Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Zdravstvo

  • medicinska sestra

    Medicinska sestra niškog Doma zdravlja najbolji tehničar primarnog zdravstva u Srbiji

    Priznanje "Milosrdna sestra Darja Korobkina" za najbolju medicinsku sestru-tehničara iz primarne zdravstvene zaštite u Srbiji dobila je medicinska sestra iz Doma zdravlja Niš Živoslava Tasić.

    (12) detaljnije
  • Zoran Perišić

    Perišić: Opšta bolnica u Nišu tek za 6-7 godina

    Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić kaže da nije sporno da je tom gradu neophodna opšta bolnica, ali da je realizacija moguća tek za 6-7 godina. Smatra da bi otvaranje opšte bolnice u Nišu ojadilo kompletno zdravstvo na jugu Srbije, jer bi lekari napuštali manja mesta i dolazili da u njoj rade.

    (66) detaljnije
  • maska

    Ponovo obavezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama

    Stav Radne grupe Ministarstva zdravlja je da je ponovo neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama, saopšteno je nakon sednice, a kao vid borbe protiv korone naloženo je i testiranje zaposlenih sa simptomima respiratorne infekcije i onih koji su bili u kontaktu sa kovid pozitivnim osobama. O zabranama poseta odlučuju ustanove, koje u narednih nedelju dana imaju obavezu da procene epidemiološku situaciju i daju predlog mera.

    (11) detaljnije
  • klinicki centar Nis

    Ministarka kaže da su "poslušali" Vučića: UKC Niš zaposlio Nišlije iz kruševačke kovid bolnice

    Ko nije poslušao predsednika Vučića i zaposlio one koji su "izgarali" tokom korone, ispituje Ministarstvo zdravlja, rekla je u Aleksincu ministarka Danica Grujičić, jer tvrdi da je bilo direktora koji su umesto njih stalan posao dali nekim drugim medicinarima. Kao pozitivne primere u kojima su direktori poslušali državni vrh izdvojila je niški Klinički centar koji je, kaže, zaposlio one Nišlije koji su angažovani za kovid bolnicu u Kruševcu, kao i aleksinačku Opštu bolnicu.

    (12) detaljnije
  • 800x600_operacija-2-operaciona-sala

    Centralizovane i donacije medicinske opreme, ko hoće da pokloni mora "preko Beograda"

    Donacije medicinske opreme zdravstvenim ustanovama više nisu moguće bez saglasnosti Ministarstva zdravlja, a tu odluku smatra besmislenom i kritikuje je direktor niške Kardiohirurgije Dragan Milić, jer napominje da bez američkih donacija ova klinika danas ne bi ni radila. Ipak, da to ne znači da će država zabraniti "poklone", zaključak je iz odgovora Ministarstva, jer uveravaju da je odobrenje potrebno kako se oprema ne bi duplirala i da bi se izbegle eventualne koruptivne radnje.

    (14) detaljnije
  • klinicki centar

    Klinički centar u Nišu zapošljava 26 zdravstvenih radnika na određeno

    Medicinske sestre, viši radiološki tehničari, pedijatrijske i ginekološko-akušerske sestre mogu da se prijave na oglas niškog Univerzitetskog kliničkog centra, koji će ukupno njih 26 zaposliti na određeno vreme. Rok za prijavu je osam dana, a odluku o tome ko će biti primljen donosi v. d. direktora Zoran Perišić, na osnovu izveštaja komisije.

    (7) detaljnije
  • Bolnica Aleksinac

    Sumnje da je renoviranje aleksinačke Bolnice "propalo" direktor demantuje

    Iako je bilo planirano da u prvoj polovini ove godine bude raspisana javna nabavka za izvođače radova i potom počne i dugo čekana rekonstrukcija i dogradnja Opšte bolnice u Aleksincu, sve je i dalje "na čekanju". To je izazvalo sumnje nekih Aleksinčana koji su Južnim vestima poslali informacije da je ovaj projekat zapravo "propao". Ipak, direktor Goran Vidić tvrdi da renoviranje nije ni propalo, ni stopirano, već da čekaju dozvolu za izgradnju i, kada je dobiju, tražiće izvođače.

    (1) detaljnije
  • hitna pomoć niš2

    Nema trijaže u niškoj Hitnoj pomoći - važi pravilo "pitajte nekog da uđete preko reda"

    Puna, zagušljiva čekaonica i medicinske sestre koje sa druge strane šaltera ljudima koji dođu i požale se da im nije dobro samo poruče da “uđu preko reda ako ih neko pusti”. Tako, prema svedočenju pacijentkinje, uveče izgleda ambulanta Hitne pomoći u Nišu. Nema trijaže, pa kaže da satima čekaju i oni koji su došli da bi brže dobili uput za specijalistički pregled i oni koji trpe jake bolove, guše se ili imaju druge tegobe.

    (27) detaljnije
  • lekari kardiohirurgija

    Niški kardiohirurzi predlažu Zakon o nacionalnom značaju zdravstvenih radnika

    Platni razredi, zabrana zdravstvenim radnicima da rade i privatno i državno, zapošljavanje medicinara najviše tri meseca nakon položenog državnog ispita - neki su od predloga kolegijuma Klinike za kardiohirurgiju u Nišu. Oni su sve to, kako tvrdi direktor Dragan Milić, poslali nadležnima, u vidu inicijative za donošenje Zakona o nacionalnom značaju zdravstvenih radnika.

    (23) detaljnije
  • Klinički centar Niš KOSTA

    Oko 100 aktivnih tužbi protiv UKC Niš - bivši direktor odustao, ali ne i lekari

    Bivši direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović je pre 3 godine tužio ovu ustanovu dok je bio na njenom čelu, a potom su ga sledili i drugi zaposleni. Međutim, iste godine je od tužbe odustao, jer se nije pojavio na ročištu, navode iz Državnog pravobranilaštva, ali se njegove kolege nisu povukle, pa su tako trenutno aktivne 94 tužbe protiv UKC Niš. Advokat Zoran Mitić koji zastupa nekoliko lekara koji su tužili zbog neplaćenog rada kaže da sporovi, kako im i ime kaže, idu jako sporo, traju i više od 2 godine, a još nema ni prvostepene presude.

    (12) detaljnije
  • studentska poliklinika

    Studenti u Nišu nezadovoljni komunikacijom sa lekarima, stomatologija najveći problem 

    Nezainteresovanost medicinskog osoblja, ali i loša komunikacija sa izabranim lekarima, uz samo jednog stomatologa u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, najveći su problemi studenata niškog Univerziteta. V. d. direktor Studentske poliklinike u Nišu dr Radomir Pešić rekao je da ti rezultati mogu biti relavantni i irelavantni, te da je presudan faktor lične reakcije studenata.

    (12) detaljnije
  • kovid bolnica kruševac

    Ministarka predlaže da kovid bolnica u Kruševcu, umesto niškom UKC-u, pripadne kruševačkoj Bolnici

    Kovid bolnica u Kruševcu, koja je trenutno u nadležnosti niškog Univerzitetskog kliničkog centra, verovatno će pripasti kruševačkoj Bolnici, kaže ministarka zdravlja Danica Grujičić. Radnici su zabrinuti da će, dok se status ne reši, morati svakog dana do Niša na posao ili da će dobiti otkaze, uprkos tome što su se više od dve godine u kovid sistemu borili za ljudske živote.

    (31) detaljnije
  • Vučić

    Da je Nišu potrebna gradska bolnica jasno i Vučiću, odgovor na zahtev - narednih meseci

    Lekari su više puta apelovali da Niš konačno treba da dobije opštu bolnicu, kao jedini veći grad u Srbiji koji je nema. Predsednik Aleksandar Vučić kaže da ona Nišu jeste potrebna i da se o tome razmišlja, ali da u međuvremenu treba završiti mnogo toga što se tiče zdravstva u drugim gradovima i da će Nišlije dobiti odgovor o izgradnji gradske bolnice u narednim mesecima.

    (36) detaljnije
  • Dom zdravlja Niš Pedijatrija

    U niškom Domu zdravlja bolesna deca čekaju satima, neki umesto pregleda dočekaju kraj radnog vremena

    Čekaonica na Pedijatriji niškog Doma zdravlja ovih dana je prepuna, čeka se satima, a neki od roditelja žale se da su umesto pregleda dočekali kraj radnog vremena i morali da se vrate sutradan. Jedna majka tvrdi da medicinske sestre nisu htele da prime decu koja su povraćala čekajući. Iz te ustanove potvrđuju da su velike gužve jer je sezonski virus zastupljeniji nego prethodnih jeseni, ali kažu da su angažovali maksimalan broj pedijatara.

    (31) detaljnije
  • Opšta bolnica Dom zdravlja

    Niš bi konačno mogao da dobije opštu bolnicu, dilema oko lokacije

    To što je Niš jedini veći grad u Srbiji koji nema opštu bolnicu moglo bi da se promeni, pošto gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da je ona neophodna i da za nju ima prostora pored Doma zdravlja. Direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić, koji je više puta ukazivao da je nedopustivo da Niš nema takvu ustanovu, podržava ideju i kaže da bi to znatno smanjilo liste čekanja, ali smatra da izbor lokacije nije najbolji i da je bolje da se preuredi Vojna bolnica.

    (54) detaljnije
  • dom zdravlja niš

    Radnicima niškog Doma zdravlja odmor u Šarm el Šeiku kao poklon za zalaganje tokom kovida

    Oko 20 zaposlenih u niškom Domu zdravlja otputovalo je u Šarm el Šeik, u okviru saradnje Niša i egipatskog Južnog Sinaja. Direktor te ustanove Milorad Jerkan kaže da je reč o lekarima, medicinskim sestrama, spremačicama i tehničarima koji su najviše radili u vreme kovida. Ističe i da korona u Nišu prerasta u vrstu prehlade, ali da su u pripravnosti sve dok Svetska zdravstvena organizacija ne objavi kraj pandemije.

    (24) detaljnije
  • klinicki centar

    Revizori u niškom Kliničkom našli propuste u isplati zarada, popisu imovine i konkursu za direktora

    Niški Univerzitetski klinički centar nije isplaćivao zaposlenima prekovremeni rad i nije raspisao konkurs za direktora u roku - neki su od nalaza Državne revizorske institucije za 2021. godinu. Pronađeni su i propusti u popisu imovine, kao i u prikazivanju potraživanja.

    (27) detaljnije
  • Bolnica Aleksinac

    Rekonstrukcija i dogradnja Bolnice u Aleksincu - šta je sve planirano

    Do kraja ove godine bi trebalo da bude završen projekat rekonstrukcije i dogradnje Opšte bolnice u Aleksincu, koja od izgradnje 1976. godine nije kompletno renovirana, a direktor Goran Vidić kaže da očekuju da radovi počnu sledeće godine. Pojašnjava da će nakon rekonstrukcije biti bolji uslovi za dijagnostiku i lečenje pacijenata, ali i nesmetan rad svih odeljenja.

    (1) detaljnije
  • Vojni lekari pregledi

    Preventivni pregledi lekara Vojske Srbije u planinskim selima Preševa

    U okviru projekta civilno-vojne saradnje "Vojni lekar na selu“ medicinski timovi Vojske Srbije protekle nedelje su obavljali lekarske preglede stanovništva u selima Bujić i Cerevajka u okolini Preševa. Preventivni pregledi obavljani su u seoksim ambulantama, a vojni lekari obišli su u njihovim domaćinstvima i ljude koji zbog zdravstvenog stanja nisu bili u mogućnosti da dođu do seoskih ambulanti.

    (1) detaljnije
  • skener

    Niška Vojna bolnica dobila multislajsni skener koji manje zrači

    Vojna bolnica u Nišu dobila je skener koji bi trebalo da omogući da pacijenti brže i uz manje zračenja dobiju potrebne rezultate. Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je tom prilikom da se traži način kako da bi i civilni osiguranici mogli da se leče u vojnim ustanovama.

    (4) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: