Vojni sud u Nišu prvostepeno osudio tako što mu je umanjio čin, kaže njegov advokat koji ovu odluku tumači kao “čistu kalkulaciju”.

  (3) detaljnije
 • strajk sindikata TSO arhiva

  Otkaz sindikalcima koji su organizovali štrajk u Prokuplju

  Nakon što su sredinom ovog meseca primili upozorenje sa najavom otkaza ugovora o radu zbog, po tumačenju poslodavca, nezakonitog štrajka, četiri od pet sindikalaca u Turističko-sportskoj organizaciji dobilo je otkaz. Oni najavljuju da će svoja prava potražiti na sudu.

  detaljnije
 • elena vasic

  Sindikat štrajkuje i traži smenu direktorke Zavoda za zaštitu spomenika Niš

  Zbog toga što je Elena Vasić u v. d. stanju duže nego što to Zakon o kulturi propisuje, ali i zbog tog što je usvojila, kako kažu sindikalisti, sporan Pravilnik o radu, Sindikat Zavoda za zaštitu spomenika Niš stupio je u štrajk.

  (5) detaljnije
 • smernica sa predsednikom sindikata stojanovicem

  Radnica prokupačke Turističko-sportske organizacije započela štrajk glađu

  Zbog najavljenog otkaza koji je već pripremljen ukidanjem Službe higijene u prokupačkoj Turističko-sportskoj organizaciji, samohrana majka troje dece i jedna od osam čistačica koje su na tom spisku Smernica Novković započela je danas štrajk glađu. Sindikalci koji od petka štrajkuju, od utorka će proširiti zahteve i produžiti svakodnevni štrajk sa pola sata na sat vremena.

  (4) detaljnije
 • sindikat tursiticko sportskog centra foto lj.m

  Sindikat Turističko-sportskog centra u Prokuplju započeo štrajk upozorenja

  Članovi prokupačkog Nezavisnog sindikata započeli su danas polučasovni štrajk koji će trajati svakog radnog dana do ispunjenja zahteva, odnosno dok poslovodstvo ne odustane od odluke da otpusti jednog radnika više od broja koji je propisala lokalna samouprava.Samohrana majka sa troje dece kojoj preti otkaz najavljuje i štrajk glađu.

  (4) detaljnije
 • PROKUPLJE zgrada opstine prokuplje lj.m foto

  Prokupčani ipak menjaju odluku o višku zaposlenih u javnom sektoru

  Iako su pre samo mesec dana doneli odluku koju je potvrdila i lokalna Skupština o otpuštanju 23 radnika više nego što je to država tražila, prokupačko Veće u sredu je ponovo promenilo tu odluku, pa će, umesto 90 radnika na neodređeno iz javnih preduzeća i ustanova, otkaz u naredna 2 meseca dobiti njih 67.

  (2) detaljnije
 • doktor

  Lečenje kao nemoguća misija za radnike preduzeća koja su u blokadi

  Odlazak kod lekara onih koji su zaposleni u preduzećima čiji su računi blokirani je praktično nemoguć, jer im se ne uplaćuje zdravstveno osiguranje, a pošto ne primaju ni plate, ne mogu da priušte ni lečenje na privatnim klinikama. Predstavnici sindikata kažu da je to sistemski problem i da je jedino rešenje u ovakvim slučajevima štrajk i medijski pritisak.

  (4) detaljnije
 • opstina prokuplje foto lj.m.

  Sindikati prokupačkoj vlasti dali rok da promene odluku o otkazima

  Predstavnici dva sindikata JKP "Hameum"-a i Turističko-sportske organizacije u odvojenim razgovorima sa predsednikom Opštine Prokuplje dali su rok od desetak dana da lokalna vlast promeni odluku o otpustanju 23 radnika više iz javnog sektora nego što je to tražilo ministarstvo.

  (1) detaljnije