Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kuršumlija

  • spomenik u kuršumliji

    U Kuršumliji obeležavaju Dan oslobođenja od Turaka

    Građani Kuršumlije će i ove godine obeležiti 146 godina od dana kada su srpski vojnici po drugi put u mesec dana 1878. godine ušli u Kuršumliju i oslobodili je nakon 424 godine vladavine Osmanlija. Parastos oslobodiocima Kuršumlije od Turaka održaće se u petak, 19. januara u parku Topličkog ustanka u 11 sati.

    detaljnije
  • radovi vodovod

    Za kvalitetnije vodosnabdevanje dela Kuršumlije 12,3 miliona dinara

    Kako bi u delu Kuršumlije poboljšali vodovodnu infrastrukturu, a samim tim i kvalitet pijaće vode koju koriste građani Ulice dr Melgarda, Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj sufinansiralo je radove u iznosu od 9,8 miliona dinara. Ukupna vrednost projekta je 12.304.415 dinara bez PDV-a od čega učešće Opštine Kuršumlija 2.460.883 dinara, dok ostatak daje Ministarstvo.

    detaljnije
  • plivanje

    U Prokuplju i Kuršumliji i ove godine plivanje za Časni krst

    Najsmeliji koji žele da 19. januara plivaju za Časni krst, mogu da se narednih dana prijave u crkvi Svetog Prokopija. I ove godine će se plivati na reci Toplici, na mestu zvanom "Grčki mlin", dok će se u Kuršumliji prijavljivati u Turističkoj organizaciji, a plivanje organizovati na gradskom bazenu.

    detaljnije
  • oružje

    Na prelazu Merdare carinici zaplenili 45 komada vatrenog oružja

    Ispod i u samim sedištima, kao i ispod oplate točkova pregledanog automobila, carinici su na administrativnom punktu Merdare otkrili pravi arsenal oružja - 45 komada vatrenog oružja, 31 prigušivač za vatreno oružje i 367 metaka.

    (1) detaljnije
  • izbori

    Na desetine prijava o izbornim nepravilnostima u Toplici, tužilaštva čekaju izveštaje policije

    Deljenje novca ispred biračkih mesta i kupovina glasova, prijava fiktivnih adresa ljudi koji glasaju, glasanje za ljude koji žive u inostranstvu, deljenje paketa sa hranom i korišćenje službenog vozila lokalne samouprave za stranačke potrebe samo su neke od prijavljenih nezakonitosti policiji u Topličkom okrugu pre i na dan izbora, a o kojima su obaveštena nadležna tužilaštva, Više i Osnovno u Prokuplju i Osnovno tužilaštvo u Kuršumliji. Za sada nije podneta ni jedna krivična prijava od strane policije ili fizičkih lica koje ukazuju na sumnje da su izvršena krivična dela protiv izbornih prava i izbornog procesa, a tužilaštva čekaju dodatne izveštaje iz policije.

    (4) detaljnije
  • štrajk kuršumlija

    Bivši radnici u Kuršumliji odlažu štrajk glađu, iz predsedništva stigao poziv za razgovor

    Nakon što su ovog vikenda najavili da će započeti štrajk glađu za koji je pismeni pristanak dalo preko 150 bivših radnika kuršumlijskih propalih firmi kojima država po izvršnim sudskim rešenjima duguje novac, organizatorima je iz predsedništva Srbije stigao poziv za sastanak koji će se održati u ponedeljak. Time će po ko zna koji put u poslednjih nekoliko godina još jednom štrajk biti prolongiran, ovoga puta do utorka u podne, a nastavak će zavisiti od ishoda razgovora i ponude države za rešavanje njihovih zahteva.

    (12) detaljnije
  • policija

    Prepolovljen broj krivičnih dela u Toplici u odnosu na prošlogodišnji novembar

    Tokom novembra ove godine na području Policijske uprave u Prokuplju ukupno su izvršena 44 krivična dela, što je za 15 manje u odnosu na isti mesec 2022. godine. Od toga su 42 dela iz opšteg kriminala i 2 ekološkog kriminala, bez dela iz visokotehnološkog kriminala, a za 13 krivičnih dela smanjen je i broj onih sa nepoznatim izvršiocima. Ukupno broj krivičnih dela smanjen je u novembru ove u odnosu na isti mesec prošle godine za 54,17%.

    (2) detaljnije
  • Prokuplje grad

    Sirene za uzbunu u sredu i četvrtak u Toplici

    U Prokuplju i Žitorađi će se u sredu 20, decembra, od 10 do 14 sati se sirene za uzbunjivanje jer će se proveravati sistem za javno uzbunjivanje.

    (2) detaljnije
  • izborno mesto b.p.

    Naprednjaci osvojili većinu u Prokuplju i opštinama Topličkog okruga

    Srpska napredna stranka je u Prokuplju i opštinama Topličkog okruga osvojila je apsolutnu većinu, pa može sama da formira gradsku i lokalnu vlast u Prokuplju, Kuršumliji, Blacu i Žitorađi. Iako još uvek nema zvaničnih rezultata Gradske i opštinskih izbornih komisija, izlaznost na ovim izborima u Toplici bila je preko 60%.

    (4) detaljnije
  • Surdulica

    320 miliona za nerazvijene opštine, većina za izgradnju pijace u Surdulici

    Na poslednjoj sednici Vlada Srbije donela je Uredbu po kojoj će 44 opštine u Srbiji koje su izrazito nedovoljno razvijene, a od kojih je čak 23 na jugu, u 2024. godini dobiti 320 miliona dinara kao podsticaj za razvoj, a koje će moći da potroše za komunalnu infrastrukturu, izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju objekata obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta i vodoprivrede ili druge objekte.

    detaljnije
  • sns

    Prema podacima RIK-a izlaznost u Srbiji bila 51,93%(live blog)

    U Srbiji su održani parlamentarni i lokalni izbori u 65 gradova i opština, od kojih su 21 na jugu zemlje. Biračka mesta su zatvorena u 20 sati i prema podacima RIK-a izlaznost u Srbiji do 18 sati bila 51,93%. Novinarku Južnih vesti nisu pustili u SNS štab, nudili su joj sendvič.

    (22) detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Toplički upravni okrug raspisao konkurs za dodelu Svetosavske povelje

    Toplički upravni okrug raspisao je konkurs za dodelu Svetosavske povelje najistaknutijim pojedincima i institucijama iz oblasti privrede, prosvete, zdravstva, kulture, sporta i vere. Konkurs na kome će moći da se predlažu najbolji i najzaslužniji pojedinci ili institucije otvoren je do 19. januara 2024. godine.

    detaljnije
  • radnici kuršumlija

    Radnici u Kuršumliji najavljuju novi štrajk za dug, sada traže i kamatu 

    Nakon što su prethodnih nekoliko godina više puta štrajkovali i bezuspešno tražili novac koji im propala kuršumlijska državna preduzeća duguju i za šta imaju izvršna sudska rešenja od pre dvadesetak godina, bivši radnici na današnjem skupu u zgradi Skupštine odlučili su da, umesto osnovnog duga, od naredne nedelje započnu štrajk u kome će tražiti dug, ali sada sa zakonskom kamatom.

    (1) detaljnije
  • Dom zdravlja kuršumlija

    Donacija Vlade Japana kuršumlijskom Domu zdravlja za medicinsku opremu

    Građani Kuršumje u narednom periodu imaće kvalitetnije lečenje i savremenu dijagnostiku, nakon što je Dom zdravlja u tom gradu dobio donaciju Japana vrednu 67.610 evra kojom je kupljena neophodna oprema, ultrazvučni aparat, inhalator i EKG.

    (1) detaljnije
  • glasanje izbori

    U Prokuplju ipak 7 izbornih lista, “Nova lica Prokuplja” odustala od izbora

    U finišu zaključenja konačnih izbornih lista za predstojeće izbore koji su zakazani 17. decembra, lista “Nova lica Prokuplja” povukla je svoju kandidaturu pa će tako birači u Prokuplju izabrati svoje predstavnike za lokalni parlament sa 7 izbornih lista. Pored SNS i SPS, punu listu sa 55 odbornika predala je i opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" koja je dva puta sakupljala potpise, nakon što je Republička izborna komisija prvi put odbacila listu zbog nepravilnosti.

    detaljnije
  • Vučić

    Vučić u Prokuplju: Za tri i po do četiri godine prosečna plata 1.000 evra

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je optimistične poruke građanima Toplice na političkom skupu Srpske napredne stranke u Sportskoj hali "dr Zoran Đinđić", obećavši da će, ako ta stranka pobedi na izborima, za tri i po do četiri godine prosečna plata u Prokuplju biti 1.000 evra. Vučić je i javno zadao kvotu u svim gradovima Topličkog okruga, rekavši da očekuje preko 60 odsto poverenja birača na predstojećim izborima 17. decembra.

    (19) detaljnije
  • bebe

    Zabrinjavajući rekord u Prokuplju - ove godine ukupno rođeno najmanje beba od 1929. godine

    U prokupačkom porodilištu i ove godine biće zabeležen novi zabrinjavajući rekord jer je, prema poslednjim podacima, do 4. decembra rođeno tek 533 beba, što je za 34 manje u odnosu na 2022. godinu, kada je rođeno 567 beba. Broj novorođenčadi u prokupačkom porodilištu, jedinom u Topličkom okrugu, smanjuje iz godine u godinu pa će i ove biti oboren neslavni prošlogodišnji rekord sa najmanje rođenih beba od kada je 1929. otvorena Bolnica "dr Aleksa Savić". Za svega 11 godina samo Prokuplje je izgubilo više od 6.000 stanovnika.

    (11) detaljnije
  • izbori

    Po 8 izbornih lista u Prokuplju, Žitorađi i Kuršumliji, upola manje u Blacu

    U finišu roka za predaju izbornih lista za predstojeće lokalne izbore na teritoriji Topličkog okruga, Republička izborna komisija prihvatila je kandidate za odbornike lokalnog parlamenta na listi "Srbija protiv nasilja - Prokuplje", "Ujedinjena opozicija u Kuršumliji", "Blace protiv nasilja" i čak četiri nove liste u Žitorađi - "Da izgradimo Žitorađu - Marija Stanković", "Građani na prvom mestu - Dejan Stanković", "Narodni pokret Srbije Miroslav Aleksić" i "Žitorađa protiv nasilja".

    (3) detaljnije
  • glasanje-kš-foto-ljm

    Birači sa Kosova i Metohije će glasati u Kuršumliji, Vranju, Raški i Tutinu

    Birači sa Kosova i Metohije na predstojećim parlamentarnim izborima 17. decembra, svoje pravo glasa mogu da ostvare u nekoliko gradova u Srbiji, između ostalog birači sa teritorije Kosovskog upravnog okruga glasaće u opštini Kuršumlija, sa teritorije Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga će svoje biračko pravo ostvarivati u Vranju, dok će sa teritorije Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, izuzev birača iz opštine Zubin Potok, imati priliku da glasaju u opštini Raška. S druge strane, birači sa teritorije Pećkog i Prizrenskog upravnog okruga, kao i birači iz opštine Zubin Potok u Kosovsko-mitrovačkom upravnom okrugu, će svoje biračko pravo ostvarivati u opštini Tutin.

    (23) detaljnije
  • radnici kuršumlija

    Blokada Opštine u Kuršumliji: Bivši radnici traže svoj novac

    Nakon što im je obezbeđenje opštinske zgrade u Kuršumliji zabranilo da koriste skupštinsku salu, stotinak bivših radnika propalih kuršumlijskih preduzeća, koji imaju izvršna sudska rešenja i na osnovu kojih traže da im isplate zaostala dugovanja nastala pre desetak i više godina, blokirali su ulaz u tu zgradu. Za sada se ne zna koliko će trajati blokada i kako će se sve završiti jer se uglavnom radi o starim i bolesnim ljudima u sedmoj i osmoj deceniji života.

    (17) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: