Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Škola stripa "Nikola Mitrović Kokan" Leskovac

  • 357979259_285331300821610_5864921102577487243_n

    Nagrada za doprinos stripu na smotri u Leskovcu pripala Ivani Filipović i Miloradu Vicanoviću Mazi

    Preko 3.000 izlagača iz 82 zemlje sveta učestvovuje na ovogodišnjoj 25. Balkanskoj smotri stripa autora, a sinoć su Leskovačkom kulturnom centru dodeljene nagrade. Plaketu "Nikola Mitrović Kokan“, koja je najstarija nagrada u Srbiji, za doprinos stripu, ove godine dobili su Ivana Filipović iz Kanade i Milorad Micanović Maza iz Bosne i Hercegovine.

    (1) detaljnije
  • balkanska smotra mladih strip autora 2019

    Leskovačka smotra stripa: Preko 3.000 izlagača iz 82 svetske države

    Od juče do 2. jula u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodne biblioteke "Radoje Domanović", Narodnog muzeja i Škole za tekstil i dizajn biće održana jubilarna 25. Balkanska smotra strip autora u organizaciji Škole stripa "Nikola Mitrović Kokan". Organizatori i ove godine najavljuju učešće više od 3.000 izlagača iz 82 svetske države, što je, kako kažu, svrstava među najznačjnije izložbe na Balkanu.

    detaljnije
  • 321155374_912350333261976_7291757915642395480_n

    Leskovčanin dobitnik NIN-ove nagrade za strip

    Osim NIN-ove nagrade za roman, taj nedeljnik već više od 30 godina dodeljuje i nagradu za najboljeg strip autora, a to priznanje u 2022. godini pripalo je predavaču u leskovačkoj Školi stripa ”Nikola Mitrović Kokan” Marku Stojanoviću. Kako se navodi u obrazloženju, Stojanović je proglašen za ličnost godine u srpskom stripu jer su njegovi stripovi tokom prošle godine počeli da se štampaju širom sveta.

    (1) detaljnije
  • 307464783_109709965232376_6589920922412993019_n

    Leskovčanin dobitnik najznačajnijih strip nagrada Rumunije i Severne Makedonije

    Nakon što su stripovi Marka Stojanovića, predavača u leskovačkoj Školi stripa ”Nikola Mladenović Kokan”, počeli da izlaze širom sveta, priznanja za njegov rad sada su stigla i iz regiona. Stojanović je proglašen za najboljeg predavača na Festivalu u Bukureštu, dok je u Velesu osvojio "Zlatni strip", najznačajniju strip nagradu Severne Makedonije.

    detaljnije
  • IMG_20220625_200542_1

    Nagrada za doprinos stripu na smotri u Leskovcu pripala Nikoli Maslovaru i Saši Rakeziću

    Preko 3.000 izlagača iz 80 zemalja sveta učestvovalo je na ovogodišnjoj 25. Balkanskoj smotri stripa autora, a dodelom nagrada sinoć je Leskovačkom kulturnom centru ona i svečano zatvorena. Plaketu "Nikola Mitrović Kokan“, koja je najstarija nagrada u Srbiji za doprinos stripu, ove godine dobili su Nikola Maslovar iz Odžaka i Saša Rakezić iz Pančeva.

    detaljnije
  • Balkanska smotra strip autora

    Leskovac narednih nedelju dana prestonica stripa, preko 3.000 izlagača

    U prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodne biblioteke "Radoje Domanović", Narodnog muzeja i Osnovne škole ”Josif Kostić” od danas do ponedeljka, 27. juna, biće održana jubilarna 25. Balkanska smotra strip autora u organizaciji Škole stripa "Nikola Mitrović Kokan". Ove godine na smotri će učestvovati preko 3.000 izlagača iz 82 zemlje sveta, što je dosadašnji rekord.

    detaljnije
  • Balkanska smotra strip autora

    Promocija prvog stripa na dijalektu večeras u leskovačkom Narodnom muzeju

    Strip posvećen Prvom svetskom ratu, napisan na leskovačkom govoru ”Do pakla i nazad: Zapis” biće promovisan večaras od 20 sati u holu Narodnog muzeja u Leskovcu. Autor stripa Marko Stojanović ističe i da je motivaciju za pisanje stripa na prizrensko-timočkom dijalektu pronašao u tome što se taj dijalekt često omalovažava, ali i što pripadnici Moravske divizije moraju koristiti svoj autentični govor.

    (1) detaljnije
  • marko i iva skola stripa

    Stripovi leskovačkog autora štampaju se u Francuskoj, SAD-u i Kini

    Leskovčanin Marko Stojanović, predavač u leskovačkoj Školi stripa ”Nikola Mitrović Kokan” zajedno sa svojim učenicima stekao je svetsku slavu, a još jedno veliko priznanje za Stojanovića stiglo je iz Francuske, SAD-a i Kine, gde su njegovi stripovi odnedavno počeli da izlaze, pa je tako on postao prvi srpski strip autor čiji su stripovi izašli na tri najveća svetska tržišta.

    detaljnije
  • Balkanska smotra strip autora

    Leskovačka škola stripa nastavila sa nagradama širom regiona

    Za samo dva meseca leskovačka škola stripa ”Nikola Mitrović Kokan” uspela da osvoji veliki broj prestižnih nagrada i priznanja na festivalima u Makedoniji, Rumuniji i Bosni i Hercegovini.

    detaljnije
  • Škola stripa

    Leskovačka škola stripa predstavljala Srbiju na Međunarodnoj konferenciji u Albaniji

    U Albaniji je od 29. jula do 1. avgusta održana Međunarodna strip konferencija, a predavač u leskovačkoj Školi stripa "Nikola Mitrović Kokan" Marko Stojanović prezentovao je srpski strip tokom programa konferencije pred čeonim ljuidima albanskog stripa, ali i gostiju iz Belgije, Makedonije i Rumunije. Ovo je bila prva poseta srpskih strip autora Albaniji.

    (1) detaljnije
  • Balkanska smotra strip autora

    Nagrada za doprinos stripu na smotri u Leskovcu pripala Branislavu Miltojeviću i Miši Radič Mijatoviću

    Preko 2.800 izlagača iz 80 zemalja sveta učestvovalo je na ovogodišnjoj 23. Balkanskoj smotri stripa autora, a dodelom nagrada sinoć je Leskovačkom kulturnom centru ona i svečano zatvorena. Plaketu "Nikola Mitrović Kokan“, koja je najstarija nagrada u Srbiji za doprinos stripu, ove godine dobili su Branislav Miltojević iz Niša i Miša Radič Mijatović iz Novog Sada.

    detaljnije
  • Balkanska smotra strip autora

    Večeras u Leskovcu počinje 23. Balkanska smotra strip autora

    U prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodne biblioteke "Radoje Domanović" i Narodnog muzeja od večeras u 20 sati, za kada je zakazano otvaranje pa do nedelje, 27. juna biće održana 23. Balkanska smotra strip autora u organizaciji Škole stripa "Nikola Mitrović Kokan". Ove godine na smotri će učestvovati 2.817 izlagača iz 80 zemalja sveta, što je dosadašnji rekord.

    detaljnije
  • Leskovačka škola stripa međunarodnom smotrom obeležila 26 godina postojanja

    U organizaciji Škole stripa "Nikola Mitrović Kokan" na 8. konkursu za strip "Kaiš" koji je organizovan u sklopu 23. Balkanske smotre mladih strip autora, stiglo je preko 2.000 radova iz Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije. Ovim konkursom leskovačka škola stripa obeležila je i 26 godina postojanja, s obziom na to da je sa radom počela 29. maja 1995. godine.

    detaljnije
  • Strip serijal "Vekovnici" objavljen i u Grčkoj

    Nakon objavljivanja u Srbiji, Rumuniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, strip album "Vekovnici" koji je napisao Marko Stojanović, predavač u leskovačkoj školi stripa "Nikola Mladenović Kokan", a crtao učenik ove škole Marko Nikolić, krajem aprila objavljen je i u Grčkoj.

    detaljnije
  • škola stripa

    Brojne nagrade za polaznike leskovačke škole stripa i predavače

    Sa svakog festivala na kome je tokom jeseni i zime učestvovala u Srbiji, Severnoj Makeodniji i Hrvatskoj, Leskovačka škola stripa "Nikola Mitrović Kokan" je donela makar po jednu međunarodnu nagradu, dok je sa Međunarodnog festivala dečijeg stripa "Igre za decu u stripu“ iz Hrvatske u Leskovac stiglo šest vrednih priznanja.

    (2) detaljnije
  • vekovnici

    Leskovački strip autor izlaže u Trsteniku

    Jedan od najpoznatijih leskovačkih strip serijala - Vekovnici, svoje predstavljanje imaće i na izložbi u Trsteniku gde će ljubitelji stripa moći da se upoznaju sa ostvaranjem koje se našlo i na listi najvažnijih izdanja u izboru britanskog teoretičara Pola Graveta.

    detaljnije
  • smotra nagrade 2020

    Nagrađeni najbolji na "Balkanskoj smotri mladih strip autora"

    Najbolji strip autori nagrađeni su na 22." Balkanskoj smotri mladih strip autora", održanoj u Leskovcu, a memorijalnu plaketu "Nikola Mitrović Kokan" dobio je Fran Strukan iz Hrvatske. U konkurenciji je bilo preko 2.800 radova učesnika iz 73 zemlje.

    detaljnije
  • balkanska smotra mladih strip autora 2019

    Skoro 3.000 izlagača na ovogodišnjoj "Balkanskoj smotri mladih strip autora" u Leskovcu

    Iako je epidemija virusa korona odložila većinu kulturnih i zabavnih manifestacija, Balkanska smotra mladih strip autora u Leskovcu biće održana od 14. do 16. avgusta. Ove godine neće biti predavanja i radionica, već će Smotru obeležiti izložbe. Prema rečima Marka Stojanovića, svoja dela prikazaće rekordnih 2.839 izlagača iz 73 zemlje sveta.

    detaljnije
KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: