Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Istražujemo

 • putni nalog

  U Opštini Pantelej ćute o funkcionerima koji vikendom putuju službenim kolima u Bugarsku

  Putni nalog za “škodu superb” kojom se usred neradnog dana predsednik Skupštine Opštine Pantelej Srđan Nešić odvezao do glavnog grada Bugarske i nazad, novinari Južnih vesti nisu dobili od Opštine, iako je Nešić tvrdio da ga poseduje, iako se “ne seća što je putovao u Sofiju”.

  (5) detaljnije
 • tabla

  Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Niš ćuti o spornom sređivanju Bubnja

  Odgovor zbog čega Spomen-park Bubanj nije uređen onako kako se tražilo u konkursnoj dokumentaciji javne nabavke, ali i komentar u vezi sa potencijalnim favorizovanjem kamenorezačke firme iz Pirota, koja je radila na sanaciji parka sa koga se uzdiže spomenik “Tri pesnice”, novinari Južnih vesti ni nakon nedelju dana nisu dobili od direktorke Zavoda za zaštitu spomenika Niš Elene Vasić.

  (4) detaljnije
 • klinički centar

  Ruše zid novog KC Niš da bi uneli medicinsku opremu

  Pošto građevinskim planom nove zgrade niškog Kliničkog centra nije bio predviđen ulaz dovoljno širok da se kroz njega unesu uređaji za magnetnu rezonancu, zid na južnoj strani ove tek izgrađene zgrade, koji “gleda” na Hitnu pomoć, biće srušen nakratko. Ovo je potvrdio i direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović.

  (31) detaljnije
 • dejan

  Kazna za Andrejevića jer se ne pojavljuje na suđenju Jovanoviću

  Uprkos sudskom, ali i ličnom pozivu, koji mu je, kako tvrdi, uputio sam okrivljeni predsednik Opštine Niška Banja i nekadašnji predsednik Odbora za imenovanje Dejan Jovanović, doskorašnji direktor JKP Naisus Dejan Andrejević se ponovo nije pojavio na suđenju kao svedok. Suđenje Jovanoviću, kome se stavlja na teret falsifikovanje biografije kandidata za v. d. direktora Narodnog pozorišta u Nišu Ivana Vukovića ponovo je odloženo, a Andrejeviću sledi novčana kazna.

  (5) detaljnije
 • škoda

  Poverenik naložio Pošti Srbije da dostavi putne naloge za slupanu “škodu”

  Iako već 2 meseca Pošta Srbije novinarima Južnih vesti ne dostavlja dokumenta vezana za službenu “škodu oktaviju”, koju je avgusta ove godine slupao direktor niške Pošte Miroslav Janojlić, Poverenik za informacije od javnog značaja im je naložio da to učine u najkraćem roku.

  (6) detaljnije
 • bubanj

  Sumnjiv tender za obnovu Spomen-parka Bubanj

  Vlasnik firme “Forma antika” koja je radila na sanaciji Spomen-parka Bubanj Sima Gušić, ujedno je i predsednik Upravnog odbora Fondacije arhitekata “Aleksandar Radović”, čiji je osnivač Zavod za zaštitu spomenika Niš, koji je i raspisao javnu nabavku za sređivanje parka. I dok stručnjaci ocenjuju da je nesumnjiva veza između direktorke Zavoda Elene Vasić i firme koja sanira Spomen-park, Vasićeva kaže da su takve tvrdnje “maliciozne”.

  (11) detaljnije
 • vatrogasci

  Zbog skrivanja podataka MUP mora da plati 180.000 dinara

  Zbog toga što Ministarstvo unutrašnjih poslova ni nakon skoro godinu dana ne želi novinarima Južnih vesti da dostavi podatke o vatrogasnim kolima koja poseduje niška vatrogasna brigada, Poverenik za informacije od javnog značaja ovoj instituciji odredio je kaznu od 180.000 dinara.

  (5) detaljnije
 • Zavod za dravstvenu zaštitu radnika ZZZR

  Umesto da ode u penziju, glavnoj sestri u Medicini rada produžen ugovor

  Uprkos tome što na niškom Birou rada oko 400 medicinskih sestara i tehničara čeka na posao, u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Niš na mestu glavne sestre radi Gordana Stanković koja je još u julu ispunila uslov za odlazak u penziju. Iako ima 65 godina, Stankovićevoj je u ovoj ustanovi letos produžen ugovor na još 2 godine.

  (23) detaljnije
 • putni nalog

  Funkcioneri Panteleja vikendom službenim kolima u Sofiju

  Predsednik Skupštine Opštine Pantelej Srđan Nešić je službenom “škodom superb”, prema putnom nalogu u koji su novinari Južnih vesti imali uvid, u nedelju 3. septembra, kada većina državnih ustanova ne radi, otišao do Sofije i nazad. Iako je to bilo pre samo mesec i po dana, Nešić kaže da se ne seća zašto je bio tamo.

  (20) detaljnije
 • hala cair sada

  Opština Pantelej dva puta dogovarala organizaciju sajma sa istom firmom, javni poziv radi reda?

  Opština Pantelej je u junu, kako navode u odgovoru dostavljenom Južnim vestima, raspisala Javni poziv za firmu organizatora sajma kojoj je besplatno ustupljena hala “Čair”, iako je u martu sa tom firmom već bio potpisan ugovor za organizaciju sajma sa istom idejom, koji nije održan, već je pomeren za septembar.

  (1) detaljnije
 • daljinski

  Nišlije će plaćati 1.000 evra po satu za TV prenos gradske Skupštine

  Nakon dve javne nabavke na kojima nije bilo ponuđača za direktan televizijski prenos sednica Skupštine Grada, na trećoj, na kojoj je Grad ponudio čak 4,5 miliona dinara za 4 sednice, pobedila je "Niška televizija". Predsednik Skupštine Rade Rajković kaže da će naredno zasedanje niške Skupštine biti zakazano za narednu nedelju.

  (11) detaljnije
 • Gerontološki centar Niš

  Ministarstvo krije razlog smene direktora Gerontološkog centra Niš

  Umesto odgovora na pitanje zašto je smenjen direktor niškog Gerontološkog centra Dragan Miletić nakon samo 4 meseca od imenovanja, u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ponavljaju da je u njihovoj nadležnosti da postavljanju i razrešavaju dužnosti direktore.

  (3) detaljnije
 • Zahtev

  Policija ćuti o dokumentima vezanim za slupana kola "Parking servisa" Niš

  Podatke u vezi sa anonimnom krivičnom prijavom iz 2015. protiv direktora niškog Parking servisa Marka Jankovića zbog sumnje da je parama građana platio popravku službene “škode oktavije”, koju je nepoštujući saobraćajna pravila, slupao 2013. godine, Policijska uprava Niš nije dostavila novinarima "Južnih vesti", uprkos zvaničnom zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja.

  (5) detaljnije
 • kola

  MUP ćuti o tajnoj nabavci policijskih “škoda”

  Ni nakon više od mesec dana od kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo 710 policijskih “škoda”, nije poznato pod kojim uslovima su one kupljene i zašto baš od "Auto Čačka", a nije poznato ni koliko je vozila dobila niška policija. MUP nije dostavio ni ugovor o kupovini, ali ni prateću dokumentaciju vezanu za ovu nabavku, iako su novinari Južnih vesti te podatke tražili zvaničnim Zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja.

  (17) detaljnije
 • ramstek-foto-fb-k2

  Opština Pantelej parama građana plaća kafane u Nišu, Beogradu i na auto-putu

  Svinjske kolenice sa renom, jagnjetina ispod sača, kare u skrami, ribić u kajmaku, bečka šnicla i ramstek na žaru samo su neki od specijaliteta koje će funkcioneri Opštine Pantelej i njihovi gosti jesti u 4 kafane od Niša do Beograda, sa kojima su potpisani ugovori ukupne vrednosti 1,1 milion dinara, a čije će račune platiti građani. Stručnjaci ocenjuju da ovakve javne nabavke pokazuju "niske pobude" funkcionera.

  (34) detaljnije