Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Istražujemo

  • Aleksandar Stojičić

    Donedavni klub gradskog većnika dobio milion dinara od Grada Niša

    Milion dinara iz gradskog budžeta dodeljeno je MMA klubu Radnički iz Niša, čiji je vlasnik do nedavno bio gradski većnik za sport Aleksandar Stojičić. On je samo 3 meseca pre nego što je klubu dodeljen novac izbrisan iz registra i umesto njega je kao vlasnik upisan Jovan Marjanović.

    (22) detaljnije
  • babic, saobracajna nesreca, doljevac

    "Pronađen" Babićev vozač, kažu u Zabeli je, ne zna se da li je "slobodnjak"

    Ono što niški sudovi koji su ga osudili ne znaju, a umesto odgovora Uprava za izvršenje krivičnih sankcija upućuje na tekstove tabloida, zna Drugi osnovni sud u Beogradu koji je novinarima Južnih vesti dostavio informacije da je osuđeni za nesreću u Doljevcu Dejan Stanojević 23. maja 2022. godine počeo da izdržava kaznu zatvora u požarevačkoj "Zabeli". Ipak, ono što ne znaju je koliko je od ukupne kazne zatvora u trajanju od 4 i po godine odslužio, a za to i druge detalje upućuju na KPZ Požarevac.

    (3) detaljnije
  • Udes Doljevac

    Niški sudovi ne znaju gde je i od kada u zatvoru Babićev vozač, Uprava odgovara tekstovima tabloida

    Advokat porodice Stanike Gligorijević koja je pre 5 godina poginula na naplatnoj rampi u Doljevcu nedavno je istakao da se zvanično ne zna od kada je i gde u zatvoru Babićev vozač Dejan Stanojević, osuđen na 4 i po godine zbog ove nesreće. Dok niški sudovi koji su odluke doneli takođe kažu da nemaju te informacije, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u zvaničnom odgovoru novinarku Južnih vesti upućuje na tekstove tabloida u kojima nisu ni bili izvor i poštom šalje i njihove linkove.

    (12) detaljnije
  • Ispraznjeni kontejneri u Kraljevica Marka Nis; foto: JKP Mediana

    Šta se krije iza nove sistematizacije u "Mediani" - bolja higijena u Nišu ili "uhlebljenje podobnih" pred izbore?

    Najveće niško komunalno preduzeće Mediana odnedavno ima novu sistematizaciju, napravljenu nakon angažovanja konsultanata kojima su taj posao platili oko 20.000 evra, a dok nadležni uveravaju da to treba da doprinese boljoj higijeni u gradu, uz domaćine kvartova, radnici svedoče da su članovi stranke nagrađeni, a ostali kažnjeni novim radnim mestima. Jedna od njih je Maja Radisavljević koja već 17 godina radi u tom preduzeću, a svedoči da je osim nje veliki broj zaposlenih dobio manje koeficijente, time i u praksi manje plate. Utisak radnika je da se iza bolje organizacije posla krije "uhlebljenje podobnih" pred predstojeće lokalne izbore u Nišu.

    (14) detaljnije
  • milka protić 4

    Redovni poslovi preko Štaba za vanredne situacije u Nišu - zaštita od zaraze ili zaobilaženje zakona

    U niškom naselju Milka Protić firma "Vodomonteri" iz Lalinca radi sanaciju kanalizacije po nalogu Gradskog štaba za vanredne situacije, iako meštani kažu da vanredne situacije nije ni bilo. "Vodomonterima" je prihod za 2 godine uvećan skoro 8 puta, vlasnik firme je vlasnik ili suvlasnik 33 nekretnine, a Štabu je iz gradskog budžeta ove godine namenjeno čak pola milijarde dinara. Iz opozicije kažu da se vanredna situacija fingira da bi se zaobišao zakon.

    (14) detaljnije
  • video nadzor

    Uspravna Srbija podnela prijavu protiv gradonačelnika Prokuplja, sporna kupovina video-nadzora

    Zbog, kako kažu, osnovane sumnje da je bivši gradonačelnik Prokuplja i sada predsednik Privremenog organa Milan Aranđelović potpisao ugovor u kome je oprema za video-nadzor plaćena 101.647.860 dinara, što je, dodaju, 4 puta više od realne tržišne cene, antikorupcijski tim Uspravne Srbije podneo je prokupačkom Višem tužilaštvu krivičnu prijavu. Traže da se preispita ugovor, uporede cene i osudi potpisnik ugovora za koga sumnjaju da je oštetio gradski budžet za više stotina hiljada evra. Aranđelović tvrdi da je sve urađeno po zakonu i odbacuje optužbe.

    (9) detaljnije
  • Aleksandar i Dragan Đorđević

    Većnik dobio posao u niškom Vodovodu, pozicija i plata - "poslovna tajna"

    Član opštinskog veća niške opštine Medijana Aleksandar Đorđević, sin istaknutog člana Srpske napredne stranke, odbornika i direktora Pošte Niš Dragana Đorđevića, odnedavno je na platnom spisku Javno komunalnog preduzeća Naissus. Šta će tačno raditi i koliko će za to biti plaćen nije poznato jer iz javnog preduzeća kažu da “štite” njegove lične podatke i čuvaju ih kao "poslovnu tajnu". Advokat i nekadašnji Poverenik Rodoljub Šabić smatra da je to neosnovano i besmisleno.

    (44) detaljnije
  • kamioni cišćenje

    Nišlije skoro 10 godina kroz račune plaćaju kredit “Mediane” koji ona još nije ni podigla

    “Odlaganje komunalnog otpada” - stavka je na računu za komunalije koju Nišlije plaćaju od 2014. i koja iznosi 1,07 dinara po kvadratu. Deo tog novca trebalo je da bude utrošen za vraćanje kredita koji je JKP "Mediana" planirala da podigne za formiranje novog sanitarnog polja na deponiji “Bubanj”. Pošto polje nije izgrađeno, a građani i dalje plaćaju namet, upitno je gde odlaze milioni dinara godišnje. Iz "Mediane" kažu da se troše “za stvaranje uslova za nesmetano odlaganje otpada i za samo odlaganje”, dok iz stranke SRCE tvrde da je to preduzeće do sada na taj način nenamenski potrošilo oko 780 miliona dinara.

    (20) detaljnije
  • oko sokolovo

    “Oko sokolovo” u Nišu naplatilo 450.000 evra u 2023. od parkiranja, a od prekršaja tajna

    Otkako je stiglo u Niš, građani pitaju koliko Oko sokolovo "zarađuje". Više od 53,7 miliona dinara (oko 450.000 evra) ove godine naplatio je samo JKP Parking servis dnevne karte onima koji nisu platili parking mesto, primenom tog sistema. Najproduktivniji mesec bio je mart sa iznosom od oko 10 miliona dinara, a 14. jula naplaćeno je 266.600 dinara. Koliko su kazni zbog prekršaja utvrđenih Okom sokolovim naplatili - iz Komunalne milicije tvrde da ne znaju. Ne znaju ni iz Uprave za finansije, pošto kažu da to sve ide na račun kazni za prekršaje u budžetu.

    (41) detaljnije
  • sanitet

    Heroin, marihuana i kriminalna grupa: U pritvoru Perišićev šurak, vozač u Kliničkom

    Vozač saniteta zaposlen u Univerzitetskom kliničkom centru Niš jedan je od četvorice uhapšenih kao deo kriminalne grupe za koju se sumnja da je u Beogradu prodavala heroin, a u Prokuplju imala laboratoriju za proizvodnju marihuane, potvrđeno je Južnim vestima iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i iz UKC-a Niš. D. S. je u pritvoru, a kako saznajemo, reč je o bratu supruge direktora UKC Niš Zorana Perišića.

    (31) detaljnije
  • Novi magnet u KC Niš 2017; foto: KC Nis

    Novi magnet u KC Niš se za 6 godina kvario 6 puta, najmanje 156.000 evra potrošeno za popravke

    Iako su zvanično nadležni odgovorili da je magnetna rezonanca, kupljena za novi Klinički centar u Nišu 2017. godine, za nepunih 6 godina rada bila u kvaru četiri puta, ovaj aparat nije radio u još dva puta, jednom dok je još bio u garanciji, dok su sve ostale popravke platili građani novcem Ministarstva zdravlja, a za to je potrošeno najmanje 156.000 evra.

    (8) detaljnije
  • Specijalna bolnica Sokobanja

    Ministarka je razrešila dužnosti direktorke bolnice, ona se kao penzionerka zaposlila u istoj ustanovi

    Manje od mesec i po dana nakon što je ministarka zdravlja, nakon prijave nepotizma i tuče lekara, razrešila dužnosti v. d. direktorke Specijalne bolnice u Sokobanji Vesnu Milanović posle 8 godina na toj funkciji - ona se kao penzionerka, sa tada nepunih 67 godina, zaposlila u Laboratoriji u istoj bolnici.

    (14) detaljnije
  • Miting SNS, Beograd, maj 2023

    Vučićev miting i niški javni sektor: po papirima "samo" 782 bilo odsutno s posla tog dana

    Na dan "kontramitinga" naprednjaka, najmanje 782 radnika niških javnih preduzeća, ustanova i opština nije bilo na svojim radnim mestama iz različitih razloga. Najviše odsutnih bilo je u najvećim niškim preduzećima, Mediani i Vodovodu , a samo dvojica od 14 direktora su tog dana bili na poslu. Među njima nije direktorka "Pčelice", koja je ranije isticala da ni ona, a ni njeni zaposleni, neće ići na miting, ali je ipak bila u jednom od autobusa. Skoro svi predsednici opština bili su tog 26. maja na odmoru, a trojica i na okupljanju za "put nade".

    (8) detaljnije
  • Kamere-JKP-Mediana-foto-Grad-Nis

    Tek nakon istraživanja "Južnih vesti" i 2 meseca od opomene niška "Mediana" prestala nezakonito da snima građane

    Nedozvoljeno snimanje građana i automobila na ulici niško javno preduzeće "Mediana" praktikovalo je više meseci, tako što su postavili 170 kamera na svojim vozilima, uz opravdanje da time žele da zaštite imovinu i zaposlene, kao i poboljšaju kvalitet svojih usluga, utvrdio je Poverenik. Ipak, iako su ih nadležni još marta opomenuli da time krše zakon, iz odgovora koje su dostavili Povereniku zaključak je da su video-nadzor deaktivirali tek kada su novinari Južnih vesti to počeli da istražuju, a problem još nije potpuno rešen.

    (14) detaljnije
  • licitacija 6

    SNS rođaci, advokati, građevinske firme - ko je sve kupio gradsku imovinu na licitaciji u Nišu

    Na licitaciji za gradske stanove, garaže i zgrade u Nišu, najviše je izlicitirao Zoran Ždraljević, inače suvlasnik hotela "Exclusive palace" u Nišu i rođak SNS omladinca Nikole Ždraljevića, koji je preko stranke zaposlen u "Tržnici". Među pobednicima nadmetanja je i advokatica Tanja Savić, poznata po tome što je u timu sa niškim advokatom Milanom Petrovićem branila ukrajinskog obaveštajca u Nišu. Najviše je platila firma "Đokić gradnja" - 163.000 evra stan u centru grada.

    (4) detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: