Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:09, 16. 10. 2018.

| Društvo

Senat niškog Univerziteta potvrdio mandate dekanima čiju smenu je tražila Agencija

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
univerzitet
Verifikovani trogodišnji mandati korumpiranim direktorima; foto: JV arhiva

Iako novi Zakon o visokom obrazovanju propisuje da dekan ne može da bude neko ko ima preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za smenu, na jučerašnjoj tajnoj sednici Senata niškog Univerziteta, dekanima Fakulteta umetnosti, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, i pored konačne odluke Agencije, verifikovani su trogodišnji mandati.

Novinari Južnih vesti ostali su iza zatvorenih vrata sale u kojoj se održavala sednica Senata, jer rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić nije dozvolio da prisustvuju sa obrazloženjem da “nisu članovi Saveta”. Zbog toga ostaje nepoznato o čemu su konkretno najviši organi niškog Univerziteta skoro dva sata diskutovali. zatvorena vrata Novinari "Južnih vesti" ostali iza zatvorenih vrata; foto: JV

Međutim, nakon sednice je, prema nezvaničnim informacijama, bilo jasno da su spornim dekanima mandati ozvaničeni, iako prema novom i dopunjenom Zakonu o visokom obrazovanju dekan ne može da bude neko ko ima preporuku za razrešenje Agencije za borbu protiv korupcije.

Organ poslovođenja ne može biti lice koje je pravnosnažnom presudom osuđeno za krivično delo protiv polne slobode, falsifikovanja isprave koju izdaje visokoškolska ustanova ili primanja mita u obavljanju poslova u visokoškolskoj ustanovi, odnosno koje je pravnosnažnom presudom osuđeno na kaznu zatvora za drugo krivično delo, kao ni lice koje je teže prekršilo kodeks profesionalne etike odnosno lice koje je razrešeno dužnosti organa poslovođenja u skladu sa ovim zakonom, kao i lice za koje je Agencija za borbu protiv korupcije dala preporuku za razrešenje - piše u Članu 64 novog Zakona. dekani Novi mandati za Suzanu Kostić, Milovana Bratića i Petra Mitkovića; foto: printskrin

Novinari su po završetku zasedanja od rektora, koji je predsedavao sednicom Senata, pokušali da dobiju potvrdu i pojašnjenje po kom osnovu su dekanici Fakulteta umetnosti Suzani Kostić, kao i dekanu DIF-a Milovanu Bratiću i GAF-a Petru Mitkoviću potvrđeni mandati i pored preporuka za smenu zbog zloupotreba i sukoba interesa.

Međutim, rektor Dragan Antić nije imao vremena za razgovor sa novinarima, nije želeo da daje izjave i usput je rekao da je izbor dekana stvar saveta fakulteta koji su ih izabrali.

Ipak, prema Statutu Univerziteta koji Antić vodi, kao i Zakonu o visokom obrazovanju, rektor je dužan da upozori dekane i savete fakulteta koji su ih izabrali da ne postupaju po zakonu, što on nije učinio.

Na tu konstataciju novinara on je odgovorio da njemu nije dostavljen ni jedan dokument koji dokazuje da su oni radili suprotno zakonu. dopis rektoru Profesor FU rektora upozorio da po novom Zakonu o visokom obrazovanju dekan ne može da bude onaj ko ima presude za korupciju; foto: printskrin

Međutim, neposredno pred jučerašnju sednicu Senata, profesor Fakulteta umetnosti Nebojša Todorović je, kako tvrdi, rektoru dostavio dopis u kome ga upozorava da je novi Zakon stupio na snagu i od njega zahteva da ga poštuje.

Podsetimo, smenu dekanice Suzane Kostić je Agencija tražila, jer je na Fakultetu umetnosti zaposlila sina bivšeg predsednika Saveta Dragana Žunića. Pored toga je i sam Odbor za staturna pitanja niškog Univerziteta ocenio da ona ne može ostati na tom mestu, jer je Etički komitet utvrdio da je prekršila Kodeks profesionalne etike. Ipak, Savet fakulteta je i pored toga izabrao da u trećem mandatu vodi ovaj fakultet.

Novi mandat dobio je i dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovan Bratić, čiju smenu je Agencija tražila, jer je sklopio sporazum o saradnji sa džudo klubom čiji je osnivač, ali i zato što je zahvaljujući njemu njegova ćerka imenovana u Senat niškog Univerziteta.

Agencija za borbu protiv korupcije je tražila i smenu dekana Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Petra Mitkovića, jer je zaposlio ćerku prodekana i sina člana Saveta fakulteta za asistente, a u isto vreme je prodekan Fakulteta potpisao ugovor o radu sa dekanovim sinom.


Retroaktivna ili prava primena zakona?

Saveti pomenutih fakulteta su dekane FU i DIF-a izabrali u junu, kada po zakonu nije bilo obavezujuće da dekan ne može da bude neko ko ima preporuke Agencije za borbu protiv korupcije.

Međutim, novi Zakon o visokom obrazovanju, u kome je i dodata odredba da se u obzir uzima i preporuka Agencije, počeo je da važi 3. oktobra, pre jučerašnje sednice Senata.

Ipak, rektor Antić tvrdi da se "nijedan zakon ne sprovodi retroaktivno" i da je za njega Zakon "papir koji dođe od ovlašćenog organa", u ovom slučaju saveta fakulteta koji su izabrali korumpirane dekane da vode niške visokoškolske ustanove.

S obzirom na to da su Senat Univerziteta i rektor zanemarili nove zakonske odredbe, na potezu je Inspekcija Ministarstva prosvete koja po Zakonu o visokom obrazovanju može da predloži ministru da smeni dekana koji nije poštovao prethodno pomenute odredbe zakona. Novinari Južnih vesti su Ministarstvu poslali pitanja u vezi sa tim i očekuju odgovore.

Inače, na to što saveti niških fakulteta biraju dekane čiju smenu je tražila Agencija za borbu protiv korupcije, ministar prosvete Mladen Šarčević je pre nekoliko meseci rekao da Univerzitet treba da vodi računa o tome i najavio je da će odluke Agencije ući u novi Zakon, ali da su za smenu potrebni "precizniji alati".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • antic

    13:42 // 17. 10. 2018.

    Ovo jeste problem ali sta je sa donosenjem novih odluka Senata kojima se prikrivaju nepravilnosti od pre nekoliko meseci. Pisma editoru se proglasavaju za naucni doprinos, menjaju se pravila za produzenje radnog odnosa, a da ne pricamo o tome da se Statut univerziteta i raznorazni pravilnici menjaju iz nedelje u nedelju sa ciljem da Rektor obezbedi svoj novi mandat za tri godine. Ziveli.

  • Veki

    08:11 // 17. 10. 2018.

    Odavno se zna da sve privilegije uzivaju profesori koji su lojalni rektoratu i aktuelnom rukovodstvu na fakultetima. Oni koji pokusavaju da posteno rade svoj posao i ukazuju na greske, korupciju i sl. bivaju kaznjeni osporavanjem, pre svega njihovog naucnog rada. Zato poltrini dobijaju produzenje radnog odnosa iako ispunjavaju uslov za penziju. Zato ovako bahato ponasanje rektora ne iznenadjuje.

  • Dragoljub J.

    17:16 // 16. 10. 2018.

    I gde je posle naš jadni i osramoćeni Univerzitet na Šangajskoj listi? U atmosferi palanke i dođem-ti-dođeš mi varijanti, kome je do nauke, istine, istraživanja, napretka? Aktuelni rektor vraća instituciju u XIX vek, tera mlade i talentovane da beže odavde, a prema novinarima se ponaša kao prema onima što prose pred Tvrđavom. Potpisali su podršku AV, eto otkud im novi mandati, svi znaju odgovor.

    • Sangajska

      18:29 // 16. 10. 2018.

      Dragoljub J. DIF je odavno na Sangajskoj listi. Ove godine je najbolje rangirani Fakultet sporta u Srbiji (150-200 mesto) i to bez svoje zgrade, sale, terena, bazena a sve to zahvaljujuci dekanu Braticu. Da su svi fakulteti kao DIF, Univerzitet u Nisu bi odavno bio na Sangajskoj listi. Nedavno je i Kinezis postao vodeci nas klub u judou. A agencija daje preporumu da se takav covek smeni. Sramotno

    • prof dr CVETKO prvi

      19:05 // 16. 10. 2018.

      @Dragoljub J. : Gde ja naš NU ? Odma' iza Tirane i Drača !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: