Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kuršumlija

  • manastir

    "Nemanjini dani" u Kuršumliji - spoj prošlosti i sadašnjosti uz koncert Trkulje

    Brojni programski edukativni, kulturni, dečiji i zabavni sadržaji, etno radionice, vitezovi i princeze, koncert Slobodana Trkulje i Balkanpolisa samo su neki od događaja koji će se organizovati u okviru ovogodišnjih "Nemanjinih dana“ koji se održavaju u Kuršumliji 14. i 15. septembra.

    detaljnije
  • Gvozdenović

    Srpski pesnik iz dijaspore nagrađen na "Drainčevim susretima"

    Polaganjem venaca na bistu topličkog književnika Rada Drainca na Hisaru kod Prokuplja, započeo je drugi deo 54. po redu književne manifestacije "Drainčevi susreti pesnika“. Uručena je i nagrada ovogodišnjem dobitniku, književniku iz Temišvara Slavomiru Gvozdenoviću za zbirku pesama Disanje na pseće škrge.

    detaljnije
  • teren kuršumlija

    I Kuršumlija će graditi novi stadion: siromašna opština sa četvrtoligašem

    Na površini od 2,8 hektara, na mestu gde se i trenutno nalazi fudbalski stadion, Opština Kuršumlija planira gradnju novog stadiona sa tribinama, svlačionicama, službenim prostorijama i atletskom stazom, a Sportsko-rekreativni kompleks će imati i pomoćni fudbalski teren, kao i balon salu. Klub Kosanica iz jedne od najsiromašnijih opština Srbije je posle dva kola prvoplasiran u četvrtom rangu, a već 16 godina tavori u nižim ligama. Za idejno rešenje stadiona iz budžeta je izdvojeno oko 3,3 miliona dinara.

    (14) detaljnije
  • pokusali da prenesu novac i smaragde, foto mup 5

    Uhapšene tri osobe zbog krađe torbice sa više od 5.000 evra u Kuršumliji

    Prokupačka policija uhapsila je 19-godišnjeg A. K, 59-godišnjeg B. K. i 23-godišnjeg A. K. zbog sumnje da su na benzinskoj pumpi u Kuršumliji, 41-godišnjem državljaninu Nemačke, ukrali torbicu sa 5.200 evra i ličnim dokumentima, a potom pobegli.

    (2) detaljnije
  • Fontana radovi

    U centru Kuršumlije radi se fontana, vrednost projekta 8,2 miliona dinara

    Za nešto manje od 90 dana Kuršumličani će u centru grada dobiti fontanu, a ceo prostor poprimiće moderan i savremen izgled. Svi radovi koštaće 8.200.546 dinara, a finansiranje je obezbeđeno delom iz Ministarstva turizma i omladine sa 5 miliona, dok će se ostali deo platiti iz lokalnog budžeta.

    (3) detaljnije
  • simpo šik

    Dug "Simpo ŠIK"-a iz Kuršumlije postao kapital poverilaca

    Dug po raznim osnovama koje kuršumlijski Simpo ŠIK nije isplaćivao državnim institucijama više godina unazad konvertovan je u kapital poverilaca pa tako Simpo Vranje, koje je do pre nekoliko meseci bilo 100% vlasnik Simpo Šika sa 49.325 dinara upisanim kapitalom, sada ima tek 0,01%, dok najveći udeo ima Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje koji je otpisao 990.725.709 duga i ima 57,28% udela u Simpo ŠIK-u, od ukupno 1.729.470.053 dinara, koliki je sada znatno uvećani kapital te firme sa svega 50.000 dinara.

    (1) detaljnije
  • autoput

    Koridori traže projektante za auto-put od Merošine do Beloljina

    Nakon što je krajem jula predsednik Srbije otvorio prvu deonicu auto-puta Niš - Merdare u dužini od 5,5 kilometara, Koridori Srbije traže firmu za izradu projekta za građevinsku dozvolu i druge tehničke dokumentacije za nastavak radova na deonici od Merošine do Beloljina. Procenjena vrednost posla je 360 miliona dinara, a zaključkom Vlade ta deonica je od posebnog značaja za Srbiju i svi postupci koji se sprovode smatraju se hitnim.

    (1) detaljnije
  • auto-put

    Vučić u sredu u Merošini - otvara 5,5 kilometara, rađenih godinu i po dana

    Prvu deonicu Auto-puta mira koji će, kada se završi, povezati Niš i Merdare, u dužini od 5,5 kilometara zvanično će u sredu od 9 sati otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Radi se o deonici od naplatne stanice do petlje kod Merošine. Ova deonica proglašena je završenom, ali deo puta u dužini od 1,75 kilometara nije odrađen, a kao razlog u Putevima Srbije navode da, prema urađenim analizama nosivosti "na ovim potezima nije bilo potrebno ojačanje".

    (33) detaljnije
  • put

    Rekonstruisan put Merošina-Prokuplje, ali deo puta nije urađen

    Nakon nekoliko meseci odlaganja sa početkom, a zatim i produženog roka za završetak radova, rekonstrukcija državnog puta koji povezuje Nišavski i Toplički okrug od Merošine do Prokuplja proglašena je završenom. Ipak, iako je najavljeno da će se uraditi kompletna rekonstrukcija na toj deonici, deo puta u dužini pd 1,75 kilometara nije odrađen, a kao razlog u Putevima Srbije navode da, prema urađenim analizama nosivosti "na ovim potezima nije bilo potrebno ojačanje".

    (2) detaljnije
  • čišćenje korita

    Vojska uređuje korito reke Toplice kod Kuršumlije

    Inženjerijska radna grupa Vojska Srbije iz sastava Treće brigade Kopnene vojske izvodi radove na uređenju korita reke Toplice u Kuršumliji, u dužini od 1,2 km. Radovi se izvode u saradnji sa zaposlenima u Javnom komunalnom preduzeću ”Toplica” u tom gradu.

    (3) detaljnije
  • reka toplica

    Poziv Kuršumličanima da prijave štetu od majskih i junskih poplava

    Građani Kuršumlije koji su pretrpeli štetu na svojim objektima tokom majskih i junskih poplava mogu to prijaviti neposredno predajom na pisarnici Opštinske uprave u Kuršumliji, ili poštom, preporučenom pošiljkom do 29. jula.

    (1) detaljnije
  • protest

    Prokuplje i Kuršumlija pridružuju se "Srbiji protiv nasilja"

    Nakon što se protesti protiv nasilja šire Srbijom, od ove nedelje lokalna opozicija u Prokuplju i Kuršumliji odlučila je da organizuje i u tim gradovima. Pozivaju ljude da im se pridruže u subotu od 18 sati i da masovnošću pokažu šta misle o radu lokalne vlasti koju u ta dva grada predvodi Srpska napredna stranka.

    (4) detaljnije
  • centar kuršumlije

    Riblja čorba i Aco Pejović na "Kulturnom letu" u Kuršumliji

    Nizom kulturno-zabavnih manifestacija prilagođenih svim uzrastima, a pre svega mlađioj populaciji u Kuršumliji će se 5. i 6. jula organizovati “Kulturno leto”. Centralni događaj manifestacije koja se održava u centru grada su koncerti Riblje čorbe i Ace Pejovića, koji su zakazani za 6. odnosno 7. jula od 22 sata.

    (4) detaljnije
  • poplavljen teren

    U topličkim opštinama procenjuje se nastala šteta, komisije na terenu

    Nakon kiše i poplava od 16. do 19. juna, koje su izazvale velika oštećenja na putnoj infrastrukturi zgradama i poljoprivrednom zemljištu, a zbog čega je u sve četiri opštine Topličkog okruga još uvek na snazi vanredna situacija, formirana je komisija koja će utvrditi nastalu štetu. Nadležni u lokalnim samoupravama tvrde da će biti nadoknađena šteta, dok su građani sumnjičavi poučeni iskustvom iz prethodnih godina.

    detaljnije
  • kamioni kolona

    Odblokiran put Niš - Priština, 5 dana da Priština ukine mere ili totalna blokada

    Nakon četvorodnevne blokade puta za kamione i autobuse kosovskih tablica na relaciji Niš-Priština u mestu Rudare kod Kuršumlije, od danas je ponovo uspostavljen saobraćaj za sva vozila, uz napomennu da će za 5 dana uslediti totalna blokada svih putnih pravaca ka južnoj srpskoj pokrajini ako se ne obustave mere koje je uvela Priština i ne odblokira roba i kamioni sa srpskim tablicama.

    (4) detaljnije
  • blokada puta

    Građani uveli reciprocitet: RKS kamioni i autobusi ne mogu na Kosovo, kola mogu jer "ljudi nisu krivi"

    Državni put NIš-Priština kod sela Rudare nedaleko od Kuršumlije od sinoć je blokiran za kamione i autobuse sa kosovskim tablicama, u znak reciprociteta merama koje su pre nekoliko dana uvele prištinske vlasti ma Kosovu i Metohiji. Put su blokirali saminicijativno građani Kuršumlije i okolnih mesta, a automobili se ya sada kreću nesmetano sa jedne i druge strane.

    (7) detaljnije
  • sveti arhanđel mihajlo i gavrilo

    "Car Lazar" bivšem ratnom komandantu Prištinskog korpusa

    Od 10 predloga koji su pristigli za dodelu vidovdanskih priznanja koje svake godine dodeljuje Toplički upravni okrug, stručna komisija je izabrala general-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević za ovogodišnjeg dobitnika povelje "Car Lazar". Osim ovog priznanja, dodeljene su i dve povelje “Carice Milice”, kao i povelje “Jug Bogdan”, “Milan Toplica” i “Kosančić Ivan”.

    (7) detaljnije
  • reka toplica

    U Prokuplju i Kuršumliji vanredne situacije, reka Toplica na maksimumu

    Od četvrtka je na snazi vanredna situacija koja je uvedena na teritoriji Prokuplja i Kuršumlije, a zbog kiše koja pada gotovo cele noći Toplica je bila na maksimumu na mernom mestu Pepeljeva jutros u 4 sata kada je dostigla kotu od 356 cm, što je za više od pola metra od nivoa vanredne odbrane od poplava. U selu Tulare kod Prokuplja evakusiane su tri osobe. Nadležni tvrde da je pričinjena veća materijalna šteta koju će, kada se završi poplavni talas, utvrditi nadležne komisije.

    (4) detaljnije
  • čišćenje kanala

    Vojska uređuje odvodne kanale u Opštini Žitorađa

    Pripadnici inžinjerijskih jedinica Kopnene vojske Srbije u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem "Žitorađe", angažovani su na raščićavanju odvodnih kanala u Opštini Žitorađa, u selu Badnjevac u dužini od 2.370 metara.

    (1) detaljnije
  • Dom zdravlja Kuršumlija

    U Kuršumliji grade objekat Hitne pomoći, vrednost radova 165 miliona dinara

    U okviru postojećeg Doma zdravlja u Kuršumliji, uskoro bi mogla da započene izgradnja novog objekta na površini od oko 600 kvadrata u kojoj će biti smeštena Hitna pomoć, a vrednost radova po tenderskoj dokumentaciji iznosi 165.719.907 dinara. Rok za prijavu je 10. jul, a kriterijum za izbor izvođača radova je najpovoljnija cena.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: