Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

strajk gladju

  • štrajk

    Novi protest bivših radnika u Kuršumliji, traže od premijerke da poseti Kuršumliju

    Iako se mislilo da su rešili problem zaostalih potraživanja pre nešto više od 2 meseca, kada su pristali na nagodbu i ponudu države da im se isplati po jedna prosečna plata u Srbiji, oko 400 radnika i poverioci nekadašnjih propalih kuršumlijskih firmi ponovo se okupilo u skupštinskoj sali Opštine, odakle su najavili novi štrajk za 10 dana, koliko su dali rok i premijerki Ani Brnabić da lično dođe u Kuršumliju i razgovara sa njima.

    (3) detaljnije
  • radnici kuršumlija

    Kuršumlijski radnici pristali na ponudu države, prosečna plata prekinula štrajk i proteste

    Iako su najavili da će nastaviti štrajk glađu nakon neuspelih pregovora u Ministarstvu privrede, bivši radnici propalih kuršumlijskih firmi pristali su na najnoviju nagodbu koju su tokom jučerašnjeg dana dobili, da se sve završi tako što će država da im isplati po jednu prosečnu platu na nivou Srbijie. Radnici su pristali na nagodbu sa državom i pored činjenice da su njihova potraživanja za koja imaju izvršna sudska rešenja mnogo veća i kreću se do par stotina hiljada dinara.

    (7) detaljnije
  • štrajk

    Kuršumlijski radnici ponovo najavljuju štrajk glađu nezadovoljni razgovorom u Ministarstvu privrede

    Nezadovoljni ishodom razgovora koji su u utorak, 23. avgusta imali u Ministarstvu privrede, predstavnici radnika propalih kuršumlijskih firmi koji potražuju zaostale zarade najavljuju nova okupljanja i proteste, radikalizaciju i nastavak štrajka glađu koji su prekinuli pre više od mesec dana, a nakon posete ministarke privrede Anđelke Atanacković i obećanja da će njihov problem biti rešen.

    (6) detaljnije
  • radnici

    Nakon obećanja ministarke, štrajkači glađu u Kuršumliji otišli kućama

    Nakon razgovora sa ministarkom privrede Anđelkom Atanasković i obećanja da će za 30 dana država pokušati da reši problem bivšim radnicima koji potražuju zaostale zarade, štrajkači koji su prethodnih dana štrajkovali glađu u sali Opštine su se razišli kućama. Dogovor je da predstavnici radnika iz 4 propale firme "ŠIK Kopaonika", Konfekcije "7. juli", Zadruge "Budućnost" i "Metalca" urede spiskove i proslede ih ministarstvu, a ministarka tvrdi da će sa predsednikom države naći rešenje.

    (11) detaljnije
  • radnici

    Štrajkači glađu u Kuršumliji proveli noć u sali Opštine, intervenisala i Hitna pomoć

    Više od 100 bivših radnika nekadašnjih kuršumlijskih giganata poput "ŠIK Kopaonika", Konfekcije "7. juli", Zadruge "Budućnost" i "Metalca" kojima se duguje novac od 2004. godine za neisplaćene plate, već 24 sata štrajkuju glađu u sali Opštine Kuršumlija, pokušavajući da na taj način privuku pažnju javnosti kako bi se nadležne institucije uključile u rešavanje njihovih problema, a počeli su da im se pridružuju novi štrajkači. Tokom noći intervenisala je i Hitna pomoć nakon što je jednoj ženi pozlilo.

    (9) detaljnije
  • radnici

    Radnici kuršumljskih firmi nastavljaju štrajk glađu u sali Opštine

    Nakon što su prošle nedelje organizovali jednodnevni štrajk glađu, stotinak radnika propalih kuršumlijskih državnih firmi koji od 2004. godine imaju zaostala potraživanja, ponovo su od jutros u sali Skupštine i nastavljaju štrajk glađu. Iako ne znaju koliko će izdržati, kažu da oni od svojih potraživanja neće odustati.

    (4) detaljnije
  • radnici štrajk

    Radnici kuršumljskih firmi u sali Opštine započeli štrajk glađu

    Nakon više od 4 meseca i oko 20 različitih vrsta protesta, radnici propalih kuršumlijskih državnih firmi koji od 2004. godine imaju zaostala potraživanja, od danas su u sali Skupštine Kuršumlije započeli štrajk glađu. Atmosfera u sali je napeta, bilo je i suza, a jednoj ženi je pozlilo jer se uglavnom radi o starijim i bolesnim ljudima.

    (9) detaljnije
  • radnici i policija

    Radnici propalih kuršumlijskih firmi od sutra počinju štrajk glađu

    Nezadovoljni reakcijom države kao i predstavnika lokalne vlasti u Kuršumliji, radnici nekoliko propalih preduzeća kojima se duguju zaostale plate i doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje od 2004. godine do danas i koji i pored pravosnažnih sudskih rešenja ne mogu da naplate potraživanja, odlučili su da od četvrtka započnu štrajk glađu, koji će početi u 12 sati i trajaće do ispunjenja zahteva.

    (11) detaljnije
  • štrajk

    Nakon 5 dana prekinut štrajk glađu ispred prokupačkog Suda

    Petodnevni štrajk glađu ispred prokupačkog suda, koji je započeo Slavoljub Sretković jer je dobio presudu za nedostavljanje informacija od javnog značaja zbog čega mora da plati oko 40.000 dinara, prekinut je na insistiranje i molbu porodice. Kaže da odustaje od ovakvog načina nezadovoljstva, ali najavljuje da će nastaviti borbu dok ne istera pravdu do kraja.

    (8) detaljnije
  • opština Crna trava

    Odbornik SPS-a u Crnoj Travi nakon sastanka u Vladi prekinuo štrajk glađu

    Samo nekoliko dana od kada je započeo sa štrajkom glađu, odbornik vladajućeg SPS-a Svetislav Đikić zvanično je prekinuo štrajk, što je i sam potvrdio za Južne vesti. Po njegovim rečima, nakon sastanka u subotu u Vladi Srbije, njegov zahtev da neko od zvaničnika dođe u Crnu Travu će biti ispunjen, te se ta poseta očekuje u narednih 7 do 10 dana.

    (4) detaljnije
  • opstina crna trava

    Odbornik SPS-a u Crnoj Travi štrajkuje glađu i traži smenu predsednika Opštine

    Nezadovoljan situacijom u Opštini Crna Trava, odbornik vladajućeg SPS-a Svetisalv Đikić danas je stupio u štrajk glađu, a za Južne vesti kaže da je za loše stanje u opštini jedini krivac predsednik Slavoljub Blagojević koji je na vlasti više od 20 godina. Ipak, sam Blagojević kaže da Đikić ne štrajkuje zbog stanja u celokupnoj opštini, već zato što njegova supruga nije izabrana za direktora Turističke organizacije Crne Trave.

    (4) detaljnije
  • apelacioni sud nis foto jv arhiva

    69-godišnjak najavio štrajk glađu jer zbog spora sa Poreskom ne može u penziju

    Zbog kamate koja bi, kako tvrdi, po Zakonu trebalo da mu je otpisana, a koja je do sada porasla na 620.000 dinara, Slobodan Vasković iz Zaplanjske Toponice odlučio je da u ponedeljak otpočne štrajk glađu ispred Upravnog suda. Iako ima 69 godina ne može u penziju zbog spora sa Poreskom upravom, pa kaže da mu je štrajk nada da ga neko sasluša.

    (9) detaljnije
  • štrajk

    Samohrani otac iz Niša prekinuo štrajk glađu, nadležni mu obećali pomoć

    Nakon što je jutros počeo štrajk glađu zbog naplate alimentacije za koju tvrdi da je neosnovana, samohrani otac iz Niša Bojan Milovanović dobio je poziv većnice za socijalna pitanja Tijane Đorđević Ilić i Centra za socijalni rad i privremeno je prekinuo štrajk. Obećana mu je pomoć, a direktor Centra Zoran Jović kaže da će pokušati da odlože naplatu, da ona bude na rate i finansijski će mu pomoći.

    (13) detaljnije
  • Strajk gladju; foto: JV-J. A

    Samohrani otac iz Niša počeo štrajk glađu zbog izvršitelja

    Nišlija Bojan Milovanović je samohrani otac troje dece, a jutros je u centru Niša počeo štrajk glađu. Kao razlog navodi to što mu stigla odluka da ponovo platu alimentaciju, tvrdi neosnovano, jer je već jednom platio, a zvanično je i staratelj od prošle godine i deca žive sa njim.

    (30) detaljnije
  • dveri foto A.S

    Niške Dveri podržale Obradovića - sat vremena na stepeništu ispred Gradske kuće

    Apelujući na gandijevsko i mirno rešavanje zategnutih političkih odnosa u Srbiji i čitajući zahteve Dveri i lidera Pokreta Boška Obradovića, koji već nekoliko dana štrajkuje glađu ispred Narodne Skupštine, niški odbor podržao je svog predsednika. Podršku su iskazali i jednočasovnim sedenjem na stepeništu Gradske kuće, a građane pozvali u Beograd na miran protest.

    (15) detaljnije
  • Miomir Dejanović štrajk gladju vranje foto milica dejanovic

    Učitelj iz Vranja prekinuo štrajk glađu - postignut dogovor sa direktorkom škole

    Učitelj OŠ “Svetozar Marković” prekinuo je štrajk glađu koji je započeo ranije danas, nakon što je postigao dogovor sa direktorkom da bude premešten u seosku školu samo ove školske godine. Na štrajk glađu odlučio se zato što smatra da mu je briga o autističnom sinu ugrožena zbog premeštaja, jer situacija nije bila rešena ni nakon tri meseca od odluke o premeštaju.

    detaljnije
  • Miomir Dejanović

    Učitelj iz Vranja štrajkuje glađu - briga o autističnom sinu ugrožena zbog premeštaja

    Učitelj OŠ “Svetozar Marković” u Vranju Miomir Dejanović započeo je danas štrajk glađu, nakon što se već tri meseca situacija oko njegovog premeštaja u seosku školu ne rešava. On smatra da je nepravedno prebačen jer nije uzeta u obzir činjenica da brine o autističnom detetu i da se njegovim premeštajem ruši porodična rutina i onemogućava dalje školovanje njegovog sina.

    (5) detaljnije
  • zivadin disić

    Slučaj niškog profesora - sudski proces, štrajk glađu, pritisci ministra i ponovno zaposlenje

    Nakon štrajka glađu, višegodišnjeg sudskog procesa koji i dalje traje i intervencije ministra prosvete Mladena Šarčevića, profesor istorije Živadin Disić je posle 4 godine od otkaza, mimo konkursa, ponovo zaposlen u Osnovnoj školi "Sveti Sava". On je potpisao ugovor na određeno, a direktorka "Sveti Save" Sanela Tarana zbog preporuke ministra smatra da je bila pod pritiskom, ali tvrdi da je sve odrađeno po zakonu.

    (24) detaljnije
  • Živadin Disić

    U Nišu bivši nastavnik prekinuo štrajk glađu

    Viši sud u Nišu, nakon jednodnevnog štrajka glađu bivšeg nastavnika Osnovne škole "Sveti Sava"d Živadina Disića, doneo je rešenje kojim je njegov zahtev za oslobađanje od sudskih taksi odbijen, ali uz mogućnost žalbe. Pošto u pretjodnom rešenju Disić nije imao mogućnost žalbe, ova izmena je za njega bila dovoljan razlog da prekine svoj protest.

    (3) detaljnije
  • Živadin Disić štrajk glađu

    Bivši nastavnik škole "Sveti Sava" štrajkuje glađu ispred Suda

    Pošto živi od socijalne pomoći, Nišlija Živadin Disić zatražio je od Višeg suda da ga oslobodi plaćanja taksi od gotovo 275.000 dinara, nastalih jer je tužio za mobing Osnovnu školu "Sveti Sava" u kojoj je nekada radio. Međutim, odobreno mu je samo plaćanje na 6 mesečnih rata, zbog čega je ovaj Nišlija po četvrti put otpočeo štrajk glađu ispred Suda u Nišu, pošto se na ovakav vid protesta već odlučivao kada mu je pre 4 godine oduzeta dozvola za rad.

    (10) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: