Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 15. 12. 2017.

| Društvo

“Nišu nije potrebno 5 opština i 500 gradskih funkcionera”

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
raspravaobudžetu
Kako se troše?; Foto: JV/M.Z.

Predstavnici niške vlasti žalili su se da je pravljenje budžeta komplikovano i da građani na javnim raspravama iznose samo lične, a ne probleme zajednice. Gradska opozicija istakla je da prave javne rasprave nije ni bilo, a tražila je i ukidanje gradskih opština i nepotrebne administracije, na Forumu o budžetu održanom u niškom Media centru.

Nacrt budžeta Grada Niša za 2018. godinu objavljen je samo jedan dan pre zakazane javne rasprave. Građani i stručna javnost imali su manje od 24 sata da se upoznaju sa ovim najvažnijim dokumentom u životu Grada i da daju svoje predloge. Bivši gradonačelnik i aktuelni šef odborničke grupe SNS Zoran Perišić nije imao opravdanja zašto u njegovom mandatu nije održana nijedna javna rasprava o budžetu, mada je, kako kaže, za njega “glas građana nesporan”.

95% ljudi na javnim raspravama iznosi lične probleme, a ne probleme zajednice. Građani su nerealni, traže dovođenje investitora. Predlozi su samo za trošenje budžeta, to je spisak lepih želja. Budžet se razlikuje od svega što ste radili kao ekonomista - navodi Perišić.

Podsetio je i da je gradonačelnik Darko Bulatović pozvao opozicione stranke da daju svoje predloge. Međutim, šef odborničke grupe Pokreta "Dosta je bilo" Srđan Nonić ocenjuje da je taj poziv bio “fingiran i marketinški” jer, kako navodi, tada još nisu znali ni nacrt budžeta.

Građani nemaju želju da učestvuju jer su u ovih 25 godina izgubili poverenje u političare. Treba ukinuti gradske opštine, one odnose 600 miliona iz budžeta, a u pitanju su politička tela. Niš ima 500 funkcionera, a javna preduzeća su najveći potrošači. Mediana ima 300 radnika u operativi, a 700 u administraciji. Najveći problem budžeta je rashodovna strana - kaže Nonić.

Po Zakonu o budžetskom sistemu i “budžetskom kalendaru”, Nacrt odluke o budžetu trebalo je da bude dostavljen Gradskom veću do 15. oktobra, a Skupštini Grada do 1. novembra. Ipak, Nacrt je kasnio više od mesec dana. Aktivista Miloš Đinđić iz Centra za evropske politike objašnjava da je poštovanje rokova važno zbog predvidivosti celog procesa.

Zbog otvorenosti, transparentnosti, poverenja građana treba da sve bude na vreme. Administraciju treba smanjiti većom primenom sistema elektronske uprave - rekao je Đinđić.

Inače, predloženi budžet za 2018. godinu manji je za 6% od prošlogodišnjeg i iznosiće, ako ga usvoje odbornici, 9,4 milijarde dinara.

Ovaj Gradski forum o budžetu pod nazivom “Naš budžet - naša odgovornost” organizovala je niška Nacionalna koalicija za decentralizaciju, koja se godinama zalaže za veće učešće građana u kreiranju budžeta i načinu trošenja para građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ricardo

    23:36 // 16. 12. 2017.

    Najbolje je da svaka mesna zajednica postane opstina. Kada je bal neka ima i veselja.

    • Marko

      11:54 // 18. 12. 2017.

      Bravo za predlog. Tada bi se više čekalo, računi nam ne bi stizali jer ne bi mogli od tračarenja i telefoniranja ništa da rade. dakle Mesne zajednice opštine, Upravnici zgrada da imaju svoje službe. Srećna Nova...

  • Natali

    10:52 // 16. 12. 2017.

    Ludilo! Finansirati 500 jahača magle.Cela fabrika!

  • PM

    08:21 // 16. 12. 2017.

    Ovo, stvarno, nije normalno... Prvo grad "glatko podele" na pet opština, a onda, isti ti, "ukapiraju" da to nije u redu... Beograđani vrše eksperimente sa ovim gradom (slučaj naplate grejanja i sve ostalo), ali zar i Nišlije, same????

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: