Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Istražujemo

 • niški portal

  Javna preduzeća i saradnja sa “Niškim portalom” - kriterijumi nejasni, obaveze neispunjene

  Niška javna preduzeća koja za promociju plaćaju “Niškom portalu”, koji je u vlasništvu supruge direktora niške “Tržnice” i istaknutog člana Srpske napredne stranke, uglavnom ćute o saradnji i kriterijuma zbog kojih su za reklamiranje izabrali baš ovaj medij. Neka preduzeća pak spominju objektivnost, ali i navodnu veliku čitanost portala. Stručnjaci ocenjuju da je saradnja sumnjiva i da zbog netransparentnosti podseća na radnju iz serije "Černobilj".

  (13) detaljnije
 • niški portal

  Portal supruge direktora niške “Tržnice” - prostor za reklamu javnog sektora parama građana

  Pored para koje dobijaju na medijskim konkursima, "Niški portal" čija je vlasnica supruga direktora niške "Tržnice" i funkcionera SNS Gorana Đorđevića, od više javnih preduzeća svakog meseca dobija i do 50.000 dinara. Novac po ugovorima o poslovnoj saradnji dobijaju da bi preduzeća reklamirali, ali neki od plaćenih sadržaja nikada nisu objavljeni. Umesto odgovora na pitanja, novinaru "Južnih vesti" nude posao i dogovor o zaradi na "Niškom portalu".

  (15) detaljnije
 • rovče

  Grad Niš ignorisao naloge da poruši nelegalno građene tribine u Rovčetu

  Tribine oko sportskih terena u Rovčetu u niškoj Tvrđavi rekonstruisane su bez građevinskih dozvola, potvrđuje dokumentacija niške građevinske inspekcije. Iako je inspekcija u januaru 2018. zbog toga naložila rušenje izgrađenih objekata, Grad to nije učinio, već ih je legalizovao. Međutim, oni koji su to učinili kažu da se legalizacija odnosi samo na ono što je građeno do novembra 2015, a ne na radove koji su izvođeni u periodu rekonstrukcije.

  (16) detaljnije
 • Kostadinovićeva i Stanković

  Zapošljavanja u “Mediani” - bivša funkcionerka DS na mestu samostalnog saradnika

  Pored oko 200 zaposlenih u administraciji, niško komunalno preduzeće Mediana dobilo je još jednog - Milenu Kostadinović, članicu i bivšu funkcionerku Demokratske stranke. Jedna struja niškog DS-a zapošljavanje stranačke koleginice u javnom preduzeću vidi kao trgovinu političkim uticajem, dok lider niških demokrata Miodrag Stanković kaže da stranka nema ništa sa njenim angažmanom.

  (64) detaljnije
 • doljevac

  Da bi se otklonile sumnje, MUP-u naloženo da dostavi belešku o nesreći u kojoj je učestvovao Babić

  Nakon što su u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) tvrdili da nema javnog interesa za objavljivanje službene beleške o saobraćajnoj nesreći koja je dogodila 31. januara kod naplatne rampe “Doljevac”, i u kojoj je učestvovao i v. d. direktor Koridora Srbije Zoran Babić, Poverenik za informacije od javnog značaja naložio im je da taj dokument novinarima dostave u najkraćem roku.

  (13) detaljnije
 • tržnica

  Partijsko-partnersko zapošljavanje u niškoj "Tržnici"

  Dok Grad Niš novcem pomaže "Tržnicu" zbog viška zaposlenih, direktor Goran Đorđević zaposlio je SNS omladinca Nikolu Ždraljevića, koji je ranije bio zaposlen i u Đorđevićevoj porodičnoj firmi. Posao je dobio mimo javnog konkursa, na određeno vreme.

  (17) detaljnije
 • hitna-foto-A.S

  Hitna pomoć platila struju kafani, RFZO traži povraćaj novca

  “U etno kod Jane” bilo je ime kafane koja se nalazila u prostorijama niške Hitne pomoći i kojoj je, kako je utvrdila kontrola Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ova zdravstvena ustanova platila struju. RFZO sada traži povraćaj oko 390.000 dinara, koliko je utrošeno za plaćanje struje, a u Hitnoj kažu da će pare vratiti kad naplate od vlasnice kafane.

  (10) detaljnije
 • izgradnja stanova

  U Nišu čak 3 državne firme za stanove za bezbednjake - ne zna se zbog čega

  Nakon što je februara ove godine Vlada Srbije osnovala namensku firmu “SPV Nišava”, koja bi trebalo da bude investitor za izgradnju jeftinih stanova za snage bezbednosti u Nišu, nedavno je pokrenut proces osnivanja još dve ovakve firme - “SPV Nišava dva” i “SPV Nišava tri”. Dok stručnjaci pitaju zbog čega se to radi, jer država može da bude direktni investitor, nepoznato je i koja je svrha ovakvih preduzeća i zašto su Nišu potrebna 3.

  (5) detaljnije
 • tržnica

  Inovacije u skrivanju informacija: "Tržnica" izbegla odgovor na zahtev i uputila na Poverenika

  Umesto da dostave dokumentaciju o broju ponuđača koji su kontaktirani za kupovinu softvera, traženu zvaničnim zahtevom, u niškom Javnom komunalnom preduzeću "Tržnica" su novinare uputili na Poverenika za informacije od javnog značaja. U kancelariji Poverenika ističu da je takvo ponašanje rukovodstva "Tržnice" nedopustivo i da preduzeće ima zakonsku obavezu da odgovori na zahtev.

  (7) detaljnije
 • tržnica

  Iz "Tržnice" i dalje bez odgovora na pitanja, ali zaključili da sve rade legalno

  Ceo posao oko kupovine računovodstvenog softvera za nišku "Tržnicu" je sproveden po zakonu, između ostalog piše u saopštenju koje je medijima poslao Goran Đorđević, direktor tog javnog preduzeća. Ipak, on i dalje odbija da odgovori na novinarska pitanja. Iako novinari "Južnih vesti" već duže od nedelju dana od direktora Javnog komunalnog preduzeća "Tržnica" Gorana Đorđevića čekaju odgovore na pojedina pitanja, sve što su do sada od njega dobili su bile uvrede.

  (5) detaljnije
 • goran đorđević

  Direktor "Tržnice" kupio softver za javno preduzeće od firme u kojoj je takav softver prodavao

  Za više od pola miliona dinara niška Tržnica kupila je softver za računovodstvo od firme "LOGIK" iz Niša. Sadašnji direktor Tržnice Goran Đorđević bio je zaposlen u "LOGIKU", gde je do 2014. upravo ovaj softver prodavao javnom sektoru, a firma Đorđevićeve supruge "SoftArt" je i danas u partnerskim odnosima sa "LOGIK"-om. Dok Đorđević odbija da komentariše potencijalno sumnjivu saradnju, stručnjaci ocenjuju da postoji opravdana sumnja o njegovoj povezanosti sa ovom firmom.

  (53) detaljnije
 • aerodrom

  Aerodromski restoran u Nišu zakupili gastarbajteri iz Beča bliski SNS

  Na konkurs Aerodroma “Konstantin Veliki” za iznajmljivanje restorana Avio krilo, javila se samo firma Big Size iz Žagubice, u vlasništvu porodice Trifunović koja decenijama živi i radi u Beču. Vlasnica firme supruga je bečkog biznismena, člana Upravnog odbora Fudbalskog kluba “Radnički Niš” i prijatelja brojnih srpskih SNS funkcionera Živojina Trifunovića - Žike Bombe.

  (22) detaljnije
 • farbalica

  "Parking servis Niš" - 20 miliona za boje koje se prema zakonu ne koriste

  Pored velikih količina bele, žute i plave farbe za obeležavanje puteva i parkirališta, "Parking servis" tenderom traži i crvenu, crnu i zelenu boju, koje se prema zakonu i ne koriste. Građani bi ove farbe trebalo da plate do 21,6 miliona dinara sa PDV.

  (9) detaljnije
 • škoda superb

  Direkcija za javni prevoz štelovala tender za luksuznu “škodu”, pridružuje se i Vodovod

  Za oko 24.500 evra, parama Nišlija, Direkcija za javni prevoz podnovila je vozni park novom “škodom superb”. Kola su kupljena na tenderu koji je pisan tako da je na njega mogla da se javi samo firma Auto Čačak sa ovim kolima. U Direkciji tvrde da tender nije namešten, ali iz drugih auto-kuća to demantuju. Gotovo identičnu javnu nabavku raspisao je i JKP "Naissus", ali je ona još u toku.

  (24) detaljnije
 • vodovod

  U niškom Vodovodu traže rukovodioce manje obrazovane od radnika

  Pojedini rukovodioci bi prema novom Pravilniku o sistematizaciji poslova u JKP Naissus trebalo da imaju manju stručnu spremu od onih koji su na nižem radnom mestu. U Vodovodu ističu da to što su manje obrazovani ne znači da su manje vešti i da je sve u skladu sa zakonom, a da su jedino oni pozvani da sistematizaciju komentarišu smatra i prvi čovek niškog DS-a, inače zaposlen u istom preduzeću, Miodrag Stanković.

  (35) detaljnije