Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kuršumlija

 • protest

  Na protestu u Kuršumliji poručili: Ako Vučić ne odgovori, za 14 dana blokada na Merdaru

  Najmasovniji, 4. po redu protesti u Kuršumliji protiv lokalne vlasti i režima Aleksandra Vučića, okupio je stotinak građana ove opštine. Nakon što su pre nekoliko dana predsedniku Republike i Vlade Srbije uputili konkretne zahteve, večeras je najavljeno da će u slučaju da ne dobiju odgovor, za 14 dana proteste organizovati na Merdaru, administrativnom prelazu sa Kosovo i Metohijom.

  (6) detaljnije
 • 2 Protest Kuršumlija 1 foto lj.m

  Čekajući odgovor Vučića, u Kuršumliji zakazani novi protesti

  Prvi put sa konkretnim zahtevima koje su ranije uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, uz najavljenu podršku i učešće beogradskog novinara i publiciste Srđana Škora, u Kuršumliji su za četvrtak od 18 sati zakazani novi protesti protiv režima Aleksandra Vučića i lokalne vlasti koju predvodi Srpska napredna stranka.

  (4) detaljnije
 • pecinska crkva

  Do 3 nepristupačne crkve i kule na jugu sada moguća 3D "šetnja"

  Latinska crkva iz 11. veka u selu Matejevac kraj Niša, Ivanova kula na Radan planini, manastir presvete Bogorodice iz 6. veka kod Kuršumlije i pećinska crkva kraj pirotskog sela Rsovci, 4 su objekta sa jugoistoka Srbije koje su stručnjaci niškog Elektronskog fakulteta 3D digitalizovali. Tako je moguće videti ih iz više uglova i kretati se kroz njih time što će se sa bilo kog uređaja posetiti sajt srbija3d.rs.

  (6) detaljnije
 • 3 Protest Kuršumlija 2 foto lj.m

  Organizatori protesta u Kuršumliji poslali pismo zahteva Vučiću

  Smena gradske vlasti i uvođenje privremenih mera, pokretanje krivičnih prijava protiv odgovornih za zloupotrebu funkcija zarad ličnog bogaćenja, zahtev da se Kuršumlija proglasi opštinom od strateške važnosti za državu Srbiju, samo su neki od zahteva koji su upućeni u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a iza koga stoji "Pokret mladih Kuršumlije“, organizatori poslednjih protesta u ovom gradu.

  (1) detaljnije
 • ciscenje snega foto aleksandar kostic

  Putevi prvog i drugog reda u Toplici prohodni, lokalni zavejani

  Situacija u udaljenim selima Prokuplja je i dalje otežana jer je većina putnih pravaca zavejana, a nadležni apeluju na strpljenje. Autobuski saobraćaj otežano funkcioniše, većina linija je skraćeno, pojedine su u prekidu, a dva autobusa već drugi dan zaglavljena su u atarima sela Džigolj i Reljinac. Slično je i u Blacu, Žitorađi i Kuršumliji gde su očišćeni prioritetni pravci, a nadležni čiste sneg ka planinskim selima.

  detaljnije
 • kursumlija,-protest,-foto-jv-ljm

  Najuporniji Kuršumličani ponovo protestovali protiv vlasti i diktature

  Stotinak najupornijih građana Kuršumlije okupilo se i večeras u centru grada, što je treći četvrtak zaredom, kako bi još jednom javno iskazalo svoje nezadovoljstvo i protest protiv lokalne vlasti i režima Srpske napredne stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  (6) detaljnije
 • protesti kuršumlija foto lj.m.

  I večeras u Kuršumliji protesti protiv vlasti

  Roditelji, penzioneri, profesori, doktori, radnici, seljaci i svi građani Kuršumlije pozvani su na protest koji se trećeg četvrtka zaredom organizuje u centru ovog grada. Iako su se do sada oni održavali spontano, samoorganizovanjem nezadovoljnih građana stanjem u lokalnoj samoupravi, ali i čitavoj državi, skup koji je zakazan za večeras od 18 sati, ovoga puta potpisuje "Pokret mladih Kuršumlije“.

  (3) detaljnije
 • setnja,

  U Kuršumliji ponovo održani protesti protiv lokalne vlasti i Aleksandra Vučića

  I pored hladnog vremena i snega koji je počeo da pada, stotinak Kuršumličana se, kao i 27. decembra, okupilo u centru grada kako bi iskazalo svoje nezadovoljstvo radom lokalne vlasti, ali i aktuelnim režimom koji predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka.

  (4) detaljnije
 • Protest Kuršumlija 3 foto lj.m

  U Kuršumliji protesti protiv lokalne vlasti i režima Aleksandra Vučića

  Simboličnim otvaranjem nepostojeće fabrike u nekadašnjoj zgradi konfekcije “7. jul” nedaleko od centra Kuršumlije, a za koju je u prethodnom periodu potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković javno, u dva navrata, rekao da je otvorena još krajem proleća, stotinak građana Kuršumlije je i zvanično započelo protest protiv režima Aleksandra Vučića i lokalne vlasti u ovoj opštini koju predvodi Srpska napredna stranka. Proteste najavljuju svakog četvrtka.

  (13) detaljnije
 • sednica kursumlija foto privatna arhiva

  Nastavlja se kriza u kuršumlijskoj Skupštini, od četvrtka protesti opozicije

  Opstrukcija u radu, isključenje odbornika, policija u civilu i još jedna sednica koja je završena u kancelariji predsednika Opštine, obeležili su najnovije zasedanje lokalnog parlamenta u Kuršumliji. Opozicioni odbornici ističu da se sednice namerno izmeštaju u kancelariju predsednika, kako bi se u neuslovnom prostoru za njihovo održavanje na prečac usvojile sporne odluke koje lokalna većina predlaže. Opozicija najavljuje i proteste za četvrtak od 18 sati u centru grada.

  detaljnije
 • Sud Prokuplje pravosudje, boginja pravde foto lj.m

  Prokupački advokat tužio Osnovno i Više tužilaštvo zbog favorizovanja kolega

  Zbog činjenice da je od 2016. do danas samo 4 puta angažovan po službenoj dužnosti, a da su pojedine kolege, tvrdi, u istom periodu dobijale posao 13 i više puta, advokat iz Prokuplja Slobodan Stojanović tužio Osnovno i Više javno tužilaštvo u Prokuplju, Osnovno tužilaštvo u Kuršumliji i Osnovni sud u Prokuplju i Kuršumliji. Dok on tvrdi da postoje "omiljeni advokati" koji se dodeljuju po službenoj dužnosti, iz Tužilaštva odbacuju optužbe.

  (7) detaljnije
 • džipovi

  Sutrašnja "Džipijada" kreće iz Lukovske Banje

  Vlasnici terenskih četvorotočkaša iz Topličkog okruga, Prokuplja, Kuršumlije, Blaca ali i iz Niša, Kruševca i drugih krajeva Srbije, uzeće učešće na petoj po redu "Džipijadi“ koja se organizuje sutra. Učesnici vožnje krenuće iz Lukovske Banje u 9, a dolazak terenaca u Prolom Banji očekuje se oko 14 sati.

  detaljnije
 • polaznice

  Obuka za gerentodomaćice iz Prokuplja i Kuršumlije

  Osnovno znanje i komunikacija sa starim osobama, pružanje pomoći pri održavanju lične higijene, pomoć pri ishrani, nabavci namirnica, uzimanju lekova, održavanju dobrog i stabilnog stanja osobe o kojoj se brine, samo su neke od veština koje će do sredine decembra do kada je predviđeno da traje obuka, steći 10 žena sa evidencije prokupačke filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

  detaljnije
 • sednica so kursumlija foto: privatna arhiva

  Prekinutu sednicu u Kuršumliji vlast nastavila u kabinetu sa svojim odbornicima

  Nakon incidenta koji je počeo ukazivanjem pojedinih odbornika predsedniku kuršumlijske Skupštine Dejanu Loviću na kršenje poslovnika i pokušaja odbornika opozicionog "Gvozdenog puka" Slavka Ilića da ukaže na neregularnosti, poslednja sednica je prekinuta, pa posle sat vremena nastavljena u kabinetu predsednika, ali samo sa odbornicima vladajuće većine koju čine SNS i SPS.

  (3) detaljnije
 • drva traktor foto lj.m.

  Učestale krađe ogrevnog drveta u Toplici

  Za 9 meseci u Šumskom gazdinstvu "Toplica" od šumokradica je oduzeto 493 kubika ogrevnog drveta, a nadležni kažu da se krade i u državnim i u privatnim šumama. Za znatno veću oduzetu količinu u odnosu na prošlu godinu dosta je pomogla i policija koja, prilikom kontrole saobraćaja, kontroliše i propratnu dokumentaciju za seču i promet, ali u zvaničnim brojkama nema podataka sa administrativne linije sa KiM gde su najčešće krađe šuma.

  (4) detaljnije
 • espreso kafa zaplenjena foto uprava carina

  Na Merdaru zaplenjeno skoro 7 tona espreso kafe

  Kafa vredna skoro 58.000 evra otkrivena je u kamionu bugarske registracije koji je iz Italije do Uroševca prevozio aparate za kafu. Nakon otkrivanja i prekršajne prijave, presudom oduzeti i kafa, ali i kamion.

  (1) detaljnije
 • mito

  Uhapšen vlasnik kuršumlijske firme zbog sumnje da je prao pare

  Zbog sumnje da je kao vlasnik firme "Metalac kompani" iz Kuršumlije sa privrednikom iz Smedereva osnovao preduzeće za pranje para, kako kažu u Specijalnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapšen je muškarac iz Kuršmlije.

  detaljnije
 • nepostojeca fabrika

  Ugostitelj poklanja kafanu u Kuršumliji onome ko nađe "nepostojeću fabriku"

  Još pre 3 meseca je potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković rekao da u Kuršumliji radi novi pogon fabrike izraelskog investitora, a lokalni opozicioni odbornik i ugostitelj Slavko Ilić već mesec dana traži "nepostojeću fabriku" i nudi na poklon svoju kafanu onome ko je pronađe i dokaže da postoji.

  detaljnije
 • ikona car romanov

  Sveta ikona cara Nikolaja Romanova “obilazi” jug Srbije

  Mirotočiva ikona Svetog cara Nikolaja II Romanova na krsnom je hodu po Srbiji, kažu u Eparhiji niškoj, a na jug zemlje stigla je prvo u manastir u Lipovcu, dok će 26. septembra biti dočekana u Sabornoj crkvi u Nišu, a potom nastavlja svoj “put” ka Pirotu, Leskovcu, Prokuplju i Kuršumliji.

  (1) detaljnije
 • gimnazija

  U Kuršumliji protest zbog spajanja škola

  Nezadovoljni spajanjem izmeštenih podujevskih škola sa kuršumlijskim, u Kuršumliji će sutra u 14 sati, u organizaciji zaposlenih radnika i profesora Gimnazije i Ekonomske škole biti održan protest u centru grada, na koji su pozvani stanovnici, ali i đaci.

  detaljnije