Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

smeće

 • Nadležni poručuju da će se očistiti narednih dana

  Deponija u centru Babušnice, nemar građana ili nadležnih?

  Flaše, kese pune smeća i građevinski šut nalaze se u samom centru Babušnice, tik uz obalu reke Lužnice, a deo đubreta se nalazi i u koritu reke čiji je vodostaj u ovom trenutku veoma nizak. Iz lokalnog komunalnog preduzeća poručuju da će se deponija očistiti.

  (2) detaljnije
 • Prikupljeno đubre i dalje nije odveženo na deponiju

  Aktivisti iz Rakitske reke izvadili smeće, komunalci iz Babušnice traže pare da ga odvezu

  Đubre koje je izvađeno iz Rakitske reke i dalje se nalazi u selu Rakita, jer kako kažu iz Inicijative Odbranimo reke Stare planine, babušničko komunalno preduzeće nije poslalo kamion da ga pokupi iako su uredno obavešteni o akciji čišćenja i poslat im je zahtev za pomoć. U Javnom komunalnom preduzeću Komunalac kažu da je oni nemaju to u planu i da mora da se plati 10.000 dinara.

  (6) detaljnije
 • Čišćenje deponija

  Očišćene divlje deponije, "Mediana" apeluje na pravilno odlaganje šuta

  Nakon što su građani ukazali na bujanje divljih deponija u Durlanu i u okolini Nišave, nastalih uglavnom zbog odlaganja šuta i drugog građevinskog otpada, o čemu su "Južne vesti" pisale, ekipe Javnog komunalnog preduzeća "Mediana" počistile su nekoliko lokacija.

  (9) detaljnije
 • Deponija Oficirski dom

  Foto-vest: Deponija usred Niša

  Džakovi puni šuta, ali i stara peć, prema svedočenju prolaznika, našli su se na zelenoj površini kod Oficirskog doma. Građanin koji je redakciji dostavio fotografije kaže da je otpad zatekao na tom mestu dva dana zaredom.

  (10) detaljnije
 • Deponija kod Lidla

  Divlje deponije širom Durlana, iz "Mediane" najavili čišćenje

  Šut, građevinski otpad, džakovi i kese, kao i delovi sanitarije, često se viđaju po javnim površinama Niša, a građanin koji se obratio našoj redakciji je ukazao na čak pet lokacija koje pojedincima služe da bacaju ovaj otpad. Iz Javnog komunalnog preduzeća "Mediana" su najavili da će ove nedelje počistiti većinu lokacija.

  (8) detaljnije
 • Spomenik prljavoj cipeli

  Ko će pobediti? Đubre ili Niš? Plastika ili čovek? Nišlije su, sa svoje strane, oguglale na ova pitanja. Ona ih, generalno, više i ne dotiču. Nišlije uglavnom ćutke žure kroz svoj grad, pogleda uprtih u zaprljane vrhove svojih cipela. Pitanja koja ih muče su kako sastaviti početak i kraj meseca i kako uopšte nastaviti dalje?

  (4) detaljnije
 • romi

  Nemci finansiraju pokušaj "legalizacije" niških sakupljača smeća

  Kroz obuke, edukacije i opremu, vredne 50.000 evra, kaže u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte, nemačka organizacija GIZ pokušaće da pomogne sakupljačima sekundarnih sirovina u Nišu. Kako je ovo samo privremena pomoć ljudima koji se bave ovim za državu nepriznatim poslom, paralelno će Grad Niš pokušati da nađe način da ih uvede u uređeni sistem upravljanja otpadom.

  (10) detaljnije
 • Nišava đubre

  Počelo čišćenje reke u centru Niša

  Nakon što su građani ukazali na to da Nišavom pluta mnogo đubreta, a Južne vesti pisale o ovom ekološkom problemu, ekipe Mediane već jutros su čistile korito Nišave. Kako je navedeno iz ovog preduzeća čisti se od Betonskog do mosta Mladosti.

  (5) detaljnije
 • Nišava lavor

  Nišavom danima pluta smeće, šetači užasnuti

  Tok Nišave u centru grada polako počinje da liči na zagađene reke u zemljama koje imaju najnižu ekološku svest, a to je ovih dana zasmetalo mnogim građanima. Flaše, limenke, kese, pa čak i lavor mogu se videti na fotografijama koje su redakciji "Južnih vesti" dostavili građani.

  (21) detaljnije
 • Kontejneri prepuni

  Širom Niša prepune kante i kontejneri

  Đubre koje "preliva" iz kontejnera na Delijskom visu, kao i u Knjaževačkoj kod broja 158, smeta građanima koji se pitaju zbog čega plaćaju uslugu odvoženja otpada. Problem sa smećem i dalje je aktuelan i u Voždovoj gde se u ulične kante koje služe za bacanje papirića i flašica prolaznicima, prepunjuju otpadom koji je za kontejner.

  (8) detaljnije
 • Nemar meštana ili Komunalca?

  Prepuni kontejneri i divlje deponije širom Babušnice

  Pretrpani kontejneri, đubre pored njih, divlje deponije, kao i otpad iz bašti i dvorišta koji meštani ostavljaju u okolini kontejnera predstavljaju ovih dana veliki problem u Babušnici. U Javnom komunalnom preduzeću Komunalac kažu da rade na čišćenju kontejnera, ali da je problem u tome da trenutno raspolažu sa samo jednim kamionom smećarem.

  (3) detaljnije
 • kontejner ispražnjen

  Nišlije apeluju da se češće čiste “eko kontejneri”

  Narandžasti kontejneri koji su pre par godina postavljeni na nekoliko lokacija u niškoj Opštini Medijana, a koji služe za odlaganje PET ambalaže, limenki i tetrapaka, prema svedočenju građana, često su puni do vrha, pa oni koji žele da odlože takvo smeće nemaju gde. U JKP “Mediana” kažu da se oni prazne jednom nedeljno, ali da će tamo gde ima potrebe čistiti češće.

  (2) detaljnije
 • đubre, smeće

  Volontersko čišćenje otpada u Nišu

  Svi oni koji bi želeli da pomognu da Niš bar malo bude čistiji, kako kažu u Udruženju JCI, pozvani su da pomognu u rasčišćavanju đubreta širom ovog grada. Smetlišta će biti uklanjana 15. septembra, u okviru Svetskog dana čišćenja.

  (13) detaljnije
 • divlja deponija vlasotince

  Divlja deponija nadomak Vlasotinca, građani se žale na smrad

  Kese, flaše, ostaci građevinskog materijala, šut, ali i ostaci voća i povrća “krase” predeo oko Južne Morave, u blizini vlasotinačkog sela Prilepac. Čitalac koji je poslao fotografije redakciji Južnih vesti kaže da je ranije ovde dolazio sa porodicom da odmore pored reke, ali da je sada to nemoguće jer je smrad nepodnošljiv.

  (9) detaljnije
 • Kamion smeće Mediana

  Građani se žale na smrdljive ulice, iz "Mediane" šalju perače

  Tokom leta na vrućini smrad iz kontejnera se "oseća" više, a građani se žale da ovaj smrad poprimaju i ulice u Nišu, zbog toga što kamioni za odvoz smeća cure. Iz Javnog komunalnog preduzeća "Mediana " koje odvozi đubre, kažu da kada građani prijave da je "smećar" negde procurio, šalju perače ulica.

  (15) detaljnije
 • bazilika čišćenje

  Izvađeno 15 džakova smeća iz ranohrišćanske bazilike

  Plastične flaše, kese i drugo smeće koje je prekrivalo unutrašnjost ranohrišćanske bazilike u niškom naselju Jagodin-mala očišćeno je nakon pisanja "Južnih vesti", a radnici koji su sređivali ovo kulturno dobro kažu da su napunili čak 15 džakova đubretom.

  (17) detaljnije
 • zacepljenje

  Iz Vodovoda apeluju na Nišlije da “šahte nisu kante”

  Zbog velikih zapušenja u kanalizacionoj mreži nastalih zbog, kako kažu iz Javnog komunalnog preduzeća “Naissus”, neodgovornih pojedinaca koji bacaju smeće u kanalizacione otvore, Vodovod poziva građane da otpad bacaju u kontejnere jer, kako kažu, šahte nisu kante.

  (4) detaljnije
 • bazilika

  Ranohrišćanska bazilika u Nišu umesto znamenitosti predstavlja smetlište

  Vizantijska bazilika sa grobnicama u niškom naselju Jagodin-mala, koja datira iz 5. veka i koja je tada bila kultno versko mesto, iako ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja, nije zaštićena i poštovana jer pojedini građani u nju godinama unazad bacaju đubre. U Zavodu za zaštitu spomenika Niš kažu da su ukazali na problem gradskom Sekretarijatu za kulturu, ali tamo nismo dobili odgovore šta će oni preduzeti.

  (9) detaljnije
 • Otpad Čair

  Ove godine u Nišu desetoro kažnjeno zbog nepropisnog bacanja smeća

  Neki od glavnih komunalnih problema u Nišu su smeće, divlje deponije i otpad koji je nepropisno bačen u parkovima, na obodima grada i drugim javnim površinama. S obzirom na to da je u pitanju prekršaj koji ozbiljno utiče na životnu sredinu, zbog koga se troše pare svih građana Niša, gradskom odlukom su propisane i kazne za one koji nepropisno bacaju smeće. Ove godine, međutim, zbog bacanja đubreta izrečeno je svega 10 prekršajnih kazni.

  (1) detaljnije