Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:23, 6. 12. 2018.

| Istražujemo

Rovče u niškoj Tvrđavi rekonstruisano bez dozvola

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
rovče
Radovi veći od pukog tekućeg održavanja; foto: Vanja Keser

Novoizgrađene tribine na terenima i postavljanje vodovodne i kanalizacione mreže samo su neki od radova u Rovčetu koji su obavljeni bez dozvole za izgradnju ili rekonstrukciju. Dok u KLERP-u tvrde da im dozvola nije ni bila potrebna, u Sekretarijatu za izgradnju Niša kažu da su bez dozvole mogli samo da sređuju postojeće objekte.

darko bulatović Gradonačelnik Bulatović avgusta 2018. nadgleda radove na vodovnim cevima; foto: S. M. Projekat “oživljavanja” Rovčeta u niškoj Tvrđavi predstavljen je kao ponos niške vlasti, a rečima “jedina dobra stvar vladajuće garniture” ovu rekonstrukciju terena su opisivali i odbornici opozicije u niškoj Skupštini.

Postavljen je tartan, sređene su svlačionice i toaleti, sagrađene su nove tribine na košarkaškim terenima, kao i one na terenima za rukomet, a gradonačelnik Niša Darko Bulatović avgusta 2018. istakao je da se u tom trenutku radilo na zameni vodovodne i kanalizacione mreže.

Za rušenje i izgradnju bila je potrebna građevinska dozvola. Za gromoborane i tribinu na košarkaškom stadionu su i tražene, ali ih Grad nije izdao.

igor igic Igić kaže da tekuće održavanje podrazumeva male radove na vraćanju objekata u pređašnje stanje; foto: M. Z.Naime, kako objašnjava sekretar Sekretarijata za planiranje i izgradnju niške Gradske uprave Igor Igić, traženo je odobrenje za tekuće održavanje, koje podrazumeva radove poput krečenja, farbanja, zamene obloga, zamene sanitarija i uopšte radova na “održavanju objekta na zadovoljavajućem nivou upotrebljivosti”.

Tekuće održavanje nije da se ruši, nego na postojećem nivou upotrebljivosti da se nešto pravi. Zna se šta je tekuće održavanje, to su mali radovi na održavanju tog objekta. Pod tekućim održavanjem dozvolili smo radove na popravci dotrajalih tribina, zamenu unutrašnje i spoljašnje stolarije u postojećim okvirima, zamena dotrajalih zidnih i podnih obloga, prostora ispod tribina, popravka oštećene asfaltne podloge - navodi Igić.

Veći radovi na rekonstrukciji, podvode se, pojašnjava Igić, pod investiciono ulaganje i za to Sekretarijat izdaje odobrenje-dozvolu. Grad Niš je kao investitor, Sekretarijatu jula podneo zahtev za izdavanje dozvole za takvu vrstu izgradnje, koja je obuhvatala gromobrane, ali i jednu od tribina na košarkaškom stadionu kod drvenog mosta, koja se u to vreme, bez dozvole, uveliko gradila.

Prema aktima, u koju su novinari imali uvid, 18. jula, ovaj zahtev je odbijen zbog nekompletne priložene dokumentacije (dokument u prilogu teksta). Mesec dana kasnije ponovo je pokušano i Sekretarijat je ponovo odbio Grad.

S obzirom da se planira investiciono održavanje sportskih terena u rovu Tvrđave, te se na takvom objektu koji nije upisan u listu nepokretnosti, koji nema odobrenje za gradnju i za koji nije izdata upotrebna dozvola, ne može odobriti investiciono ulaganje - navodi se u rešenju Sekretarijata za planiranje i izgradnju od 14. avgusta 2018.


KLERP: Sve je po zakonu

član 144 Jasno je definisano šta se gradi bez dozvolaU Kancelariji za lokalni i ekonomski razvoj i projekte (KLERP) koja rukovodi projektom rekonstrukcije negiraju da im je dozvola bila neophodna i na drugačiji način tumače Zakon o planiranju i izgradnji.

Naime, kažu da su nakon čišćenja Rovčeta radnici firme Gramont inženjering - koja je posao rekonstrukcije dobila na gradskom tenderu - utvrdili da su tribine nestabilne, pa su ih sredili, a ispostavilo se da su i vodovodne cevi dotrajale, pa su ih zamenili.

Sve to podveli su pod tekuće održavanje.

Utvrđeno je, pored ostalog, da njihova statička stabilnost nije odgovarajuća i da nisu sigurne za posetioce, tako da su svi radovi bili usmereni ka tome da se tribine srede i statički dovedu u stanje koje će kasnije moći da primi odgovarajući broj gledalaca... U toku same realizacije utvrđeno je da ispod terena postoje vodovodne i kanalizacione cevi za koje se nije znalo, i nisu se mogle sagledati prilikom izrade projekte dokumentacije i aplikacije - navode u KLERP-u.

Kako ih je bilo neophodno zameniti zbog lošeg stanja u kojem su se nalazile, u KLERP-u kažu da je preko pregovaračkog postupka potpisan ugovor da se obave ti radovi. I za njih, dodaju, prema Članu 144. Zakona o izgradnji nije bila potrebna dozvola.

Međutim, u tom članu je definisano da na objektu mogu da se izvode tek minorni radovi bez dozvole, poput malih nadstrešnica, žičanih i drvenih ograda i mikororovova za optičke kablove.

