Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Univerzitetski klinički centar Niš

  • IMG_20240214_122045

    Milić: Lokacija novog porodilišta u Nišu bizarna, izgraditi ga duž Zetske

    Predlog da se novo porodilište u Nišu izgradi na mestu sadašnjeg parkinga pored Urgentnog centra direktor Kardiohirurgije Dragan Milić smatra “bizarnim” i “nepraktičnim”. Kaže da će dečije klinike tako biti udaljene od porodilišta više od 500 metara i da će doći do saobraćajnog kolapsa, pa predlaže da nova zgrada GAK-a bude pored sadašnje, duž Zetske ulice.

    (35) detaljnije
  • IMG_20240214_121920

    Umesto parkinga - Nišu obećano novo porodilište "za 22. vek", ali ne i rok

    Na mestu sadašnjeg parkinga, iza Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, trebalo bi da bude sagrađena nova Ginekološko-akušerska klinika po principima 21. i 22. veka, najavila je ministarka zdravlja Danica Grujičić koja je obišla prostor i razgovarala sa predstavnicima UKC-a u Nišu. Ona nije želela da priča o detaljima jer ne želi da daje obećanja i da ih ne ispuni, a dodaje da Vlada Srbije treba da odluči da li će radove finansirati Ministarstvo zdravlja ili Ministarstvo za javna ulaganja.

    (12) detaljnije
  • Perišić i Grujičić Niš februar 2024; foto: JV-Ljubica Jocić

    Ministarka produžila Perišiću radni vek na još dve godine, umesto penzije ostaje direktor niškog Kliničkog

    Iako je vršilac dužnosti direktora niškog Kliničkog centra već više od 3 godine i uz to stiče uslov za starosnu penziju, Zoran Perišić ostaje direktor i u radnom odnosu još dve godine - odgovorila je novinarima Južnih vesti u Nišu ministarka zdravlja Danica Grujičić. Kakav je status dugogodišnjeg direktora Doma zdravlja Milorada Jerkana, koji je još pre nekoliko godina trebalo da se penzioniše i posle više od decenije napusti rukovodeće mesto, nije precizirala, jer kaže da o tome treba da razgovaraju u Vladi.

    (31) detaljnije
  • ginekologija

    Poznato gde će biti nova zgrada porodilišta u Nišu

    Nova zgrada Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Nišu nalaziće se neposredno uz Urgentni centar, a ministarka zdravlja Danica Grujičić će, kako je najavljeno, u sredu, 14. februara, obići tu lokaciju.

    (17) detaljnije
  • lift klinicki

    Više od 200.000 evra košta održavanje i popravka liftova u niškom Kliničkom

    Niški Univerzitetski klinički centar nedavno je zaključio okvirne sporazume sa dve firme koje će biti zadužene za tekuće održavanje i popravku svih liftova u novoj zgradi, ali i u klinikama u starom delu, a ukupno će to platiti 25 miliona dinara, odnosno oko 212.000 evra.

    (5) detaljnije
  • Klinički centar Niš

    Pacijenti u Nišu čekaju proteze kuka i kolena više od 2 godine

    Više od dve godine pojedini pacijenti čekaju ugradnju veštačkog kuka i kolena na Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu. Prema podacima RFZO-a, ukupno je na listama čekanja za operacije 1.697 pacijenata, a nekima se zakazuje i za februar 2025. godine.

    (12) detaljnije
  • lekari kardiohirurgija

    Niška Kardiohirurgija pod nadzorom, Milić poručuje: "Pustite nas da radimo svoj posao"

    Klinički centar u Nišu formirao je komisiju koja će ispitivati da li se na Klinici za kardiohirurgiju opravdano troši lek Simdax, koji se koristi za jako oštećeno srce. Rukovodilac Kardiohirurgije Dragan Milić kaže da je to maltretiranje anesteziologa, da količinu leka koja će se potrošiti ne diktiraju lekari, već broj pacijenata i poručuje: “Pustite nas da radimo svoj posao”.

    (15) detaljnije
  • Dom zdravlja i garaža1; foto: JV-Ljubica Jocić

    Sotirovski: Završen idejni projekat za kliničko-bolnički centar u Nišu na mestu garaže kod Doma zdravlja

    Da Niš nije odustao od ideje da dobije opštu bolnicu, uverava gradonačelnica Dragana Sotirovski, a državi su za to ponuđene dve lokacije - jedna je tajna, dok za drugu kaže da je završen idejni projekat i da je predlog da budući kliničko-bolnički centar, kako ga je nazvala, bude povezan sa Domom zdravlja i izgrađen na mestu sadašnje garaže. Odgovor ipak u Gradu još čekaju, iako ga je Vučić obećao još pre godinu dana.

    (46) detaljnije
  • viber_slika_2024-02-02_11-54-14-707

    Niš još bez dovoljno opreme i kadra za Perinatalni centar za ugrožene bebe

    Iako je još pre više od 5 godina niška Klinika za pedijatriju dobila zadatak da formira perinatalni centar za jugoistok zemlje, to se još nije desilo zbog manjka opreme i kadra, a tokom posete Kliničkom centru direktorka UNICEF-a Jelena Kostadinova je zaključila da Niš nažalost još nije dostigao pune kapacitete i da zahteva dodatna ulaganja i u kvalitet.

    (6) detaljnije
  • medicinska sestra

    Niški Klinički traži pedijatrijske i više medicinske sestre na određeno

    Nove oglase za posao, ovog puta na određeno vreme, raspisao je Univerzitetski klinički centar u Nišu - traže 10 pedijatrijskih sestara koje će raditi najduže do 2 godine, kao i 10 zdravstvenih radnika koji će biti na zameni privremeno odsutnih, a među njima su takođe dve pedijatrijske sestre i još 8 viših medicinskih sestara opšteg smera.

    (5) detaljnije
  • trudnica

    "Kreni-promeni" poziva da se napravi pritisak na porodilišta da dozvole pratnju na porođaju

    Na zahtev da se u svim porodilištima u Srbiji omogući besplatna pratnja na porođaju, koji je potpisalo skoro 200.000 ljudi, Ministarstvo zdravlja ćuti već nedelju dana, pa je tim "Kreni-promeni" pozvao sve ljude da se priključe novoj akciji i izvrše pritisak u svojim opštinama i gradovima koja imaju porodilišta i za nedelju dana im predaju zahteve da dozvole prisustvo porođaju.

    (6) detaljnije
  • porođaj

    U jeku borbe protiv akušerskog nasilja - advokat iz Niša nudi pravnu pomoć

    Glasnije nego ikad su porodilje poslednjih dana svedočenjima o akušerskom nasilju koji su preživele u srpskim porodilištima. Da ne bi sve ostalo samo na društvenim mrežama i u medijima advokat iz Niša Zoran Pešić ponudio im je besplatnu pravnu pomoć, uz napomenu da će ukoliko naplati troškove tokom postupka novac uplaćivati NURDOR-u. Za Južne vesti kaže da je ovo nastavak borbe koju nažalost nije uspela da sprovede njegova supruga koja je preminula nekoliko meseci nakon porođaja, a sve porodilje ohrabruje da ne ćute ni na ružnu reč, jer je i to vrsta akušerskog nasilja.

    (4) detaljnije
  • Onkologija KC Niš, slika2; foto: Vanja Keser

    Popravljen skener na niškoj Onkologiji

    Pre mesec dana se pokvario CT skener na Klinici za onkologiju u Nišu, a nakon popravke vredne više od 150.000 evra iz Univerzitetskog kliničkog centra su potvrdili da je popravljen, ali nisu precizirali od kada ga tačno pacijenti koriste. Dok nije radio kažu da je oko 20 najhitnijih pacijenata pripremu za zračnu terapiju obavljalo u Kragujevcu i Beogradu, a da su zračenje nastavili u Nišu.

    (6) detaljnije
  • IMG-e3a3141641dad348d248913891f4521a-V (1)

    Četvoro mladih povređeno u udesu u Vlasotincu

    Četvoro mladih starosti od 17 do 24 godine povređeno je noćas oko 3 ujutru u sudaru tri automobila na samom ulazu u Vlasotince.

    (1) detaljnije
  • dečije klinike donacija

    Dečije klinike u Nišu prepune ove zime, paketićima ih obradovali studenti

    Studenti Medicinskog fakulteta tradicionalno su organizovali humanitarnu akciju namenjenu najmlađim pacijentima Kliničkog centra u Nišu, a kažu da su im se ove godine pridružili i drugi fakulteti i zajedno su pripremili i donirali više od 100 paketića. Direktorka Klinike za pedijatriju Jelena Vojinović je istakla da su nažalost ove zime posebno puni zbog velikog broja različitih respiratornih infekcija i problema koje deca zbog njih imaju, pa je paketića trebalo više nego ikada.

    (1) detaljnije
  • Klinički

    55 miliona dinara za rekonstrukciju Klinike za kardiologiju u Nišu

    Univerzitetski klinički centar raspisao je tender za adaptaciju prvog i drugog sprata zgrade Klinike za kardiologiju i traži firmu koja će izraditi projektnu dokumentaciju i završiti sve radove za najviše tri meseca. UKC planira da za rekonstrukciju izdvoji 55 miliona dinara sa pdv-om.

    (3) detaljnije
  • gak

    Vučić i Grujičić saglasni da je niško porodilište "užasno" i "jadno", ali najavljuju različite rokove za obnovu

    Dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje renoviranje niškog porodilišta do 2027. godine, ministarka zdravlja Danica Grujičić kaže da će ono biti rekonstruisano ili da će biti izgrađeno novo do kraja ove godine i da se traži najbrži način za to jer je postojeće “u jadnom stanju”.

    (15) detaljnije
  • ginekologija

    Prisustvo porođaju u Nišu i dalje zabranjeno "zbog virusa"

    Iako je i u ovoj novogodišnjoj noći prisustvo gradonačelnice Dragane Sotirovski i "njenih" snimatelja tek rođenim bebama u niškom Porodilištu bilo dozvoljeno, očevima i dalje nije, pa će u jeku borbe žena da imaju pratnju na porođaju zbog akušerskog nasilja u Nišu ipak morati da budu same, a objašnjenje je "visok rizik od intrahospitalnog širenja virusa". Ministarka zdravlja smatra da prisustvo pratnje treba da bude moguće u svim porodilištima i nije pominjala epidemiološku situaciju kao ograničenje za to.

    (9) detaljnije
  • klinicki centar

    Kolegijum niške Kardiohirurgije traži da nadležni hitno imenuju novog direktora Kliničkog

    Više od tri godine, umesto do 6 meseci, traje mandat vršioca dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Zorana Perišića, a kolegijum Klinike za kardiohirurgiju je uputio zahtev državnim organima da hitno i bez odlaganja imenuju novog direktora, jer kažu da aktuelni uskoro ide u penziju. Takođe traže i formiranje novog Upravnog odbora, jer smatraju da je aktuelni neaktivan, nezainteresovan i potpuno otuđen od pacijenata i njihovih potreba, ali i zaposlenih radnika.

    (25) detaljnije
  • Magna kompanija Aleksinac (1)

    Sa VMA potvrdili da su se radnici "Magne" otrovali lepkom za tapaciranje poda, u bolnici još dvoje

    Od deset osoba, koliko je bilo hospitalizovano zbog trovanja lepkom u aleksinačkoj fabrici Magna , osmoro je pušteno kući - šestoro iz niškog Kliničkog centra i dvoje iz Bolnice u Aleksincu, navode iz tih ustanova. Iz policije kažu da je u toku rad na utvrđivanju okolnosti, a iz Centra za kontrolu trovanja VMA u Beogradu potvrdili su da su radnici bili izloženi isparenjima lepka za tapaciranje poda i stranica automobila.

    (4) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: