Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

Otvorena fabrika "Magna" u Aleksincu, posao za 800 radnika

Početkom 2020. godine u iznajmljenoj hali u Aleksincu pogon kanadske kompanije Magne koja proizvodi presvlake za automobilska sedišta počeo je sa radom, a danas je otvorena i fabrika u tom gradu. Svečanom otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je obezbeđeno 800 radnih mesta i najavio nova ulaganja u tu opštinu, među kojima je i rekonstrukcija bolnice.

(12) detaljnije
zorana mihajlović

Mihajlovićeva: Početak izgradnje gasovoda Niš - Dimitrovgrad krajem novembra

O gradnji gasovoda od Sofije do Niša govori se već nekoliko godina posle propasti projekta “Južni tok”, a početak izgradnje sada najavljuje i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ona je prilikom posete Dimitrovgradu rekla da bi radovi trebalo da krenu krajem novembra.

(5) detaljnije
lokali

Grad Niš oglasio licitaciju za poslovne prostore koje izdaje u zakup

Grad Niš je javnim pozivom za nadmetanje oglasio licitaciju za 48 poslovnih prostora koje će izdavati pod kiriju. Početne cene se kreću od 135 dinara po kvadratu u selima Kunovica, Gornja Studena, Prva Kutina, Mezgraja i drugim do cene od 3.394 dinara po kvadratu na Trgu kralja Milana.

(11) detaljnije
Energetske zadruge

Energetske zadruge jedna od tema Evropske nedelje lokalne demokratije

Šta su energetske zadruge, kako ih registrovati i koja je njihova korist za društvo bile su samo neke od tema okruglog stola “Mogućnosti i izazovi za formiranje energetskih zadruga u Republici Srbiji”, koji su organizovali Protekta, Grad Niš i Naučno-tehnološki park.

(3) detaljnije
 • poljoprivreda

  DRI: Brojne nepravilnosti u finansijskom izveštaju Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Leskovac

  Nepravilnosti u finansijskom izveštaju PSSS Leskovac za 2020. godinu utvrdila je Državna revizorska institucija, a samo neke od njih su to što ta služba nije uplatila najmanje 50% ostvarene dobiti za 2019. godinu, što su po Zakonu u obavezi, dok su osnovni kapital prikazali više nego što stoji u osnivačkom aktu društva.

  (2) detaljnije
 • poljoprivreda

  Veliko interesovanje leskovačkih poljoprivrednika za podsticajna sredstva, moguć rebalans budžeta

  Krajnji rok za prijavu subvencionisanja poljoprivrednih domaćinstava u Leskovcu bio je do 4. oktobra, a prema podacima iz Poljoprivredne savetodavne službe ukupno se prijavilo preko 1.000 poljoprivrednika. Iako je prvobitno planirano 30 miliona dinara iz budžeta, načelnik Uprave za poljoprivredu najavljuje moguć zahtev za rebalans kako bi se subvencionisali svi kojima komisija odobri nadoknadu.

  detaljnije
 • pšenica, setva

  Počinje setva ratarskih kultura u Topličkom kraju

  Kiša koja je padala u poslednjih nekoliko dana obradovala je ratare koji planiraju da obave jesenju setvu ozimih kultura na teritoriji Topličkog okruga, a stvorena dubinska vlaga omogućuje pripremu zemljištu za sejanje pšenice, ječma, tritikale i drugih ratarskih kultura. U Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Prokuplju očekuju da se ovaj posao na površini od oko 7.500 hektara obavi najkasnije u prvoj polovini narednog meseca.

  detaljnije
 • Zgrada Načelstva Vranje

  Otvoren konkurs za subvencionisanje nezaposlenih u Vranju za pokretanje biznisa

  Kako bi pokrenuli sopstveni posao u oblastima proizvodnje, zanatstva i usluga, Vranjanci mogu konkurisati za subvencije u iznosu do 250.000 dinara namenjenih za samozapošljavanje nezaposlenih koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

  (2) detaljnije
 • Sajam

  U leskovačkoj "Šajkači" otvoren tržni centar "Sajam"

  Nakon rekonstrukcije popularne leskovačke ”Šajkače”, koja je 60-ih i 70-ih bila mesto okupljanja, danas je u ovom objektu u Leskovcu zvanično otvoren tržni centar ”Sajam”. Na preko 5.500 kvadrata su prodavnice 20 različitih brendova, apoteke, marketi, parfimerije, dok se u narednim mesecima očekuje otvaranje i novih prodavnica, kao i završetak kuglane i igraonice za decu.

  (14) detaljnije
 • Opština Medijana

  Održana javna rasprava za budžet Opštine Medijana za 2022. godinu - opozicija kaže netransparentno i bez građana

  Građani su danas mogli da na javnoj raspravi u Skupštinskoj sali Opštine Medijana daju predloge na šta treba utrošiti novac iz budžeta za 2022. godinu, a raspravi su prisustvovali i predstavnici niške opozicije koji smatraju da je procedura bila nezakonska i netransparentna, te da je bilo malo građana. Nije bilo rasprave o participativnom budžetiranju, pa traže da se javno objavi iznos i namena sredstava.

  (8) detaljnije
 • tigar

  Grad Pirot oprostio dug "Tigru AD", zamenili ga za akcije

  Preko 200 miliona dinara duga državnog Tigra AD i njegove ćerke firme Tigar obezbeđenje prema lokalnoj samoupravi u Pirotu, prema preporuci Vlade Srbije, odlukom odbornika Skupštine konvertovaće se u akcije koje će u tom državnom preduzeću ubuduće imati Grad Pirot. Odbornici opozicije glasali su protiv i objašnjavaju da Grad nije trebalo da se odrekne tog novca.

  (7) detaljnije
 • Opština Medijana

  Poziv građanima da na javnoj raspravi daju predloge za budžet Opštine Medijana za 2022. godinu

  Građani koji žive na području niške Opštine Medijana mogu u utorak, 12. oktobra, od 11 sati, u Skupštinskoj sali ove opštine na javnoj raspravi predložiti na šta treba utrošiti novac naredne godine, saopštavaju iz Medijane.

  (9) detaljnije
 • inspekcija

  17 radnika u Pirotskom okrugu zatečeno u radu na na "crno"

  Tokom trećeg kvartala, od početka jula do kraja septembra, inspekcija rada Pirotskog okruga obavila je 170 nadzora, a 17 radnika je zatečeno u radu "na crno". U istom periodu je bilo posla i za šumsko-lovnu inspekciju koje je oduzela 107 kubnih metara ogrevnog drveta, a podnete su i 2 krivične prijave za čistu seču.

  (1) detaljnije
 • Blace

  Raspisan tender za završetak radova na kompleksu otvorenih bazena u Blacu

  Građevinski i zanatski radovi, poput malterisanja zidova, bravarskih, limarskih, molerskih i keramičkih radova, hidrotehnička izolacija, telekomunikacione instalacije, samo su neki od poslova koji se traže u tenderu za završetak radova na izgradnji zgrade uprave i tehničkih prostorija u okviru kompleksa otvorenih bazena, a koji je raspisala Opština Blace. Ponude se podnose do 15. oktobra, a kriterijum za izbor izvođača je najpovoljnija ponuđena cena.

  (1) detaljnije