To su radovi na tekućem odražavanju objekta ili stana; postavljanje žičane ili drvene ograde; građenje objekata protivgradne odbrane; građenje jednostavnih objekata koji se grade na istoj katastarskoj parceli na kojoj je sagrađen glavni objekat, a koji se izvode na način da ne ometaju redovno korišćenje susednih objekata (vrtna senila do 15 m2 osnove, staze, platoi, vrtni bazeni i ribnjaci površine do 12 m2 i dubine do 1 m, nadstrešnice osnove do 10 m2 , dečja igrališta, dvorišni kamini površine do 2 m i visine do 3 m, kolski prilazi objektima širine 2,5-3 m, solarni kolektori koji se ne priključuju na elektrodistributivnu mrežu) - navodi se u Zakonu.


Struka: Građenje bez dozvole je krivično delo

Neizdavanje dozvole kada se ruši ili gradi, navodi građevinski inženjer Danijel Daić je ozbiljno je kršenje Zakona. Naime, pojašnjava Dašić, građevinska dozvola je dokument u kojem su sadržane sve važne informacije vezane za projekat na kojem se radi i na neki način je garancija da ne dođe do odstupanja od plana i eventualnog "upliva" u malverzaciju oko izgradnje.

Ne znam kako je gradonačelnik Bulatović uopšte mogao da otvara gradilište za koje ne postoji građevinska dozvola. Pitam se kako će uopšte da dobiju upotrebnu, kada nemaju građevinsku, a izvodili su radove - navodi Dašić.


Kačar i Bulatović bez komentara

kačar, ljajić Kačar sa ministrom Ljajićem na otvaranju Rovčeta oktobra ove godine - sada ne komentariše o ovom projektu; foto: Vanja KeserGradski većnik Branislav Kačar koji je tokom rekonstrukcije Rovčeta u javnosti nastupao kao neko ko rukovodi tim projektom, dajući medijima informacije o toku radova, budućnosti terena i budućim utakmicama koje će se na njemu igrati, nije odgovorio na novinarsko pitanje "koje je njegova uloga oko rekonstrukcije".

Nije želeo da komentariše ništa ni u vezi sa građenjem bez dozvole, već je "loptu" prebacio na KLERP.

Kako bi dobio sve informacije koje su ti potrebne, moja preporuka je da se obratiš KLERP-u, s obzirom na to da je kompletan projekat rekonstrukcije terena u Rovčetu išao preko njih - rekao je Kačar.

Za razliku od njega, gradonačelnik Niša Darko Bulatović uopšte nije odgovorio na pitanja novinara upućena mejlom preko njegovog portparola, iako je i sam obilazio radove više puta i sa ponosom o ovom projektu govorio na njegovom otvaranju.


Inspekcija izdala dozvolu za rušenje, pa je povukla

Pošto Rovče nije bilo upisano kao poseban objekat, već se vodilo kao deo katastarske parcele na kojoj je upisana čitava Tvrđava, Građevinska inspekcija je ove godine donela rešenje o obustavi rekonstrukcije i rušenju dotad izgrađenih tribina. U KLERP-u navode da su zbog toga 8. juna ove godine ozakonili objekte.

Građevinska inspekcija donela je Rešenje o obustavi radova u sportsko-rekreativnom kompleksu Rovče, a nakon toga i Rešenje o rušenju tribina koje je Grad počeo da popravlja. Na osnovu navedenog rešenja o rušenju, Grad je pokrenuo postupak za ozakonjenje čitavog kompleksa. Sekretarijat za ozakonjenje izdao je Rešenje o ozakonjenju 8.juna 2018. godine - navode u KLERP-u.

Rešenje je, dodaju postalo pravosnažno 14. jula, ali do danas to nije upisano u Katastru nepokretnosti.

Podsetimo, prva faza rekonstrukcije terena, nekada centra rukometa, malog fudbala, košarke, odbojke i atletike, najavljena je 2016. godine, a završena oktobra ove godine. Projekat je vredan 60 miliona dinara, a za drugu fazu predviđeno je postavljanje refletkora, video-nadzora, atletske staze za trčanje i alarmnog sistema.

Inače, nakon pompeznog otvaranja, Rovče je primalo rekreativce i sportiste tek mesec dana, nakon čega je stavljen katanac na kapiji zbog "zimskog vremena", kako su rekli u Kabinetu gradonačelnika.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Zaključak o odbacivanju zahteva za investiciono ulaganje - jul 2018. (preuzmi) - 961.24 KB
  2. Zaključak o odbacivanju zahteva za investiciono ulaganje - avgust 2018 (preuzmi) - 841.82 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • miro vuk

    20:13 // 7. 12. 2018.

    Svak je dosa ko je od potrebr, al' nijesu pet Martinovica. I nije ih bez neke nevolje, a bez njih se nikako ne moze.

  • Dragan

    22:12 // 6. 12. 2018.

    Naprednjaci i procedure...ha ha ha...ma, dajte stvarno...samo se kindjure i glume.

  • Oliver D.

    20:41 // 6. 12. 2018.

    Predstavnik jednog organa Igić i drugi organ Klerp nemaju istu pricu, a navodno svi rade na istom zadatku i imaju jednog sefa, valjda? Ovakve kontra izjave ne pokazuju sklad u gradskoj vlasti, naprotiv, sto ne iznenadjuje mnogo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: