Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:54, 26. 10. 2011.

Rektor ili selektor

Autor

Novinar

Jedan od osnivača "Južnih vesti"

@pblagojevic

Šta to utiče na one koji bi trebalo da čine društvenu elitu, da misle da su iznad građana i zakona?

Posle nedavne prepiske sa rektorom Univerziteta u Nišu, i dalje nisam načisto ko koga kako vidi i doživljava.

Zatražio sam od Univerziteta ugovore o trošenju novca u vezi sa određenim aktivnostima ove institucije. I, kao da sam nekom gurnuo prst u oko!

Prvi čovek jednog od najstarijih univerziteta u zemlji pristojno me izvređao i nazvao novinarom pod navodnicima, a moj rad opisao kao novinarstvo pod navodnicima i optužio za "zloupotrebu zakona" i "zloupotrebu novinarske prakse i narušavanje novinarske etike". I, sve to samo zbog toga što sam se, zamislite, drznuo da se kao novinar pozovem na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. 

Pri tom, na moj zahtev da mi dostave Informator o radu, koji predstavlja zakonsku obavezu a u kome bi trebalo da se nalaze podaci o javnim nabavkama, platama, ovlašćenjima i sl, prosto sam od rektora dobio odgovor - Informator o radu nemamo.

I, to je to. Nikom ništa.

Ne želim da ulazim u pravničku analizu. Postoje nadležni državni organi koji bi sada trebalo da preuzmu slučaj. 

Mene više ovde zanima percepcija rektora. To nije poslovođa u nekom javnom komunalnom preduzeću, koji ima svoja zaduženja i radno vreme od 7 do 15h. To je prvi čovek nečega što bi po definiciji trebalo da je jedna od najrespektabilnijih institucija u ovoj zemlji! To je čovek koji bi trebalo da je veći autoritet od gradonačelnika, čije mišljenje bi, poput presude američkih sudova, trebalo da poseduje snagu zakona.

Ali, to je trenutno čovek koji očito ne vidi razlog da građanima, u čije ime radi, kaže šta to radi, šta su rezultati toga i kako troši novac.

Selektor državne reprezentacije češće i detaljnije obrazlaže svoje postupke, odgovara na pitanja novinara i na kraju, ako njegov tim ostvaruje loše rezultate podnese ostavku.

Zar je moguće da veću odgovornost prema građanima ima selektor nego rektor?

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    15:20 // 31. 10. 2011.

    E moj Pedjo!!! Oni su nedodirljivi! Zato nam intelektualna elita i odlazi! I sta ce sada biti - nista!!! A trebalo bi da leti sa tog mesta odmah!!! Dzaba pisem i cudim se, ali ne mogu ni da cutim. Takvi te cede kroz skolovanje, a onda prodajes svoju muku ( ako se zaposlis ) za 20000 - 60000 dinara!!! Zavrsi, pa pali!!!

  • Mladen Jovanovic

    20:10 // 27. 10. 2011.

    Jos jedna partijska bruka koja ce proci bez posledica. Ja bih navodnike, koje rektor toliko koristi u svom pismu, koristio u sledecim recima, kada je Nis u pitanju: "Univerzitet" u Nisu, "univerzitetski" centar, "rektor" niskog "Univerziteta", "dr." Grozdanovic... Nivo rektorovog neznanja samo dovodi do pitanja - ko sve moze postati doktor nauka i rektor Univerziteta u Nisu/Srbiji? Polazu li ti ljudi mozda neki ispit kao sto je osnovi politickog sistema ili Ustav i prava gradjana?

  • Branko

    19:51 // 27. 10. 2011.

    Bravo Peđa!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: