Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Žitorađa

  • sveti arhanđel mihajlo i gavrilo

    "Car Lazar" bivšem ratnom komandantu Prištinskog korpusa

    Od 10 predloga koji su pristigli za dodelu vidovdanskih priznanja koje svake godine dodeljuje Toplički upravni okrug, stručna komisija je izabrala general-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević za ovogodišnjeg dobitnika povelje "Car Lazar". Osim ovog priznanja, dodeljene su i dve povelje “Carice Milice”, kao i povelje “Jug Bogdan”, “Milan Toplica” i “Kosančić Ivan”.

    (7) detaljnije
  • reka toplica

    U Prokuplju i Kuršumliji vanredne situacije, reka Toplica na maksimumu

    Od četvrtka je na snazi vanredna situacija koja je uvedena na teritoriji Prokuplja i Kuršumlije, a zbog kiše koja pada gotovo cele noći Toplica je bila na maksimumu na mernom mestu Pepeljeva jutros u 4 sata kada je dostigla kotu od 356 cm, što je za više od pola metra od nivoa vanredne odbrane od poplava. U selu Tulare kod Prokuplja evakusiane su tri osobe. Nadležni tvrde da je pričinjena veća materijalna šteta koju će, kada se završi poplavni talas, utvrditi nadležne komisije.

    (4) detaljnije
  • čišćenje kanala

    Vojska uređuje odvodne kanale u Opštini Žitorađa

    Pripadnici inžinjerijskih jedinica Kopnene vojske Srbije u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem "Žitorađe", angažovani su na raščićavanju odvodnih kanala u Opštini Žitorađa, u selu Badnjevac u dužini od 2.370 metara.

    (1) detaljnije
  • kupalište u žitorađi

    Sledeće nedelje počinje sezona kupanja na bazenu u Žitorađi

    Od petka, 23. juna počinje sezona kupanja na kupališnom kompleksu bazena u centru Žitorađe, a prvog dana ulaz je besplatan. Bazeni će raditi svakog dana od 10 do 19 sati, dok se za cenu karte još uvek čeka saglasnost nadležnih u lokalnoj samoupravi, ali se najavljuje neznatno poskupljenje u odnosu na prošlu godinu.

    (6) detaljnije
  • ogrevna drva

    Slaba potražnja za ogrevom u Toplici, cene niže i za 30 odsto

    Nakon prošlogodišnjih cena ogreva koje su ozbiljno ugrozile budžet građana Toplice, kada se za kubni metar plaćalo i preko 9.000 dinara, cena hrastovog drveta za kubik kod uličnih prodavaca sada je 6.500 dinara. Prodavci naglašavaju da još nema velikog interesovanja za nabavku ogreva, a to pravdaju finansijskom situacijom, ali i preostalim ogrevom od prošle godine.

    (3) detaljnije
  • STETOSKOP lekari zdravstvo KOSTA

    Prokupačka Podružnica organizuje 61. Susrete lekara Toplice 2023.

    Izložbom “Valjevo je 1914-1915. bilo grad-bolnica, a njen upravnik pukovnik dr Milan Pecić”, promocijom knjige i nizom stručnih predavanja iz medicine, kao i dodelom nagrada istaknutim institucijama i pojedincima, Podružnica Srpskog lekarskog društva u Prokuplju 9. juna organizuje 61. junske Susrete lekara Toplice.

    detaljnije
  • miloje zakić

    Okružna smotra recitatora u Kuršumliji, najbolji idu na republičko takmičenje

    Najbolji recitatori iz 11 škola Topličkog okruga okupiće se na današnjoj Okružnoj smotri recitatora “Pesniče naroda mog” koja se po 54. put održava u Kuršumliji. Takmičenje počinje u 12 sati, a održaće se u Osnovnoj školi “Miloje Zakić” u tom gradu.

    detaljnije
  • protivgradna stanica

    Useve na teritoriji Toplice ove godine štite 32 protivgradne stanice

    Poljoprivredne površine na teritoriji Topličkog okruga štitiće 32 protivgradne stanice, od toga najviše u Prokuplju i one su raspoređene na 10 lokacija, po 8 su u Blacu i Žitorađi i 6 u Kuršumliji. Ukupna branjena površina na teritoriji Topličkog okruga zahvata 568.100 hektara, od čega je poljoprivredno zemljište 326.436 hektara.

    (4) detaljnije
  • sportske igre niš

    Kuršumlija osmu godinu domaćin regionalnih Sportskih igara mladih u Toplici

    Osmu godinu zaredom Kuršumlija će 11. maja biti domaćin mladim sportistima iz Topličkog okruga, koji će učestvovati na Sportskim igrama za mlade, gde će snage odmeriti u fudbalu, košarci, atletici, igri “između dve vatre”. Takmičenje je podeljeno na nivoe – kvalifikacioni, gradski, regionalni i državni, a najuspešnija deca nadmetanje će nastaviti na republičkom takmičenju, dok će međunarodna završnica igara biti tradicionalno u Splitu u Hrvatskoj.

    detaljnije
  • Posle samo 3 meseca, u Žitorađi raspisana javna rasprava za rebalans budžeta u 2023. godini

    Već nakon tri meseca, budžet opštine Žitorađa za 2023. godinu imaće prvi rebalans koji će, ukoliko prođe javnu raspravu koja traje do 27. aprila, a nakon toga i bude usvojen od strane odbornika lokalne Skupštine, biti izmenjen na prihodovanoj strani sa projektovanih 545.113.872 dinara na 545.918.000, dok će rashodi porasti sa 538.918.000 na 569.970.406 dinara.

    (3) detaljnije
  • nagrađeni muzičari

    Za nedelju dana sedam nagrada za učenike Muzičke škole u Prokuplju

    Učenici prokupačke Muzičke škole “Kornelije Stanković” za prethodnih sedam dana osvojili su sedam nagrada, od toga pet prvih i dve druge, u konkurenciji polaznika na odseku harmonika i klavir.

    detaljnije
  • grob alekse savica

    Aleksa Savić - najveći prokupački dobrotvor koji je svojim delima zadužio sve generacije u Toplici

    Pre 145 godina umro je doktor Aleksa Savić, jedan od najvećih prokupačkih dobrotvora koji je svojim delima zadužio sve generacije tog grada. Tim povodom Narodi muzej Toplice i Podružnica Srpskog lekarskog društva u Prokuplju organizuju promociju fototipskog izdanja knjige autora Novice Šaulića "Lekar u službi svog naroda dr Aleksa Savić, ministar narodnog zdravlja". Promocija se održava danas u 13 sati u holu Muzeja, a ulaz za sve zainteresovane je slobodan.

    detaljnije
  • crkva

    Grade se dve nove crkve u opštini Žitorađa, jedna u Pejkovcu, druga u Đakusu

    Projektantske firme iz Prokuplja predstavile su budući izgled i urbanistički plan za dve crkve koje će se graditi u selima Pejkovac i Đakus u opštini Žitorađa, gde su podnosioci projekta Eparhija niška i Crkvena opština Žitorađa. Kada će crkve početi da se grade i kako će se radovi finansirati za sada nije poznato.

    (2) detaljnije
  • učenici muzičke

    Dve medalje i pehar za učenike prokupačke Muzičke škole

    Polaznici prokupačke Muzičke škole "Kornelije Stanković" na odseku harmonika osvojili su dve zlatne medalje i pehar na Beogradskom festivalu harmonika. Prokupačka Muzička škola je jedna od najuspešnijih u Topličkom okrugu po broju osvojenih nagrada svojih đaka na državnim i međunarodnim takmičenjima tokom godine, a nagrađeni učenici su u klasi profesora Dušana Markovića.

    detaljnije
  • grob

    Grob heroine Drugog svetskog rata u okolini Žitorađe zarastao u korov

    Potpuno zarastao u korov, zapušten i zaboravljen od svih, u ataru sela Pejkovac u opštini Žitorađa nalazi se grob ubijene heroine Drugog svetskog rata Katarine Bastić, tadašnje učiteljice po struci koju su 1944. godine ubili pripadnici ljotićevskog odreda pod komandom kapetana Zotovića.

    (15) detaljnije
  • zgrada policije

    Disciplinovanje policajaca ili zastrašivanje - veliki broj disciplinskih postupaka u Policijskoj upravi Prokuplje

    Za prethodne dve godine u prokupačkoj Policijskoj upravi koja, osim tog grada pokriva i opštine Kuršumliju, Blace i Žitorađu, pokrenuto je ukupno 127 disciplinskih postupaka protiv 139 zaposlenih. U policiji navode da je u 2021. godini rešeno 60 postupaka koji su pokrenuti u 33 slučaja zbog teške i 27 zbog lake disciplinske prijave. Da li se radi o disciplinovanju, kao što tvrde pojedini zaposleni ili su u pitanju opravdani postupci, tek taj novac plaćaju građani Srbije iz budžeta i to u 2021. godini ukupno 254.250, dok je prošle godine isplaćeno čak 1.120.750 dinara.

    (9) detaljnije
  • pčenica

    I pored tople zime, zasadi žitarica u Toplici za sada u dobrom stanju

    Iako ove zime gotovo i da nije bilo snega u Topličkom okrugu, pšenica i drugi ozimi usevi u tom kraju su za sada u dobrom stanju, vlage ima dovoljno, ali poljoprivredni stručnjaci upozoravaju da je neophodna kiša u narednom periodu jer je, nakon sušne prošle godine, svaka kap dobrodošla.

    detaljnije
  • pruga

    U Toplici i ove godine neće biti vozova, pruga zapuštena, a deo i nedostaje

    Već drugu godinu zaredom voz od Niša do Prokuplja i Kuršumlije i dalje ka Merdaru i Kosovu Polju ne saobraća, a nadležni u Železnicama Srbije ćute o razlogu zašto je ukinut taj važni železnički pravac pre svega za građane Toplice i juga Srbije. Pruga je u međuvremenu i zapuštena, deo od Prokuplja ka Kuršumliji i Merdaru je i fizički uklonjen pa je gotovo sigurno da ni ove godine neće biti vozova u Toplici.

    (20) detaljnije
  • kafana jelo

    Vlast u Žitorađi za kafane u ovoj godini izdvojila oko 23.000 evra

    Za potrebe reprezentacije u Opštini Žitorađa u ovoj godini lokalni funkcioneri i njihovi gosti koristiće dve kafane u Žitorađi i Nišu, što će građane preko gradskog budžeta koštati ukupno 2,7 miliona dinara ili oko 23.000 evra. O trošku poreskih obveznika kafanske usluge “na potpis” koristiće predsednik Opštine, predsednik Skupštine, ali i zaposleni u Opštinskoj upravi.

    (34) detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: