Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kuršumlija

  • radnici kuršumlija

    Blokada Opštine u Kuršumliji: Bivši radnici traže svoj novac

    Nakon što im je obezbeđenje opštinske zgrade u Kuršumliji zabranilo da koriste skupštinsku salu, stotinak bivših radnika propalih kuršumlijskih preduzeća, koji imaju izvršna sudska rešenja i na osnovu kojih traže da im isplate zaostala dugovanja nastala pre desetak i više godina, blokirali su ulaz u tu zgradu. Za sada se ne zna koliko će trajati blokada i kako će se sve završiti jer se uglavnom radi o starim i bolesnim ljudima u sedmoj i osmoj deceniji života.

    (17) detaljnije
  • policija

    Smanjen broj krivičnih dela u Toplici

    Prokupačkoj policiji je u oktobru ove godine prijavljeno 47 krivičnih dela na teritoriji Topličkog okruga, od toga 39 dela opšteg kriminala, dva dela visokotehnološkog kriminala i šest iz ekološkog kriminala, dok krivičnih dela iz oblasti privrednog i političkog kriminala nije bilo. Broj krivičnih dela u ovom mesecu u odnosu na isti period 2022. godine manji je za 20.

    (4) detaljnije
  • radnici kuršumlija

    Bivši radnici kuršumlijskih preduzeća ponovo najavljuju štrajk zbog neisplaćenih zarada

    Po ko zna koji put u poslednjih nekoliko godina bivši radnici propalih kuršumlijskih preduzeća, koji imaju izvršna sudska rešenja i na osnovu kojih traže da im isplate zaostala dugovanja nastala pre desetak i više godina, za ponedeljak u 12 sati ponovo najavljuju štrajk i okupljanje u zgradi Opštine, a ukoliko im vlast to ne dozvoli, prete da će postaviti šatore ispred gradske kuće.

    (6) detaljnije
  • transparent

    Slučaj južnjaka sa transparentom protiv Vučiča - tužilaštvo čeka policiju

    Iako je Srbija slobodna i demokratska država, institucije se i dalje bave slučajem Kuršumličana i njegovog transparenta protiv Vučića. Kuršumlijskom tužilaštvu još nije dostavljen izveštaj saslušanja odlikovanog borca Zvezdana Ristića koji je tokom ceremonije dodele spomenica podigao transparent sa anti-vučićevskom porukom. Iz policije kažu da su ga saslušali zbog sumnje na krivično delo izazivanja panike i nereda. Da li će protiv Ristića biti podignuta optužnica, tužilaštvo će odlučiti kada im izveštaj policije bude stigao.

    (9) detaljnije
  • saobraćajka

    Saobraćajka kod Barlova, jedna osoba povređena

    U saobraćajnj nezgodi koja se dogodila večeras oko 18 sati kada su se kod sela Barlova u okolini Kuršumlije sudarili kamiona i putnički automobil povređena je jedna osoba.

    detaljnije
  • transparent

    Južnjak transparentom protiv Vučića i zloupotrebe boraca, morao u policiju

    Boračke spomenice juče je u Kuršumliji dodelio borcima ministar Nikola Selaković, a jedan od odlikovanih, Kuršumličanin Zvezdan Ristić, je nakon rukovanja sa ministrom pokazao transparent na kome je pisalo "Kosmet je Srbija, Vučić je izdajnik". Za Južne vesti kaže da je to učinio, jer smatra da je odlikovanje boraca u predizbornoj kampanji "teška zloupotreba u političke svrhe", te je ovo bio njegov gest da ukaže na to, ali mu je policija nakon odlaska kući zakucala na vrata i morao je da im da izjavu tim povodom.

    (39) detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Gradonačelnik u ostavci predsednik Privremenog organa Prokuplja

    Neodložne i samo hitne poslove vezane za funkcionisanje Grada i Gradske uprave u Prokuplju vodiće do okončanja izbora i formiranja nove gradske vlasti Privremeni organ koji je sastavljen od pet članova, od kojih su tri iz vladajuće Srpske Napredne stranke, jedan iz Socijalističke partije Srbije i jedan koga je predložio POKS. Za predsednika Privremenog organa izabran je Milan Aranđelović, doskorašnji gradonačenik.

    (5) detaljnije
  • vatrogasci6

    MUP upisuje 300 polaznika za vatrogasno-spasilačke jedinice, od toga 39 na jugu

    Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je konkurs za upis ukupno 300 polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku, i to za pripadnike vatrogasno-spasilačkih jedinica. Za potrebe bataljona i odeljenja na jugu Srbije traže 39 polaznika, najviše u Pirotu i Prokuplju. Rok za prijave je 10. novembar.

    (2) detaljnije
  • šetalište kuršumlija

    Vlast u Kuršumliji rešila da popravlja puteve pred izbore

    Kuršumlijska vlast traži najpovoljnijeg ponuđača za popravku i održavanje ulica, opštinskih i nekategorisanih puteva, vrednost radova je 8.333.333 dinara, a izvodiće se u novembru i decembru ove godine. Za opoziciju je ovo zakasnela nabavka koja služi da, kako kažu, zamažu oči biračima pred najavljene decembarske izbore, jer je i predsednik Kuršumlije Vojimir Čarapić, poput svih čelnika gradova i opština u Toplici, podneo ostavku.

    detaljnije
  • poljoprivreda

    Ove godine subvencije za poljoprivrednike u Kuršumliji 18 miliona dinara

    Za subvencije usmerene ka podršci poljoprivrednoj proizvodnji, uključujući nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, unapređenje stočnog fonda, podršku pčelarstvu, kao i podršku za preradu hrane, mogu da konkurišu poljoprivrednici kuršumlijske opštine, koja je za tu namenu u 2023. godini opredelila 18 miliona dinara.

    detaljnije
  • oruzje.jpg

    Topličani u akciji MUP-a predali oružje, čuvali i zolje i bombe

    Četiri zolje, 264 bombi, 1.295 ostalih minsko eksplozivnih sredstava, ali i preko 1.520 komada raznog oružja i 56.682 komada različite municije, predali su građani Topličkog okruga tokom akcije predaje oružja koja je trajala do 30. juna ove godine.

    (4) detaljnije
  • Stadion Čair

    Trava i država: Milioni ulaganja i milion obećanja za srpske fudbalske arene

    Dok Leskovac ove sezone gosti Evropu mečevima beogradskog Čukaričkog , Surdulica vodi bitku sa gljivicama, a Vranje i Kuršumlija planiraju velelepne stadione, Niš, Kragujevac i Pirot imaju samo višegodišnja obećanja da će dobiti "fudbalsku lepoticu", velelepne stadione na kojima će se igrati i međunarodni mečevi. Stadion "Čair" u Nišu dobijao je ovih godina samo obećanja o nastavku rekonstrukcije koja je počela 2011. godine, a gradonačelnica Dragana Sotirovski je rekla da "kao grad zaslužujemo da radovi počnu što pre".

    (11) detaljnije
  • policija zgrada

    Manje stradalih i povređenih u saobraćaju u Topličkom okrugu od početka godine

    Za prvih devet meseci ove godine na području Topličkog okruga stradalo je pet osoba u saobraćajnim nesrećama, odnosno jedna osoba manje u odnosu na isti period prošle godine. Manji broj je i povređenih u saobraćaju, pa je, prema informacijama iz policije, od početka godine 101 osoba povređena, odnosno za 21 manje u odnosu na isti period prošle godine.

    detaljnije
  • puške

    Za Italijane u krivolovu primenjena mera oportuniteta, odbačene krivične prijave

    Trojica Italijana koji su uhvaćeni u nedozvoljenom lovu na prepelice u ataru blačkih sela Suvi Do i Trbunje, priznali su delo i prihvatili meru oportuniteta, uplatili kaznu, nakon čega je kuršumlijsko Osnovno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu. Koliko su novca Italijani uplatili u budžet Srbije primenom oportuniteta, u OJT Kuršumlija nisu odgovorili, a nejasno je i kako se odustalo od dalje istrage čije su i ko je postavio elektronske vabilice na najmanje dve lokacije, a koje su zakonom zabranjene.

    (5) detaljnije
  • teren kuršumlija

    Izgled stadiona u Kuršumliji odrediće beograska firma za 3,3 miliona

    Za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Sportsko-rekreativnog kompleksa i fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajem lokalna samouprava u Kuršumliji izdvojiće 3.348.000 dinara, a posao je dobila beogradska firma sa sedištem na Paliluli Pro.19 koja je dala najnižu ponudu. Vrednost ugovora je za oko 15 hiljada veća od procenjene vrednosti nabavke koja je bila 3.333.333 dinara.

    (12) detaljnije
  • blokada puta

    Blokada državnog puta kod Kuršumlije, građani traže jednaka prava za decu sa juga Srbije

    Nekoliko desetina građana Topličkog okruga iz Kuršumlije, Prokuplja, Blaca, ali i Leskovca i drugih mesta blokiralo je na 3 sata državni put Niš - Merdare kod petlje Kastrat u Kuršumliji, nezadovoljni što im država ne omogući da deca sa juga Srbije imaju ista prava kao i njihovi vršnjaci iz Beograda, pre svega da im se obezbede besplatni udžbenici za školu.

    (6) detaljnije
  • lektirići fest

    Prokuplje domaćin Festivala pozorišta za decu i mlade

    Izvođenjem satiričnog stand up kabarea “Brevrovizija” u kome igra i peva Vladimir Cvejić, pozorišni stvaralac, glumac, reditelj i pisac iz Beograda, večeras od 19:30 sati u Domu kulture u Prokuplju svečano će biti otvoren Međunarodni festival pozorišta za decu i mlade "Lektirići ex YU fest".

    detaljnije
  • blokada puta

    Građani Kuršumlije ponovo blokiraju put, traže besplatne udžbenike za osnovce

    Građani Kuršumlije i Topličkog okruga koji su već jednom organizovali blokadu državnog puta Niš-Merdare pre 20-ak dana, ponovo su najavili sličnu akciju sa istim zahtevom za četvrtak, 14. septembra u 12 sati. I ovog puta najavljena blokada je kod sela Kastrat, a cilj im je da skrenu pažnju na potrebu da svi osnovci u Srbiji dobiju besplatne udžbenike i užinu, na isti način kao što su to ostvarili đaci iz Beograda.

    (6) detaljnije
  • milojevići

    "Niš ekspres" daje besplatnu mesečnu kartu Novaku iz sela kod Kuršumlije da može da se školuje

    Iz preduzeća "Niš ekspres" kažu da će plaćati mesečnu kartu za prevoz do škole, kao i kartu za prevoz do Novog Sada gde treba da se leči 15-godišnji Novak Milojević iz sela Rudare kod Kuršumlije, koji ima oboljenje očiju i čije je obrazovanje upitno zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalaze on i njegov otac.

    (10) detaljnije
  • milojevići

    Porodica kod Kuršumlije bez struje, vode i nade, apel za mladog Novaka

    U velikoj nemaštini, bez struje, vode, finansija i osnovnih sredstava za život porodica Milojević, 45-godišnji otac Miroslav i 15-godišnji Novak preživljavaju teške trenutke u kojima im je svaki dan bukvalno borba za egzistenciju, a dečakov san o budućnosti u prokupačkoj Poljoprivrednoj školi, gde je upisao smer za pekara, upitan je zbog novca za putovanje do škole.

    (4) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: