Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ministarstvo prosvete

 • filozofski

  Katedra za nemački u Nišu najverovatnije u septembru

  Nakon dugogodišnje “borbe” i pripreme niški Filozofski fakultet će, prema najavama Ministarstva prosvete, uskoro dobiti akreditaciju za studijski program nemački jezik i književnost. Dekanica Filozofskog Natalija Jovanović kaže da se očekuje da prijemni bude u drugom upisnom roku u septembru i da prvi studenti nemačkog u Nišu budu u klupama od oktobra.

  (13) detaljnije
 • skola

  Pojedini nastavnici na jugu nestručni jer nisu masteri, a oni koji jesu neće na selo

  U školama u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu prema podacima Ministarstva prosvete ima 105 nastavnika koji, prema aktuelnom pravilniku, nemaju adekvatno obrazovanje. U niškoj Školskoj upravi kažu da je reč o onima koji rade u seoskim školama jer “oni koji su stručni neće da rade u nedođiji”, a među nestručne se ubrajaju i oni “zatečeni”, odnosno oni koji su po starim pravilima mogli da rade, a sada ne.

  (18) detaljnije
 • suzana kostic bratic mitkovic

  Korumpirani dekani vode niške fakultete, jer niko neće da ih smeni

  Saveti niških Fakulteta umetnosti, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, kao i Građevinsko-arhitektonskog nisu prihvatili zahteve Agencije za borbu protiv korupcije za smenu dekana zbog korupcije. Ministar prosvete kaže da je Univerzitet taj koji treba da vodi računa o tome, dok rektor navodi da su saveti “doneli odgovarajuće odluke”.

  (65) detaljnije
 • Mladen Šarčević

  Ministar prosvete: Proveriću da li je moj pomoćnik predložio Kostićevu za dekana

  Na tvrdnje profesora Fakulteta umetnosti u Nišu da je za novi mandat dekanicu Suzanu Kostić predložio nastavnik stručnog predmeta i državni sekretar Ministarstva prosvete Marko Milenković, iako je ranije ovo Ministarstvo tražilo njenu smenu, ministar Mladen Šarčević kaže da će te navode proveriti, jer ni jedan njegov pomoćnik “ne može da uradi ništa dok ga ne pita".

  (19) detaljnije
 • mala matura

  Bez milosti za direktore škola u slučaju propusta na maloj maturi

  Ukoliko ove godine na završnom ispitu bude nepravilnosti, direktori škola će kao odgovorni snositi posledice i biti smenjeni, upozorio je ministar prosvete. Kako je u Nišu, Vranju, Surdulici, Vladičinom Hanu i Bujanovcu prošle godine bilo najviše propusta, u ovim mestima će biti pojačana kontrola, što potvrđuje i načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Dragan Gejo.

  (8) detaljnije
 • ucenici

  Zbog poklapanja termina, osmaci ne mogu na Republičko takmičenje iz srpskog

  Osmaci koji žele da upišu dvojezična odeljenja u gimnazijama širom zemlje, a plasirali su se na Republičko takmičenje iz srpskog jezika, neće moći da polažu oba testa, jer su zakazani za isti datum. Takmičenje se održava u subotu 26. maja u Tršiću, od 10 sati. U isto vreme, zakazan je prijemni za bilingvalna odeljenja.

  (3) detaljnije
 • Dekanica Suzana Kostić

  Ministarstvo: Samo teža povreda Kodeksa sprečava Kostićevu da bude dekan

  Od toga da li je Suzana Kostić lakše ili teže povredila Kodeks profesionalne etike zavisi hoće li ona i ubuduće voditi niški Fakultet umetnosti, kažu u Ministarstvu prosvete, dok je Savet fakulteta, koji je jednoglasno odlučio da ona ponovo bude dekan, dodaju, odbio preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za njenu smenu. I pored odbijanja ove, ali i preporuka prosvetne inpekcije, Ministarstvo tvrdi da su im ruke vezane.

  (10) detaljnije
 • os TATKO prokuplje foto arhiva JV

  Poništen konkurs za direktora "Tatkove" škole u Prokuplju

  Nakon što je Školski odbor, a zatim i Nastavničko veće izglasalo jednog od 3 kandidata koja su se javila po ranije raspisanom konkursu za direktora Osnovne škole “Nikodije Stojanović Tatko”, Ministarstvo prosvete je odbacilo njihov predlog i do raspisivanja novog konkursa postavilo za v. d. direktorku Jasminu Pršić, profesorku Medicinke škole.

  detaljnije
 • dualno

  Dualnim obrazovanjem lakše do posla i na jugu Srbije

  Tehnička škola „Rade Metalac“, kao i Visoka poslovna škola strukovnih studija u Leskovcu, čiji učenici funkcionalno znanje dokazuju medaljama osvojenim na takmičenjima u zemlji i svetu, primer su, prema ocenama Ministarstva prosvete, da se dualnim obrazovanjem, koje pored teorijskog podrazumeva i plaćenu praksu u firmi, dobija kvalitetno znanje, koje je usklađeno sa savremenim razvojem.

  (5) detaljnije
 • Studentski dom

  Ponovo najavljen nastavak izgradnje studentskog doma u Nišu

  Do kraja godine bi, prema rečima direktora Studentskog centra Radeta Rajkovića, trebalo da bude raspisan novi tender za izbor firme koja će nastaviti da gradi dom za studente kod Elektronskog fakulteta u Nišu, gde već 3 godine nije bilo radova zbog sudskog spora sa izvođačem.

  (3) detaljnije
 • školska uprava

  Smenjena načelnica Školske uprave u Leskovcu

  Umesto Bojane Miladinović, Školsku upravu Leskovac, do raspisivanja konkursa i izbora novog načelnika, vodiće Dragan Mitrović. Iako se pretpostavlja da je smena Miladinovićeve usledila zbog neregularnosti na nedavno održanoj maloj maturi, iz Ministarstva prosvete kažu da će se konkretan uzrok smene znati nakon završene analize rada Školske uprave.

  (1) detaljnije
 • Kada će ova zgrada postati useljiva?

  Neizvestan završetak izgradnje Studentskog doma zbog sudskog spora

  Iako je trebalo da se prvi studenti još 2015. godine usele u novi Studentski dom, koji se još od 2009. gradi kod Elektronskog fakulteta u Nišu, već 2 godine majstori i mašine ne grade zgradu, jer je firma “Put inženjering”, koja je izvodila radove, tužila Ministarstvo prosvete zbog kašnjenja sa isplatom. Zato se ne zna kada će radovi na izgradnji biti nastavljeni.

  (4) detaljnije
 • Ministar najavio da će odgovorni za propust biti smenjeni

  Ministarstvo preispituje “sumnjivo dobre rezultate” male mature u Nišavskom okrugu

  Zbog sumnje da su osmaci u Nišavskom okrugu prepisivanjem i snalažljivošću bili jedni od najboljih na završnom maturskom ispitu za upis u srednje škole, a da su im u tome pomogli dežurni nastavnici, iz Ministarstva prosvete preispituju moguće neregularnosti. Ministar Mladen Šarčević je najavio da će biti smenjeni svi koji su odgovorni za propuste.

  (8) detaljnije
 • jonic

  Ministar ponovo odbio Jonićevu kandidaturu za direktora?

  Prema nezvaničnim informacijama ministar prosvete Mladen Šarčević ponovo nije dao saglasnost na kandidaturu za treći mandat aktuelnog direktora niške Predškolske ustanove “Pčelica” Zorana Jonića. Direktor kaže da takva informacija do njega nije stigla, a ukoliko je tačna, “Pčelica” bi trebalo da dobije v.d. direktora.

  (8) detaljnije
 • ucionica (2) foto aleksandar kostic

  Novi obrazovni profili u tri vranjske škole

  Ministarstvo prosvete odobrilo je 5 obrazovnih profila po dualnom sistemu obrazovanja za tri srednje škole u Vranju. Kombinovanje teorije i prakse, ali i posao nakon škole očekuje bravare i zavarivače, operatere mašinske obrade i izrade nameštaja, modne krojače i poljoprivredne tehničare.

  detaljnije
 • skolska klupa foto aleksandar kostic

  Srednja škola u Beloj Palanci otvara novi obrazovni profil

  Ministarstvo prosvete odobrilo je školi “Niketa Remizijanski” otvaranje četvorogodišnjeg smera za elektrotehničare informacionih tehnologija. Novi profil moći će da upišu 24 učenika već od septembra ove godine.

  (1) detaljnije
 • Odbor smenio 3 člana Upravnog odbora "Pčelice"; ilustracija; foto: JV

  Smenjen deo Upravnog odbora “Pčelice”, jer je opet predložio Jonića za direktora

  Zbog toga što su, suprotno odluci ministra prosvete, ponovo predložili za direktora "Pčelice" Zorana Jonića, Odbor za imenovanje je na jučerašnjoj sednici smenio članove Upravnog odbora ove Predškolske ustanove iz redova lokalne samouprave, kaže predsednik Odbora Ivan Jovanović.

  (11) detaljnije
 • jonic

  Potvrđeno: Ministar odbio Jonićevu kandidaturu zbog korupcije i udaranja učenika

  Ministar prosvete Mladen Šarčević nije dao saglasnost aktuelnom direktoru niške Predškolske ustanove “Pčelica” Zoranu Joniću da i u trećem mandatu ostane na toj funkciji, jer je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da je bio u sukobu interesa, a iz vremena dok je bio direktor Osnovne škole “Čegar” Jonić ima presudu da je udario učenika.

  (10) detaljnije
 • jonic

  Ministar odlučio da Jonić ne bude direktor “Pčelice”

  Iako je Upravni odbor niške Predškolske ustanove “Pčelica”, jednoglasno predložio Zorana Jonića za direktora i u trećem mandatu, uprkos preporuci Agencije za borbu protiv korupcije za njegovu smenu, ministar prosvete Mladen Šarčević, prema nezvaničnim informacijama, nije prihvatio ovaj predlog.

  (9) detaljnije
 • Škola

  Propusti na takmičenju iz engleskog, nastavnici protestuju

  Na Opštinskom takmičenju iz enleskog jezika, održanom 25. februara, bilo je mnogo grešaka, a zadaci su bili potpuno neusklađeni sa znanjem predviđenim za ovaj uzrast, zaključili su nastavnici. Oni ne prihvataju rešenje koje je ponudilo Društvo za jezike, da testiranje bude ponovljeno. Najavljen i mogući bojkot budućih takmičenja.

  detaljnije