Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

poskupljenje usluga

  • prevoz

    Niško poskupljenje prevoza - bez obrazloženja, veće od inflacije, udara na standard

    To što će od 1. juna javni gradski i prigradski prevoz u Nišu biti skuplji za oko 33 odsto ekonomista Boban Stojanović vidi kao preterano povećanje, jer je iznad zvanične stope inflacije. Ocenjuje da će biti na štetu najugroženijeg sloja stanovništva. Nove cene niškog javnog prevoza biće približne beogradskim, što je izazvalo burne reakcije javnosti, a Nišlije negoduju i zbog loših uslova u autobusima.

    (23) detaljnije
  • Ulaz izlaz autobusi gradski prevoz 19. maj 2020 foto Južne vesti Vanja Keser2

    Od 1. juna poskupljuje gradski prevoz u Nišu

    Umesto 60 dinara, Nišlije će kartu za prvu zonu u gradskom prevozu plaćati 80 dinara, a prema Nacrtu rešenja Gradskog veća, od 1. juna biće povećane i cene za drugu i treću zonu. Mesečne i polumesečne karte u nekim kategorijama poskupljuju i preko 1.000 dinara.

    (38) detaljnije
  • taksi

    Posle izbora skuplji i taksi u Nišu

    Umesto 110 dinara, Nišlije će početnu cenu vožnje u taksi prevozu plaćati 130, odlučili su na sednici članovi Gradskog veća. Povećane će biti i tarife, kao i čekanje po satu.

    (13) detaljnije
  • Skupština Prokuplja

    Komunalne usluge poskupljuju od 1. februara, Prokuplje izlazi iz vlasništva privatne komunalne firme

    Odluka o poskupljenju komunalnih usluga za 17,4 odsto koje pruža privatna firma Porr-Werner-Weber usvojena na Skupštini Prokuplja početkom jula - još se ne primenjuje, a današnjom novom odlukom odborničke većine i aneksom ugovora koji će biti potpisan, građani će veće račune dobijati od februara 2022. godine. Gradonačelnik Prokuplja kaže da aneks ugovora o poskupljenju nije potpisan ranije i zbog prodaje 20% udela Grada u toj firmi koja, kako tvrdi, posluje sa gubitkom od preko 115 miliona dinara.

    (1) detaljnije
  • vetrozastita

    “Mediana” za skoro 20% poskupljuje usluge javne higijene, zoohigijene, zimske službe i dekorisanja grada

    Pod obrazloženjem da rastu potrošačke cene, a njihove nisu menjane od 2013. godine, Javno komunalno preduzeće "Mediana" odlučilo je da poskupi svoje usluge koje se najviše odnose na Grad, jer se plaćaju iz budžeta. Za oko 20% će Grad skuplje plaćati čišćenje ulica, ali i uklanjanje snega zimi, kao i sređivanje mobilijara i rešavanje problema pasa lutalica.

    (7) detaljnije
  • autobuska stanica Vranje foto i.m.

    Poskupljuje gradski i prigradski prevoz u Vranju

    Na zahtev firme Kavim Jedinstvo koja prevozi građane u gradsko-prigradskom saobraćaju, Gradsko veće Vranja je odobrilo povećanje cene prevoza za 5%. Prevoz poskupljuje, obrazlažu nakon sednice iz Veća, zbog povećanih troškova poslovanja.

    (3) detaljnije
  • Skupština Prokuplja

    Voda u Prokuplju poskupeće postepeno - do kraje godine za 10%, u naredne 3 godine za 25%

    Iako je ranije najavljeno da će pijaća i otpadna voda u Prokuplju od narednog meseca poskupeti za 25%, na sednici Skupštine doneta je odluka da se poskupljenje odvija parcijalno. Tako će računi Prokupčana za vodu do kraja godine biti uvećani za 10 %, sledeće godine za 15, 2023. godine će voda poskupeti za 20, a poskupljene od 25 % u odnosu na trenutnu cenu građani će osetiti na računu za 3 godine.

    (5) detaljnije
  • Skupština Prokuplja

    Poskupele komunalne usluge u Prokuplju, cene veće od 17 do 25 odsto

    Novom cenom usluga za koju je prokupačka Skupština dala saglasnost na poslednjoj sednici, potrošači će od narednog meseca plaćati veću cenu komunalnih usluga koje pruža privatna firma Porr-Werner Weber za 17,4 odsto, dok će računi JKP Hammeum za pijaću i otpadne vode biti uvećani za 25 odsto. Iako većina građana smatra da su i dosadašnje cene nerealne kada se uzmu stvarna primanja građana, u Gradskoj upravi poskupljenje pravdaju usklađivanjem cena i činjenicom da one godinama nisu menjane, te da nisu bile realne.

    (7) detaljnije
  • takse

    Republičke administrativne takse poskupljuju od 1. jula

    Vlada Srbije propisala je nove, veće cene republičkih administrativnih taksi koje će građani i privrednici plaćati od 1. jula ove godine. Građani će tako od sledećeg meseca više plaćati, između ostalog, sva uverenja, podneske, saobraćajne dozvole i dozvole za nošenje oružja.

    (15) detaljnije
  • voda

    U Nišu uvećana cena vode za skoro 20 odsto

    Računi Nišlija za komunalije opet će se uvećati, jer će, nakon za odvoz smeća, plaćati više i za stavku vode. Naime, Gradsko veće je odlučilo da prihvati predlog JKP Naissus , te će cena vode biti veća za 19,79 %.

    (58) detaljnije
  • djubrari

    U Nišu uvećana cena odvoza smeća koju plaćaju građani

    Na nekom od narednih računa Nišlije će skuplje plaćati cenu odvoza smeća i to za skoro 20%, jer je predlog za poskupljenje Javnog komunalnog preduzeća “Mediana” prihvatilo Gradsko veće Niša.

    (40) detaljnije
  • autosmećar

    JKP "Mediana" predlaže da se poveća cena za odnošenje smeća

    Sa sadašnjih 4,72 dinara po kvadratnom metru stambenog prostora, cena za odnošenje smeća za građane u Nišu mogla bi da poraste na 5,61 dinara po metru kvadratnom, ukoliko Gradsko veće usvoji predlog Nadzornog odbora JKP "Mediana".

    (45) detaljnije
  • računi

    Poskupele komunalije u Babušnici, veće cene pojedinih usluga i do 100 %

    Novim cenovnikom usluga babušničkog komunalnog preduzeća gotovo sve usluge su poskupele, najveće poskupljenje je stavka dvorišnog smeća, čija cena je povećana nešto više od 4 puta, dok, zbog obima, povećanju računa najviše doprinosi poskupljenje odvoženja smeća. Građani su ogorčeni novim cenama i, nakon smene direktora Komunalca, i dalje nezadovoljni uslugama, dok u lokalnoj samoupravi poskupljenje pravdaju usklađivanjem cena i time da one godinama nisu menjane i nisu bile realne.

    (26) detaljnije
  • leskovac obelezje

    Leskovčani negoduju zbog poskupljenja komunalija

    Da je odluka lokalne vlasti o poskupljenju grejanja i kanalizacije, kao i odluka o novom cenovniku u sportskim objektima kojima gazduje SRC Dubočica neshvatljiva, nerazumna i da predstavlja novi udarac na tešku finasijsku situaciju smatraju Leskovčani. Veće račune od narednog meseca kritikovali su i iz Narodne stranke. Poskupljenja su obrazložena uvećanjem cene mazuta kada je reč o grejanju, a najavljeno je da će Vodovod tako prikupljeni novac potrošiti na mašinu za čišćenje kanalizacije.

    (4) detaljnije
  • vrtić

    Boravak u vrtiću na jugu najskuplji u Aleksincu - od ove godine mesečno košta i više nego u Beogradu

    U svim predškolskim ustnovama na jugu Srbije roditelji plaćaju 20 % pune cene vrtića, ali je ta ekonomska cena najveća u Aleksincu, pa je i boravak skuplji u ovoj maloj nerazvijenoj opštini, nego u većim gradovima na jugu. Ove godine mesečna usluga je još poskupela, iznosi oko 6.200 dinara, što je skuplje i od cene čuvanja dece u vrtićima u Beogradu. Prosek za vrtiće na jugu je 4.000 dinara mesečno, a najmanje u Leskovcu, oko 3.700.

    (12) detaljnije
  • racun

    Poskupljuju komunalije u Leskovcu, neke i za 50%

    Od 1. marta za građane Leskovca sledi poskupljenje cene usluga koje građani plaćaju za kanalizaciju i grejanje, dok će veću cenu morati da plaćaju i autoprevoznici koji koriste usluge JP Gradska autobuska stanica, odlučeno je na danas na Gradskom veću. Izmenjen je i cenovnik SRC Dubočica zbog dva nova objekta o kojima će brinuti ovo preduzeće.

    (15) detaljnije
  • Autobuska stanica Leskovac

    U leskovačkoj GAS stežu kaiš zbog finansijskih problema - otpuštaju 8 radnika i povećavaju cene putnicima

    Zbog sve većih finansijskih problema u "Gradskoj autobuskoj stanici" u Leskovcu biće otpušteno 8 zaposlenih, prema najavama direktora Ivana Đorđevića. Dodaje da će teret novčane krize pasti i na korisnike stanice koji će njene usluge ubuduće plaćati po novim, uvećanim cenama.

    (8) detaljnije
  • Jovan Jovanović

    Predstavnik potrošača u EPS-u podneo ostavku: Cena struje nezakonito povećana

    Struja će od decembra biti skuplja oko 4 %, što je odlučeno bez pitanja onih koji je plaćaju, a predsednik Centra za zaštitu potrošača "Forum" iz Niša Jovan Jovanović naglašava da je to protivzakonito i zato je podneo ostavku u savetodavnom telu Elektroprivrede Srbije.

    (17) detaljnije
  • taksi

    Poskupljuje taksi u Vranju

    Umesto dosadašnjih 70 dinara za start, cena će od sada biti 100 dinara, vožnja po kilometru u prvoj koštaće 60 dinara, odnosno 70 dinara u drugoj tarifi, odlučeno je na Gradskom veću Vranja, nakon nekoliko sastanaka sa taksistima.

    detaljnije
  • taksimetar

    Ponovo poskupljuje taksi u Nišu

    Umesto dosadašnjih 100 dinara za start, što je cena od pre nekoliko meseci, one koji odluče da se voze taksijem ubuduće će 110 dinara koštati sam početak vožnje, a biće skuplje i čekanje. Taksisti su zadovoljni, ali smatraju da je mogao da se poveća i cena tarifa, koja najnovijom odlukom Gradskog veća nije menjana.

    (10) detaljnije
KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: