Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:20, 20. 10. 2016.

| Društvo

Studenti bez diploma, fakultet bez odgovora

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
Fakultet umetnosti
Daske koje život znače; Foto: Južne vesti

Bez diploma, ali i bez para za školarinu ostali su studenti državnog Fakulteta umetnosti u Nišu, koji su od 2008. do 2013. godine upisivali specijalističke studije, jer iako to nigde nije bilo navedeno, Fakultet nije bio akreditovan.

U obaveštenju koje je nedavno stiglo studentima, objašnjeno im je da akreditacije nije bilo ni kada su upisivali fakultet, a da uprava nije uspela ni kasnije da je dobije.

Nakon više upozorenja i mišljenja Komisije za akreditaciju (...) Fakultet nije uspeo da dobije akreditaciju ovog Studijskog programa u periodu od 2009. do 2013. godine, pa je 30.1.2013. godine dostavio Komisiji za akreditaciju i proveru kvaliteta obaveštenje o odustajanju od Zahteva za akreditaciju specijalističkih akademskih studija - pisalo je u obaveštenju studentima.

resenjefotojuynevesti Rešenje koje je šokiralo studenteIznenađeni studenti tvrde da niko iz uprave fakulteta nije želeo da razgovara sa njima i da im objasni kako je moguće da fakultet radi bez akreditacije, pa su spremili grupnu tužbu.

Dobili smo rešenje jula ove godine, u kom nas sa Fakulteta obaveštavaju da se poništavaju naše studije. Pokušali smo da razgovaramo sa nekim iz uprave fakulteta, ali smo nailazili samo na zatvorena vrata - kaže jedan od studenata.

Inače, studenti su specijalističke studije upisali po oglasu koji je Fakultet umetnosti objavio u Narodnim novinama 2008. godine, i to za studijske programe za slikarstvo i izvođačke umetnosti. Posle završenih studija, studenti su dobili uverenja o završenom studijskom programu, ali ne i diplome.

Kako kaže jedan od studenata, to mu nije delovalo čudno, jer nije neobično da na srpskim fakultetima kasne sa izdavanjem diploma po nekoliko godina. Ali, kako kaže ovaj student, “pravi šok” za njega je bio kada mu je sa fakulteta stiglo obaveštenje o tome kako diplomu neće ni dobiti.

Pre svega mi zahtevamo da se nađe način da se naše studiranje prizna. A druga stvar je to što niko u rešenju i obaveštenju ne spominje novac koji smo mi dali za školarinu, pa ćemo zahtevati da nam se i to vrati i to sa kamatom - navodi ovaj student.

narodnenovinefotojuynevesti Konkurs iz 2008. godineŠkolarina je, prema konkursu iz 2008. godine, iznosila 80.000 dinara, što je po tadašnjem kursu bilo preko 1.000 evra.

Zabrinuti studenti se boje da novac uplaćen za školarinu, kao i godine “bačene” na, kako kažu, “ovakvu prevaru”, neće moći da povrate.


Uprava Fakulteta ćuti

Šta će biti sa studentima čije su diplome poništene, novinari nisu uspeli da saznaju, jer je dekan Suzana Kostić u telefonskom razgovoru kratko saopštila da ne želi da razgovara sa novinarima Južnih vesti.

Zaboravite na moj telefon - bila je odsečna.

Odgovor novinari nisu uspeli da dobiju ni od predsednika Saveta fakulteta Dragana Žunića. On nije odgovarao na telefonske pozive, niti na poruke.

Kakav je stav Univerziteta u Nišu, čiji je Fakultet umestnosti deo, takođe zasada ostaje nepoznato, jer je rektor Dragan Antić insistirao da sa novinarima razgovara uživo i uputio ih da preko sekretarice zakažu sastanak za narednu nedelju.


Problem za problemom

Suzana Kostić Upornost bez premca; Suzana Kostić, foto: Fakultet umetnostiDekanica Fakulteta umetnosti je sve češće u fokusu javnosti zbog postupaka koje su protiv nje vodili Agencija za borbu protiv korupcije i prosvetna inspekcija.

Uprkos jasnim i preciznim zahtevima nadženih institucija, Savet fakulteta već duže od godinu odbija da je smeni sa te funkcije.

- Juna 2015. Etički komitet Univerziteta u Nišu je zaključio da je Kostićeva prekršila Kodeks jer je "vodila aktivnu kampanju protiv jednog od kandidata" za profesora. Iako je to osnov za smenu, Savet je odbio da o tome raspravlja.

- Avgusta 2015. je pravosnažnom sudskom presudom Kostićeva osuđena zbog mobinga nad profesorkom Hristinom Vuković Jovanović.

- Krajem decembra iste godine je javnost saznala da Agencija za borbu protiv korupcije vodi postupak protiv Kostićeve je bez neophodne saglasnosti na fakultetu zaposlila sina Dragana Žunića, predsednika Saveta fakulteta, tela koje imenuje i smenjuje dekana.

- Februara 2016. godine je Prosvetna inspekcija intervenisala jer je Savet fakulteta odbio da smeni Kostićevu zbog kršenja Kodeksa u slučaju mobinga. Od Saveta je Inspekcija tada zatrežila da je smeni, ali ponovo bezuspešno.

- Juna 2016. je smenu Kostićeve zatražila i Agencija za borbu protiv korupcije, zbog toga što je mimo zakona angažovala rođenu sestru da nju i fakultet zastupa pred sudom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Maja

    09:01 // 21. 10. 2016.

    Igraju se sa ljudima i na drugim fakultetima. Upisuje se prevelik broj studenata koji uloze vreme, zdravlje, novac, a onda, posle svega shvate da su promasene investicije jer posla nema. Profesori na fakultetima su toga svesni ali nije ih briga jer je bitno da je sto vise studenata jer to njima odgovara. A svemu tome aminuje drzava.Osete li ti profesori nekad sram ili grizu savesti?

    • ma plaču

      10:27 // 21. 10. 2016.

      noćima ne spavaju, ne čudi. ipak su to prosvetari, oni prosvećuju..

  • Radosavljevic

    23:37 // 20. 10. 2016.

    Skolarina je iznosila 120.000,00 dinara a za strane studente je iznosila 3.000.00 evra jer vise nepostoji finansiranje iz budzeta,pri tom konkurs nije bio samo u Narodnim novinama vec i u drugim javnim glasilima a najtuznije je sto su profesori sa fakulteta (kulturni radnici) izglasali ovu odluku i ucestvovali u bespravnom resenju.Ponizene su 3 generacije studenata na slikarskom i muzickom odseku

  • Pera Mika Zika

    19:59 // 20. 10. 2016.

    Suzana Kostić neće da razgovara sa novinarima Južnih vesti jer ne zna padeže (setite se:"Ulazim u kolima"!), a još jedan od skandala na Fakultetu umetnosti, jedinstveni slučaj u univerzitetskom svetu, je da je jedan od redovnih profesora (REDOVNIH!) koji se suprotstavio samovolji dekanice dobio otkaz kao tehnološki višak... Muljanju i prevarama nema kraja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: