Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

istrazivacko novinarstvo

  • 58707853-2339098813012815-7517914564554391552-n

    Milioni od niškog "Parking servisa" beogradskoj firmi čiji je direktor hapšen zbog nameštanja tendera

    Boje za obeležavanje puteva, od kojih neke i nisu propisane pravilnikom, niški JKP "Parking servis " kupiće za više od 10,6 miliona dinara od beogradske "Tehnohemije", firme čiji je generalni direktor hapšen zbog nameštanja tendera baš u Nišu. Firma koja je ponudila znatno nižu cenu odbijena je jer njena "koverta nije stigla blagovremeno". "Tehnohemija" je povezana i sa vlašću i Grad Beograd u njoj ima akcije od skoro 60 miliona dinara.

    (12) detaljnije
  • Nagrade Marina Kovačev; foto: NNŠ

    Novinarki "Južnih vesti" godišnja nagrada za najbolju mladu istraživačku novinarku 

    Godišnja nagrada "Marina Kovačev" koju dodeljuje Novosadska novinarska škola, u kategoriji istraživačkog novinarstva pripala je novinarki "Južnih vesti" Tamari Todorović koja je dokazala tajnu vezu Karića i niškog "naselja budućnosti". Za dnevno novinarstvo nagrađena je Danica Đokić novinarka "Cenzolovke". Medijima koji su ove godine najčešće objavljivali lažne i manipulativne sadržaje takođe su dodeljena "priznanja" - Zlatni Pinokio "Informeru", srebrni "Nultoj tački" i bronzani "Srpskom telegrafu".

    (3) detaljnije
  • panorama

    BIRN: Tajni susret Koluvije, šefa VOA i makedonskog zvaničnika u niškoj kafani "Mrak"

    Leta 2019. godine Predrag Koluvija, vlasnik plantaže Jovanjica, organizovao je sastanak između brigadnog generala Zorana Stojkovića, direktora Vojnoobaveštajne agencije VOA i “šefa kabineta predsednika Vlade Makedonije, Dragog”, navodi se u dokumentu iz istrage slučaja “Jovanjica 2” u koji su novinari BIRN imali uvid. Reč je zapravo o tadašnjem generalnom sekretaru makedonske Vlade Dragom Raškovskom, a prema dokumentu sastanak je organizovan u kafani Mrak u Nišu, i njemu je osim Raškovskog i Stojkovića, prisustvovao i Predrag Koluvija.

    (13) detaljnije
  • media i reform centar

    Besplatna Akademija za razvoj lokalnih medija za sadašnje i buduće novinare u Nišu

    Novinari, urednici i studenti novinarstva koji žele da saznaju nešto više o medijskom pravu, istraživačkom novinarstvu, video-produkciji i drugim oblastima mogu da se prijave do 17. oktobra na Akademiju za razvoj lokalnih medija (ALMA) koju u Nišu organizuje Media i reform centar .

    (2) detaljnije
  • pravobranilac

    Izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama uskoro pred poslanicima, nema novih rešenja za stare probleme

    Nacrt zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji će se u jesenjem zasedanju naći pred poslanicima Skupštine Srbije ne sadrži sporne odredbe kojim bi neka društvena preduzeća bila izuzeta, ali on ne sadrži ni, kaže Uroš Mišljenović iz Nevladine organizacije Partneri Srbija , nova rešenja za stare probleme poput neefikasnog inspekcijskog nadzora, slabe kaznene politike ili nemogućnosti da se institucije primoraju da dostave informacije koje nezakonito skrivaju.

    detaljnije
  • Kamere mediji

    "Izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja umanjuju prava građana"

    Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji je objavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave 28. maja ove godine, bitno ugrožava dostignuti nivo prava na pristup informacijama od javnog značaja i istovremeno propušta da reši probleme koji su uočeni u primeni Zakona, stav je grupe organizacija civilnog društva okupljenih u Koaliciju za slobodu pristupa informacijama.

    detaljnije
  • nuns

    Otvoren konkurs za "NUNS-ovu" nagradu "Dejan Anastasijević" za istraživačko novinarstvo

    Do 30. marta traje prijava za učešće na konkursu Nezavisnog udruženja novinara Srbije za nagradu “Dejan Anastasijević”. Nagrada se dodeljuje za istraživačke novinarske radove od izuzetne važnosti za građane mesta koje medij pokriva, emituje ili koristi, a koji otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom, kažu iz "NUNS-a".

    (1) detaljnije
  • krik

    Novinarska udruženja traže slobodan i bezbedan rad zaposlenih u medijima

    Zbog najgoreg stanja u medijima u poslednje 2 decenije, kako ističu iz 6 novinarskih i medijskih udruženja, danas je na konferenciji za medije ispred Narodne skupštine zatraženo da se novinarima omogući slobodan rad. Kap koja je prelila čašu, kako se čulo na skupu, jeste kampanja vlasti i prorežimskih medija u kojoj povezuju radakciju portala KRIK sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

    (1) detaljnije
  • diktafon, blok, olovka, novinari, novinarstvo

    Počele prijave za trening i stipendiranu praksu Novosadske novinarske škole

    Poziv da se prijave i budu odabrani da na programu nauče osnove analitičkog i istaživačkog novinarstva, izveštavanje mobilnim telefonom ili dekontrukciju dezinformacija, otvoren je za studente i studentkinje završnih godina novinarstva i komunikologije iz Srbije, kao i mlade novinare i novinarke sa ne više od tri godine radnog iskustva, kažu organizatori iz "Novosadske novinarske škole".

    detaljnije
  • ilustracija kompjuter

    U toku prijave za CINS-ovu školu istraživačkog novinarstva

    Oni koji su na početku novinarske karijere ili privode kraju studije, a imaju želju da se bave istraživačkim novinarstvom, mogu se do kraja avgusta prijaviti za besplatnu školu koju organizuje Centar za istraživačko novinarstvo Srbije. Predavanja će, zbog epidemije virusa korona, biti organizovana onlajn.

    (2) detaljnije
  • Dodela nagrada NUNS priznanje JV

    "Južnim vestima" specijalno priznanje NUNS-a

    Zbog profesionalnog i nezavisnog izveštavanja o važnim lokalnim temama, kako je rečeno na ceremoniji, portal "Južne vesti" dobio je specijalno priznanje Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Jedan od tekstova portala sa juga našao se i u konkurenciji najboljih istraživačkih onlajn tekstova, ali je nagrada "Dejan Anastasijević" otišla u ruke novinara BIRN-a, za priču o umešanosti oca ministra policije u trgovinu oružjem.

    (6) detaljnije
  • stefi i zira

    Novinari "Južnih vesti" u najužem izboru za Nagradu za istraživačko novinarstvo

    Tekst novinara "Južnih vesti" Milana Zirojevića i Stefana Markovića, koji je u međuvremenu prešao u CINS, o kašnjenju radova i plaćanju penala u izgradnji novog Kliničkog centra u Nišu, među najbolja je 3 istraživačka teksta u Srbiji, u prošloj godini u kategoriji onlajn medija. NUNS-ova nagrada od ove godine nosi ime Dejana Anastasijevića.

    (6) detaljnije
  • Dejan Anastasijević komemoracija

    Godišnjica smrti Dejana Anastasijevića

    Po hrabrom i temeljnom izveštavanju sa ratnih terena i istraživanju ratnih zločina i kriminala ostaće upamćen novinar Dejan Anastasijević, koji je preminuo pre tačno godinu dana. Nezavisno udruženje novinara Srbije rešilo je da njihova nagrada za istraživačko novinarstvo od ove godine nosi njegovo ime.

    (2) detaljnije
  • vucic veselinovic

    KRIK: Brat predsednika Vučića u društvu čoveka u Pirotu osuđenog na zatvorsku kaznu

    U kafani “Salaš 137” na Kopaoniku, pre nekoliko godina, kako piše istraživački portal KRIK, sedeli su za istim stolom brat predsednika Srbije Aleksandra Vučića Andrej i Zvonko Veselinović, koga u policiji povezuju sa brojnim kriminalnim radnjama i koji je pre nekoliko meseci pred Višim sudom u Pirotu osuđen na 2 godine zatvora zbog zloupotreba prilikom izgradnje Koridora 10.

    (26) detaljnije
  • stefi

    Istraživački tekst novinara "Južnih vesti" među 4 najbolja u Srbiji

    Novinar "Južnih vesti" Stefan Marković u najužem je izboru za nagradu za istraživačko novinarstvo koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije. Markovićev tekst o spornom poslovanju firme koja je sanirala udarne rupe u Nišu jedan je od 4 najboljih u konkurenciji onlajn medija.

    (2) detaljnije
  • novine

    U Srbiji uglavnom bez reakcija na novinarske priče o korupciji, u Sloveniji tužilaštvo odmah reaguje

    Za razliku od Srbije, gde istraživačke priče u kojima novinari ukazuju na korupciju u javnom sektoru najčešće prođu bez ikakve reakcije nadležnih organa, u Sloveniji, kako kaže bivša novinarka i članica organizacije Transparentnost Slovenija Simona Habičič, policija i tužilaštvo obavezno reaguju kada novinari ukažu na nezakonite radnje.

    (4) detaljnije
  • mediji

    Konkurs za drugu Letnju školu onlajn novinarstva "Južnih vesti"

    Tokom petodnevnog intenzivnog rada, od 30. jula do 3. avgusta, budući novinari će, pored predavanja koja će držati urednici i novinari " Južnih vesti" , tokom Letnje škole biti u prilici da teorijska znanja primene u praksi kroz svakodnevni rad u posebno formiranoj redakciji, koju će voditi bivši urednik "Vranjskih" i bivši predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

    detaljnije
  • NUNS 2018 Nagrada Sasa Stojkovic foto NUNS

    Saši Stojkoviću nagrada za istraživačko novinarstvo

    Glavni i odgovorni urednik portala Infovranjske Saša Stojković dobitnik je NUNS-ove nagrade za istraživačko novinarstvo u kategoriji štampanih medija za serijal tekstova o sufinansiranju medija i gašenju nedeljnika “Vranjske”.

    detaljnije
  • Upozorenje sa Malte i ćutanje u Srbiji

    Zašto neko od novinara u Srbiji, onda, nije decidno, na nekom skupu, okruglom stolu, bilo gde, izgovorio rečenicu upozorenja koja su se čula u Gdanjsku? Ćutanje srpskih novinara je jasan odgovor. Jer, kako reće, Metju Karuana Galicija, oluja je tu.

    (3) detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: